Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

17:47 4.10.2023

НАТО предупреди, че боеприпасите за Украйна са на привършване

Боеприпасите, с които западните страни могат да подкрепят Украйна, привършват. Това съобщиха високопоставени военни служители на НАТО и Великобритания, цитирани от Би Би Си, като призоваха за засилено производство.

09:46 4.10.2023

Русия съобщи, че е свалила 31 украински дрона

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през нощта срещу сряда над Белгородска, Брянска и Курска области са били унищожени 31 украински дрона. Трите области се намират на границата с Украйна.

Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков „над района са били свалени около 19 обекта“. По предварителни данни са пострадали административна сграда в Белгород, къща в село Шишино и три автомобила.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи , че един дрон е унищожен над региона, като няма жертви и щети. Той също така написа, че Украйна е обстреляла няколко района на региона с касетъчни боеприпаси. Данните не могат да бъдат потвърдени то независими източници.

В същото време властите в Курск не съобщават за атаки.

13:33 3.10.2023

Украинското разузнаване разби руска агентурна мрежа в Николаевска област

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи във Фейсбук, че е извършила голяма операция в Николаевска област и е неутрализирала руска агентурна мрежа от 13 местни жители.

Задържаните агенти са събирали разузнавателна информация за местонахождението на военни бази и придвижванията на украинските сили в южната украинска област. Те също така са насочвали руски въздушни атаки срещу жилищна и обществена инфраструктура в град Николаев. С тяхна помощ руските сили са поразили жилищна сграда в Николаев с ракети за противовъздушна отбрана С-300 през есента на 2022 г. При този удар бяха убити седем цивилни, включително едно дете.

Според ССУ руските информатори са предавали координатите на украински обекти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) чрез "посредник". Става дума за прокремълския блогър Сергей Лебедев, известен с прякора си "Лохмати" ("Косматия"), който работи за ФСС като "кореспондент на свободна практика" на руската новинарска агенция РИА Новости и се крие в окупираната от Русия част от Донецка област.

Лебедев е знабирал агенти през социалните мрежи. ССУ е установила дейността му през юни. Всички 13 членове на агентурната мрежа са задържани на различни места в страната.

12:38 3.10.2023

Русия атакува цивилни обекти в Южна Украйна с артилерия и безпилотни самолети през последните 24 часа, съобщиха местните власти и украинските военни във вторник. По информация на украинската противовъздушна отбрана Украйна е свалила 29 от 31 руски дрона.

14:11 2.10.2023

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС) се събраха в Киев за официална среща в понеделник. В събитието се включи вицепремиерът и външен министър на България Мария Габриел.

Срещата се проведе на фона на последните артилерийски удари на Русия срещу Херсонска област в Южна Украйна от ранните часове на 2 октомври.

Първият европейски дипломат Жозеп Борел и украинският външен министър Дмитрий Кулеба определиха настоящата среща на министрите за „историческа“. За пръв път подобно събитие се провежда извън границите на ЕС.

10:57 2.10.2023

Руските сили обстреляха Херсон. Има загинал и няколко ранени

Русия е нанесла нови артилерийски удари по град Херсон в Южна Украйна в ранните часове на 2 октомври. Това съобщи областният управител на Херсонска област Олександър Прокудин в Телеграм.

В резултат от обстрела е загинал един човек и са ранени още шестима, включително две деца.

Атаката е нанесла щети и на православната катедрала „Свети дух“, както и на администрацията на Херсонската епархия, съобщи Украинската православна църква в понеделник.

Херсон е обстрелван почти ежедневно в продължение на месеци от руските войски, разположени на левия бряг на река Днепър. В неделя при обстрел на няколко селища в областта беше убит още един човек.

16:07 1.10.2023

Ракетна атака над Харков и свалени руски дронове над Одеса

Русия е извършила атаки с ракети за комплекси С-300 срещу Харков. Това съобщи лидерът на регионалната военна администрация Олег Синегубов.

По думите му най-малко три ракети са попаднали в цивилни сгради и са предизвикали пожар. Той каза още, че през нощта срещу неделя регионът е бил подложен и на артилерийски обстрел.

Един мъж в региона е приет в болница, след като е бил ранен от минна експлозия.

В същото време Киев съобщи за свалени 16 дрона. По данни на украинските военни те са били насочени към Одеса.

13:56 30.9.2023

Русия и Украйна обявиха, че са отблъснали атаки срещу териториите си

Военните сили на Украйна съобщиха, че прихванали 20 дрона камикадзе, насочени срещу южната и централата част на страната и по конкретно районите на пристанища край Одеса и по поречието на Дунав.

Под ракетна атака се оказаха и районите на Краматорск и Виница.

На фронта украинските войски са извършили нападения в района на Бахмут и Мелитопол.

В същото време министерството на отбраната на Москва съобщи, че е са били прихваните девет ракети срещу западната област Белгород.

17:18 29.9.2023

Великобритания санкционира Русия заради незаконните избори в окупираните украински територии

Британското външно министерство обяви нови санкции срещу Русия, които включват ограничения върху движението на хора и финансови средства. Мерките са в отговор на незаконните избори, които Москва проведе в окупираните територии в началото на септември, като съобщи, че партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" ги печели.

"Обединеното кралство ще наложи санкции на 11 нови лица в отговор на опитите на Русия да използва фиктивни избори, за да легитимира незаконния си контрол над Херсонска, Запорожка, Донецка, Луганска област и Крим, които са част от суверенната територия на Украйна", се казва в съобщението на Лондон.

Сред новите лица и организации, поставени под санкции, са Централната избирателна комисия на Русия, както и редица руски официални лица, сред които: Наталия Бударина - секретар на ЦИК, Андрей Алексеенко - ръководител на "правителството" в окупираната част на Херсонска област, и Марина Захарова - ръководител на така наречената избирателна комисия в окупираната част на Херсонска област.

"Не може да се провеждат избори в чужда държава. Обединеното кралство никога няма да признае претенциите на Русия към територията на Украйна - Крим, Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон са Украйна", каз британският външен министър Джеймс Клевърли.

От началото на войната Обединеното кралство, както и ЕС и САЩ, наложиха редица санкции срещу руски официални лица и компании.

11:52 29.9.2023

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин каза в Киев, че Владимир Путин е загубил контрол над войната в Украйна, съобщиха правителството и медиите в Лондон.

Това се случи по време на посещение в четвъртък, заедно с министъра на отбраната Грант Шапс. Двамата се срещнаха с президента Володимир Зеленски и обсъдиха изпращането на нова военна помощ.

09:12 29.9.2023

Русия обяви деня на анексирането на окупираните региони в Украйна за официален празник

Руският президент Владимир Путин подписа закон за официално честване на деня на анексирането на четирите окупирани региони на Украйна през 2022 г. По-рано документът беше приет от двете камари на парламента. Празникът ще бъде отбелязан на 30 септември, като това ще бъде почивен ден в Русия, въпреки че тази година се пада в събота.

Според закона ще се отбелязва "Ден на обединението на Донецката народна република, Луганската народна република, Запорожската област и Херсонската област с Руската федерация".

Москва обяви анексиране на украинските региони през есента на 2022 г. Тя го обоснова с резултатите от гласуване във всеки от тях, наричайки това референдуми. Украйна и повечето държави по света смятат, че гласуването е фиктивно и е проведено в нарушение на международните норми и украинското законодателство. Киев многократно е заявявал, че никога няма да признае резултатите.

Руските закони показват, че Москва претендира за пълните територии на четирите региона в техните административни граници и за част от украинската Николаевска област. По-голямата част от Херсонска и Запорожка област и голяма част от Донецка област обаче не се контролират от Москва.

18:32 28.9.2023

Русия атакува градове в Донецка област. Има убити и ранени

Руската армия атакува градовете Красногоривка и Костянтинивка в Донецка област, съобщи в четвъртък областната прокуратура на Донецк.

"В 12 часа окупаторите удариха Красногоривка, вероятно с артилерия 152 калибър. От вражески снаряди загинаха мъже на 47 и 54 години. Минно-взривни наранявания са получили две жени на 45 и 61 години и 60-годишен мъж", съобщиха от прокуратурата.

В същото време в рамките на час руската армия е нанесла и два въздушни удара по град Костянтинивка, по предварителни данни, с помощта на КАБ-100. В резултат на експлозиите са ранени трима души. Повредени са били търговски обект, многоетажни жилищни сгради, частни къщи и сгради на учебно заведение.

Руските сили редовно бомбардират територята на Украйна, включително и граждански обекти. Въпреки наличието на доказателства за това, Москва твърди, че целта на тези удари е само военна инфраструктура на Украйна.

18:18 28.9.2023

Украйна "постепенно набира сила" в контраофанзивата си, каза Столтенберг в Киев

Армията на Украйна"постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските сили. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в Киев, където направи изненадващо посещение.

То не беше обявено предварително поради съображения за сигурност. Това е второто посещение на Столтенберг в Киев, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

10:24 28.9.2023

Heavy metal: Радиоактивните снаряди, които пътуват за Украйна

Производството им започва през 70-те години. Създадени са, за да пробиват бронята на танковете. С тях разполагат много държави, включително Русия. Сега се очаква Украйна да получи 120 мм снаряди с обеднен уран, които да изстрелва от американските танкове Abrams. Какво представляват тези оръжия?

10:23 28.9.2023

Масирани атаки с дронове. Украйна твърди, че е отблъснала руски нападения на източния фронт

Украйна съобщи в четвъртък за масирани руски атаки с дронове през нощта и интензивен обстрел на Херсон. Един човек е загинал вследствие на руското нападение в южния украински град.

Според данните, съобщени от Генералния щаб на Украйна рано в четвъртък, през нощта руските войски са атакували украинските територии с общо 44 дрона Шахед-136/131, пуснати от Приморско-Ахтарския район в Русия и от окупирания Крим. Мнозинството от тях - 34, са били унищожени.

10:19 28.9.2023

Руска ракета порази южния украински град Николаев

Южният украински град Николаев (Миколаив) е бил ударен от руска ракета късно вечерта в сряда. Това съобщи началникът на регионалното военно управление Виталий Ким, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

По думите на Ким ударът е станал в инфраструктурен обект в покрайнините на града. Вследствие на това са се запалили сухи треви. Пожарът е потушен и няма жертви.

В същото време през нощта в областта са били унищожени два руски безпилотни самолета и други 20 дрона Шахед 131/136, каза Ким. Той съобщи и за щети по електропроводи и битови сгради в региона вследствие на падането на отломките от дроновете.

08:15 27.9.2023

Зеленски обеща още украински атаки срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще има още украински действия срещу Русия. Той обясни, че санкциите не са достатъчни и натискът върху Русия трябва да бъде засилен.

"Ясно виждаме кои направления на натиск върху Русия трябва да бъдат засилени, за да се предотврати нарастването на [нейния] терористичен потенциал", каза украинският президент във видеообръщение на 26 септември.

Изказването му идва на фона на ракетния удар от миналата седмица срещу щаба на Черноморския флот на Русия, при който според Киев са загинали близо 30 офицери, включително и висшият командир на флота.

09:44 26.9.2023

Нощна атака с 38 дрона, експлозии в Кривой Рог и Одеска област

През нощта срещу вторник Русия е атакувала Украйна с 38 ударни дрона Шахед 136/131, като 26 от тях са унищожени, съобщиха сутринта от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Представителят на южното командване Наталия Гуменюк каза, че цел на атаките отново са станали пристанищната и граничната инфраструктура в Одеска област, като има изгорели камиони, има информация за двама ранени шофьори.

Според Гуменюк е имало взрив на балистична ракета в Кривой Рог. Тя добави, че въпреки че нападението във вторник е било насочено основно към Одеска област, средствата за противовъздушна отбрана в Николаевска област също са "работили". Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким уточни, че в неговия регион са били свалени шест безпилотни самолета Шахед-136/131.

В района на руския град Курск е имало атака с украински дронове. Един от тях е пуснал взривно устройство върху електрическа подстанция и седем населени места са останали без електричество.

18:26 25.9.2023

Американските танкове "Ейбрамс" са пристигнали в Украйна

Американските танкове "Ейбрамс" пристигнаха в Украйна, каза в понеделник украинският президент Володимир Зеленски. "Добри новини от министъра (на отбраната) Умеров - "Ейбрамс" вече са в Украйна и се подготвят да укрепят бригадите ни", написа той в Телеграм.

Съединените щати съобщиха за доставката на общо 31 бойни танка "Ейбрамс" за Украйна, но Зеленски не даде информация за броя на пристигналите. Той благодари на съюзниците си за помощта, САЩ се смятат за най-важният военен помощник на Киев.

От началото на инвазията военната помощ на САЩ за Украйна достига близо 44 милиарда долара, сочат правителствени данни. Неотдавна бяха разрешени оръжия и оборудване на стойност 128 милиона долара от военните запаси на САЩ. Към пакета военна помощ не бяха включени отдавна исканите от Киев армейски тактически ракети (ATACMS) с обсег до 300 км.

18:13 25.9.2023

Силите за специални операции на украинските въоръжени сили съобщиха, че по време на удар по щаба на Черноморския флот в Севастопол са убити неговият командир и още 33 офицери. Други 105 руски военни са били ранени.

Това е второто нападение над щаба в рамките на три дни. Севастопол се намира на югозападното крайбрежие на Крим. През 2014 г. полуостровът беше окупиран от Русия и незаконно анексиран.

По информация на украинските военни сградата на централата не може да бъде възстановена. Руския не е потвърдила тази информация към момента на публикуването ѝ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG