Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

08:15 27.9.2023

Зеленски обеща още украински атаки срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще има още украински действия срещу Русия. Той обясни, че санкциите не са достатъчни и натискът върху Русия трябва да бъде засилен.

"Ясно виждаме кои направления на натиск върху Русия трябва да бъдат засилени, за да се предотврати нарастването на [нейния] терористичен потенциал", каза украинският президент във видеообръщение на 26 септември.

Изказването му идва на фона на ракетния удар от миналата седмица срещу щаба на Черноморския флот на Русия, при който според Киев са загинали близо 30 офицери, включително и висшият командир на флота.

09:44 26.9.2023

Нощна атака с 38 дрона, експлозии в Кривой Рог и Одеска област

През нощта срещу вторник Русия е атакувала Украйна с 38 ударни дрона Шахед 136/131, като 26 от тях са унищожени, съобщиха сутринта от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Представителят на южното командване Наталия Гуменюк каза, че цел на атаките отново са станали пристанищната и граничната инфраструктура в Одеска област, като има изгорели камиони, има информация за двама ранени шофьори.

Според Гуменюк е имало взрив на балистична ракета в Кривой Рог. Тя добави, че въпреки че нападението във вторник е било насочено основно към Одеска област, средствата за противовъздушна отбрана в Николаевска област също са "работили". Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким уточни, че в неговия регион са били свалени шест безпилотни самолета Шахед-136/131.

В района на руския град Курск е имало атака с украински дронове. Един от тях е пуснал взривно устройство върху електрическа подстанция и седем населени места са останали без електричество.

18:26 25.9.2023

Американските танкове "Ейбрамс" са пристигнали в Украйна

Американските танкове "Ейбрамс" пристигнаха в Украйна, каза в понеделник украинският президент Володимир Зеленски. "Добри новини от министъра (на отбраната) Умеров - "Ейбрамс" вече са в Украйна и се подготвят да укрепят бригадите ни", написа той в Телеграм.

Съединените щати съобщиха за доставката на общо 31 бойни танка "Ейбрамс" за Украйна, но Зеленски не даде информация за броя на пристигналите. Той благодари на съюзниците си за помощта, САЩ се смятат за най-важният военен помощник на Киев.

От началото на инвазията военната помощ на САЩ за Украйна достига близо 44 милиарда долара, сочат правителствени данни. Неотдавна бяха разрешени оръжия и оборудване на стойност 128 милиона долара от военните запаси на САЩ. Към пакета военна помощ не бяха включени отдавна исканите от Киев армейски тактически ракети (ATACMS) с обсег до 300 км.

18:13 25.9.2023

Силите за специални операции на украинските въоръжени сили съобщиха, че по време на удар по щаба на Черноморския флот в Севастопол са убити неговият командир и още 33 офицери. Други 105 руски военни са били ранени.

Това е второто нападение над щаба в рамките на три дни. Севастопол се намира на югозападното крайбрежие на Крим. През 2014 г. полуостровът беше окупиран от Русия и незаконно анексиран.

По информация на украинските военни сградата на централата не може да бъде възстановена. Руския не е потвърдила тази информация към момента на публикуването ѝ.

14:10 25.9.2023

Жена е пострадала при руски обстрел в Одеса

Руска атака по Одеса е ранила една жена и е причинила щети на инфраструктурата, съобщиха областният управител Олег Кипер и силите за отбрана на Южна Украйна. Тя е настанена е в болница.

През нощта срещу понеделник руските войски атакуваха Одеска област с дронове "Шахед", ракети "Калибър" и "Оникс", съобщи украинската армия. Тя твърди, че с изключение на един "Калибър", всички са били свалени.

Морският терминал в Одеса е пострадал значително, пожар е възникнал в сградата на хотела на гарата, унищожени са складове за зърно. Прозорците на околните сгради са изпочупени.

17:18 23.9.2023

Украинските военни сили съобщиха в събота, че руски военноморски командири са убити при атаката над Севастопол ден по-орано. Тогава руското външно министерство съобщи, че щабът на руския Черноморски флот в града, който се намира на незаконно анексирания от Русия полуостров Крим, е бил ударен от ракета. В събота е чута нова силна експлозия.

17:17 23.9.2023

Украйна съобщава за руски обстрел в Херсон и Днепър

Киев съобщи в събота сутрин за един убит човек в Херсон и поразена гражданска инфраструктура в град Днепър (Днипро) при руски атаки, предаде държавната новинарска агенция Укринформ.

В петък са били нанесени общо 119 удара по Херсон, като въоръжените сили на Русия са изстреляли общо 598 снаряда. Трима са ранени.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила над Днепър 12 изпратени от Русия дрона "Шахед". Още два безпилотни летателни апарата от този вид са били унищожени над южната Запорожка област.

Москва твърди, че въоръжените сили на Украйна са изстреляли в петък близо 100 снаряда по окупираната от Русия част от Херсонска област на левия бряг на река Днепър. Изяснява се дали има пострадали хора и нанесени материални щети.

17:12 22.9.2023

Украинските сили са извършили в петък успешна ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, разположен на окупирания Кримски полуостров. Къев потвърди информацията.

12:44 22.9.2023

Русия обстрелва Херсон

Най-малко един човек е загинал при руски обстрел на жилищни квартали в южния украински град Херсон, съобщи в Телеграм областният управител на Херсонска област Олександър Прокудин.

Според Прокудин освен убития 25-годишен мъж, още един човек е бил ранен в града, който се намира близо до фронтовата линия. Обстрелът е причинил също пожари в къща и гараж в Херсон.

Киев изтласка руските сили от част от Херсонска област през ноември 2022 г.след продължила няколко месеца окупация, но руските войски продължават да обстрелват столицата на областта и райони от другата страна на река Днепър.

11:04 22.9.2023

Русия е свалила дронове над Крим и Туапсе

Руското Министерство на отбраната съобщи в петък сутринта в Телеграм, че руските сили са унищожили два дрона над Черно море.

Един от дроновете е бил свален край окупирания полуостров Крим, а другият - край Туапсе - малък черноморски град в континентална Русия, близо до Сочи. Пристанището в този град се използва за износ на сурови материали. Не се съобщава за щети или загинали.

В четвъртък бяха засечени дронове над много райони на Крим, като атаките с безпилотни самолети там зачестиха през последните седмици. Русия твърди, че зад тях стои Украйна. Киев обикновено не коментира атаки с дронове на руска територия.

18:46 21.9.2023

Скоро Украйна ще получи танкове "Абрамс"

Доставките на американските танкове "Абрамс" за Украйна ще започнат в близко бъдеще, съобщи във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той е в Германия на среща на т. нар. Контактна група по отбраната, в която участват представители на близо 60 държави.

Остин добави, че танковете значително ще разширят възможностите на бронетанковите сили на Украйна. До дни Киев ще получи първите танков, които вече са на територията на една от европейските държави. Съединените щати обещаха да доставят на Украйна 31 "Абрамс". Украинските военни вече са обучени да работят с танковете.

В същото време представители на Пентагона съобщиха, че вече са създадени необходимата инфраструктура и условия за ремонт и възстановяване на повредените по време на боевете танкове.

14:27 21.9.2023

През нощта срещу четвъртък руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 22 дрона над територията на Русия и анексирания Крим. Това съобщи руското министерство на отбраната.

В съобщението се уточнява, че над Черно море и анексирания Крим са били свалени 19 дрона. Твърди се, че един дрон е бил унищожен и над териториите на Курска, Белгородска и Орловска област.

14:25 21.9.2023

Полша ще спре доставките си на оръжие за Украйна. Това каза премиерът на страната Матеуш Моравецки, цитиран от Би Би Си. Причината за това е дипломатическият спор за украинското зърно.

08:59 21.9.2023

Русия удари Киев и други градове, има ранени

В четвъртък сутринта руските военни удариха Киев. Експлозии се чуха и в Черкаси, Харков, Хмелницки, Виница и Ровно. Предупреждението за въздушна атака прозвуча във всички региони на Украйна.

Седем души в Киев са ранени, трима са откарани в болница, включително деветгодишно момиче, каза кметът на града Виталий Кличко. Ръководителят на градската военна администрация на Киев Сергей Попко каза, че "в резултат на работата на противовъздушната отбрана, отломки са паднали в Голосеевския и Дарницкия район на столицата".

По предварителна информация отломки са повредили газопровод в квартал "Шевченко". В различни райони на Киев сградите са получили различни щети от падащи отломки. Киевската градска военна администрация съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила над 20 въздушни цели.

Петима души са ранени в Черкаси, след като отломки паднаха в социална сграда, каза началникът на регионалното военно управление Игор Табурец. По думите му най-малко един човек е под развалините и се провеждат спасителни операции. По-късно шефът на вътрешното министерство Игор Клименко съобщи за седем ранени.

Шест експлозии са станали в Харков, съобщи местната областна администрация. Двама души са ранени. Руските войски нанесоха три ракетни удара по Дрогобич в Лвовска област. Местната военна администрация съобщи за експлозии в Хмелницки, Виница и Ровно.

08:55 21.9.2023

Руси удари Киев и още няколко града, има загинали

В четвъртък сутринта руските военни удариха територията на Украйна. Седем души бяха ранени в Киев. Експлозии се чуха и в Черкаси, Харков, Хмелницки, Виница и Ровно. Предупреждението за въздушна атака прозвуча във всички региони на Украйна.

Ръководителят на градската военна администрация на Киев Сергей Попко каза, че "в резултат на работата на противовъздушната отбрана отломки са паднали в Голосеевския и Дарницкия район на столицата".

По предварителна информация отломки са повредили газопровод в квартал "Шевченко", добави той. В части от Святошинския район няма електричество. В различни райони на Киев сградите са получили различни щети от падащи отломки.

08:56 20.9.2023

Руски дронове удариха рафинерия в Украйна, в Сочи горя резервоар на летище

През нощта срещу сряда Русия атакува Украйна с няколко групи ударни безпилотни летателни апарати от типа "Шахед-136/131". По предварителни данни те са били 24, като 17 са успели да бъдат свалени от ПВО, съобщиха от въоръжените сили на Украйна.

Няколко дрона са успели да достигнат и да поразят петролната рафинерия в Кременчук в Полтавска област и работата на предприятието е временно спряна.

Безпилотните самолети камикадзе са се движили в рамките на Сумска, Полтавска, Кировоградска и Днепропетровска област.

Според съобщения в Телеграм е избухнал пожар в резервоар за гориво близо до летище в руския черноморски курорт Сочи. Преди това е имало взрив. Пожарът е е потушен и няма пострадали, според кмета на града Алексей Копайгородски.

19:10 19.9.2023

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия. Той каза това по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник.

"Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извършва агресия в Украйна без последици. Ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?", каза Байдън.

"Организацията на обединените нации трябва да продължи да опазва мира, да предотвратява конфликти и да облекчава човешкото страдание", добави той.

По думите му САЩ ще останат непоколебими в подкрепата си за нападнатата страна, защото фундаменталните принципи на суверенитета, териториалната цялост и човешките права трябва да бъдат защитени. Предстои по-късно от трибуната на Общото събрание да говори и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

14:34 19.9.2023

Контраофанзивата на Украйна "последователно" напредва, каза шефът на Пентагона

Контранастъплението на Украйна бележи последователен напредък, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин във вторник. Той говори по време на откриването на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна в Рамщайн, Германия.

"Контраофанзивата на Украйна продължава последователно да напредва. Смелите украински войски пробиват силно укрепените линии на руската армия на агресията", каза Лойд.

Той добави, че до момента САЩ и партньорите на Киев са отделили повече от 76 милиарда долара като пряка помощ за сигурността на отбраната на Украйна. По думите танковете M1 Abrams, за които САЩ по-рано се ангажираха, скоро ще бъдат получени от Украйна.

В авиобазата Рамщайн в Германия започна петнадесетото заседание на Контактната група по отбраната на Украйна. Това е първата среща във формат Рамщайн, в която участва новоназначеният министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров. В нея участва и министърът на отбраната на България Тодор Тагарев.

14:24 19.9.2023

Украинска ракета е причинала удар с 15 жертви в Донбас преди дни, сочи разследване на Ню Йорк Таймс

Погрешно изстреляна украинска ракета е причинала удара в град Костянтинивка в Донецка област на 6 септември, при който загинаха най-малко 15 жертви. Това се твърди в разследване на Ню Йорк Таймс, публикувано в понеделник.

Ракетата падна над оживен пазар в града, който се намира близо до фронтовата линия край Бахмут. Тогава украинските власти казаха, че става въпрос за руска атака.

Според разследването на Ню Йорк Таймс обаче ударът най-вероятно е резултат от повреда при изстрелването на ракета на украинската противовъздушна отбрана от система "Бук". Журналистите стигат до този извод, след като анализират фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на свидетели и публикации в социалните мрежи.

14:23 19.9.2023

Русия поиска Международният съд на ООН да отхвърли делото срещу нея за геноцид в Украйна

Русия прозова в понеделник Международния съд на ООН да отхвърли делото срещу нея, заведено от Украйна дни след като Москва започна своята пълномащабна военна инвазия.

По това дело Украйна твърди, че Русия я е нападнала под фалшив претекст, че така иска да защити рускоезичното население на Донбас, срещу което Киев е извършвал геноцид.

Заредете още

XS
SM
MD
LG