Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:22 19.9.2023

Русия за първи път осъди жена за неявяване на военна служба

Военен съд в Русия за първи път осъди на затвор жена за това, че не се е явила на военна служба, след като е получила повиквателна в периода на мобилизация. Това съобщи Комерсант в понеделник.

Това е първата присъда срещу жена военнослужещ по този член на закона, откакто президентът на страната Владимир Путин обяви частична мобилизация преди година.

14:17 19.9.2023

Германия предоставя на Украйна помощ за 400 млн. евро

Германското правителство ще предостави на Украйна допълнителна помощ на стойност 400 милиона евро. Това съобщи министърът на отбраната на страната Борис Писториус.

Пред вестник Билд той каза, че ще пакетът включва боеприпаси, бронирани машини на пехотата, системи за разчистване на мини, униформи за студено време и генератори.

„Доставяме допълнителни боеприпаси. Боеприпасите са това, от което Украйна най-много се нуждае в отбранителната си борба срещу бруталната агресивна война", каза Писториус.

Пакетът не включва крилати ракети "Таурус" с голям обсег - оръжие, за което Украйна призовава, но което Берлин досега отказва да предостави.

09:48 19.9.2023

Украйна съобщи, че е унищожила 27 от 30 атакуващи руски дрона през нощта

По време на нощна атака украинските военни са унищожили 27 дрона Шахед-136/131, атакуващи в южните, централните и западните райони на страната, съобщиха в Телеграм Въоръжените сили на Украйна.

„От югоизточна посока (Приморско-Ахтарск – Руската федерация) бяха изстреляни общо 30 ударни безпилотни летателни апарата, както и една балистична ракета „Искандер-М“, която противникът изстреля от територията на временно окупирания Крим в посока Кривий Рог“, се казва в доклада.

От украинската армия допълниха, че е избухнал пожар в резултат на руска нощна атака в района на Лвов, а в Кривий Рог друг пожар е пламнал в многоетажна сграда "в резултат на вражески удар ".

17:51 18.9.2023

"Не бива да даваме почивка на Путин". Зеленски ще се изправи пред Общото събрание на ООН

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна не може да даде на Владимир Путин "почивка", и призовава света да се противопостави на руския президент, за да се избегне трета световна война.

Той направи това в интервю за американския телевизионен канал CBS, в момент, когато се отправя към САЩ, за да помоли за повече оръжия в помощ на продължаващата контраофанзива на страната му за прогонване на нахлуващите руски войски.

Зеленски ще говори на 19 септември пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в същия ден, в който президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение. То идва в момент, когато Киев отчита известни успехи в контраофанзивата си срещу войските на Путин, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Очаква се двамата лидери да се срещнат в Белия дом два дни по-късно.

"Трябва да освободим територията си колкото е възможно повече и да продължим напред. Дори и да е по-малко от 1 км или 100 метра, трябва да го направим", каза Зеленски в интервюто, излъчено на 17 септември, с популярното телевизионно предаване "60 минути". "На местата, през които не можем да преминем с бронирана машина - ще летим. Ако не можем да летим, ще изпратим дронове. Не трябва да даваме на Путин почивка", добави той.

13:58 18.9.2023

Правителството на Украйна уволни всички шестима заместник-министри на отбраната и държавния секретар на Министерството на отбраната.

Това става две седмици, след като президентът Владимир Зеленски уволни военния министър Олексий Резников и назначи на негово място Рустем Умеров. Според закона в Украйна след освобождаването на министъра неговите заместници също трябва да бъдат отстранени.

12:11 18.9.2023

Русия атакува Украйна с над 20 дрона. Двама души загинаха в Херсонска област

Украинските власти съобщиха, че Русия е извършила нова вълна от въздушни удари с дронове и ракетен обстрел срещу Украйна през нощта срещу понеделник, при които са загинали двама души в южната Херсонска област.

Военновъздушните сили уточниха, че са прехванали 18 от 24-те руски безпилотни летателни апарата, а 17 крилати ракети са били свалени над Днепропетровска, Полтавска и Хмелницка област.

Губернаторът на Херсонска областта Олександър Прокудин съобщи, че 72-годишен мъж и жена, чиято възраст не се уточнява, са загинали при руската атака, а други трима души са ранени.

Ръководителят на администрацията в Одеска област Олег Кипер съобщи, че в Измаилски район, където се намират част от украинските пристанища по поречието на река Дунав, използвани за износ на зърно, е бил нападнат с дрон. Той добави, че при нападенията са били унищожени 11 дрона

09:14 17.9.2023

Киев съобщава за напредък. Русия отрича превземането на стратегическо село

Украинските власти съобщиха, че продължават настъпателните операции срещу руските сили на изток и юг. Междувременно Русия отхвърли твърденията на Украйна, че си е върнала стратегическо село в района на Донецк.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в петък, че войските му са си върнали град Андриевка, на около 10 километра югозападно от Бахмут. Превземането му е важно, защото дава възможност за по-нататъшно настъпление по южния фланг на Бахмут.

Около обяд в събота въздушна тревога прозвуча в редица региони на Украйна. Военните предупредиха за заплаха от балистични атаки срещу населени места. Губернаторът на Курска област на Русия съобщи в Телеграм, че в събота украинските сили са обстреляли село в областта и са убили цивилен гражданин.

09:38 16.9.2023

Русия обяви свалянето на два украински дрона

Руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на два украински дрона над своя територия. „Украинските безпилотни летателни апарати бяха унищожени от дежурните системи за противовъздушна отбрана над териториите на Калужка и Тверска област“, се казва в телеграм канала на ведомството.

Руското министерство на отбраната смята, че Украйна се е опитала да извърши „терористична атака“ срещу цели на руска територия с два самолетни дрона.

Няма данни за жертви или щети. Украйна не коментира изявлението на руското ведомство.

За година и половина на войната с Украйна руските власти съобщават за атаки с дронове над руски региони повече от 500 пъти. Щетите или жертвите са споменати в 110 изявления. Регионалните власти твърдят основно, че атаките идват от украинска страна. Киев не коментира тези съобщения.

09:45 15.9.2023

Експлозия в Хмелницки. Украйна твърди, че е унищожила 17 руски дрона

Експлозия е била чута в района на западния украински град Хмелницки сутринта в петък, съобщиха властите в Киев.

Първият заместник-ръководител на регионалната военна администрация Сергий Тюрин призова жителите да останат в убежища, докато не прозвучи предупреждението за въздушна атака. Други подробности все още не са известни. Въздушна тревога беше обявена и в редица други региони: Житомир, Виница, Ровне, Тернопол и Черновци.

Междувременно военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че през нощта руските войски са изстреляли 17 дрона Шахед-136/131 над Украйна от югоизточна посока (Приморско-Ахтарск). Те са били свалени.

12:47 14.9.2023

Русия съобщи за нова украинска атака с дронове, както и за експлозии на окупирания полуостров Крим в четвъртък сутринта.

12:44 14.9.2023

Русия обстрелва няколко украински области. Загинало е дете

Киев съобщи в четвъртък, че Русия обстрелва няколко области в Украйна. По информация на регионалната главна прокуратура в Херсонска област шестгодишно момче е било убито, а други четирима души, включително 13-годишният му брат, са били ранени.

"Вражески снаряди са поразили частна къща и нейната територия", пише прокуратурата в Телеграм.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщава, че е свалило 17 от общо 22 руски дрона през нощта в Николаевска, Запорожка, Днепропетровска и Сумска област.

19:17 13.9.2023

Украйна съобщи за 105 повредени пристанищни съоръжения след оттеглянето на Русия от зърнената сделка

105 пристанищни инфраструктурни съоръжения в Украйна са повредени от 18 юли. Тогава Русия официално реши да се оттегли от зърнената сделка, която позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърното си през Черно море.

Това съобщи във Facebook ръководителят на Министерството на общините, териториите и инфраструктурата Олександър Кубраков.

В резултат на нападенията срещу дунавските пристанища и блокадата на морските пристанища износът на зърно за Азия, Африка и Европа е намалял с почти три милиона тона месечно.

Той съобщи, че нощната атака на пристанищата в Дунавския регион (Рени и Измаил в Одеска област) е нанесла щети на административни сгради, складове за зърно, цистерни за съхранение на нефт и превозни средства. Седем шофьори са били ранени.

19:02 13.9.2023

В Румъния са открити предполагаеми фрагменти от дрон след руска атака срещу Украйна

На територията на Румъния вероятно са били идентифицирани елементи на дрон, съобщи румънското министерство на отбраната в сряда. Информацията идва, след като рано на 13 септември Русия атакува с дронове град Измаил в Южна Украйна, на няколко километра от границата с Румъния.

08:43 13.9.2023

От началото на войната в Украйна са загинали 9614 цивилни

От началото на войната, която Русия започна в Украйна - на 22 февруари 2022 г., в страната са загинали 9614 цивилни граждани, а над 17,5 хил. души са били ранени. Това се посочва в нов доклад на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН. Отбелязва се, че почти една трета от жертвите са в Донецка и Луганска област.

Става въпрос само за документирани случаи, но реалният брой на жертвите може да е много по-голям, подчертава ООН. Това се дължи на невъзможността да се получи обективна информация от местата, където се водят интензивни военни действия, както и от районите, окупирани от руските войски.

Преди няколко дни ООН отказа да квалифицира действията на руските военни като геноцид. Ръководителят на Независимата анкетна комисия на ООН за нарушенията в Украйна Ерик Мьосе каза, че той и колегите му "не разполагат с достатъчно доказателства, които да отговарят на правните изисквания на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид". За да се признае престъплението за геноцид, е необходимо намерение за физическо или биологично унищожаване на определена група, каза Мьосе.

На 18 септември Международният съд на ООН ще разгледа иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

18:35 12.9.2023

Загубите на Русия от санкциите се оценяват на 5-7 млрд. долара месечно

Международната група "Ермак-Макфол", която разработва препоръки за санкции срещу Русия, оценява щетите от налагането им на 5-7 млрд. долара месечно. Това се съобщава на сайта на украинския президент.

Групата е подготвила и нови документи за затягане на енергийните санкции и конфискация на руски държавни активи. Само усъвършенстването на механизмите за прилагане на вече съществуващите ограничения може да намали допълнително приходите на Русия от нефт и газ средно с още 3 млрд. долара месечно, каза представител на "Ермак-Макфол".

По-рано групата вече предложи намаляване на тавана на цените на руския петрол от 60 на 45 долара за барел и налагане на санкции срещу "Росатом" и "Газпромбанк". Според януарския доклад на ЕС Русия губи около 160 млн. евро на ден заради петролното ембарго.

Няколко пакета санкции наложиха ЕС и САЩ от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. срещу представители на Кремъл, руски олигарси и компании. Те последваха мерките, наложени още през 2014 г., когато Москва незаконно анексира украинския полуостров Крим.

13:17 12.9.2023

Британският премиер Риши Сунак съобщи в парламента, че Русия е нападнала цивилен товарен кораб в пристанище в Черно море на 24 август при ракетна атака, за която досега не е съобщавано. Според Лондон по разузнавателни данни тя е била успешно осуетена от украинската отбрана.

Украйна полага усилия да позволи на корабите, блокирани в пристанището на Одеса от началото на войната на Русия в Украйна, да отплават в открити води. Това се наложи след като беше затворен подкрепеният от ООН черноморски зърнен коридор заради едностранното оттегляне на Русия.

11:04 12.9.2023

Росгвардия наема помилвани затворници от "Вагнер", показва разследване

Руски затворници, които бяха помилвани, за да се бият за наемническата група "Вагнер" в Украйна, сега са вербувани в Националната гвардия на Русия, съобщи сайтът за разследващи новини "Важни истории". Той цитира текстови съобщения от роднини в затворени чатове, с които разполага.

Според тях затворниците са започнали да се присъединяват към Росгвардия още през август. Те са подбирани по това да са извършили леки или средни по тежест престъпления и са назначавани "не на висши длъжности и дори не в средните офицерски звена".

Много от престъпниците, които бяха вербувани от покойния вече основател на "Вагнер" Евгений Пригожин миналата година и изпратени в битка в Източна Украйна, бяха убити или тежко ранени. След като самият той загина в самолетна катастрофа миналия месец, Кремъл реши да поеме операциите на "Вагнер" и да използва останалите живи наемници.

18:42 11.9.2023

Украйна си върна контрола върху сондажни платформи край Крим

Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи в близост до анексирания през 2014 г. Кримски полуостров, съобщи украинското военно разузнаване (ГУР).

Разузнавачите са провели "уникална операция" за възвръщането на притежанието на сондажните платформи, известни като "Бойко тауърс" (по името на бившия министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко).

Украинското военно разузнаване допълва, че въпросните сондажни платформи са били окупирани от Русия през 2015 г. и са използвани за военни цели от Москва.

"За Украйна възвръщането на контрола върху "Бойко тауърс" е от стратегическа важност и в резултат от това Русия загуби възможността да използва платформите за военни цели", казаха от ГУР във видео в "Телеграм".

Украинското военно разузнаване отбеляза, че по време на операцията е имало сблъсък между украинските специални сили, които са били в лодки, и руски изтребител Су-30, който е бил повреден и е бил принуден да се оттегли.

Освен това от ГУР се се сдобили с "ценни трофеи" като боеприпаси за хеликоптери и радарна система, която може да проследява движението на корабите в Черно море.

08:35 11.9.2023

Зеленски съобщи за военен напредък на юг и на изток


Украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

„През последните седем дни постигнахме напредък в Таврия (южен) сектор“, каза Зеленски. „В сектора на Бахмут има придвижване. Да, има придвижване."

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток – в Авдиевка и Маринка, където са съсредоточени основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завладели част от село Опитне, южно от града.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка, село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и разглеждано като ключово за превземането на града.

Зеленски и други официални лица казаха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно поради тактически грешки, като разполагане на войски на грешни места.

Зеленски предположи, че може да предстои голям пробив. „Ако ги притиснем от юг, те ще избягат“, казва Зеленски пред „Икономист“.

16:06 10.9.2023

Доброволци от Канада и Испания загинаха след руски обстрел в Украйна

Двама чужденци бяха убити в резултат на обстрел на автомобил на хуманитарната организация Road to Relief в Донецка област в неделя. Това става известно от доклад на организацията, както и на испанския вестник El Mundo.

Колата, превозваща четирима чужди граждани, е била нападната от руски военни. Автомобилът е пътувал от Славянск в посока Бахмут и е бил обстрелван, докато е преминавал през Часов Яр.

Колата се е преобърнала и се е запалила. Загинали са канадският доброволец Антъни Игнат и испанската гражданка Ема Игуал. Още двама лекари доброволци - от Германия и Швеция, са тежко ранени. И двамата са настанени в болница. Състоянието им е като стабилно.

Русия все още не е коментирала информацията. Road to Relief работи в Украйна от март 2022 г. Тя се занимава с хуманитарна помощ на жителите на украински селища, разположени на фронтовата линия, и с евакуация на хора от зоната на бойните действия, отбелязва руската служба на Би Би Си.

Заредете още

XS
SM
MD
LG