Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

16:04 20.8.2023

Украйна ще получи изтребители Ф-16, потвърди премиерът на Нидерландия 

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, каза в неделя нидерланският премиер в оставка Марк Рюте, цитиран от световните агенции.

Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айндховен.

Това е първото реално обещание за доставка на Ф-16 за Украйна, след като преди дни САЩ дадоха зелена светлина за евентуална доставка на американските машини от Нидерландия и Дания, които притежават такива.

14:10 20.8.2023

Зеленски посети Швеция и Нидерландия, за да преговаря за изтребители 

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на официално посещение в Нидерландия в неделя. Ден по-рано той посети Швеция. Основната цел на двете визити е да преговаря за евентуалното предоставяне на изтребители от двете страни на Украйна.

Посещенията на Зеленски стават на фона на зелената светлина, която наскоро САЩ дадоха на Нидерландия и Дания за предоставяне на самолети Ф-16 на Украйна. В Швеция украинският президент декларира интереса на страната си да придобие шведски бойни самолети "Грипен".

"Самолети Ф-16 за Украйна за защита на нашия народ от руския терор са основната цел на визитата", каза Зеленски след пристигането си в Нидерландия.

По време на срещата си с шведския премиер Улф Кристершон в събота той коментира, че самолетите "Грипен" са гордостта на Швеция и Украйна би се радвала " да сподели подобна гордост".

09:53 20.8.2023

Украинските сили са преодолели мащабни минни полета на юг 

Най-новите маневри на украинските сили за отбрана в южната част на страната са от голямо тактическо значение, тъй като им позволяват да действат извън мащабни минни полета, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Анализаторите посочват, че в събота украинските сили са продължили контранастъплението си в поне три участъка от фронта, като са напреднали на границата между Авдиивка и Донецк и край село Работино в западната част на Запорожка област.

Освен това геолокационни данни, публикувани още на 16 август, показват, че украинските сили са извършили ограничено настъпление източно от село Невелское, разположено непосредствено до Донецк в западна посока.

"Тези успехи могат да позволят на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани участъци от руската отбранителна линия, което вероятно ще улесни по-бързите украински успехи", отбелязва Институтът за изследване на войната.

08:35 20.8.2023

Украински дрон удари гара в Курск. Московски летища бяха затворени за кратко

Украински дрон атакува западния руски град Курск, като удари железопътна гара, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Франс прес.

"Украински дрон нападна Курск", заяви в Телеграм Роман Старовойт. "Според предварителна информация се е разбил в покрива на сградата на гарата, а след това на покрива е избухнал пожар."

По думите му петима души са пострадали леко от паднали парчета стъкло. Курск се намира само на около 90 км от границата с Украйна.

Междувременно кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в Телеграм, че друг дрон се е опитал да полети към Москва, но е бил унищожен от противовъздушната отбрана. Държавната агенция ТАСС добави, че московските летища Домодедово и Внуково са били затворени за кратко през нощта срещу неделя.

15:51 19.8.2023

Най-малко седем души, включително дете, бяха убити и 37 бяха ранени при руски ракетен удар по северния украински град Чернигов в събота, съобщи украинското вътрешно министерство.

09:47 19.8.2023

Русия предприе нова атака с дронове. Украинската ПВО свали повечето 

Украинската противовъздушна отбрана (ПВО) свали 15 от 17-те ирански дрона Shahed, които Русия използва при последната си нощна атака срещу Украйна, съобщиха украинските военни в неделя. По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило украинска ракета над окупирания от Москва Крим.

„Въздушните сили в сътрудничество с противовъздушната отбрана и други компоненти на отбранителните сили на Украйна унищожиха 15 вражески безпилотни самолета“, казаха военните в ежедневния си доклад, като добавиха, че атаките са насочени към източните, северните и западните части на Украйна.

По-рано беше обявена въздушна тревога за цялата територия на Украйна. На бойното поле украинските сили твърдят, че продължават да напредват в районите близо до южните градове Мелитопол и Бердянск.

08:07 19.8.2023

Зеленски отбеляза "дипломатически успех" в търсенето на западни гаранции за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза държавният глава в традиционното си вечерно видеообръщение в петък, цитиран от ДПА.

Зеленски спомена „дипломатически успех“ и отбеляза, че 18 държави вече са се присъединили към декларацията на Г-7 за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в детайли.

Той говори и за предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военната инвазия на Русия, започнала на 24 февруари 2022 г.

07:23 19.8.2023

Путин посети щаба на руските сили в Украйна в Ростов на Дон 

Руският президент Владимир Путин посети в петък щаба на руските войски, участващи във войната в Украйна, който се намира в Ростов на Дон, съобщиха рано сутринта в събота руски медии, цитирани от Ройтерс. Заедно с него там присъстваше и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов.

В края на юни Ростов на Дон беше превзет от разбунтувалата се частна армия “Вагнер” на Евгений Пригожин. Тя започна поход до Москва, който впоследствие беше прекратен от Пригожин. В крайна сметка наемниците от “Вагнер” и техният ръководител бяха пуснати от Путин да отидат в Беларус, без да им бъде търсена наказателна отговорност за въоръжен метеж.

Путин нееднократно е посещавал щаба в Ростов на Дон. За последно той отиде там в средата на март, когато за пръв път посети превзетия украински град Мариупол. Путин пристигна в щаба и на 31 декември 2022 г. и оттам направи новогодишното си обръщение към нацията.

08:19 18.8.2023

Атака с дрон засегна сграда в центъра на Москва

Дрон е ударил сграда в централния бизнес район на Москва, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация от официални руски източници.

Медията цитира кмета на руската столица Сергей Собянин, според когото противовъздушната отбрана е свалила дрон около 4 часа тази сутрин, а отломките му са паднали върху сградата на Експоцентъра. Непроверени кадри в социалните медии показват взрив и гъст сив дим, издигащ се в нощното небе над Москва.

Свидетел, който е бил в района, е казал пред агенция Ройтерс, че нападението е предизвикало "мощна експлозия". По предварителни данни няма пострадали, съобщава Радио Свобода. На мястото на взрива са пристигнали спасителни служби.

Руското министерство на отбраната обвини Украйна за атаката. Киев традиционно не коментира веднага подобни удари. В района на летище Внуково в югозападната част на града около 4:30 сутринта московско време беше затворено въздушното пространство, а няколко полета бяха отменени. До 6:30 сутринта летището е възстановило работата си, според въздушни тракери.

До началото на тази година Москва оставаше незасегната от войната на Русия в Украйна, но през последните месеци стана обект на няколко удари с дронове.

18:08 17.8.2023

Украинският полк "Азов" се върна на фронта

Легендарният полк със специално предназначение "Азов", който през пролетта на 2022 г. държеше отбраната на завод "Азовстал" в Мариупол в продължение на почти два месеца, се завърна на фронта. Това съобщи представителят на украинската Национална гвардия Николай Уршалович на брифинг. По думите му сега "Азов" заема позиции край Серебрянското горско стопанство, северозападно от Лисичанск.

През май 2022 г., притиснати от руските сили, защитниците на "Азовстал" напуснаха завода по заповед на командването и много от тях бяха пленени.

Властите на т.нар. Донецка народна република планираха да организират за тях публичен трибунал. През септември обаче лидерите на "Азов", включително командирът Денис Прокопенко, бяха изпратени в Турция съгласно условията на размяната на военнопленници между Русия и Украйна. Предполагаше се, че те ще останат там до края на войната, но през юли 2023 г. се завърнаха в Украйна заедно с президента Володимир Зеленски, който бе на посещение в Турция. Москва обвини Анкара и Киев, че са нарушили споразуменията.

По-късно стана ясно, че за размяната на бойците от "Азов" Украйна е предала на Русия Виктор Медведчук, братовчед на президента Владимир Путин и един от лидерите на украинската опозиционна партия "Опозиционна платформа за живот". Той беше арестуван в Украйна по обвинение в държавна измяна.

13:03 17.8.2023

"Очите" на фронтовата линия. Зеленски съобщи, че Киев увеличава производството на дронове

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев "значително" ще увеличи производството си на дронове.

"Дроновете са "очите" и защитата на фронтовата линия. Безпилотните летателни апарати са гаранция, че няма да се налага хората да плащат с живота си, когато могат да се използват дронове", каза той в традиционното си вечерно видеообръщение на 16 август, отбелязвайки и значението на доставките от международните партньори.

"Във всяка бойна бригада войниците първо питат за дронове, средства за електронна война и за противовъздушна отбрана", добави Зеленски, давайки пример със свои посещения на фронтовата линия.

През последните седмици Украйна проведе няколко успешни атаки с дронове като част от контраофанзивата си срещу Русия. В началото на август украинските сили поразиха руския военен кораб "Оленегорски Горняк" в Черно море и му нанесоха значителни щети, признаха й удар по Кримския мост с морски дрон.

08:41 17.8.2023

Украйна не очаква да получи изтребители F-16 до пролетта на 2024 г.

Украйна вероятно няма да получи американски изтребители F-16 от своите съюзници до пролетта на 2024 г., каза говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат.

"Вече е очевидно, че няма да можем да защитим Украйна със самолети F-16 през есента и зимата на тази година", отбеляза той в телевизионно изявление. Според него на тези изтребители се възлагат големи надежди, тъй като те биха могли да станат част от противовъздушната отбрана на страната и да помогнат за защитата от руските ракети.

Той уточни, че въпросът за обучението на украинския персонал за F-16 напредва - както на пилоти, така и на инженери. Те скоро ще бъдат обучавани и в страните членове на авиационната коалиция. В средата на юли Украйна и 11 западни страни подписаха меморандум за създаване на коалиция за такова обучение.

"В същото време е необходимо да се извърши укрепване на нашата противовъздушна отбрана и то се извършва. Неотдавна беше съобщено за още две пускови установки Patriot, които получихме", отбеляза Игнат.

11:00 16.8.2023

Украйна е освободила село Урожайне в Донецка област

Украинските отбранителни сили укрепват позициите си в покрайнините на Урожайне, след като си върнаха селището в Донецка област от руските сили. Това съобщи заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр.

"Урожайне е свободно. Нашите защитници укрепват позициите си в покрайнините", написа Маляр в канала си в "Телеграм".

Ройтерс отбелязва, че не може да провери чрез независим източник твърдението. До момента няма коментар от страна на Русия.

През последните дни се водят ожесточени сражения във и около Урожайне и Старомайорск, на около 100 километра югозападно от контролираният от руските сили град Донецк.

В по-ранни съобщения на Украинската армия се казваше, че украинските отбранителни сили продължават да провеждат настъпателни операции по направление Мелитопол и Бердянск, а в района на Авдеевка и Маринка продължават да задържат настъплението на руските войски.

09:27 15.8.2023

Руските сили са нанесли удари западните украински градове Лвов и Луцк, съобщиха в неделя местните власти, цитирани от Франс прес. Съобщава се и за експлозии в западния Хмелницки и източния Днепър.

09:25 15.8.2023

Зеленски посети фронта в Донецк

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в понеделник, че е посетил войските в Донецка област на фронтовата линия. В съобщение в Телеграм той каза, че е "обсъдил с командира на бригадата проблемите, с които се сблъскват войниците, и предложенията за тяхното решаване. Всеки ден получавам обща информация... но исках да посетя всички бригади поотделно, за да разбера проблемите на всяка от тях". През последните седмици в източните и южните райони на Украйна се водят тежки боеве.

15:26 14.8.2023

В нощта срещу понеделник руските военни атакуваха три пъти Одеса с ракети и ударни дронове, съобщи украинското оперативно командване "Юг". Според представителя на Одеското регионално военно управление Сергей Братчук в района са изстреляни 15 дрона и 8 ракети.

15:23 14.8.2023

Киев твърди за успехи на украинските сили в Урожайно и край Бахмут

През изминалата седмица украинските сили върнаха под свой контрол малък район край Бахмут, каза зам.-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. По думите ѝ са освободени 3 кв. км територия. От юни, когато започна украинското контранастъпление, на южния фланг на Бахмутския сектор са освободени 40 кв. км, добави Малиар.

В понеделник тя говори за "сигурния успех" на въоръжените сили на Украйна в село Урожайно в Донецка област. Украинската армия започна настъплението си на 8 август. "Боевете в село Урожайное продължиха през седмицата, там има сигурни успехи", каза Маляр. Тя добави, че украинските сили има успехи и на юг и югоизток от Старомайорск, близо до Урожайно.

Миналия уикенд в руски провоенни блогове се появи информация, че руската армия е започнала да отстъпва от Урожайно. В това селище имаше укрепен район на руските войски. Руското министерство на отбраната в събота съобщи, че е отбило атака срещу селото. Нямаше официална информация за отстъплението. В неделя New York Times написа, че украинските въоръжени сили са постигнали "тактически значим" напредък на два основни фронта в Южна Украйна. Според изданието украинските войски са овладели от 16 до 20 км територия в посока Бердянск и Мелитопол, които са превзети от руските войски, пише "Медуза".

17:07 13.8.2023

Седем цивилни, сред които и бебе на 23 дни и 12-годишно момче, са загинали в Херсонска област по време на обстрел, съобщиха украинските власти в неделя.

17:03 13.8.2023

Украинската прокуратура съобщи за над 500 убити деца от началото на инвазията

Най-малко 500 украински деца са убити от началото на непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна, съобщи ДПА, като се позова на изявление, направено в неделя от генералната прокуратура в Киев.

Други 1100 украински деца са получили наранявания от различна степен. Според прокуратурата действителният брой вероятно е бъде по-висок, тъй като украинските власти продължават да разследват жертвите в зоната на военните действия и в освободените от Украйна територии, както и в регионите, окупирани от руските войски.

Броят на убитите и ранените деца е най-голям в източните области Донецк и Харков, разположени близо до фронтовата линия, следвани от региона на столицата Киев и град Херсон в Южна Украйна.

Според прокуратурата съвсем наскоро при ракетен удар в Западна Украйна в петък тази седмица е загинало 8-годишно украинско момче. Съдебната система на Украйна регистрира цивилните жертви във войната, започната от Русия през февруари миналата година, и събира доказателства, които потенциално могат да бъдат използвани в съдебни процеси за подвеждане под отговорност на руски военнослужещи за военни престъпления.

11:24 13.8.2023

Генералният щаб на Украйна съобщи в неделя, че украинските сили са постигнали частичен напредък в южната част на страната, както и около село Роботине в Запорожка област.

Заредете още

XS
SM
MD
LG