Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

11:22 13.8.2023

Зеленски поиска оборудване за разминиране

В събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна се нуждае от повече оборудване за разминиране и от възможността сама да произвежда такова оборудване. Той коментира обявения по-рано тази седмица от Азербайджан пакет от помощи, който включва машина за разминиране.

"Украйна също се нуждае от оборудване от партньори и е много важно да се създаде производствена база в Украйна, за да можем да разчистим земята си от руските мини", каза Зеленски. Той добави, че украинските специалисти "откриват стотици взривни обекти всеки ден". Понастоящем мините и неексплодиралите боеприпаси са разположени върху 174 000 кв. км от територията на Украйна или на около 20 % от територията на страната по негови думи.

"Колкото повече машини за разминиране имаме, колкото повече специални дронове за разминиране имаме, толкова по-активно ще можем да възстановяваме сигурността", каза Зеленски. На 7 август украинското министерство на икономиката съобщи, че украинските производители са изявили готовност да произвеждат оборудване за разминиране.

18:09 12.8.2023

73-годишна жена е загинала при руски военен удар в събота в района на Купянск, Харковска област, съобщи губернаторът Олег Синехубов. Москва съобщи, че безпилотни самолети са били насочени към окупирания полуостров Крим.

15:23 12.8.2023

Русия съобщава за нова атака над Керченския проток. Кримският мост не е повреден

Назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов каза, цитиран от Ройтерс, че руската противовъздушна отбрана е свалила две ракети в близост до Керченския проток. В свое изявление, публикувано в Телеграм, Аксьонов каза, че Кримският мост, който Украйна атакува многократно, не е бил повреден.

На публикувани в руските социални мрежи кадри се вижда, че дългият 19 километра мост изглежда е обвит в дим. Агенция Интерфакс съобщи, че трафикът по моста е спрян. Според руското министерство на отбраната Киев се е опитал да нанесе удар по Кримския мост с ракети S-200, преработени в ударен вариант, но няма жертви и щети.

По-рано руското министерство на отбраната каза, че силите му са унищожили 20 украински безпилотни летателни апарата, изстреляни към Кримския полуостров, който Русия превзе през 2014 г.

07:40 11.8.2023

Руска ракета удари хотел в Запорожие. Има жертва и 14 ранени 

Руска ракета “Искандер” е ударила хотел в Запорожие, причинявайки смъртта на един човек и ранявайки други 14-има, включително две деца, предаде Ройтерс.

"Запорожие. Градът ежедневно страда от руски обстрел. Избухнал е пожар в гражданска сграда след като окупаторите я удариха с ракета", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Местните медии съобщиха, че повредената сграда е хотел "Рейкарц" в центъра на града, на брега на река Днепър.

Това е вторият удар по Запорожие в рамките на няколко дни. Две млади жени и един мъж бяха убити, а други девет души бяха ранени при руска ракетна атака в сряда.

09:04 10.8.2023

Руска атака в Запорожие уби двама души. Броят на военните дронове, свалени в Русия, расте

Руска атака срещу жилищен район в Запорожие уби най-малко двама души и рани седем, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

В резултат на ракетния удар са разрушени църква и супермаркет, каза още вътрешното министерство на Украйна.

Генералният щаб на украинската армия по-рано каза, че се водят над 30 сражения на фронта, а Русия е ударила над 15 населени места през последните 2 месеца в района на Запорожие.

В същото време Русия съобщи, че е свалила военни дронове, летящи към Москва и Севастопол, предаде Ройтерс.

Два военни дрона са били свалени около 4 часа сутринта в четвъртък край Москва от руската противовъздушна отбрана, каза кметът на града Сергей Собянин.

Руските войски са свалили и 11 украински дрона край Севастопол – град на полуостров Крим, съобщи руското министерство на отбраната.

В сряда Москва също съобщи за два свалени военни дрона, а взрив във военен завод до Москва доведе до множество жертви. Атаката в четвъртък е поредната срещу руската столица и идва на фона на закана от украинския президент Зеленски, че войната ще се върне в Русия.

08:28 9.8.2023

Москва съобщи за два свалени дрона край руската столица

Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили два безпилотни самолета в Московска област през нощта на 8 срещу 9 август. Това съобщи кметът на Москва Сергей Собянин в канала си в Телеграм.

"Два бойни дрона се опитаха да влязат в града. И двата бяха свалени от системата за противовъздушна отбрана. Единият беше свален близо до Домодедово, а другият - в района на магистралата за Минск", написа Собянин.

Той добави, че няма информация за наранявания, причинени от падащи отломки, но на мястото на инцидента работят службите за спешна помощ.

Все още няма коментари от украински официални източници.

Руският Телеграм канал Shot публикува видео, на което се вижда унищожаването на дрон в близост до Минската магистрала край Москва.

Според Shot двата дрона са навлезли в Москва едновременно от две посоки: от югозапад и от юг.

"Разстоянието между точките на унищожаване на дроновете е около 55 километра по права линия. Разликата във времето между свалянето на дроновете е 16 минути", съобщи Shot.

Това е поредният удар с дронове върху Москва. На 24 юли дрон падна в центъра на Москва върху комплекс от сгради на Министерството на отбраната. Друг удари строящ се бизнес център на булевард "Лихачов". През нощта на 29 срещу 30 юли , както и на 1 август дрон удари сграда на бизнес центъра "Москва-Сити.

08:23 8.8.2023

Петима са загинали и 31 са ранени при руска атака над Покровск

Петима души души са убити, а 31 са ранени в руска атака по украинския град Покровск, съобщи Франс прес в понеделник вечерта, като се позова на Игор Клименко, украинския министър на вътрешните работи.

"Сред ранените 19 са полицейски служители, 5 са членове на спасителните екипи и има и едно ранено дете", написа Клименко в Телеграм. Той уточни, че първият удар е причинил четири жертви, а във втория удар е убит човек от спасителните служби.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи за две руски ракети, поразили града. Той каза, че е била уцелена обикновена жилищна сграда при този удар.

На видеокадри, публикувани от Зеленски, се вижда пететажен блок, който от удара е изгубил последния си етаж. Виждат се спасители, вадещи хора от отломките, както и кола, покрита с отломки, и втори блок, който също е пострадал.

20:00 7.8.2023

"Голям удар" за Русия. Киев приветства срещата за мир в Саудитска Арабия

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, каза, че разговорите през уикенда в Саудитска Арабия за войната в Украйна са „голям удар" за Русия. По думите му участниците са се договорили да проведат още една среща в рамките на 6 седмици. След първата беше съобщено, че те да продължат „международните консултации“ за изграждане на обща основа за мир.

Повече от 40 държави, включително Китай, Индия, САЩ, европейски страни, но не и Русия, участваха в разговорите, които се разглеждат като опит на Украйна да изгради по-широка коалиция в подкрепа за визията си за мира, отбелязва Ройтерс. Самият Зеленски представи план в 10 точки, които иска да послужат като основа за мир и за слагане на край на войната. Той включва изтегляне на всички руски войски и връщане на всички украински територии.

Ермак каза, че всички държави, участвали в разговорите в Джеда, напълно подкрепят независимостта и териториалната цялост на Украйна и допълни, че Русия е направила опит да разстрои работата на срещата, но не даде подробности.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че само безусловното приемане от Киев на руските условия ще сложи край на инвазията. Тя изброи "край на военните действия и терористичните атаки“, „новите териториални реалности да бъдат признати", "демилитаризацията и денацификацията на Украйна трябва да бъдат осигурени“.

13:01 7.8.2023

Над 250 000 ликвидирани "руски врагове". Украйна обобщи загубите на Русия от началото на войната

От началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. до 7 август 2023 г. украинските сили за отбрана са ликвидирали около 250 240 руски врагове, включително 540 само през изминалото денонощие, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили.

Според данните за този период защитниците на Украйна са унищожили 4244 вражески танка, 8270 бойни бронирани машини, 4977 артилерийски системи, 709 системи за реактивен залпов огън, 467 средства за ПВО, 315 бойни самолети, 311 хеликоптери, 4154 оперативно-тактически безпилотни летателни апарати, 1377 крилати ракети, 18 бойни кораби/катери, 7451 камиони и танкери и 735 единици специализирано оборудване.

По данни на американското разузнаване от юни общите руски загуби във войната са между 189 500 и 223 000 души, от които между 35 500 и 43 000 са убити в сраженията, а броят на ранените е между 154 000 и 180 000 души, съобщи тогава Ройтерс, като се позовава на документи на Пентагона. Общите загуби - на убитите руски и украински войници, са около 354 000, посочи агенцията.

10:35 7.8.2023

Емблемата на Украйна - тризъбецът от нейния герб - беше поставена на една от най-разпознаваемите забележителности в столицата Киев - паметника "Родина майка", на мястото на символа на СССР - сърп и чук. Отстраняването на стария символ започна в края на юли, но лошото време и продължаващите въздушни нападения забавиха работата. Предстои и монументът да бъде преименуван на „Майка Украйна“.

08:57 7.8.2023

Жертва и пострадали при руски обстрел на жилищни сгради в Херсон

През нощта на 7 август руските войски обстрелваха Херсон, където има загинал и ранени, и изстреляха ракета по Синелниковски район на Днепропетровска област.

Жилищна сграда в Херсон е била подложена на артилерийски обстрел в 00,50 часа, съобщи началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин. "8 жители са диагностицирани със ситуационна невротична реакция. Един трудноподвижен човек е хоспитализиран в болницата", уточни той. Двама пожарникари са пострадали при гасенето на пожара и са откарани в болница с прегряване на тялото.

Половин час по-късно обстрелът е продължил, като е загинала 59-годишна жена, а 60-годишен мъж е ранен. Около 03,15 часа руските сили са ударили още една жилищна сграда, ранявайки 93-годишна жена.

В същото време ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Сергей Лисак съобщи, че руската армия е изстреляла ракета по района на Синелниковски. Избухнал е пожар, но няма пострадали. Сутринта на 7 август е обстрелян и Мировския масив, информацията за пострадалите се уточнява.

07:48 6.8.2023

Русия е ударила център за кръвопреливане в Купянск, според Зеленски

Руските сили са ударили център за кръвопреливане в град Купянск, Харковски регион. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. По думите му има жертви и ранени. Ройтерс не може да потвърди информацията от независими източници веднага.

Според Зеленски други ракети са взривили съоръжение на украинската аерокосмическа фирма "Мотор Сич" в Западна Украйна. Новите руски удари идват часове след като два руски кораба бяха повредени при украински атаки с морски дронове в Керченския пролив.

"Управлявана авиационна бомба" удари центъра на град Купянск, на няколко километра от руската граница, късно вечерта на 5 август", написа Зеленски в социалните медии.

16:26 5.8.2023

Киев обяви водите на шест руски пристанища в Черно море за зона на военна заплаха

Киев обяви водите на шест руски пристанища в Черно море за зона на военна заплаха. Това съобщи подразделение на Министерството на инфраструктурата на Украйна, цитирано от Радио Свобода.

Става дума за пристанищата Анапа, Геленджик, Новоросийск, Туапсе, Сочи и Таман.

Ситуацията в Черно море се изостри, след като Русия се оттегли от сделката за зърно на 17 юли 2023 г.. Малко след това Москва обяви всички кораби, които плават към пристанища в Украйна, за военни цели. В отговор украинското Министерство на отбраната каза, че ще разглежда като такива всички кораби, превозващи военни стоки до руски пристанища и пристанища на Украйна, които не се контролират от Киев.

В нощта на 3 август в резултат на нападение на военноморски дронове срещу база в Новоросийск руският кораб „Оленегорский миньор“ беше повреден. А kъсно вечерта на 4 август морски дронове атакуваха танкер в Керченския пролив.

Според източници на украински медии атаките са организирани от Службата за сигурност на Украйна, но нейният ръководител Василий Малюк не е потвърдил директно това. Той нарече взривовете на руските кораби и на Кримския мост логична и ефективна стъпка срещу врага.

11:17 4.8.2023

Руски кораби са отблъснали атака на два украински безпилотни катера срещу военноморска база в Краснодарския край на Русия, близо до Новоросийск. Това съобщиха руски медии, цитирайки руското министерство на отбраната, сутринта в петък.

11:13 4.8.2023

Двама души са ранени след руски обстрел в Днепропетровска област

Ръководителят на Днепропетровска област Сергей Лисак каза в петък, че вечерта и през нощта руските войски са обстрелвали пет пъти района на град Никопол с тежка артилерия и РСЗО. По думите му са били поразени областният център, както и общините Червенохоривка и Миривка.

"Двама жители на Никопол бяха ранени. Те са 85-годишна жена и 35-годишен мъж. Оказана им е необходимата помощ. Те ще бъдат лекувани в домашни условия. В града са повредени повече от две дузини частни къщи, лек автомобил и два камиона. Повредени са и няколко слънчеви панела, оранжерии, три газопровода и два електропровода. Десет стопански постройки са повредени, а други две са разрушени. Последствията от вражеските нападения се изясняват", пише Лисак в Телеграм.

Руските войски редовно обстрелват Никопол и околностите му, разположени на десния бряг на река Днепър в пряк обсег на руската артилерия, разположена на окупирания ляв бряг на река Днепър в Запорожка област.

13:56 3.8.2023

Украйна пое отговорност за новата атака на Кримския мост

Украинските служби стоят и зад двата взрива на Кримския мост. Това каза Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана в Киев Олексий Данаилов.

„Военните ни разбиват неуязвимостта на много обекти, които в Русия бяха смятани за 100% защитени. Такъв е и Кримският мост, за който говориха представители на нашата Служба за сигурност които участваха и в първия, и във втория случай“, каза Данаилов.

Първата атака срещу моста беше извършена през октомври 2022 г. и дълго време Киев не признаваше, че стои зад нея. Втората атака дойде в средата на юли 2023 г.

Керченският мост е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

08:54 3.8.2023

Зеленски обвини Русия и Путин, че водят война "за глобална катастрофа"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обивини Русия и Владимир Путин за това, че водят война за „глобална катастрофа“. Той отправи обвинението по време на традиционното си вечерно обръщение.

„Тези ненормални хора искат световния пазар за храна да се разпадне – те искат криза на цените и разстройване на каналите за доставки. Някой в Москва мисли, че може да се откупи по този начин“, каза Зеленски.

Обръщението на Зеленски е свързано с отказа на Русия да продължи сделката за износ на зърно през Черно море в средата на юли. Впоследствие руската армия предприе множество удари срещу украински пристанища на Черно море и по поречието на Дунав.

По-късно Владимир Путин обеща на част от африканските лидери „безплатни доставки“ на зърно за континента. Развиващите се страни и бедните страни в Африка са сред най-засегнатите от затруднените доставки на зърно и други хранителни продукти след началото на войната.

14:44 2.8.2023

Русия нанесе удар на украинско пристанище на Дунав

В нощта срещу сряда Русия нанесе удар с дронове срещу украинското пристанище Измаил на река Дунав. То получи сериозни щети, като са унищожени пристанищни и индустриални инфраструктурни съоръжения, избухнаха пожари. Това съобщи в Телеграм ръководителят на областната администрация на Одеса Олег Кипер. Няма информация за жертви.

По-късно Главната прокуратура на Украйна потвърди, че в резултат на атака с дрон в Измаил са повредени елеватор, навеси за зърно, резервоари на един от товарните терминали, производствени, складови и административни помещения, както и сградата на морската гара. Ведомството публикува снимки на разрушените обекти.

От оперативното командване "Юг" уточняват, че дроновете са изстреляни от Азовско море и изпратени на юг от Одеска област.

В същото време украинската противовъздушна отбрана пресече нападение на дронове срещу Киев. Ръководителят на киевската администрация Сергей Попко каза, че всички въздушни цели - повече от 10 безпилотни самолета "Шахед", са открити и унищожени. Няма сериозни щети и пожари, няма информация за пострадали, допълни той.

15:44 1.8.2023

Русия обвини Украйна за атака по цивилни кораби в Черно море. Киев отрече

Русия обвини Украйна, че е опитала да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили са ги открили и унищожили. Тази информация не е потвърдена по независим път, а Киев отрече.

"Тази нощ киевският режим извърши опит за терористична атака с помощта на три катера без екипажи срещу руски граждански транспортни кораби, пътуващи към пролива Босфор в югозападната част на Черно море", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков.

По-късно съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза пред Ройтерс, че Украйна не е атакувала цивилни плавателни съдове.

"Без съмнение тези изявления на руските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не атакува и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други граждански обекти", добави той.

12:19 1.8.2023

Украйна съобщи, че е осуетила опит на руски диверсанти да минат границата

Украйна е осуетила опит на група руски диверсанти да пресекат северната ѝ граница, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко в Телеграм.

"През изминалата нощ граничарите спряха вражеска диверсантско-разузнавателна група на държавната граница в района на Чернигов, на територията на община Семьоновка", написа той.

Командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна - генерал-лейтенант Сергий Наев, уточни, че четирима въоръжени мъже са били отблъснати от украинските въоръжени сили, които са открили огън по тях, съобщи Ройтерс.

Клименко добави, че въпросните хора са засечени да идват от руска територия. Той отбеляза, че в граничните войски на Украйна са били мобилизирани хора на запасна военна служба, за да се подсилят граничните постове.

Като цяло Украйна укрепи своя северен военен сектор след заминаването на ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в Беларус, отбелязва Ройтерс.

Заредете още

XS
SM
MD
LG