Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев смени съветските сърп и чук на емблематичен паметник с тризъбеца от герба си


На щита на паметника вместо съветския герб вече е монтиран тризъбец
На щита на паметника вместо съветския герб вече е монтиран тризъбец

Емблемата на Украйна - тризъбецът от нейния герб - беше поставена на една от най-разпознаваемите забележителности в столицата Киев - паметника "Родина майка", на мястото на символа на СССР - сърп и чук, съобщи УНИАН.

Предстои и монументът да бъде преименуван на „Майка Украйна“. Това е част от по-широка кампания за освобождаване на украинската културна идентичност от комунистическото минало, като отхвърлянето на съветските символи се засили след началото на пълномащабната руска инвазия на 24 февруари 2022 г.

Отстраняването на стария символ започна в края на юли, но лошото време и продължаващите въздушни нападения забавиха работата. Работниците ще трябва да довършат външния вид на щита с новия герб, тъй като за подновяването му бяха премахнати част от стоманените плочи, покриващи конструкцията отвън.

За тризъбеца е използвана европейска стомана, а самата фигура е изработена в едно от киевските предприятия. Цената на герба за паметника е 28 милиона гривни, парите са събрани от дарители и меценати, съобщават от Министерството на културата.

Завършената скулптура ще бъде официално открита на 24 август, Деня на независимостта на Украйна.

Според изпълняващия длъжността министър на културата Ростислав Карандеев се планира старият герб да бъде оставен в Музея за история на Украйна през Втората световна война, където се намира и паметникът.

Монументът с височина 61 м е издигнат през 1981 г. като част от по-голям комплекс, в който е разположен и националният музей. Паметникът се намира на десния бряг на река Днепър и е обърнат на изток към Москва. Статуята изобразява безстрашна жена-боец, която държи меч и щит. Тризъбецът приет за герб на независима Украйна на 19 февруари 1992 г.

През 2022 г. Министерството на културата проведе анкета, за да разбере мнението на украинците относно необходимостта от демонтиране на съветския герб от монумента. Повече от 90% от тях одобриха предложението, а 85% одобриха идеята за поставяне на украинския тризъбец върху щита на статуята.

Освен това се планира самият паметник да бъде преименуван. Вместо "Родина майка" идеята я да бъде наречен "Майка Украйна", съобщи генералният директор на музея Юрий Савчук. По думите му академичният съвет вече е одобрил такова решение, но то трябва да бъде окончателно потвърдено от Министерството на културата.

Повечето съветски и комунистически символи бяха обявени за незаконни в Украйна през 2015 г., но това не включваше паметници, посветени на Втората световна война, като „Родина майка“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG