Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

18:58 15.7.2023

Южна Корея обеща повече хуманитарна помощ на Украйна

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза, че държавата му ще увеличи количеството хуманитарна и несмъртоносна военна помощ за Украйна след среща с президента Володимир Зеленски в Киев.

Южна Корея, основен производител и износител на военни стоки, ще дари повече каски и бронежилетки на Украйна, каза Юн на съвместна пресконференция в събота. Сеул ще увеличи размера на хуманитарната помощ за Украйна до 150 млн. долара от 100 млн. долара миналата година, каза той.

Южна Корея, деветият по големина износител на оръжия, се притеснява да изпраща директно смъртоносна военна помощ на Украйна от страх, че Русия или Китай могат да увеличат помощта за нейния враг Северна Корея.

Необявеното пътуване на Юн до Украйна идва на фона на присъствието му на срещата на върха на НАТО във Вилнюс по-рано през седмицата. Южна Корея произвежда значителни количества съвместими с НАТО оръжия, включително танкове, гаубици и снаряди, всички много търсени от Украйна.

18:53 15.7.2023

Във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза че руските сили на юг и изток разполагат с всички възможни ресурси, за да спрат украинските войници да напредват.

"Всички трябва да разберем много ясно, възможно най-ясно, че руските сили в нашите южни и източни земи правят всичко възможно, за да спрат нашите войници", каза Зеленски, след като председателства среща с висши командири.

"И на всеки хиляда метра напред, всеки успех на всяка бойна бригада заслужава нашата благодарност", добави той.

09:35 14.7.2023

"Вагнер" не участва активно в бойните действия според Пентагона

Не се наблюдава значително участие на руската частна военна компания "Вагнер“ във военните операции в Украйна, съобщи в четвъртък Пентагонът, цитиран от Ройтерс. Новината идва близо три седмици след бунта на наемниците в Русия.

"На този етап не наблюдаваме никакво значително участие на силите на "Вагнер“ в бойните операции в Украйна“, каза говорителят на Пентагона ген. Патрик Райдър.

Наемници от "Вагнер“ водеха едни от най-ожесточените сражения в хода на руската инвазия в Украйна. След бунта от в края на юни те получиха възможност да се присъединят към редовната армия, да отидат в Беларус или да се приберат у дома, припомня агенцията. В сряда руското министерство на отбраната каза, че групировката почти е завършила процеса на предаване на въоръжението си на редовната армия.

09:28 14.7.2023

Украинската армия е получила касетъчните боеприпаси, обещани от САЩ, за да подсили контраофанзивата си срещу руската инвазия. Това съобщи в четвъртък генерал Олександър Тарнавски за Си Ен Ен.

15:43 13.7.2023

Руски командир е уволнен заради критика към военнокомандващи

Високопоставен руски командир е уволнен след разногласия с висши офицери относно ситуацията на фронтовата линия Украйна.

Иван Попов казва, че се е оплакал на началника на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов от необходимостта от ротация на фронтовите войски.

Освен това той казва, че руските сили са възпрепятствани от проблеми с контрабатарейните радари и артилерийското разузнаване. Заради това според него те са били ударени "откъм тила".

12:38 13.7.2023

"Вагнер" предаде оръжието си на руската армия, твърди Москва

Руската частна военна групировка „Вагнер“ почти е завършила процеса по предаване на въоръжението си на редовната армия на Русия. Това съобщи министерството на отбраната на Москва, цитирано от Ройтерс.

Предаването на оръжие е част от споразумението, което лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин сключи с Кремъл, за да бъде прекратен краткосрочният „марш на справедливостта“ срещу Москва в края на юни.

По данни на министерството на отбраната наемната армия е предала 2000 единици оборудване, сред което има танкове и ракети, както и над 2500 тона боеприпаси.

Информацията не може да бъде потвърдена независимо.

09:33 13.7.2023

Двама са ранени след падане на отломки от дронове над квартали на Киев

Отломки от дронове, които руската армия е изпратила срещу Киев, са паднали над украинската столица през нощта. Безпилотните машини са били свалени от противовъздушната отбрана на Украйна.

Падането на отломките е предизвикало най-малко три експлозии. Ранени са двама души, съобщават местните власти.

Кметът Виталий Кличко каза, че отломките са повредили един етаж на жилищна сграда в квартал в източната част на Киев.

Нападения е имало и срещу други части на Украйна, включително и в западния град Хмелницки, предаде Ройтерс.

От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за свалени 20 ирански дрона „Шахед“ и две ракети „Калибър“ в среднощните нападения.

От Москва за момента не потвърждават за атаките.

10:48 12.7.2023

Русия атакува Киев с дронове за втора поредна нощ, но Украйна ги свали

Русия атакува украинската столица Киев с ирански дронове за втора поредна нощ, съобщи областният управител Серхий Попко в сряда. Украинската противовъздушна отбрана обаче е свалила всички безпилотни летателни средства.

“След прекъсване от повече от седмица врагът изстреля ирански дронове срещу Киев за втори пореден ден. Въздушната тревога продължи повече от два часа”, написа Попко в Телеграм. “Всички дронове във въздушното пространство около Киев бяха унищожени от нашата противовъздушна отбрана.”

До момента няма информация за щети и разрушения.

Атака с ирански дронове срещу Киев имаше и през нощта срещу вторник. Руската армия използва безпилотните летателни средства срещу украински инфраструктурни обекти и цивилни райони.

08:36 11.7.2023

Войната: Нощна атака срещу Украйна. Унищожени са 26 руски безпилотни самолета

През нощта на 11 юли силите за противовъздушна отбрана на Украйна унищожиха 26 ирански безпилотни самолета камикадзе в южната част на страната. Изстреляни са 28 безпилотни самолета, се казва в изявление на ВВС на ВСУ.

Съобщава се за взривове в Одеска и Киевска област. Силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички цели, които руснаците са изстреляли към украинската столица.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщиха, че отломки от ирански дронове Shahed-136/131 са паднали в едно от населените места в Киевска област. В резултат на падането на частите от дрона са повредени сгради на територията на частен дом.

17:48 10.7.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон, където пристигна преди срещата на върха на НАТО, която започва на 11 юли в столицата на Литва - Вилнюс. Разговорите се проведоха на фона на решението на Вашингтон да изпрати на Украйна спорните касетъчни бомби - оръжия, забранени от повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, поради опасността, която представляват за цивилното население. Двамата потвърдиха, че въпреки това остават "най-големите съюзници".

15:15 10.7.2023

Путин се е срещал с Пригожин след бунта, твърди Кремъл

Владимир Путин се е срещал с Евгений Пригожин пет дни след като неговата частна армия „Вагнер“ обяви бунт срещу Москва. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цитиран от Ройтерс.

На 24 юни Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу ръководството на руската армия в края на юни. Ден по-късно той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на „Вагнер“ е тръгнал към Москва и е стигнал на 200 километра от руската столица.

В понеделник Песков съобщи за среща между Путин и 35 души, сред които Пригожин и командири на „Вагнер“, която се е провела на 29 юни – пет дни след краткия бунт. Той добави, че по време на срещата руският президент е дал оценка на действията на частната армия на фронта в Украйна.

Ден след като започна похода си Пригожин изненадващо го прекрати , а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус. Президентът на Украйна Александър Лукашенко помогна за сключването на споразумението за прекратяване на бунта.

12:24 10.7.2023

4-ма души загинаха в Украйна при руски удар по време на раздаване на помощи

Руските сили са ударили с авиобомба украинския град Орехов (Орихив)в Запорожка област, докато е раздавана хуманитарна помощ в жилищен квартал, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Юрий Малашко. По думите му са загинали три жени - на 43, 45 и 47 години, и 47-годишен мъж. По данни на службата на главния прокурор 13 души са били ранени, 11 от тях са болница.

Освен това руските военни са нанесли 36 целенасочени удара по 10 населени места в Запорожка област. В Новоданиловка е бил ранен 65-годишен мъж, на когото вече е оказана медицинска помощ. Нанесени са щети на 10 граждански обекта.

09:33 10.7.2023

Зеленски не отрече, че контраофанзивата цели да стигне до Крим и Путин да преговаря

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди позицията си, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия от страната на "руските нашественици", включително незаконно анексирания през 2014 г. Кримски полуостров. Той каза това в обширно интервю за ABC News от Киев, в което обаче призна, че е възможен друг край на вече 500-дневната война.

Той не оспори информацията на “Вашингтон пост”, че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на контраофанзивата е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир Путин да бъде принуден да започне преговори.

Запитан дали това е възможно, отговори: "Ами, абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят…". По думите му това ще е така, за разлика от това как беше преди пълномащабното нахлуване, защото Путин "ще бъде отслабен".

11:01 9.7.2023

Русия обстреля корабостроителния завод в Херсон

Херсонската областна военна администрация съобщи, че през изминалото денонощие руските войски са извършили 59 обстрела, като са изстреляли 334 снаряда от минохвъргачки, артилерия, авиация, ракети "Град", авиация и дронове в региона.

"Врагът изстреля 16 снаряда по град Херсон. Руските военни атакуваха жилищните квартали на населените места на региона, както и територията на корабостроителния завод в Херсон. В резултат на руската агресия има един ранен", се казва в съобщението.

10:59 9.7.2023

Жертвите на руския обстрел над Лиман достигнаха 9 души

Ръководителят на военнат администрация на Донецка област Павло Кириленко съобщи в неделя, че броят на убитите при руския обстрел над Лиман ден по-рано е достигнал девет души. Други 12 са били ранени.

По-рано различните източници съобщаваха за 7 или 8 жертви. В събота Кириленко съобщи, че около 10 часа руски ракети са ударили Лиман, като са поразили къща и магазин.

08:56 9.7.2023

Връщането на командирите от "Азовстал" е "нарушение на споразуменията" според Русия

Според Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, връщането на командирите от "Азовстал" от Турция в Украйна е "нарушение на споразуменията за обмен на пленници". По думите му както украинската, така и турската страна е нарушила условията и командирите е трябвало да останат на територията на Турция до края на войната.

През септември 2022 г. Украйна съобщи, че е разменила 215 свои войници, част от тях и защитниците на завода "Азовстал", за над 50 руски пленници и депутата и олигарх Виктор Медведчук.

Като част от сделката и в сътрудничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, украинският президент Володимир Зеленски каза, че петимата командири от "Азовстал" ще останат в Турция "при пълна сигурност и комфортни условия" до края на войната.

При завръщането си в Киев заедно с петимата командири Зеленски не каза защо им е разрешено да напуснат Турция в този момент.

18:11 8.7.2023

Всички командири на отбраната на "Азовстал" се завърнаха от Турция заедно със Зеленски

Всички украински командири, ръководили защитата на металургичния завод "Азовстал", се завръщат в Украйна от Турция, където бяха след освобождаването си от руски плен. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота.

"Връщаме се у дома от Турция и прибираме нашите герои", каза Зеленски. Той публикува и видео и снимки, от които се вижда, че украинските военни се качват на същия самолет заедно с него.

Според Зеленски в Украйна се връщат:

  • Денис Прокопенко "Радис" - командир на "Азов";
  • Серхий Волински "Волин" - действащ директор командир на 36-та отделна бригада морска пехота;
  • Святослав Паламар "Калина" - заместник-командир на "Азов";
  • Олех Хоменко - майор от Националната гвардия на Украйна;
  • Денис Шлега е полковник от Националната гвардия на Украйна.

Мариупол, където се намира заводът "Азовстал", падна под контрола на руската армия в средата на април 2022 г., а самият завод - през май. Защитниците на "Азовстал" принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков, вторият по големина украински град.

В края на септември Украйна размени бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 руснаци, който бяха в плен, с 215 пленени украински войници. Част от тях бяха и защитниците на завода "Азовстал". Според договорката петимата командири на "Азов" трябваше да останат до края на войната в Турция под личната протекция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

16:58 8.7.2023

500 дни война. Зеленски благодари на украинските сили от Змийския остров

В събота, на 500-ия ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна, украинският президент Володимир Зеленски публикува видео от Змийския остров в Черно море. На него той полага цветя и отдава почит на защитниците на острова.

"Днес ние почетохме тук нашите украински герои - всички войници, които са се борили за този остров, които са го освободили. И въпреки че това е малко парче земя в средата на нашето Черно море, това е страхотно доказателство, че Украйна ще си върне всяка частица от територията си", каза Зеленски във видеото.

"Искам да благодаря - оттук, от това място на победата - на всеки наш войник за тези 500 дни", добави той.

09:18 8.7.2023

Русия атакува Кривий Рих с дронове

Руските войски са атакували град Кривий Рих с дронове през нощта в петък срещу събота, съобщи Серхий Лисак, началник на Днепропетровската областна военна администрация.

По думите му е ударено земеделско предприятие.

„Пострадал е 26-годишен мъж. Той е настанен в болница в средно тежко състояние. Имаше два пожара. Унищожени са няколко склада, повредени са оборудване и автомобили“, написа Лисак в Телеграм.

09:14 8.7.2023

САЩ потвърдиха, че ще дадат касетъчни бомби на Украйна

САЩ ще предоставят касетъчни бомби на Украйна, потвърди късно в петък американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Той защити решението, като каза, че касетъчните боеприпаси са нужни на Украйна, за да продължи контранастъплението си.

"Осъзнаваме, че касетъчните боеприпаси крият опасност за мирните граждани от неизбухнали снаряди, затова отлагахме решението, колкото се може по-дълго", каза Съливан.

Той добави, че САЩ ще изпратят версия на боеприпасите, която има минимален "коефициент на неизправност", което означава, че по-малка част от експлозивите не успяват да се взривят. По думите му те са много по-безопасни от онези, които според него вече се използват от Русия във войната.

Заредете още

XS
SM
MD
LG