Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

12:24 10.7.2023

4-ма души загинаха в Украйна при руски удар по време на раздаване на помощи

Руските сили са ударили с авиобомба украинския град Орехов (Орихив)в Запорожка област, докато е раздавана хуманитарна помощ в жилищен квартал, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Юрий Малашко. По думите му са загинали три жени - на 43, 45 и 47 години, и 47-годишен мъж. По данни на службата на главния прокурор 13 души са били ранени, 11 от тях са болница.

Освен това руските военни са нанесли 36 целенасочени удара по 10 населени места в Запорожка област. В Новоданиловка е бил ранен 65-годишен мъж, на когото вече е оказана медицинска помощ. Нанесени са щети на 10 граждански обекта.

09:33 10.7.2023

Зеленски не отрече, че контраофанзивата цели да стигне до Крим и Путин да преговаря

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди позицията си, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия от страната на "руските нашественици", включително незаконно анексирания през 2014 г. Кримски полуостров. Той каза това в обширно интервю за ABC News от Киев, в което обаче призна, че е възможен друг край на вече 500-дневната война.

Той не оспори информацията на “Вашингтон пост”, че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на контраофанзивата е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир Путин да бъде принуден да започне преговори.

Запитан дали това е възможно, отговори: "Ами, абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят…". По думите му това ще е така, за разлика от това как беше преди пълномащабното нахлуване, защото Путин "ще бъде отслабен".

11:01 9.7.2023

Русия обстреля корабостроителния завод в Херсон

Херсонската областна военна администрация съобщи, че през изминалото денонощие руските войски са извършили 59 обстрела, като са изстреляли 334 снаряда от минохвъргачки, артилерия, авиация, ракети "Град", авиация и дронове в региона.

"Врагът изстреля 16 снаряда по град Херсон. Руските военни атакуваха жилищните квартали на населените места на региона, както и територията на корабостроителния завод в Херсон. В резултат на руската агресия има един ранен", се казва в съобщението.

10:59 9.7.2023

Жертвите на руския обстрел над Лиман достигнаха 9 души

Ръководителят на военнат администрация на Донецка област Павло Кириленко съобщи в неделя, че броят на убитите при руския обстрел над Лиман ден по-рано е достигнал девет души. Други 12 са били ранени.

По-рано различните източници съобщаваха за 7 или 8 жертви. В събота Кириленко съобщи, че около 10 часа руски ракети са ударили Лиман, като са поразили къща и магазин.

08:56 9.7.2023

Връщането на командирите от "Азовстал" е "нарушение на споразуменията" според Русия

Според Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, връщането на командирите от "Азовстал" от Турция в Украйна е "нарушение на споразуменията за обмен на пленници". По думите му както украинската, така и турската страна е нарушила условията и командирите е трябвало да останат на територията на Турция до края на войната.

През септември 2022 г. Украйна съобщи, че е разменила 215 свои войници, част от тях и защитниците на завода "Азовстал", за над 50 руски пленници и депутата и олигарх Виктор Медведчук.

Като част от сделката и в сътрудничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, украинският президент Володимир Зеленски каза, че петимата командири от "Азовстал" ще останат в Турция "при пълна сигурност и комфортни условия" до края на войната.

При завръщането си в Киев заедно с петимата командири Зеленски не каза защо им е разрешено да напуснат Турция в този момент.

18:11 8.7.2023

Всички командири на отбраната на "Азовстал" се завърнаха от Турция заедно със Зеленски

Всички украински командири, ръководили защитата на металургичния завод "Азовстал", се завръщат в Украйна от Турция, където бяха след освобождаването си от руски плен. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота.

"Връщаме се у дома от Турция и прибираме нашите герои", каза Зеленски. Той публикува и видео и снимки, от които се вижда, че украинските военни се качват на същия самолет заедно с него.

Според Зеленски в Украйна се връщат:

  • Денис Прокопенко "Радис" - командир на "Азов";
  • Серхий Волински "Волин" - действащ директор командир на 36-та отделна бригада морска пехота;
  • Святослав Паламар "Калина" - заместник-командир на "Азов";
  • Олех Хоменко - майор от Националната гвардия на Украйна;
  • Денис Шлега е полковник от Националната гвардия на Украйна.

Мариупол, където се намира заводът "Азовстал", падна под контрола на руската армия в средата на април 2022 г., а самият завод - през май. Защитниците на "Азовстал" принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков, вторият по големина украински град.

В края на септември Украйна размени бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 руснаци, който бяха в плен, с 215 пленени украински войници. Част от тях бяха и защитниците на завода "Азовстал". Според договорката петимата командири на "Азов" трябваше да останат до края на войната в Турция под личната протекция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

16:58 8.7.2023

500 дни война. Зеленски благодари на украинските сили от Змийския остров

В събота, на 500-ия ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна, украинският президент Володимир Зеленски публикува видео от Змийския остров в Черно море. На него той полага цветя и отдава почит на защитниците на острова.

"Днес ние почетохме тук нашите украински герои - всички войници, които са се борили за този остров, които са го освободили. И въпреки че това е малко парче земя в средата на нашето Черно море, това е страхотно доказателство, че Украйна ще си върне всяка частица от територията си", каза Зеленски във видеото.

"Искам да благодаря - оттук, от това място на победата - на всеки наш войник за тези 500 дни", добави той.

09:18 8.7.2023

Русия атакува Кривий Рих с дронове

Руските войски са атакували град Кривий Рих с дронове през нощта в петък срещу събота, съобщи Серхий Лисак, началник на Днепропетровската областна военна администрация.

По думите му е ударено земеделско предприятие.

„Пострадал е 26-годишен мъж. Той е настанен в болница в средно тежко състояние. Имаше два пожара. Унищожени са няколко склада, повредени са оборудване и автомобили“, написа Лисак в Телеграм.

09:14 8.7.2023

САЩ потвърдиха, че ще дадат касетъчни бомби на Украйна

САЩ ще предоставят касетъчни бомби на Украйна, потвърди късно в петък американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Той защити решението, като каза, че касетъчните боеприпаси са нужни на Украйна, за да продължи контранастъплението си.

"Осъзнаваме, че касетъчните боеприпаси крият опасност за мирните граждани от неизбухнали снаряди, затова отлагахме решението, колкото се може по-дълго", каза Съливан.

Той добави, че САЩ ще изпратят версия на боеприпасите, която има минимален "коефициент на неизправност", което означава, че по-малка част от експлозивите не успяват да се взривят. По думите му те са много по-безопасни от онези, които според него вече се използват от Русия във войната.

19:06 7.7.2023

Над 9000 цивилни са убити в Украйна от началото на войната, съобщи ООН

Поне 9177 цивилни са убити в Украйна от началото на войната, която Русия започна. Това съобщи офисът на Върховния комисар за правата на човека на ООН в петък. Сред потвърдените цивилни жертви има 535 деца.

Това число включва само жертвите, за които организацията има потвърждение. Получаването на достоверни данни за смъртните случаи в окупираните от руската армия украински територии е много трудно, отбелязва ООН. Така реалният брой на убитите вероятно е много по-голям.

ООН регистрира и 15 993 случая на ранени цивилни, включително 1095 деца.

Най-голям брой цивилни са убити и ранени при ракетни и артилерийски обстрели. На второ място сред причините за смърт и наранявания са стрелбите срещу цивилни с огнестрелни оръжия, а на трето - нараняванията от мини.

15:57 7.7.2023

Украйна твърди, че войските ѝ напредват близо до Бахмут

Киев твърди, че украинските войски са напреднали с повече от километър близо до град Бахмут през последното денонощие, съобщи Ройтерс.

"Силите за отбрана продължават да държат инициативата там, оказват натиск върху противника, провеждат щурмови операции и напредват по северния и южния фланг", каза по украинската телевизия Сергий Черевати, говорител на източното военно командване. "По-конкретно, през последното денонощие те напреднаха повече от един километър", добави той.

Генерал Олександър Сирски, който командва украинските Сухопътни войски, също каза, че те напредват по посока на Бахмут, но не влезе в подробности. Говорител на генералния щаб на украинските въоръжени сили съобщи за "частичен успех" в района на село Клишчиевка, югозападно от Бахмут.

Руската информационна агенция РИА Новости цитира източник от руската армия, според когото тази седмица силите на Москва са отблъснали атака срещу Клишчиевка и са прочистили района от останалите украински войски. Твърденията на двете страни не могат да бъдат проверени от независими източници.

09:08 7.7.2023

САЩ ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, съобщиха медии

САЩ са решили да предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, съобщиха американски медии в четвъртък. Очаква се те да бъдат включени в нов пакет военна помощ, който ще бъде на обща стойност 800 млн. долара.

Новината беше съобщена от Ройтерс и Ню Йорк таймс, които се позоваха на източници от администрацията на САЩ. Говорителят на Пентагона Пат Райдър каза, че е наясно с публикациите, но няма да ги коментира.

Касетъчните боеприпаси са множество малки експлозиви в тялото на обща ракета. Този вид снаряди не могат да разрушат до основи една сграда, но са опасни за хората, защото са неуправляеми и нанасят щети в голям радиус. Те могат да превърнат територията, на която са изстреляни, в минно поле.

Правозащитниците критикуват използването на такъв тип оръжие. Общо над 120 държави са подписали международен договор, който ги забранява, припомни “Дневник”. САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.

Русия използва касетъчни бомби в Украйна, твърдят властите в Киев и международни правозащитни организации.

09:05 7.7.2023

Украинският президент Володимир Зеленски поиска НАТО да даде “ясен сигнал” за бъдещото членство на Украйна на срещата на върха във Вилнюс следващата седмица. Той каза това по време на посещение в столицата на Чехия Прага, където замина след като беше в България в четвъртък.

18:32 6.7.2023

Зеленски упрекна Запада, че е забавил доставките на оръжия

Забавянето на оръжията за Украйна е създало трудности на бойното поле при започването на контраофанзивата през юни. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Си Ен Ен, излъчено на 5 юли.

По думите на Зеленски това е забавило контраофанзивата, която е трябвало да бъде много по-рано от юни. Това, от своя страна, е дало възможност на Русия да укрепи позициите си в окупираните райони, включително с мини.

Украйна неведнъж е казвала, че се нуждае от западни самолети, които да ѝ помогнат да се противопостави успешно на въздушното господство, което Москва установи, след като започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

"Не става въпрос дори за предимство в небето на украинците пред руснаците.... Става дума само за това да бъдем равни. F-16 помагат не само на тези, които са на бойното поле. Просто е много трудно без защита на въздушното пространство", добави той.

Зеленски използва възможността и да благодари на САЩ като ръководители на подкрепата за Украйна.

18:26 6.7.2023

Украйна и Русия размениха близо 90 военнопленници

В четвъртък Украйна и Русия извършиха поредната размяна на военнопленници.

Руското министерство на отбраната, цитирано от Риа Новости, съобщи, че 45 руски военнослужещи са били освободени от украински плен.

Андрий Ермак, ръководител на президентския щаб на Украйна, също потвърди със съобщение в Телеграм, че 45 военнослужещи и двама цивилни са били върнати в Украйна.

В публикацията Ермак каза, че някои от освободените са се сражавали в Мариупол и стоманодобивния завод "Азовстал".

13:24 6.7.2023

Най-малко двама са убити в Херсонска област при руски обстрел

Най-малко двама души са били убити, а друи десет ранени при руски обстрел в Херсонска област, Южна Украйна, предаде ДПА, като се позова на властите.

Информация за поне 84 руски артилерийски атаки са постъпили в сряда, написа в "Телеграм" регионалният управител Олександър Прокудин. Той добави, че при обстрела са били поразени жилищни райони, като само по Херсон са били изстреляни 38 снаряда.

Градът все още се възстановява от мащабните наводнения, последвали скъсването на стената на язовир "Каховка" в началото на миналия месец. В същото време Херсон непрекъснато е подлаган на обстрел от страна на руската армия, посочва ДПА.

10:23 5.7.2023

Киев съобщава за тежки боеве на изток, Москва - за обстрели по границата си

Продължават тежките боеве в районите на източните украински градове Бахмут, Лиман, Авдиивка и Мариинка в Донецк, съобщи генералният щаб на украинската армия в сряда, като добави, че през последните 24 часа там е имало 40 бойни сблъсъка.

„Нашите войници продължават да водят настъпателни действия на юг и север от град Бахмут, окопавайки се в постигнатите граници“, се казва в последния доклад на армията за бойните действия.

Киев твърди още, че руските сили са засилили своята разузнавателно-диверсионната дейност в граничните райони край град Сиверски.

Междувременно руските губернатори на Курск и Белгород казаха, че регионите им са били обстрелвани от украинските сили през границата в ранните часове на 5 юли, като добавиха, че няма съобщения за жертви.

07:54 5.7.2023

Десетки са ранени, сред които и деца, при руски удар в Харковска област

Повече от 40 души, включително 12 деца, са били ранени на 4 юли при руски удар по град Первомайски в източната част на Харковска област, казаха украински официални лица, докато украинските военни съобщиха, че продължават тежки боеве в района на Донецк.

Областният губернатор на Харков Олег Синегубов каза в Телеграм, че обстрелът е станал около обяд във вторник, нанасяйки щети по автомобили и жилищни сгради. Синегубов каза, че 43 души са били ранени при ракетната атака.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че броят на ранените е 41, включително 12 деца. Ударът е поразил паркинг пред жилищна сграда в град Первомайский, който е сравнително далеч от сегашните горещи точки в района на Донбас.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, също коментира атаката, като каза, че руснаците са изстреляли „фугасен снаряд“.

14:31 4.7.2023

Убити и десетки ранени при поредни руски атаки по украински градове

Няколко души са убити, а десетки, сред които деца, са ранени при поредните руски атаки срещу украински градове.

Трима души са загинали, а 21 са пострадали при нападение с дронове камикадзе срещу град Суми вечерта в понеделник, съобщиха от областна военна администрация и обявиха 4 юли за ден на траур. Според местните власти в центъра на градаса нанесени четири удара от ирански дронове Shahed, каквито Русия използва от началото на войната. Образувано е наказателно дело за "нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство".

Поразена сграда в Суми
Поразена сграда в Суми
Междувременно регионалната прокуратура в град Херсон съобщи, че в резултат на руски обстрел във вторник сутринта са убити мъж и жена - съпрузи. Нанесени са щети по жилищни сгради.

По-късно през деня във вторник повече от 30 души, включително 9 деца, сред които бебета на 10 месеца и 1 година, са ранени на 4 юли при руски удар по град Первомайски в Харковска област. Областният губернатор Олег Синегубов съобщи в Telegram, че обстрелът е станал около 13,35 ч. местно време, при което са подпалени няколко коли на паркинг и са взривени прозорците на жилищна сграда.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, уточни, че руснаците са изстреляли високоексплозивен снаряд.

Кадър от Първомайск след руския удар
Кадър от Първомайск след руския удар

11:26 4.7.2023

Усилията на Киев са насочени към освобождаването на окупираните територии в Южна и Източна Украйна, но крайната цел е била и остава освобождаването на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в ексклузивно интервю за CNN.

Запитан дали е възможен сценарий, при който да се постигне мир без Крим, Зеленски отговори: "Тогава това няма да е победа".

Заредете още

XS
SM
MD
LG