Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:14 6.5.2023

Руските сили продължават опитите да превземат украинския град Бахмут в Донецка област, съобщи командването на украинската армия в събота. Генералният щаб в Киев каза още, че са отблъснати общо 50 руски атаки срещу Бахмут и други населени места в източната Донецка област.

12:33 6.5.2023

Властите в Крим и в шест области в Русия отмениха парадите за 9 май

Властите в шест руски области и 21 града и в окупирания украински полуостров Крим са отменили парадите по повод 9 май - датата, на която Русия отбелязва победата във Втората световна война. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна. Като причини се посочват съображения, свързани със сигурността.

В Москва ще има празненства с по-малък мащаб. Няма да се проведе прием при президента Владимир Путин, а шествието на “Безсмъртния полк” няма да се проведе.

Лондон обяснява решението на руските власти да отменят част от празненствата с опасенията им от евентуални атаки.

“Възможността за протести и недоволство от войната в Украйна вероятно също е повлияла на решенията на руските власти”, пише в бюлетина на британското министерство на отбраната.

08:50 6.5.2023

Русия иска да превземе Бахмут до 9 май според Киев

Руското командване полага усилия да превземе украинския град Бахмут преди 9 май - денят, в който Москва отбелязва победата във Втората световна война. Това каза заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр.

По думите ѝ руското командване прехвърля в района наемници от частната армия “Вагнер”, които до момента са се сражавали на други места на фронта в Украйна.

Твърдението ѝ противоречи на изявлението на основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин, който предупреди Москва, че ще изтегли наемниците си от Бахмут до 9 май.

18:19 5.5.2023

Руските власти в Запорожка област започнаха евакуация на населението

Назначеният от Русия ръководител на окупираната Запорожска област в Украйна - Евгений Балицки, съобщи, че властите организират евакуацията на част от жителите, които живеят в близките до фронта територии. Като причина за това той посочи засиления обстрел от страна на Украйна.

Това се случва, след като украинските власти съобщиха, че скоро може да започнат контраофанзива, за да си върнат териториите, които са под контрола на Русия. Твърди се, че Запорожка област е едно от възможните направления.

"Реших да преместя децата с родителите им, възрастните хора, инвалидите и пациентите на лечебните заведения далеч от вражеския огън", написа Балицки в Телеграм и назовава 18 населени места, сред които и Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала.

Андрей Козенко, назначеният от Русия "вицепремиер" на региона по икономика, каза пред ТАСС , че се планира общо около 70 000 души да бъдат "преместени".

В същото време, според Телеграм канала "Реално Запорожие", в окупираните Молочански и Токмакски райони на Запорожка област се съобщава, че докато властите агитират по високоговорители за евакуацията, родители крият децата си от руските войници, които "преселват" населението. Местните казват, че евакуираните първо ще бъдат откарани в Бердянск, а оттам в Ростов на Дон. Тези, които не искат да пуснат децата си, са заплашени да бъдат лишени от социални помощи.

15:03 5.5.2023

Руски и украински делегати се сбиха на международна среща в Анкара


Руски и украински делегати са стигнали до физически сблъсък заради украинското знаме на срещата на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) в турската столица Анкара , съобщи информационна агенция Anadolu.

По време на изказването на депутата от Държавната дума Олга Тимофеева в четвъртък членовете на украинската делегация са се опитали да развяват флага зад гърба ѝ, настоявайки речта ѝ да бъде прекъсната, и са скандирали антируски лозунги заради войната, водена от Кремъл. Руски делегати са пробвали да ги спрат и се е стигнало до спречкване и безредици. Наложило се е председателят на турския парламент Мустафа Шентоп да прекрати заседанието.

По-късно в кулоарите е възникнал нов конфликт от който има видеозапис, публикуван от украинския депутат Олександър Мариковски, съобщи Current time. Вижда се как руският депутат Валерий Ставицки изтръгва украинското знаме от него и се опитва да го отнесе. Мариковски се втурва да си го върне и се стига до спречкване, при което опитва да го удари в лицето. Според руското посолство в Анкара Ставицки е бил изпратен в болница след инцидента.

Междувременно в петък между украинските и руските представители отново възникна напрежение, предаде БТА. Членовете на украинската делегация се развикаха и се опитаха да прекъснат изявления на руските представители по време на панела, свързан с мира. Ръководителката на украинската делегация Анна Пуртова се изказа остро спрямо руската страна, като я обвини в „убийство на деца“.

14:27 5.5.2023

В сряда Москва съобщи за първата атака над Кремъл от Втората световна война насам. Русия обвини Украйна в опит за покушение срещу Владимир Путин. Киев отрича. Какво казват анализатори?

14:26 5.5.2023

Русия обстрелва през нощта южния украински град Никопол, съобщиха регионалните власти сутринта в петък. Новината дойде на фона на засилващи се боеве в град Бахмут.

09:01 5.5.2023

Украински дрон е загубил контрол и е свален над Киев

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че дрон, свален над Киев в четвъртък вечерта, е украински "Байрактар". Той е загубил контрол и е било решено да бъде свален.

"Жалко е, но това е техника, такива случаи се случват", се казва в съобщението. Няма пострадали от падащите отломки. Причината вероятно е била техническа неизправност.

В четвъртък вечерта в украинската столица и околностите ѝ беше обявено предупреждение за въздушна тревога. Беше съобщено, че в Киев са се чули експлозии и стрелба.

Новината идва след руски обстрел с дронове над украинската столица по-рано в четвъртък.

08:51 5.5.2023

Активист в Румъния събира пари за бронирани мобилни болници за Украйна. Тяхната цел ще бъде да спасяват украински бойци на фронта. А създаването им е вдъхновено от историята на един войник, който умира на път от окопите към най-близката болница.

08:50 5.5.2023

"Много малко вероятно" е Русия да използва ядрено оръжие, каза разузнаването на САЩ

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че е "много малко вероятно според актуалните ни оценки" Русия да използва ядрено оръжие. Тя говори в четвъртък пред Комисията за въоръжените сили към Сената на американския Конгрес.

Напрежението между Русия и САЩ, свързано с ядрена заплаха, нарасна от началото на конфликта в Украйна, като руският президент Владимир Путин неведнъж предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако се наложи да защитава "териториалната си цялост". През февруари Путин замрази участието на Русия в договора Нов СТАРТ, който беше последното останало в сила споразумение в областта на контрола на ядрените оръжия със САЩ, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, които всяка от страните може да разполага.

Хейнс не даде подробности за приведените оценки на разузнаването. Американски служители от месеци казват, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но предупредиха също така, че ще останат нащрек.

16:51 4.5.2023

Русия обвини САЩ, че стоят зад атаката с дронове, която твърди, че е извършена срещу Кремъл с цел да убие президента Владимир Путин. Според Москва "Вашингтон избира целите, а Украйна просто изпълнява американските планове".

Белият дом отрече тези твърдения с думите, че нито насърчава, нито позволява на Украйна да нанася удари отвъд нейните граници.

15:46 4.5.2023

Украинският президент Володимир Зеленски каза по време на първото си официално посещение в Нидерландия, че руският държавен глава Владимир Путин трябва да бъде съден заради "престъпните си действия".

Зеленски говори пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага и призова за създаване на специален международен трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна.

13:07 4.5.2023

Русия атакува Киев и Одеса с дронове с надписи „За Москва“

Руските сили атакуваха Украйна с дронове и ракети. Експлозии са прозвучали в столицата Киев и Киевска област, както и в Одеса. Украинската противовъздушна отбрана (ПВО) съобщи, че е свалила 18 от 24 дрона камикадзе.

Според военното управление на Киев руските военни са атакували с ирански безпилотни апарати "Шахед" (Shahed) и ракети, вероятно от балистичен тип. По-късно патрулната полиция показа части от дронове, паднали в три района на града. Вследствие на това са частично увредени паркирани автомобили и пътната настилка.

Експлозии са чути и в Одеса, съобщава УНИАН . Според оперативното командване "Юг" градът е бил атакуван от 15 дрона "Шахед", на опашната част на които има надписи „За Москва“ и „За Кремъл“. 12 от тях са унищожени. Останалите са ударили общежитията на едно от университетите и са предизвикали пожар.

Дроновете, както и друг път, са изстреляни от Брянска област в Западна Русия и от източното крайбрежие на Азовско море, съобщиха украински източници.

В сряда Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в опит за "покушение" срещу президента Владимир Путин и се закани да отговори. Киев категорично отрече.

09:13 4.5.2023

Над 20 души загинаха при руското нападение над Херсон в сряда

Градските власти съобщиха в сряда, че в Херсон за 58 часа - от вечерта на 5 май до сутринта на 8 май - ще бъде напълно забранено всяко движение. Хората не могат да излизат по улиците. Градът ще бъде затворен за влизане и излизане.

09:06 4.5.2023

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара

Съединените щати ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 млн. долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, съобщи Пентагонът.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители казват, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че трупат боеприпаси, за да ги складират по протежение на дългите линии за снабдяване.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 млрд. долара.

16:13 3.5.2023

Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в опит за"покушение" срещу Путин

Русия съобщи, че през нощта във вторник срещу сряда е свалила два дрона, насочени към сградите на Кремъл в Москва, и обвини Украйна в опит да убие президента на Русия Владимир Путин.

Обвинението идва от пресслужбата на Кремъл и беше публикувано от руската държавна информационна агенция РИА Новости в сряда.

Според Кремъл дроновете са били свалени от специални служби, използващи електронни радарни средства. По това време Владимир Путин не е бил в Кремъл, каза неговият говорител Дмитрий Песков пред РИА. По думите му няма пострадали, нито материални щети по сградите.

Прессекретарят на президента на Украйна Серхий Никифоров каза пред руската служба на Би Би Си, че целта на Киев е освобождаването на окупираните територии, а не на Москва. Според Никифоров Русия ескалира ситуацията преди честването на Деня на победата на 9 май.

15:08 3.5.2023

Русия твърди, че е арестувала агенти на украинското разузнаване, сред които и гражданин на България

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че е арестувала група украински диверсанти, които са подготвяли нападения над ръководители на окупационните власти в Крим. Твърди се, че сред задържаните има и един гражданин на България.

Украинските власти все още не са коментирали информацията.

14:49 3.5.2023

ООН потвърди смъртта на 8709 цивилни в Украйна

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (ВКБООН) потвърди смъртта на 8709 цивилни в Украйна в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия. Броят на ранените цивилни е 14 666. Това са данните на организацията за периода от 24 февруари 2022 г. до 1 май 2023 г.

От 1 до 30 април тази година организацията е регистрирала смъртта на 169 цивилни и раняването на 496.

ООН подчертава, че реалният брой на загиналите е много по-висок, тъй като има закъснения в получаването на информация от някои места, където се водят боеве. Много данни пък все още трябва да бъдат потвърдени.

„Това се отнася например за населените места Мариупол (Донецка област), Лисичанск, Попасна и Северодонецк (Луганска област), където според съобщенията има множество случаи на смърт или раняване на цивилни“, се казва в съобщението.

ВКБООН посочва, че повечето от регистрираните цивилни жертви са причинени от използването на експлозивни оръжия с голяма площ на пораженията, включително тежка артилерия и ракетни установки, както и ракетни и въздушни удари.

10:29 3.5.2023

В района на Донецк руските сили, предвождани от наемниците на руската паравоенна групировка Вагнер, продължиха да предприемат вълни от атаки през последните 24 часа срещу Бахмут.

Градът е ключов транспортен възел в района на Донецк. Той остава център на усилията на Москва на изток. През последните няколко месеца в района се водят едни от най-ожесточените битки с големи жертви и от двете страни.

09:01 3.5.2023

Четирима души загинаха след руски обстрел в Херсонска област

Руските сили отново са обстреляли Херсонска област късно вечерта във вторник, съобщи местното регионално военно управление. Според властите руската армия е атакувала село Козацке, като в резултат на удара е загинал 66-годишен мъж.

Пи-рано Херсонската областна прокуратура съобщи, че други трима са били бяха убити в резултат на обстрел от руски войски в Херсон и няколко села в община Белозер в Херсонска област.

"Само днес (2 май – бел. ред.) руската армия отне живота на четирима жители на Херсонска област, още седем души бяха ранени", казаха от местната управа на Херсонска област във вторник вечерта.

По предварителни данни руските сили са атакували с артилерия и са нанасяли също и въздушни удари. Повредени са обекти на гражданската инфраструктура, включително жилищни сгради и търговски обекти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG