Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 20 души загинаха при руското нападение над Херсон в сряда


Обстрелваният хипермаркет в Херсон на 3 май 2023 г.
Обстрелваният хипермаркет в Херсон на 3 май 2023 г.

В резултат на обстрела на град Херсон (Южна Украйна) и други населени места в областта от руските войски в сряда бяха убити повече от 20 души, повече от 40 са ранените. Това съобщиха пресслужбата на Главната прокуратура на Украйна и началникът на военната администрация на Херсон Роман Мрочко. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за 21 загинали.

След пълномащабната непровокирана инвазия на Русия в Украйна през февруари миналата година руските войски са окупирали големи територии, включително Херсон и областта. Впоследствие Русия напусна града и част на района.

Зеленски каза, че са обстрелвани супермаркет, жп гара, жилищна сграда, железария и бензиностанция. Повечето от загиналите са от Херсон. В село Степановка са убити трима енергетици. Още един човек е починал в община Дариевск.

В сряда сутринта беше съобщено, че трима души са убити и петима са ранени в единствения работещ хипермаркет в Херсон. По информация на Министерството на вътрешните работи на Украйна загиналите и ранените са посетители и служители на магазина.

Вътрешното министерство публикува снимка с името на хипермаркета - "Епицентър". Той се намира близо до река Днепър, покрай която минава фронтовата линия. Съобщава се, че е засегната и жп гарата.

Градските власти съобщиха в сряда, че в Херсон за 58 часа - от вечерта на 5 май до сутринта на 8 май - ще бъде напълно забранено всяко движение. Хората не могат да излизат по улиците. Градът ще бъде затворен за влизане и излизане.

Кметът Александър Прокудин каза, че мярката е взета, за да се помогне на правоохранителните органи да работят.

Последиците от ракетен удар над хипермаркет в Херсон, 3 май 2023 г.
Последиците от ракетен удар над хипермаркет в Херсон, 3 май 2023 г.

През последните няколко месеца се съобщава за подготовка за украинска контраофанзива. Според последните доклади тя може да започне през май или в началото на лятото, но Киев не е обявил конкретна дата.

Украйна има за цел да освободи цялата си международно призната територия, включително Крим и окупираните от Русия части на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG