Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:07 4.5.2023

Русия атакува Киев и Одеса с дронове с надписи „За Москва“

Руските сили атакуваха Украйна с дронове и ракети. Експлозии са прозвучали в столицата Киев и Киевска област, както и в Одеса. Украинската противовъздушна отбрана (ПВО) съобщи, че е свалила 18 от 24 дрона камикадзе.

Според военното управление на Киев руските военни са атакували с ирански безпилотни апарати "Шахед" (Shahed) и ракети, вероятно от балистичен тип. По-късно патрулната полиция показа части от дронове, паднали в три района на града. Вследствие на това са частично увредени паркирани автомобили и пътната настилка.

Експлозии са чути и в Одеса, съобщава УНИАН . Според оперативното командване "Юг" градът е бил атакуван от 15 дрона "Шахед", на опашната част на които има надписи „За Москва“ и „За Кремъл“. 12 от тях са унищожени. Останалите са ударили общежитията на едно от университетите и са предизвикали пожар.

Дроновете, както и друг път, са изстреляни от Брянска област в Западна Русия и от източното крайбрежие на Азовско море, съобщиха украински източници.

В сряда Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в опит за "покушение" срещу президента Владимир Путин и се закани да отговори. Киев категорично отрече.

09:13 4.5.2023

Над 20 души загинаха при руското нападение над Херсон в сряда

Градските власти съобщиха в сряда, че в Херсон за 58 часа - от вечерта на 5 май до сутринта на 8 май - ще бъде напълно забранено всяко движение. Хората не могат да излизат по улиците. Градът ще бъде затворен за влизане и излизане.

09:06 4.5.2023

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара

Съединените щати ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 млн. долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, съобщи Пентагонът.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители казват, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че трупат боеприпаси, за да ги складират по протежение на дългите линии за снабдяване.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 млрд. долара.

16:13 3.5.2023

Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в опит за"покушение" срещу Путин

Русия съобщи, че през нощта във вторник срещу сряда е свалила два дрона, насочени към сградите на Кремъл в Москва, и обвини Украйна в опит да убие президента на Русия Владимир Путин.

Обвинението идва от пресслужбата на Кремъл и беше публикувано от руската държавна информационна агенция РИА Новости в сряда.

Според Кремъл дроновете са били свалени от специални служби, използващи електронни радарни средства. По това време Владимир Путин не е бил в Кремъл, каза неговият говорител Дмитрий Песков пред РИА. По думите му няма пострадали, нито материални щети по сградите.

Прессекретарят на президента на Украйна Серхий Никифоров каза пред руската служба на Би Би Си, че целта на Киев е освобождаването на окупираните територии, а не на Москва. Според Никифоров Русия ескалира ситуацията преди честването на Деня на победата на 9 май.

15:08 3.5.2023

Русия твърди, че е арестувала агенти на украинското разузнаване, сред които и гражданин на България

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че е арестувала група украински диверсанти, които са подготвяли нападения над ръководители на окупационните власти в Крим. Твърди се, че сред задържаните има и един гражданин на България.

Украинските власти все още не са коментирали информацията.

14:49 3.5.2023

ООН потвърди смъртта на 8709 цивилни в Украйна

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (ВКБООН) потвърди смъртта на 8709 цивилни в Украйна в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия. Броят на ранените цивилни е 14 666. Това са данните на организацията за периода от 24 февруари 2022 г. до 1 май 2023 г.

От 1 до 30 април тази година организацията е регистрирала смъртта на 169 цивилни и раняването на 496.

ООН подчертава, че реалният брой на загиналите е много по-висок, тъй като има закъснения в получаването на информация от някои места, където се водят боеве. Много данни пък все още трябва да бъдат потвърдени.

„Това се отнася например за населените места Мариупол (Донецка област), Лисичанск, Попасна и Северодонецк (Луганска област), където според съобщенията има множество случаи на смърт или раняване на цивилни“, се казва в съобщението.

ВКБООН посочва, че повечето от регистрираните цивилни жертви са причинени от използването на експлозивни оръжия с голяма площ на пораженията, включително тежка артилерия и ракетни установки, както и ракетни и въздушни удари.

10:29 3.5.2023

В района на Донецк руските сили, предвождани от наемниците на руската паравоенна групировка Вагнер, продължиха да предприемат вълни от атаки през последните 24 часа срещу Бахмут.

Градът е ключов транспортен възел в района на Донецк. Той остава център на усилията на Москва на изток. През последните няколко месеца в района се водят едни от най-ожесточените битки с големи жертви и от двете страни.

09:01 3.5.2023

Четирима души загинаха след руски обстрел в Херсонска област

Руските сили отново са обстреляли Херсонска област късно вечерта във вторник, съобщи местното регионално военно управление. Според властите руската армия е атакувала село Козацке, като в резултат на удара е загинал 66-годишен мъж.

Пи-рано Херсонската областна прокуратура съобщи, че други трима са били бяха убити в резултат на обстрел от руски войски в Херсон и няколко села в община Белозер в Херсонска област.

"Само днес (2 май – бел. ред.) руската армия отне живота на четирима жители на Херсонска област, още седем души бяха ранени", казаха от местната управа на Херсонска област във вторник вечерта.

По предварителни данни руските сили са атакували с артилерия и са нанасяли също и въздушни удари. Повредени са обекти на гражданската инфраструктура, включително жилищни сгради и търговски обекти.

17:59 2.5.2023

Русия не разполага с боеприпаси за успешна офанзива според британското разузнаване

Русия се нуждае от достатъчно боеприпаси за успешна офанзива, които не са налични в достатъчни количества. Това е записано в сводката за 2 май на разузнаването на Великобритания.

Уволнението на генерал-полковник Михаил Мизинцев, който беше заместник-министър на отбраната на Русия и отговаряше за логистиката на руските сили, свидетелства за това косвено, според разузнаването. Мизинцев беше на този пост само от седем месеца.

"Русия поставя мобилизацията на отбранителната индустрия на първо място в списъка си с приоритети", се казва в сводката. "В същото време военновременните нужди все още не са задоволени."

Недостигът на боеприпаси в Русия беше подчертан и от украинските военни на 2 май. Според Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, масираната ракетна атака на украинска територия в понеделник е била извършена с 18 крилати ракети, но самолетите-бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, използвани за ударите, са способни да носят повече такива бойни глави.

10:04 2.5.2023

Трима цивилни са убити при последната руска ракетна атака, каза Зеленски

Двама души от Павлоград и 14-годишно момче от Чернигов са били убити при масираната руска ракетна атака в ранните часове на понеделник, каза във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски по-късно същия ден.

“Ракетите на терористите отнеха живота на двама души, много млади мъже”, каза държавният глава. “На още четиридесет души - жени, деца, мъже, е оказана медицинска помощ заради наранявания и травми.”

Атаката срещу Павлоград, който представлява важен железопътен възел, е част от втора вълна от ракетни удари в цялата страна за три дни.

07:12 2.5.2023

Над 20 000 руски войници са убити край Бахмут, твърди разузнаването на САЩ

Повече от 20 000 руски войници са били убити в сраженията край източния украински град Бахмут през последните пет месеца, сочат данни на американското разузнаване, цитирани пред репортери от говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

По думите му половината от убитите са бойци от частната военна компания "Вагнер" на олигарха Евгений Пригожин. Според американското разузнаване в този период руската армия е загубила край Бахмут и около 80 000 ранени.

"Офанзивата в Бахмут буксува и се е провалила", обобщи Кърби, докато в същото време Киев съобщи за украински контраатаки край източния град, които са отблъснали руските сили от някои техни позиции.

23:18 1.5.2023

Подготовката за украинската контраофанзива е на финала, каза военният министър 

Подготовката за очакваната украинска контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап, каза в понеделник украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Той каза, че е уверен в успеха на контраофанзивата, както са уверени и международните партньори на Украйна.

"Преди всичко партньорите на Киев разбират, че успехът е в интерес на сигурността на техните страни и на техните народи", подчерта той.

Резников добави, че "трябва да има присъда от международен съд за военнопрестъпниците на Кремъл и за цялата тази мафия". Според него това би бил най-важният сигнал за всички приемници и наследници на властта в Русия.

13:24 1.5.2023

Украинските военни са контраатакували руски позиции край Бахмут

Контраатаки, предприети от украинските военни, отбраняващи източния град Бахмут, са довели до отблъскване на руски сили от някои позиции, но положението остава тежко. Това съобщи в понеделник началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от Ройтерс.

По време на посещение на фронта той каза още, че в битката за Бахмут се хвърлят все нови и нови руски подразделения, включително десантни части и бойци на частната военна компания "Вагнер", "но врагът не успява да установи контрол над града".

Руските сили постепенно напредват в Бахмут, но украински военен говорител заяви в неделя, че пътищата за снабдяване на защитниците с храна, боеприпаси и лекарства все още не са прекъснати. Киев обяви днес, че украинските сили са отблъснали над 30 атаки в района на Бахмут и близкия град Мариинка.

10:37 1.5.2023

Русия предприе масирана въздушна атака, но украинската отбрана свали повечето ракети

Украинската противовъздушна отбрана свали 15 от общо 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на понеделник, съобщи Киев, след като в цялата страна за над от три часа беше огласена въздушна тревога, предаде Ройтерс.

"По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата", посочи столичната администрация.

Руските сили атакуваха и други области на Украйна, сред които Днепропетровск, съобщи председателят на местния областен съвет Микола Лукашук. По думите му там са свалени 7 ракети.

Източният украински град Павлоград е бил ударен два пъти през изминалата нощ, като разрушени или повредени са промишлено предприятие, 19 жилищни и 25 частни сгради, добави той.

00:20 1.5.2023

Русия смени най-високопоставения си генерал, отговарящ за логистиката, преди очакваното предстоящо контранастъпление на украинските сили. Руското Министерство на отбраната съобщи в неделя, че генерал-полковник Михаил Мизинцев е сменен от Алексей Кузменков, бивш служител на Националната гвардия.

23:39 30.4.2023

Макрон потвърди пред Зеленски, че Украйна ще получи още помощ

Президентът на Франция Еманюел Макрон е потвърдил пред украинския си колега Володимир Зеленски, че страната му ще получи цялата необходима ѝ помощ, за да възстанови суверенитета и териториалната си цялост след руската инвазия, предаде Франс прес.

Двамата лидери са разговаряли по телефона в неделя, няколко дни, след като Зеленски проведе първия си разговор и с китайския президент Си Дзинпин от началото на войната.

Елисейският дворец съобщава, че Макрон е изтъкнал европейската координация в областта на оказване на военна помощ, за да може да се отговори на нужните на Украйна в тази насока в дългосрочен план.

"Много е важно Русия да получи по-силен и по-силен сигнал, че светът няма да прости за руския терор", коментира Зеленски след разговора с Макрон.

Той каза още, че Украйна и нейните партньори трябва да действат с възможно най-голямото единство и почтеност, за да защитят "нашите споделени ценности и да избегнат удължаването на войната".

23:21 30.4.2023

Ватиканът участва в мисия за постигане на мир в Украйна. Това каза папа Франциск в неделя пред журналисти в самолета от Будапеща към Рим след края на посещението му в унгарската столица, където се срещна и с премиера Виктор Орбан.

13:44 30.4.2023

Атаката срещу петролното депо в анексирания от Русия Севастопол е част от подготовката за контранастъплението на украинската армия, съобщи Радио Свобода.

„Това, че е подкопана логистиката на противника, е един от елементите на подготовката за мощни активни действия на силите за отбрана. Това е подготвка за широкото пълномащабно настъпление, което всички очакват", каза Наталия Гуменюк, говорител на Обединеното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна.

12:12 30.4.2023

Обстрелът на украински градове не спира

Не спират руските атаки срещу цивилни обекти в Украйна. Руските войски обстрелваха Купянск в неделя сутринта, каза Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация на Харков.

"Днес в 6:45 сутринта руските нашественици атакуваха центъра на Купянск. Пострадали са частна къща, гаражи, избухнали са пожари. Унищожени са 4 коли. За щастие няма жертви", написа Синегубов в своя телеграм канал . Той също така каза, че Купянск е бил под вражески обстрел и в събота. Обстрелвани са още и населени места в Харковски, Чугуевски и Купянски райони.

Територията на Херсонска област е обстрелвана от руски войски 27 пъти за денонощие, изстреляни са 135 снаряда от тежка артилерия и танкове. Един човек е убит, казаха украинските власти. Руските военни са проникнали в жилищните квартали на населените места в региона.

09:54 29.4.2023

Дрон удари петролна база в анексирания Севастопол

Резервоар с гориво в петролна база в Севастопол избухна, след като беше ударен от дрон. Това съобщи назначеният от Русия губернатор на анексирания кримски град Михаил Развожаев, цитиран от Радио Свобода.

По думите му площта на пожара е около 1000 кв. м. Няма данни за жертви и пострадали. Според властите огънят не застрашава околни цивилни сгради и население. В гасенето на пожара са се включили поне 18 противопожарни екипа. Над Севастопол се е извил гъст облак дим, който се вижда от километри.

След пълномащабното руско нахлуване в Украйна дронове многократно атакуваха цели в анексирания Крим и на руска територия. През февруари 2023 г., след като беше ударено от дронове, нефтено депо в Туапсе се запали, а през ноември 2022 г. дронове атакуваха петролни складове в Брянска и Орловска области.

Заредете още

XS
SM
MD
LG