Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:22 27.4.2023

Украйна е получила 98% от обещаните военни машини, каза Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съюзниците от Алианса и техните партньори са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Според него това поставя страната "в силна позиция да продължи да си връща окупирана територия".

Той каза това пред журналисти след среща с премиера на Люксембург Ксавие Бетел в централата на НАТО. Столтенберг представи данни, че са доставени 1550 бронирани машини, 230 танка, модерни системи за противовъздушна отбрана и артилерия и огромно количество боеприпаси, което представлява 98% от цялата обещана помощ. Също така са обучени най-малко 9 украински бронирани бригади.

Украинските въоръжени сили ще получат навреме оръжията, от които се нуждаят, за предстоящата си контраофанзива срещу руските войски, каза вчера пред Конгреса на САЩ главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи, който също коментира, че по-голямата част вече е предоставена.

В началото на месеца полското правителство каза, че ще изпрати още 10 изтребителя МиГ-29 в допълнение към четирите, предоставени по-рано, но досега няма съгласие от САЩ и други големи военни поддръжници на Украйна за изпращане на самолетите F-16, които Киев иска.

12:03 27.4.2023

Украински журналист, работил като кореспондент на италианския вестник "Република" (La Repubblica), е бил застрелян от снайперисти в Украйна, съобщи изданието.

Богдан Битик е работил заедно с италианския репортер Корадо Дзунино, който е бил ранен, когато са попаднали в засада от предполагаеми руски снайперисти в Херсонска област, допълва вестникът. Двамата са били облечени в бронежилетки с надпис "Press".

08:37 27.4.2023

Един убит и над 20 ранени при ракетна атака срещу украинския град Миколаив

Руските сили нанесоха ракетен удар по украинския град Миколаив (Николаев), при който е загинал един човек, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Ким в своя канал в Telegram. По последни данни ранени са 23 души, сред които и едно дете.

Разрушени са частни къщи и са нанесени значителни щети, повредени са също висока жилищна и историческа сграда.

Наталия Хуменюк - представител на оперативното командване на украинските въоръжени сили "Юг", уточни, че нощният удар е бил нанесен от Черно море с ракети "Калибър", цитирана от руската служба на Би Би Си.

Руските войски постоянно обстрелват украински населени места. На 25 април извършиха ракетна атака срещу град Купянск в Харковска област, при която загина служител на местния исторически музей и бяха ранени 10 души. Обстрелът е бил извършен с ракети С-300.

16:53 26.4.2023

Украинските сили се опитват да запазят линиите си за снабдяване край Бахмут

Украинските военни, които защитават източния град Бахмут от руската офанзива вече месеци наред, ожесточено се опитват да запазят линиите си за снабдяване, се посочва в разузнавателни данни на британското Министерство на отбраната, цитирани от ДПА.

Според информацията сраженията се водят главно западно от града, в близост до село Хромове. Според информацията на британското разузнаване "другите варианти на Украйна за снабдяване на Бахмут вероятно са усложнени заради разкаляните пътища".

Бахмут е под руска обсада вече от повече от 11 месеца и украинските отбранителни съоръжения вече са интегрирани като един от елементите на много по-дълбока отбранителна зона, включваща град Часов Яр на запад, добавя министерството.

08:37 26.4.2023

Путин е решил да нападне Украйна през март 2021, твърди руска медия

Руският президент Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна в началото на март 2021 г., след като украинските власти санкционираха активи и медии, свързани с приятелски настроения към Кремъл украински политик Виктор Медведчук.

Това се казва в разследване на руския сайт “Вьорстка”, в което са цитирани интервюта с източници на изданието, близки до държавното ръководство на Руската федерация.

Медията посочва милиардера Юрий Ковалчук като основен идеолог на пълномащабната военна инвазия в Украйна. Изданието цитира източници, според които Ковалчук това е подходящ момент за започване на инвазията, тъй като Европейският съюз е изправен пред вътрешни проблеми и разногласия по редица въпроси.

08:22 26.4.2023

Руски ракетен удар по музей в източния украински град Купянск взе най-малко две жертви и рани десетина във вторник, съобщи Киев. Украинският президент Володимир Зеленски определи атаката като “варварска” и се закани страната му да отговори.

Междувременно украинската армия съобщи във всекидневния си доклад за бойните действия, че ожесточените битки край Бахмут продължават, но нито една от двете воюващи страни не е успяла да постигне критичен напредък във вторник.

08:55 25.4.2023

Руските атаки към Купянск и Лиман са прекратени според украинската армия

Руската армия е прекратила опитите си за настъпление към Купянск и Лиман. Това се казва в сводката на украинския генерален щаб от вторник сутринта. В доклада се казва, че в посока Купянск руската армия "продължава укрепителните дейности в определени райони". На юг, в посока Лиман, също не е имало опити за настъпление.

"Основните усилия на противника продължават да са насочени към провеждане на настъпателни действия в направленията Бахмут, Авдиивка и Мариинск", пише украинският генерален щаб.

Неофициални източници, цитирани от руски и украински телеграм канали, в понеделник и в предишните дни, писаха за малко настъпление на частната армия ВК "Вагнер" на различни места в западната част на Бахмут

15:21 24.4.2023

Украйна е атакувала Севастопол с безпилотни катери според Русия

Министерството на отбраната на Русия твърди, че Украйна е атакувала пристанището на Севастопол с безпилотни катери. Във видео, публикувано в различни телеграм канали, се виждат две различни експлозии. Руските окупационни власти твърдят, че единият воден дрон е унищожен от системите за борба с подводници (ASW), а другият се е самовзривил.

Krym.Realii съобщава за взривове в Севастопол. Градът се намира в окупирания полуостров Крим. Експлозиите са се чули от район, където са разположени руски военни части. Чували се и звуци от стрелба със зенитни оръдия и стрелково оръжие.

Информацията за нападението от надводни дронове в понеделник вечерта беше потвърдена от губернатора на анексирания Севастопол Михаил Развозжаев. "Всичко се случи на външния рейд, няма повредени обекти", твърди той. Украинските власти не са коментирали случая.

14:06 24.4.2023

На фона на войната в Украйна Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СМИИМ) съобщи, че военните разходи в световен мащаб са нараснали с 3,7% през 2022 г. до рекордните 2,24 трилиона долара.

14:04 24.4.2023

Руските военни са засилили обстрела на контролираната от Украйна част от южната област Херсон, а украинските сили все още удържат Бахмут.

10:57 23.4.2023

Най-малко пет руски ракети са ударили Харков през нощта

Най-малко пет руски ракети през нощта са ударили град Харков и околните райони, като са нанесли щети на цивилни сгради, съобщиха местните власти в неделя сутринта. Новината идва на фона на продължаващи тежки сражения за контрола над Бахмут и други ключови градове в източната част на Донецка област.

Областният управител Олег Синегубов написа в Телеграм, че една от ракетите е поразила село Котляри, разположено южно от Харков, а друга е предизвикала голям пожар в града. От месеци насам Русия изстрелва ракети и използва дронове срещу най-различни цели в Украйна в опит да разруши жизненоважна инфраструктура.

10:53 23.4.2023

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за необходимостта от затягане на санкциите срещу Русия, за да се сложи край на 14-месечната инвазия в Украйна. В същото време Киев иска повече боеприпаси, докато интензивните боеве продължават в Източна Украйна.

През 2014 г. Русия окупира украинския полуостров Крим и оттогава поддържа военните действия в Донбас, а през февруари миналата година започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

10:52 23.4.2023

Руското военно ръководство вероятно се опитва да убеди президента Владимир Путин да премине към отбранителни операции, сочи доклад на независимия Института за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите Министерството на отбраната на Русия е сигнализирало на висшето ръководство за значителните усилия за набиране на 400 000 военнослужещи, които да защитят съществуващата фронтова линия.

17:55 22.4.2023

За денонощие украинските сили са отблъснали над 50 руски атаки в района на Бахмут

В петък въоръжените сили на Украйна са отблъснали 53 атаки на руската армия в към източните украински градове Бахмут, Авдиивка, Марин и Шахтер, съобщи генералният щаб на украинската армия. Бахмут остава в епицентъра на бойните действия. През изминалото денонощие руската армия е нанесла три ракетни удара, 30 въздушни удара и е извършила 50 атаки от реактивни системи за залпов огън. "За изминалото денонощие военновъздушните сили на Украйна нанесоха 5 удара по районите със съсредоточие на окупаторите", съобщи още щабът.

Русия активно щурмува Бахмут и населените места на подстъпите към него от юли 2022 г., а през декември настъплението се активизира. Градът остава епицентър на военните действия. Според британското разузнаване руските сили продължават "пълзящото си настъпление" в града.

14:54 22.4.2023

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че занапред германските танкове "Леопард", повредени във войната, ще бъдат ремонтирани в Полша.

08:50 22.4.2023

Латвия ще даде на Украйна системи за противовъздушна отбрана Stinger

Правителството на Латвия реши да предостави на въоръжените сили на Украйна на зенитни ракетни комплекси Stinger. Това съобщи министърът на отбраната на Латвия Инара Мурниеце пред изданието Delfi. Броят на системите за протировъздушна отбрана не е назован.

Мурниеце добавя, че Латвия няма да остане без средства за противовъздушна отбрана (ПВО), западните съюзници се готвят да изпратят в Рига съвременни средства на ПВО. На мястото на Stinger Латвия ще получи най-новата система RBS.

Латвия също така разширява програмата за подготовка на украински войници. Към края на годината латвийските инструктори ще подготвят три хиляди украински войници. Военната помощ за Украйна от Латвия надвиши 300 милиона евро и е около 1% от брутния вътрешен продукт на страната.

17:17 21.4.2023

"За терористични актове". Русия издаде заповед за арест на военен разузнавач №1 на Украйна

Московски съд издаде задочна заповед за арест за началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов по обвинение в организиране на "терористични актове" на територията на Русия, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Освен в престъпления, свързани с тероризъм, той е обвинен и контрабанда на оръжие.

От началото на руската инвазия в Украйна миналата година поредица от експлозии разтърсиха руска критична инфраструктура, складове за оръжие и военни обекти. Русия обвини Украйна за много от тези атаки, но Киев не пое отговорност.

Руската Федерална служба за сигурност по-рано посочи Буданов като организатор на експлозията на Кримския мост през октомври миналата година. Москва обвини Киев и за атентата срещу дъщерята на философа националист Александър Дугин - Даря Дугина, както и за убийството на подкрепящия войната блогър Владлен Татарски в Санкт Петербург, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

11:16 21.4.2023

Киев беше атакуван от руски дронове за първи път от месец

Киев беше атакувана за първи път от почти месец от Русия с ирански дронове камикадзе "Шахед" (Shahed-136). Според градските власти всички 8 дрона са засечени и свалени. По предварителни данни няма пострадали и щети в резултат на атаката.

Градските власти обясниха подновяването на тези атаки с факта, че руските сили са получили нова партида ирански дронове. По-рано същото беше обсъдено във въоръжените сили на Украйна, където по маркировка беше идентифицирана нова партида от летателните апарати. В Полтавска област в резултат на удар с дрон е унищожен обект на гражданската инфраструктура в Полтавска област и е предизвикал пожар, съобщиха от регионалното военно управление.

Командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна съобщи, че за денонощието са изстреляни общо до 12 дрона камикадзе, 8 от които са били свалени. Като цяло през изминалото денонощие руските военни са нанесли 23 въздушни удара по територията на Украйна, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

08:53 21.4.2023

Руски военен самолет Су-34 неволно пусна в четвъртък вечерта боеприпас над град Белгород, който се намира близо до границата с Украйна и образува на едно от кръстовищата кратер с радиус 20 мeтра. Министерство на отбраната съобщи, че по време на полет самолет на Въздушно-космическите сили на Русия е станало "аномално спускане на авиационен боеприпас".

Експлозията е повредила четири апартамента в жилищен блок и четири автомобила, ранени са две жени.

08:43 21.4.2023

Зеленски определи като популисти лидерите, които са неутрални към войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски определи като популисти лидерите, които се обявяват за неутрални по отношение на войната в Украйна. Той каза това в изявление на среща с мексикански депутати във видеоконферентна връзк.

Предполага се, че има предвид лидери като бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Асошиейтед прес. Той отказва да доставя оръжия на Украйна, като обвинява и двете страни за конфликта и предлага страни като Бразилия и Китай да посредничат в името на мира.

"Има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората. Те се стремят към някакъв вид популизъм, като казват, че Украйна не била готова за мир", каза Зеленски.

Той критикува и "компаниите и големите мултинационални фирми, които искат да изкарват милиони от търговията си с Русия".

Заредете още

XS
SM
MD
LG