Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:10 30.11.2022

Русия атакува Донбас и Харков, планира нещо на юг, предупреди Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в редовното си видеообръщение, че ситуацията на фронта остава тежка, а руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков.

"Въпреки крайно тежките си загуби, окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецката област, да превземат територия в Луганската област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг", каза той.

По-голямата част от Донецка и Луганска, които образуват Донбас, бяха обявен от Москва за анексирани и от месеци там се водят ожесточени боеве.

Руските сили искат да увеличат целите за удари по украински наземни обекти, включително енергийна инфраструктура, за това свидетелства появата на допълнителни стратегически самолети и ракети на летище Енгелс в Саратовска област, съобщи представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат. Според него в руската армия не са останали много ракети - основно "Калибър", Х-101, Х-555 и "Искандер" с наземно базиране.

Междувременно руски медии съобщават, че властите планират да изпратят 250 затворници в Урал, за да работят в оръжейния завод "Уралвагонзавод". Те трябва да бъдат оператори на машини и кранове, стругари и заварчици.

13:39 29.11.2022

Руските сили обстреляха Днипро и Никопол с ракети и артилерия 

Руските сили продължават да обстрелват цивилни и инфраструктурни цели в Украйна, съобщиха във вторник военни и регионални служители.

Централният град Днипро е бил цел на руска ракетна атака през нощта, каза Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровската областна военна администрация.

“Руските окупационни сили обстрелваха района на Никопол с ракети „Ураган“ и тежка артилерия“, написа Резниченко в Телеграм.

На фронтовата линия на изток украинските военни отблъснаха руски атаки близо до 10 населени места, включително ключовите цели Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили във вторник.

На север Русия бомбардира райони около градовете Купянск, Харковска област, и Лиман в Луганска област, които наскоро бяха превзети от Киев, съобщи още украинската армия.

12:53 29.11.2022

Украйна може да получи ракети с обсег до 150 км, с които да поразява цели в тила на руските сили

Украйна може да се сдобие още през предстоящата пролет с ракети, способни да поразяват с прецизност цели на разстояние до 150 км. Става въпрос за новата системата GLSDB, която съчетава ракетен двигател и авиационна бомба.

За да се случи това, е нобходимо Пентагонът да одобри предложение на американската корпорация "Боинг", съобщава Ройтерс. Това би позволило на Киев да нанася удари далеч зад фронтовата линия с руските войски, докато Западът опитва да задоволи търсенето на повече оръжия за украинската съпротива.

00:23 29.11.2022

Русия е обстреляла Херсонска област 258 пъти за седмица, твърди Зеленски

Руските сили са обстреляли 30 населени места в украинската Херсонска област през изминалата седмица, заяви в понеделник вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По думите му за този период от време Русия е обстреляла областта общо 258 пъти.

По-рано през ноември руските войски се изтеглиха от западния бряг на река Днепър, но обстрелват градовете и селата в областта, включително и град Херсон, от позициите си на източния бряг на реката, отбелязва Ройтерс.

Зеленски каза още, че руските сили са повредили помпена станция, която осигурява вода за град Николаев, който се намира на северозапад от Херсон.

17:09 28.11.2022

Русия отрече, че планира да напусне АЕЦ "Запорожие"

Кремъл отрече, че руските сили се готвят да напуснат Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, като в понеделник съобщи, че централата е и ще остане под руски контрол. "Няма нужда да се търсят знаци там, където ги няма и не може да има", каза говорителят Дмитрий Песков на брифинг пред репортери.

По-рано през деня ръководителят на украинската държавна компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин каза, че има признаци, че руските сили се готвят да напуснат централата. Русия превзе съоръжението през март.

13:42 28.11.2022

Пентагонът обмисля предложение на "Боинг" за ново и евтино оръжие за Украйна

Пентагонът обмисля предложение на "Боинг“ да започне да доставя на Украйна евтини малки бомби с прецизно насочване, прикачени към ракетни двигатели, с каквито САЩ разполагат в изобилие, предаде Ройтерс.

Системата, предложена от "Боинг“, се нарича "бомба с малък диаметър с наземно базиране“ (GLSDB). Такива бомби може да бъдат доставени най-рано през пролетта на следващата година според документ, цитиран от агенцията. Информацията е потвърдена и от три добре информирани източника, пише Ройтерс. Предложеното "Боинг“ оръжие е съчетание между бомбите с малък диаметър GBU-39 и ракетни двигатели М26, от които САЩ имат голям запас. Една бомба GBU-39 струва около 40 000 долара, така че производството на GLSDB няма да излезе скъпо.

Служител, отговарящ за закупуването на оръжия за американската армия, миналата седмица каза пред журналисти в Пентагона, че военните разглеждат и възможността за ускоряване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди. В момента те се произвеждат само в държавни заводи, но е възможно да бъдат издадени разрешителни за производството им и на частни компании.

09:35 28.11.2022

Ръководителят на "Енергоатом" вижда признаци, че Русия може да напусне АЕЦ "Запорожие"

Ръководителят на украинската държавна компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин каза в неделя, че има признаци, че руските сили се готвят да напуснат АЕЦ "Запорожие". Русия превзе централата през март. Подобна стъпка би била значителна промяна на бойното поле в частично окупирания югоизточен регион Запорожие, където фронтовата линия почти не се е измествала от месеци. Многократните обстрели около централата породиха опасения за ядрена катастрофа.

"На първо място, в руските медии се появиха много голям брой съобщения, че си струва да се освободи (централата) и може би си струва да се предаде контролът (над нея) на (Международната агенция за атомна енергия - МААЕ)", каза той. "Създава се впечатлението, че те си събират багажа и крадат всичко, което могат." Попитан дали не е твърде рано да се говори за напускане на централата от руските войски, Котин каза: "Твърде рано е. Сега не виждаме това, но те се подготвят (да напуснат)".

Русия и Украйна от месеци се обвиняват взаимно в обстрел на реакторния комплекс в Запорожие, който вече не произвежда енергия.

08:53 28.11.2022

Голяма част от Херсон все още е без ток

Голяма част от Херсон, където в събота беше съобщено, че е възстановено електрозахранването, остана без ток в неделя въпреки усилената работа на властите за възстановяване на мрежата. Според официални лица само около 5 % от населението е било включено отново и е получавало електричество.

Кметът на Киев Виталий Кличко, който беше критикуван от президента Володимир Зеленски, че възстановява бавно услугите, каза пред германския вестник "Билд" в неделя, че работата в столицата върви с "рекордни темпове". По-рано Сергей Коваленко, главен оперативен директор на енергийната компания ЯСНО, която доставя енергия на Киев, каза, че ситуацията в града се е подобрила, но все още остава "доста трудна". Той добави, че жителите на столицата трябва да разполагат с поне четири часа електроенергия на ден.

14:11 27.11.2022

Русия все още не е критично отслабена от войната, каза естонският министър на отбраната

Естонският министър на отбраната Хано Певкур не смята, че Русия е критично отслабена след девет месеца война в Украйна.

„Трябва да бъдем честни и ясни: руският флот и военновъздушни сили са горе долу толкова големи, колкото бяха преди войната“, каза Певкур по време на посещение в Берлин, цитиран от ДПА

Въпреки факта, че руските сухопътни сили са загубили значителна сила, те "рано или късно" ще имат числеността, която имаха преди началото на руската инвазия на 24 февруари или дори по-голяма.

Русия също ще се поучи от военния си опит в Украйна, казва той: „Нямаме причина да смятаме, че заплахата от Русия по някакъв начин е намаляла или че заплахата от НАТО е намаляла.“

Естония е една от Балтийските държави, които традиционно са против политиката на Русия и подкрепят Украйна във войната, която Кремъл започна на територията й.

09:32 27.11.2022

Зеленски почете жертвите на Голодомора и каза, че Украйна не може да бъде сломена

Президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна „не може да бъде сломена“ по време на церемония в памет на жертвите на Голодомора – масов глад в страната през 1932-1933 г. Киев смята, че случилото се тогава е геноцид, умишлено извършен от съветския диктатор Йосиф Сталин срещу украинската нация.

„Украинците преминаха през много ужасни неща… Някога искаха да ни унищожат с глад – сега с мрак и студ“, каза Зеленски в събота във видеообръщение.

През последните седмици руският въздушен обстрел по цивилна инфраструктура според Киев причинява редовни прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването в страната, което е огромен проблем за хората в началото на зимата.

Смята се, че до 9 милиона души са загинали в резултат на екзекуции, депортиране и глад по време на Голодомора преди 90 години. Най-малко 16 други държави официално признават случилото се тогава за „геноцид“.

13:39 26.11.2022

Електрозахранването в Херсон е възстановено. Стотици хиляди в Киев остават без ток

Електричеството в Херсон е възстановено, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс. "Първо подаваме електроенергия към критичната инфраструктура на града, а след това веднага и към битовите потребители", написа Тимошенко в Телеграм.

Градът беше останал без електричество, централно отопление и течаща вода, когато на 11 ноември украинските сили си го върнаха. Руските войски превзеха Херсон малко след нахлуването си в Украйна на 24 февруари и това беше единствената областна столица, която те успяха да завземат.

Властите в Киев съобщиха, че след интензивните руски атаки около 130 000 души в 3-милионната столица са останали без ток според военната администрация на града, цитирана от ДПА. Очаква в рамките на 24 часа ремонтите да приключат и всички отоплителни системи отново да работят.

В сряда Русия атакува украинската енергийна инфраструктура с десетки ракети, причинявайки сериозни щети. Засегнато е електроснабдяването, водоснабдяването и отоплението в много части на Украйна.

12:52 26.11.2022

Русия вероятно премахва ядрени бойни глави от стари ракети, които използва в Украйна

Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от остарелите ядрени ракети и така ги изстрелва в Украйна. Това съобщи британското военно разузнаване в събота. То цитира изображения от фронта в Украйна, на които се виждат отломки от изстреляна по Украйна крилата ракета, които изглежда са били проектирани през 80-те години на миналия век като система за доставка на ядрено оръжие.

Според разузнаването вероятно бойните глави са заменени с баласт. Такава система може да нанесе щети чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Въпреки това според Великобритания е малко вероятно да се постигне надежден ефект срещу предвидените цели.

09:53 26.11.2022

Херсон евакуира пациенти от болниците. 15 души са загинали след руски обстрел в града

Губернаторът на Херсонска област в Югоизточна Украйна Ярослав Янушевич каза в петък, че "поради постоянния обстрел" служителите са евакуирали пациенти от няколко болнични заведения. Децата в едно от регионалните здравни заведения са били отведени в Николаев, град на 60 км.

По думите му сред другите преместени лица са пациенти с психологични заболявания, като се очаква около 100 души да се лекуват в черноморския пристанищен град Одеса, който е по-далеч на запад. Някои от прехвърлянията ще продължат, "докато се повтарят вражеските удари в Херсон", каза той.

Янушевич добави още, че два мобилни оператора - "Киевстар" и "Водафон", са успели да възстановят работата на две базови станции в Херсонска област, което позволява предоставянето на гласови и интернет услуги.Той каза, че жителите на града могат да се свържат с властите, за да поискат евакуация "в по-безопасни райони на Украйна".

Халина Лухова, началник на военната администрация на Херсон, съобщи в социалните мрежи, че 15 жители на града са били убити от руски обстрел през деня, а други 35 са били ранени, включително едно дете. По нейни думи са били повредени много частни домове и високи сгради.

09:38 26.11.2022

Русия обстрелва Харков, Запорожие и Донбас

Генералният щаб на украинската армия съобщи в петък, че в областите Харков, Луганск, Донецк и Запорожие се водят активни сражения, като руските сили водят непрекъснат обстрел в районите на Кривий рог и Херсон.

Украинските военни съобщиха, че техните сили са извършили атаки срещу руски команден пункт и още няколко други цели, включително три вражески зенитно-ракетни станции. РСЕ/РС не може да провери независимо твърденията за ситуацията на бойното поле в районите на интензивни сражения.

Украинският генерален щаб също така обвини руските войски в опасни действия в най-големия европейски ядрен завод в Запорожие, който е окупиран от началото на инвазията.

"Противникът продължава да оказва натиск върху работещите в атомната електроцентрала в Запорожие", написа говорител на украинския генерален щаб във Фейсбук. "Според наличната информация отделни служители, които отказват да сътрудничат на окупационните власти, не са допуснати до работните места."

17:24 25.11.2022

Украйна твърди, че е елиминирала група ирански инструктори в Крим

Украинската армия съобщи, че е елиминирала група инструктори от Иран, която се е подвизавала в части на окупираните от Русия украински територии. Новината беше съобщена от председателя на Националния съвет по отбрана и сигурност на Украйна Олексий Данилов в интервю за Гардиан.

Групата от ирански инструктори е действала на територията на незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Те са обучавали руските войници за това как да оперират с иранските дронове „Шахед 136“, които Москва получи от Техеран.

Данилов предупреди, че иранските инструктори ще продължават да са цел на украинските военни.

Русия използва ирански дронове за атаки срещу цивилни цели в Украйна. Безпилотните машини се използват и срещу обекти от електрическата мрежа на страната. Иран първо отричаше, че Русия разполага с подобни оръжия, но по-късно призна, че доставки са извършвани преди началото на войната.

14:29 25.11.2022

Столтенберг поиска още помощ, горива и медицински средства за Украйна

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и няма да отстъпи. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в петък, предаде Дойче Веле. Той подчерта, че в Украйна няма да има траен мир, ако Русия спечели войната.

"Ако позволим на Путин да спечели, всички ние ще платим много по-висока цена за много години напред", каза ръководителят на НАТО. Пресконференцията е по повод насрочената за следващата седмица среща на външните министри на страните от пакта в Букурещ.

Според него ако Путин и останалите авторитарни лидери видят, че силата се възнаграждава, те отново ще използват сила, за да постигнат целите си.

“Повечето войни завършват с преговори. Но това, което се случва на масата за преговори, зависи от случващото се на бойното поле”, каза Столтенберг.

От началото на октомври Русия започна масирана атака срещу гражданската инфраструктура в Украйна. Бомбардировките разрушиха голяма част от електрическите централи в страната, заради което беше наложен режим на тока и много хора останаха без електричество. Водоснабдяването и отоплението също са засегнати.

„Президентът Путин се проваля в Украйна и отговаря с още повече жестокост“, каза Столтенберг и определи ситуацията като "ужасяващо начало на зимата за Украйна". Той изрази очакване външните министри от НАТО да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства.

09:06 25.11.2022

"Русия няма да ни пречупи", каза Зеленски след 9 месеца война в Украйна

Русия се е провалила в „опитите да ни пречупи“ девет месеца след началото на войната, а украинските сили „държат ключови линии“ във всички посоки. Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерния си брифинг, в който отбеляза деветия месец от началото на руската инвазия в страната му.

Той отправи обвинения срещу атаките на Русия срещу Херсон от четвъртък и определи това като „атака на загубеняците“.

„Във всяка линия нашите войски се готвят за настъпление“, каза още украинският президент. Радио Свободна Европа не може да потвърди твърденията на Киев и Москва за ситуацията на фронта.

От кабинета на президента обявиха, че електричество е възстановено в регионите в цялата страна, но въпреки това достъпът за домакинствата остава силно ограничен, включително и в столицата Киев.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че в 60% от града все още нямат електричество. Приоритетно се възстановява захранването за болниците и публичния транспорт.

17:32 24.11.2022

ЕП прие да не се признават паспорти, издадени в превзети от Русия територии

Европейският парламент одобри решение за това да не се признават паспорти и други документи за пътуване, които са издадени от Русия в незаконно окупираните от нея региони на Украйна и Грузия. „За“ решението гласуваха 531 депутати, седем бяха „против“, а 34 се въздържаха.

За да влезе в сила решението трябва да бъде одобрено и от Съвета на ЕС.

Под обхвата на закона попадат незаконно присъединените Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, полуостров Крим, който беше незаконно анексиран през 2014 г., както и откъснатите от Грузия региони на Абхазия и Южна Осетия.

Европейската комисия ще проведе консултации с държавите членки на ЕС и ще изготви допълнителен списък на руските документи за пътуване, които няма да бъдат приемани.

Всички хора, които бягат от войната в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

По данни на ЕК почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руските паспорти, издадени в окупираните от Русия чужди територии.

08:23 24.11.2022

Зеленски призова за намеса на ООН срещу "руската формула на терора"

Около 80% от домакинствата в украинската столица Киев нямат ток и вода след поредната масирана руска ракетна атака в сряда, предава ДПА, позовавайки се на местните власти. Заради обстрелите в цялата страна бяха изключени реакторите на три атомни централи.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова във видеоконферентна връзка Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските удари по енергийни обекти в страната му, които оставят населението без водоснабдяване и електричество на прага на зимата.

01:10 24.11.2022

САЩ изпращат нов пакет военна помощ на Украйна за 400 млн. долара 

САЩ ще изпратят на Украйна пореден пакет военна помощ, съдържащ боеприпаси и генератори на обща стойност 400 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че пратката включва боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от запасите на Министерството на отбраната.

Така общата стойност на оръжията и останалото американско оборудване, изпратрени на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, вече надхвърля 19 милиарда долара, отбелязва АП.

Новият пакет помощи ще бъде предоставен по силата на президентски правомощия, които позволяват на Пентагона бързо да изпраща на Украйна оръжия от собствените си запаси.

Заредете още

XS
SM
MD
LG