Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

16:58 19.10.2022

Путин обяви военно положение в анексираните украински територии

Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните украински територии, съобщи Радио Свобода в сряда. Става въпрос за Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, части от които бяха първо окупирани, а после и анексирани от Русия.

Решението на Путин, съобщено в сряда, е мотивирано с факта, че "въоръжената сила се използва срещу териториалната цялост на Руската федерация". Военното положение ще влезе в сила в четвъртък.

Пред Съвета за сигурност на Русия Путин каза, че това ще даде на регионалните лидери допълнителни правомощия за "поддържане на социалния ред" и защита на важни съоръжения.

14:34 19.10.2022

Изтезанията на задържани в Изюм са част от "политиката и плана" на Русия, сочи доклад

Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и техните съюзници по време на половингодишната им окупация на украинския град Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия. Това сочи доклад на международната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч, публикуван в сряда.

Изюм беше превзет от руските сили още в първите дни на войната и освободен от украинската армия през септември. Тогава беше открит и масов гроб близо до града. Стотици тела бяха ексхумирани, включително 30 със следи от мъчения.

"Руските сили и други, действащи под тяхно командване, рутинно изтезаваха задържани по време на шестмесечната си окупация на Изюм", се казва в доклада.

"Жестокото насилие и малтретиране в Изюм не са случайни инциденти. Множество жертви споделиха с нас достоверни разкази за подобни преживявания на изтезания по време на разпит, в съоръжения под контрола на руските сили и техните подчинени, което показва, че това отношение е било част от [конкретна] политика и план", каза Белкис Уил, старши изследователка в организацията.

11:55 19.10.2022

Командирът на руските сили в Украйна призна за "напрегната" ситуация в окупирания Херсон

Ситуацията в Украйна е "трудна" и "напрегната", като украинската армия продължава непрекъснатите си атаки над руски позиции. Това каза генерал Сергей Суровикин, командир на руските сили в Украйна, пред държавната телевизия Росия-24.

"Нашите по-нататъшни планове и действия по отношение на самия град Херсон ще зависят от създалата се военно-тактическа обстановка. Повтарям - днес вече е много трудно", каза Суровикин.

Това е първата публична изява на руския командир, след като беше назначен на длъжността си на 8 октомври, и едно от редките признания на руски военен ръководител за трудностите, които Москва изпитва в Украйна, съобщава Би Би Си.

09:58 19.10.2022

Украйна е свалила 12 ирански дрона "камикадзе"

Руските войски са атакували Николаевска област с ирански дронове "камикадзе" Shahed-136 през нощта срещу сряда, съобщи украинското авиационно командване "Юг". По данни на украинската армия са били свалени 12 такива безпилотни самолета.

Атаката е поредната, при която Киев съобщава за използването на ирански дронове от Русия. Часове по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира в своето вечерно видео обръщение, че Москва е принудена да разчита на иранско въоръжение, защото се намира в политически и военен фалит.

По думите му от стратегическа гледна точка използването на ирански дронове няма да помогне на Русия във войната ѝ срещу Украйна, а само ще покаже на света, че "Русия върви по пътя на своята загуба и се опитва да завлече пореден свой съюзник в този терор".

09:16 19.10.2022

Руски обстрел остави Кривой Рог без електричество

Руските войски са обстреляли обект на енергийната инфраструктура в района на град Кривой Рог в Централна Украйна. Това съобщи рано сутринта в сряда началникът на местната военна администрация Олександър Вилкул.

По думите му вследствие на въздушните удари много населени места в областта са останали без ток.

"Ще се опитаме да използваме алтернативни схеми за захранване, но това ще отнеме време", каза Вилкул.

Това е поредното нападение над украински енергийни съоръжения от последните дни. Във вторник руските сили отново атакуваха енергийните съоръжения на Украйна, оставяйки част от Киев и други градове без ток и вода.

07:37 19.10.2022

Руските части готвят евакуация на цивилни от Херсонска област

Назначеният от Русия ръководител на Херсонска област обяви, че цивилното население ще бъде евакуирано от част от областта заради предстояща според него ескалация на военните действия. Владимил Салдо обяви "организирано, постепенно преместване" на цивилни от четири града на десния бряг на река Днепър.

"Взех трудно, но правилно решение да обявя организирано прехвърляне на цивилно население от общините Берислав, Белозерски, Снигировски и Александровски към левия бряг на Днепър", каза Салдо. Той добави, че "където действат военните, няма място за цивилни".

Назованите райони се намират на десния бряг на Днепър, където в последните седмици напредват украинските части.

Изявлението на Салдо идва след като новият командващ на руските войски в Украйна призна за трудности в армията. Генерал Сергей Суровикин каза по държавната телевизия Россия-24, че ситуацията е напрегната.

17:35 18.10.2022

Кремъл отрече руските сили да атакуват Украйна с ирански дронове

Кремъл отрече руските въоръжени сили да са използвали ирански безпилотни дронове при ударите в Украйна.

Киев обвини Москва, че е извършила атаки с ирански дронове камикадзе "Шахед-136", които се взривяват при удар. Снимки в социалните мрежи показват безпилотни летателни апарати, използвани при нападението в украинската столица в понеделник, които са подобни по форма на иранския модел, предаде Ройтерс.

Пред журналисти говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, каза, че не разполага с информация руските сили да са използвали такива.

"Използва се руско оборудване с руска номенклатура. Всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната", добави той.

Иран също отрича да е снабдявал Русия с безпилотни летателни апарати.

Държавният департамент на САЩ обаче обвини Техеран в лъжа и каза, че по негова оценка са използвани ирански дронове, което е нарушени на санкциите на ООН.

В отговор на въпрос дали анексираните от Русия региони в Украйна са под защитата на ядрения чадър на Москва, Песков, каза още: "Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и тяхната сигурност се осигурява на същото ниво, както за останалата част от Русия".

14:47 18.10.2022

Украйна обвини Русия в отвличане на двама шефове на АЕЦ "Запорожие"

Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" обвини Русия в "отвличането" на двама ръководни служители на окупираната от руските войски АЕЦ Запорожие, предаде Ройтерс.

Заместник-директорът на атомната централа Олег Ошек и началникът на отдела по информационни технологии Олег Костюков са били задържани вчера, съобщиха от "Енергоатом" в Телеграм.

"Понастоящем не се знае нищо за местонахождението и състоянието им, след като двамата бяха откарани в неизвестна посока", се казва още в изявлението.

На 30 септември директорът на Запорожката АЕЦ Ихор Мурашов също беше задържан от руски военни и отведен за няколко дни. Тогава от “Енергоатом” съобщиха, че докато той е пътувал към близкия град Енергодар той е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”. Чак на 3 октомври беше съобщено, че той е освободен и се е завърнал при семейството си.

АЕЦ Запорожие, която е най-голямата в Европа, се намира в контролираната от Русия територия, която беше незаконно анексирана заедно с по-голямата част от Донецка, Луганска и Херсонски области.

13:29 18.10.2022

Нова серия руски ракетни атаки срещу енергийни обекти и цивилни цели в Украйна

Руските сили отново атакуваха енергийни съоръжения в Украйна, оставяйки част от Киев и други градове без ток и вода. Ударени бяха и цивилни цели. В цялата страна е обявена въздушна тревога. Русия е изстреляла над 10 крилати ракети, съобщи говорителят на командването на военновъздушните сили Юрий Игнат.

10:42 18.10.2022

Руска ракета C-300 удари жилищна сграда в Николаев, има загинал

Руска ракета удари жилищна сграда в южния украински град Никоалев, при един от три взрива, отекнали в ранните часове на вторник, съобщи очевидец, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че ударът идва само часове, след като САЩ казаха, че ще държат Русия отговорна за военни престъпления.

Ракетата е разрушила напълно едно от крилата на сградата, която се намира в централен район на пристанищния град. На мястото се е образувал огромен кратер. Пожарникари са извадили от развалините тялото на мъж, разказа още свидетелят.

Когато ракетата ударила, обитателите на сградата са се укривали в мазето. Местен жител каза, че загиналият е бил в тази част, която е рухнала.

В канала в YouTube на президента Володимир Зеленски беше публикувано видео от мястото.

Според представител на градските власти ракетата е била С-300.

В неделя вечерта Никоалев беше ударен при нападение с безпилотни самолети. Бяха повредени цистерни за съхранение на слънчогледово олио, част от което изтече и се подпали.

09:51 18.10.2022

Най-малко 13 души са загинали по последни официални данни, след като руски изтребител-бомбардировач се разби в жилищен блок в южния руски град Ейск, предаде Би Би Си. В понеделник вечерта военният самолет Су-34, изпълняващ тренировъчен полет, се удари в сградата и предизвика огромен взрив и пожар. Двамата пилоти успяха да катапултират преди сблъсъка.

08:18 18.10.2022

За първи път Русия размени с Украйна 108 пленени жени за военнопленници

Русия е разменила 108 украински жени, държани като заложници, за 110 руски военнопленници в Украйна, съобщиха официални лица от двете страни.

37 от жените са били заловени, след като са се предали при обсадата на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, която приключи през май.

Повечето от освободените руснаци са моряци от задържани в Украйна търговски кораби. Те също така включват членове на проруските сепаратистки военни части от Донбас в Източна Украйна.

Бяха разпространени снимки на дневна светлина на украински жени, които се качват на автобуси в неуточнена зона, и по-късно, по тъмно, в контролираната от правителството територия в южния регион на Запорожие, съобщи Би Би Си.

Началникът на кабинета на украинското президентство Андрий Йермак потвърди в социалните медии, че 108 жени са били освободени при „първия обмен изцяло на жени“. Той каза, че сред тях има майки и дъщери, които са били държани заедно в плен. Всички, освен 12 от тях, са военнослужещи.

Денис Пушилин, високопоставен подкрепян от Русия служител в отцепилата се част от украинската Донецка област, каза, че две от задържани са решили да останат в Русия. Киев не е коментирал това. Според Пушилин освободените от Украйна затворници са 80 моряци и 30 души обслужващ персонал.

19:41 17.10.2022

Военен самолет се е разбил в руския град Ейск. Най-малко двама са загинали

Военен самолет Су-34 се е разбил в жилищен район на руския град Ейск на територията на Краснодар. Загинали са четирима души и са ранени 27. На мястото на падането в двора на жилищната сграда 20/1 на улица "Комунистическая" в Ейск е имало силна експлозия и пожар. Местни медии съобщават, че огънят е обхванал пет етажа от многоетажна сграда и са нанесени щети на няколко жилищни блока.

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как пилотът на самолета успява да катапултира преди експлозията. Руското министерство на отбраната съобщи, цитирано от Би Би Си, че самолетът е бил на тренировъчен полет, когато един от двигателите му се е запалил.

"Според доклада на пилотите, които са се изхвърлили от самолета, причината за катастрофата е пожар в един от двигателите по време на излитане", се казва в съобщението.

Детонирането на боеприпасите дълго време не е позволило на пожарникарите да се доближат до мястото на катастрофата.

Су-34 е руски многофункционален фронтов свръхзвуков бомбардировач от поколение 4++. Ейск се намира срещу окупираната от Русия територия в Южна Украйна, от другата страна на Азовско море.

11:42 17.10.2022

Брюксел търси доказателства за иранска намеса в конфликта

Висш дипломат на Европейския съюз (ЕС) търси конкретни доказателства за каквото и да е участие на Иран във войната на Русия срещу Украйна. Това каза върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел в понеделник.

Това стана малко след като по-рано сутринта беше съобщено за атаки с дронове над украинската столица Киев. Според Украйна Русия използва произведени в Иран безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, известни като дронове камикадзе, за да нанася удари по цивилни и инфраструктурни цели в Украйна.

„Ще търсим конкретни доказателства за участието (на Иран във войната в Украйна)“, каза Борел пред журналисти преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, на която се очаква блокът да засили военната помощ за Украйна.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани отрече Техеран да е предоставил оръжия на която и да е от страните в конфликта. „Публикуваната новина за това, че Иран предоставя на Русия безпилотни самолети, има политически мотиви и се разпространява от западни източници. Ние не сме предоставили оръжия на никоя от страните във войната“, каза Насър Канаани по време на седмична пресконференция в понеделник.

09:17 17.10.2022

Русия ще разположи близо 9000 военни в Беларус

Министерството на отбраната в Минск съобщи, че почти 9000 руски войници ще бъдат разположени в Беларус като част от "регионална групировка" от сили, които според него са необходими за защита на нейните граници.

„Първите влакове с руски военнослужещи, които са част от (регионалната групировка), започнаха да пристигат в Беларус“, написа в Туитър Валерий Ревенко, началник на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната. Той каза, че „преместването ще отнеме няколко дни“ и ще включва „малко по-малко от 9000 души“.

Повече информация ще бъде предоставена на брифинг на военните аташета, добави той. Александър Лукашенко, президентът на Беларус, каза миналата седмица, че негови войски ще се разположат редом с руските сили близо до украинската граница, като цитира военна заплаха от Украйна, без да представи доказателства за това.

07:39 17.10.2022

Центърът на Киев е под обстрел. Има поражения

Най-малко три експлозии са чути в украинската столица Киев в понеделник сутринта. Сирените за въздушна тревога бяха задействани, съобщава Би Би Си.

Експлозиите са станали около 7 часа местно време. Една от тях е била в центъра на града. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в социалните мрежи, че експлозия е имало в Шевченковски район в центъра.

"Всички служби са на място. Скоро ще има подробности. Въздушната тревога продължава. Останете в укритията", написа Кличко.

Има засегнати сгради. Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак е цитиран от Би Би Си, че нападението е извършено с дронове "самоубийци". Става дума за дронове, които Русия получава от Иран.

Експлозиите в Киев се случват седмица след като украинската столица беше ударена от няколко руски ракети по време на масирана атака, довела до 19 жертви. Руският президент Владимир Путин каза, че това е отмъщение за взривяването на Керченския мост, който свързва незаконно анексирания полуостров Крим със сушата на Русия. Москва обвинява за инцидента Киев.

Това е първият случай от началото на войната, в който центърът на Киев е директно ударен.

15:16 16.10.2022

Франция ще даде на Украйна системи за противовъздушна отбрана

Франция обяви, че ще предостави системи за противовъздушна отбрана на Украйна и ще разшири програмата за обучение на украински войници. "До 2000 украински войници ще бъдат включени във военни части във Франция, като ще се редуват за няколко седмици в бойно обучение", каза в интервю министърът на отбраната Себастиен Лекорну.

„Ние отбелязваме факта, че войната, уви, ще продължи“, каза министърът. Министърът каза, че ракетните батареи за противовъздушна отбрана Crotale, които Франция се готви да изпрати в Украйна, „ще бъдат особено полезни в борбата с безпилотните самолети и срещу въздушните бомбардировки“.

10:43 16.10.2022

Русия продължава обстрела на цивилна инфраструктура

Руските сили продължават да насочват удари срещу цивилна инфраструктура, съобщава украинската служба на Свободна Европа. В същото време украинските войски отблъскват руски атаки срещу стратегическия източен град Бахмут. На фона на това беше съобщено и за 11 убити на руски военен полигон.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в неделя, че руските сили са атакували повече от 30 населени места в Украйна. В отговор военновъздушните сили на Украйна са нанесли 32 удара, поразявайки 24 руски цели, се казва в съобщението.

09:54 16.10.2022

Въоръжени убиха поне 11 души на руски военен полигон

Въоръжени мъже са убили 11 души при нападение срещу руски военен полигон в събота. По време на тренировка за боравене с огнестрелни оръжия двама мъже са открили огън по група от доброволци, които е трябвало да се бият в Украйна, съобщи Би Би Си.

„По време на тренировка с огнестрелно оръжие с лица, които доброволно са изявили желание да участват в специалната военна операция [срещу Украйна]. Терористите са открили огън с леко оръжие по личния състав на подразделението“, се казва в изявление на Министерството на отбраната. 11 души са убити, а 15 са ранени.

Нападателите са от бивша съветска република, допълват от министерството, но не дават повече подробности. Те също са били застреляни по време на инцидента в Белгородска област на Русия, която граничи с Украйна.

Миналия месец руският президент Владимир Путин нареди мобилизация на 300 000 руснаци, които преди това са отбили задължителна военна служба. Заповедта предизвика протести в цяла Русия и вълна от хора, които се опитваха да напуснат страната.

Миналата седмица Путин обяви, че над 200 000 души вече са мобилизирани и не вижда нужда от допълнителна мобилизация.

17:12 15.10.2022

Русия удари електроцентрала в района на Киев

Ракетна атака сериозно повреди ключово енергийно съоръжение в столичния регион на Украйна, съобщи операторът на енергийната система на страната в събота. Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че ударът не е убил или ранил никого. Електропреносната компания работи за възстановяване на захранването. Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Украйна, призова жителите на района на Киев и хората в три съседни региона да намалят потреблението на енергия през вечерните часове на пиково потребление.

Заредете още

XS
SM
MD
LG