Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:31 15.10.2022

В Беларус пристигнаха първите руски войски

На територията на Беларус пристигнаха първите ешелони с руски военни, които са част от регионалната групировка войски. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, предаде Радио Свобода.

Министерството на отбраната на Беларус публикува снимки и видео от пристигането на руските военни, на които се вижда посрещане с хляб и сол.

11:26 15.10.2022

САЩ обявявиха нова военна помощ за Украйна за 725 млн. долара

Правителството на САЩ обяви допълнителни доставки на оръжие за Украйна на обща стойност 725 млн. долара. Пакетът включва допълнителни мобилни системи за изстрелване на ракети HIMARS, боеприпаси, бронирани превозни средства и медицински консумативи, съобщиха Държавният департамент на САЩ и Пентагонът.

Помощта идва "след бруталните ракетни атаки на Русия срещу цивилни в Украйна" и "натрупващите се доказателства за жестокости от страна на руските сили", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление. „Ние ще продължим да стоим до народа на Украйна, докато той защитава своята свобода и независимост с изключителна смелост и безгранична решителност“, каза Блинкен.

Така общата военна помощ на САЩ за Украйна от началото на мандата на президента Джо Байдън вече е на стойност над 18,3 млрд. долара, каза Блинкен.

По-голямата част от помощта е предоставена, откакто Русия започна своята непредизвикана война срещу Украйна на 24 февруари.

10:24 15.10.2022

Ракети удариха електрическа подстанция в руски град до границата с Украйна

Електрическа подстанция в руския град Белгород се запали, след като беше ударена от предполагаем украински въздушен удар, каза областният управител Вячеслав Гладков.

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните мрежи от местни жители, показват сградата на подстанцията, обхваната от пожар. Част от града, която се намира на границата с Харков в североизточна Украйна, остана без електричество.

Въоръжените сили на Украйна не коментираха атаката.

Това е втори пореден ден, в който Белгородска област е обстрелвана. Предполагаем украински удар на 13 октомври е унищожил склад за боеприпаси там, според руския Следствен комитет. Същия ден ракета изпотроши последния етаж на жилищна сграда в град Белгород, но не причини наранявания.

18:54 14.10.2022

Украинските въоръжени сили са освободили над 600 населени места в окупираните от Русия територии през последния месец, съобщи украинското министерство на реинтеграцията на окупираните части. Около 75 от тях са в ключовата Херсонска област. В същото време руските власти призоваха цивилното население да се евакуира заради "ежедневните ракетни атаки от страна на настъпващите украински сили" и обещаха безплатно настаняване.

14:29 14.10.2022

Посланиците от ЕС одобриха тренировъчна мисия за 15 000 украински войници

Посланиците от 27-те страни от Европейския съюз единодушно одобриха военна тренировъчна мисия за около 15 000 украински войници. Решението трябва да бъде официално одобрено от външните министри в понеделник в Люксембург.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи за такава инициатива още през август. Мисията може да включва обучение в сфери като логистика и защита от ядрени, биологични и химически оръжия.

За начало с предвижда тя да продължи 2 години, като обучението да се провежда в страни от ЕС, например Полша и Германия. ДПА цитира източници от ЕС, според които Германия може да тренира до 5000 украински войници в следващите месеци.

От началото на войната са събрани 2,5 милиарда евро за военна помощ за Украйна чрез бюджетен механизъм на ЕС - Европейски инструмент за мир.

08:08 14.10.2022

Украйна ще може да екстрадира руснаци, за да бъдат съдени за военни престъпления в Хага

Украйна ще може да екстрадира заподозрени във военни престъпления руски граждани, които да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Това съобщи главният прокурор на съда Карим Хан на пресконференция. Той уточни, че това ще е възможно въпреки че Москва не е държава членка на МНС, който беше създаден през 2002 г., за да съди обвинените във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Хан добави, че руски граждани ще бъдат съдени в Хага, ако процесът не може да се проведе в Украйна по юридически причини. МНС започна собствено разследване след началото на войната, но държи тя сама да изправи заподозрените пред правосъдието, ако това е възможно. МНС ще повдигне първите си обвинения, когато "има достатъчно доказателства".

В брифинга заедно с Хан участва и украинският главен прокурор Андрий Костин. Той съобщи, че украинското правосъдие вече е осъдило 10 души за престъпления, извършени по време на руската инвазия, а по още 45 случаи разследването е приключило и обвиненията са внесени в съда.

Досега Киев е установил 186 предполагаеми военни престъпления на руските сили, макар че много малко от извършителите са задържани. Той изреди, че става дума за случаи на изтезания, убийства, изнасилвания и насилствени изселвания. Костин допълни, че е започнало наказателно разследване и на руските ракетни атаки срещу Киев и други украински градове тази седмица, при които са убити 17 души, а 93 са ранени.

19:25 13.10.2022

Ситуацията в освободените градове в Източна Украйна е "толкова ужасна", колкото в Буча, каза Зеленски

Ситуацията в освободените от украинската армия населени места в Харковска област е “точно толкова ужасна”, колкото в градовете Ирпен и Буча след изтеглянето на руската армия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

През последния месец украинските сили си върнаха по-голяма част от окупираната от Русия територия на Харковска област. Вече беше съобщено за открити масови гробове в Изюм и други населени места. Зеленски сравни откритията с тези в градовете край Киев, които бяха окупирани през март. Там бяха открити масови гробове и тела на цивилни по улиците. Част от тях бяха с вързани ръце и следи от мъчения.

Украинският президент отхвърли възможността за преговори с Русия.

“Днес с Русия не може да има дипломация, каквато имаше преде. Не може да се уважава ръководството на страна, която убива, пленява и не спазва международното право”, каза Зеленски.

Държавният глава призова международната общност да осигури на Украйна противовъздушна отбрана на фона на масовите руски ракетни удари през последните дни.

17:34 13.10.2022

Украйна ще получи нова военна помощ, която ще включва системи за противовъздушна отбрана. Това стана ясно след среща в централата на НАТО в Брюксел на 50 държави, подкрепящи Украйна. Тя се проведе на фона на поредица от руски ракетни удари срещу украински градове.

14:19 13.10.2022

Тази карта показва отвоюваните от Украйна територии чрез контраофанзиви, както и териториите, които са под руски контрол.

10:55 13.10.2022

Руски ракетни удари засегнаха повече от 40 населени места в Украйна

Руската армия извърши нови въздушни удари срещу повече от 40 населени места в Украйна, съобщиха украинските власти. Сред засегнатите от атаките на 13 октомври населени места е столицата Киев.

Заместник-ръководителят на кабинета на украинския президент Кирило Тимошенко съобщи, че че при ударите са засегнати обекти от критичната инфраструктура. До момента не се съобщава за жертви.

Атаките са извършени с ирански безпилотни летателни средства, известни като дронове камикадзе, каза Олексий Кулеба, областен управител на Киевска област.

Засегнат от въздушните атаки през нощта срещу четвъртък е и южния град Николаев, където ракетен удар разруши жилищна сграда, съобщи кметът Олександър Сиенкович.

В Никопол ударите са засегнали поне 30 сгради и електропреносна и газопреносна инфраструктура, каза областният управител на Днипропетровска област Валентин Резниченко. Повече от 2000 домакинства са без ток, а поне един човек е тежко ранен.

Постоянните ракетни удари срещу украински градове продължават вече четвърти пореден ден. Новата серия от атаки започна след като експлозия повреди моста между Русия и незаконно анексирания полуостров Крим на 8 октомври.

09:18 13.10.2022

Украйна съобщи, че си е върнала още пет населени места в Херсонска област

Украйна съобщи, че си е върнала контрола над още пет населени места в Херсонска област. Новината идва на фона на продължаващата контраофанзива на украинската армия в окупираните от Русия територии на юг и изток.

“Украинските въоръжени сили освободиха още пет населени места в Бериславски район на Херсонска област”, съобщи офисът на украинския президент на 12 октомври. Става дума за Нововасиливка, Новогригоривка, Нова Камянка, Трифонивка и Червоне.

На 9 октомври Украйна съобщи, че си е върнала 1200 квадратни километра в Херсонска област от началото на контраофанзивата си през август.

09:16 13.10.2022

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) осъди “незаконния опит за анексиране” на украински територии от Русия. Над три четвърти от всички 193 държави от ООН подкрепиха в сряда резолюцията, с която призоваха Москва “незабано и без условия да преразгледа” решенията си.

18:00 12.10.2022

Най-малко 7 души загинаха след руски обстрел в Авдеевка

Най-малко седем души са загинали в резултат на руски обстрел над Авдеевка, съобщи в сряда ръководителят на регионалната военна администрация на Донецк Павло Кириленко.

По думите му други осем души са били ранени.

"Руснаците удариха централния пазар, където по това време имаше много хора. В такъв обстрел няма военна логика, а само неудържимо желание да убиеш колкото се може повече наши хора и да сплашиш останалите", посочи Кириленко, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Кириленко призова жителите на Донецка област да се евакуират.

17:45 12.10.2022

Подаването на ток към АЕЦ "Запорожие" e възстановено

Подаването на ток към АЕЦ "Запорожие" e възстановено, съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. По-рано в сряда централата беше откъсната от електропреносната мрежа, като по думите на Гроси това е било причинено от обстрел на отдалечена подстанция.

"Има нужда от зона за сигурност колкото се може по-скоро", написа Гроси.

Това беше вторият път в рамките на само 5 дни, в който централата остава без ток. Тя беше окупирана от руските сили още през март, но в нея продължават да работят украински инженери. Централата се намира на фронтовата линия и около нея често има боеве, които предизвикат опасения за ядрена катастрофа.

16:19 12.10.2022

България ще дари на Украйна 5000 чифта обувки и зимни дрехи

България ще предостави безвъзмездна помощ на Украйна под формата на 5000 комплекта зимни облекла и 5000 чифта обувки. Това реши Министерският съвет (МС) в сряда.

Дрехите включват полушуби с подплата, клинове с подплата, ризи с дълъг ръкав и шапки. Дарението е в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон, става ясно още от решението на МС.

Дейности по транспортирането и предаването на помошта ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили.

15:53 12.10.2022

Подаването на ток към АЕЦ "Запорожие" спря отново

Окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" беше откъсната от електропреносната мрежа за втори път в рамките на пет дни. Това съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Туитър.

"Тази повторна загуба на външно подаване на електричество към централата е дълбоко обезпокоително събитие и подчертава спешната необходимост от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около обекта", написа Гроси.

По думите му в момента централата разчита на дизелови генератори за поддържане на функциите си по ядрена безопасност.

14:01 12.10.2022

Подобряването на въздушната отбрана на Украйна е основен приоритет, каза Столтенберг

Западните сили обсъждат начини да осигурят на Украйна повече средства за въздушна отбрана, за да се предпази от "безразборните" ракетни атаки на Русия в цялата страна. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда.

"Ще обсъдим как да увеличим подкрепата за Украйна и основният приоритет ще бъде повече въздушна отбрана за Украйна", каза Столтенберг в началото на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Там представители на повече от 50 държави се събраха, за да обсъдят помощта за Украйна.

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на Г-7 да укрепят противовъздушната отбрана (ПВО) на страната му, така че руските въздушни атаки да бъдат неутрализирани. По думите му когато Украйна получи допълнителни ПВО системи, "ключовият елемент на руския терор, ракетните удари, ще престане да работи".

13:51 12.10.2022

Най-малко трима цивилни бяха ранени след руски обтрел в Никопол

Руските войски са обстреляли украинския град Никопол в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на региона Валентин Резниченко.

По думите му има най-малко трима ранени, един от които дете. Резниченко добави, че в града са повредени над 30 сгради и частни къщи, както и газопроводи и електропроводи. Обстрелът е разруши две предприятия, две детски градини, училище, магазини и офис на благотворителна организация.

Москва отрича, че провежда целенасочени атаки срещу цивилни цели.

13:33 12.10.2022

Руските войски обстреляха Запорожие

Руските войски са обстреляли Запорожие и близките села през нощта срещу сряда, съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Старух.

По думите му руската армия е изстреляла около седем ракети С-300 по града и областта.

"Две ракети удариха един от кварталите на областния център и за щастие не причиниха сериозни щети. Още пет ракети излетяха в предградията. Три от тях причиниха разрушения в едно от селата близо до Запорожие: жилищна сграда беше частично разрушена, нашите спасители извадиха трима души от развалините", каза Старух.

През последните седмици руските войски засилиха обстрела над Запорожие. По данни на местните власти от началото на войната до края на септември Запорожие е било подложено на повече от 20 ракетни атаки. Почти половината от тези ракетни атаки са извършени през последните две седмици на септември.

12:56 12.10.2022

Байдън смята, че Русия е преценила "напълно погрешно" възможностите си в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е преценил "напълно погрешно" възможностите на страната му да завладее Украйна. Въпреки това той не смята, че президентът на Русия ще използва ядрено оръжие срещу Украйна.

В интервюто си във вторник Байдън каза, че вижда Путин като "рационално действащо лице", чиито цели в Украйна "са били нерационални".

Заредете още

XS
SM
MD
LG