Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи, че е освободила над 600 населени места за месец, 75 в ключовата Херсонска област


Украинската армия продължава да освобождава окупирани територии
Украинската армия продължава да освобождава окупирани територии

Украинските въоръжени сили са освободили над 600 населени места в окупираните от Русия територии през последния месец, съобщи украинското министерство на реинтеграцията на окупираните части.

Около 502 селища са били отвоювани в североизточния район на Харков, 75 в ключовата Херсонска област, 43 в Донецка област и 7 в Луганска област.

„Площта на освободените украински територии се е увеличила значително“, се казва още в съобщението на министерството.
Херсон, Донецк и Луганск, заедно със Запорожие, бяха обявени за анексирани от Москва след нелегитимни референдуми в края на септември. Това се случи на фона на контраофанзивата на украинските сили, които бързо напредват на североизток, изток и юг. Анексиите бяха заклеймени от над 140 държави от ООН като незаконни.

Съобщенията за новите успехи на украинската армия идват, след като в понеделник назначеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се евакуира заради "ежедневните ракетни атаки от страна на настъпващите украински сили". Според Салдо хората трябва да се "спасят" в Русия, като отидат там за "отдих и обучение", съобщи Би Би Си.

По-късно призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия. Той каза, че руското правителство ще помогне за "заминаването на жителите на Херсонска област към други региони на страната" и ще осигури безплатно настаняване.

Очаква се първата група хора от Херсон да пристигне в руската Ростовска област във вторник, съобщи нейният губернатор Василий Голубев, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.

В началото на войната част от жителите на източните украински области бяха изпратени в Русия против волята им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG