Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:33 29.6.2022

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск, съобщиха украинските власти

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск - един от последните градове под украински контрол в Източна Украйна. Местните власти описват ситуацията в населеното място като „много трудна“.

„Руснаците използват всяко оръжие, което им е под ръка и не правят разграничение дали целите са военни или не – училища, детски градини, културни институции“, каза губернаторът на украинската Луганска област Серхий Хайдай. Той добави, че ситуацията в Лисичанск прилича на тази в Северодонецк, където руските сили разрушаваха сграда след сграда преди да превземат града, което стана на 25 юни.

„Ситуацията в Лисичанск е много трудна“, каза Хайдай. „Всичко се унищожава.“

Британското разузнаване съобщи, че руските сили отбелязват напредък в опитите си да обградят Лисичанск. В съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания се казва, че от 25 юни руската армия е напреднала с 2 километра към петролната рафинерия до града.

16:18 28.6.2022

Как са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили и украинските контраофанзиви в Източна Украйна, където са концентрирани усилията на Русия в момента. Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари.

15:01 28.6.2022

ЕС и Г-7 остро осъдиха руската ракетна атака по търговски център в Кременчук

Европейският съюз (ЕС) и лидерите на Г-7 остро осъдиха във вторник руския ракетен обстрел по търговски център в украинския град Кременчук, при който в понеделник вечерта бяха убити и ранени десетки цивилни украинци.

"Това е поредното отвратително действие на руските въоръжени сили в поредица от нападения срещу цивилни и цивилна инфраструктура, включително в Киев", се казва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той споделя мнението на лидерите на Г-7, че атаката по мола в Кременчук представлява военно престъпление.

13:02 28.6.2022

Русия отрича да е обстрелвала мола в Кременчук. Целта е била оръжеен склад в съседство

Руската армия не е обстрелвала търговския център в украинския град Кременчук, в който преди ден десетки цивилни бяха убити и ранени, а е атакувала намиращ се в съседство оръжеен склад. Това заяви руското военно министерство в официалния си канал в Телеграм във вторник, предаде Ройтерс.

"В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа", посочва руското министерство с уточнението, че "детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада".

Кадри с горящите развалини на въпросния мол бяха разпространени в понеделник и предизвикаха реакцията на лидерите от Г-7, които определиха атаката като военно престъпление.

Първоначалната информация сочеше, че в момента на обстрела в търговския център са се намирали около 1000 души. Впоследствие украинските власти съобщиха, че там са загинали най-малко 18 души и десетки са били ранени.

11:39 28.6.2022

Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия пред ЕСПЧ

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане за компенсация за загубите, причинени от продължаващата непредизвикана инвазия на руската амрия в Украйна.

Холдинговата компания на Ахметов System Capital Management (SCM) заяви в изявление от 27 юни, че магнатът е загубил милиарди долари в бизнеса, откакто Русия започна войната преди повече от четири месеца.

В изявлението се казва, че като собственик на "Азовстал" и много други промишлени съоръжения, които са били мишена на нахлуващите руски въоръжени сили, Ахметов "се стреми да гарантира, че Русия носи отговорност за разрушенията, които причинява в Украйна".

Руските войски превзеха стоманодобивния завод "Азовстал" в югоизточния украински пристанищен град Мариупол през май след обсада, която продължи седмици, докато украинските бойци и стотици цивилни се и=уркиваха в завода.

Ахметов също така иска разпореждане от съда, което да "пречи на Русия да се ангажира с по-нататъшно блокиране, плячкосване, отклоняване и унищожаване на зърно и стомана", произведени от неговите компании, се казва в изявлението.

10:46 28.6.2022

Посолството на Русия в България обяви дарителска кампания за военните си в Украйна

Посолството на Русия в България обяви начало на дарителска кампания в помощ на руските военни, които се бият на фронта в източния украински регион Донбас, и техните семейства.

По този повод е била създадена благотвотворителната фондация "ЗаЩИТа", която "има за цел оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица".

В съобщението на ръководената от Елеонора Митрофанова дипломатическа мисия в София се уточнява, че то е публикувано, "отчитайки много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация относно помощта на военните, участващи в специалната операция".

10:31 28.6.2022

Расте броят на жертвите при руската атака срещу мола в Кременчук

Броят на убитите при руския ракетен удар срещу мол в град Кременчук, в Централна Украйна, достигна 16 души, а 59 са ранените, съобщи през нощта в Телеграм началникът на украинските спасителни служби Серхий Крюк, цитиран от Франс прес.

"Към този час, знаем за 16 убити и 59 ранени, от които 25 са хоспитализирани. Информацията постоянно се актуализира", написа Крюк.

Спасителните служби се концентрират основно в "спасяване на затрупани хора, разчистване на отломките и гасене на пламъците", каза служителят и добави, че "всички спасителни екипи работят с висока интензивност" и "работата върви денонощно".

10:25 28.6.2022

Г-7 определи руския обстрел по мола в Кременчук като военно престъпление

Ракетният удар по търговски център в Кременчук, който Русия нанесе късно вечерта в понеделник, представлява военно престъпление. Това казаха лидерите на страните от Г-7 в съвместно изявление.

В него Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ осъдиха атаката и я определиха като "ужасяваща". Лидерите на седемте страни са на тридневна среща в Германия, която приключва във вторник.

23:38 27.6.2022

Руснаците обстреляха Лисичанск, съобщи губернаторът на Луганска област

Най-малко осем души загинаха, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу източния град Лисичанск, съобщи в Телеграм губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

"Руснаците стреляха по тълпа хора с ракетни установки "Ураган" в момент, когато цивилни граждани си наливаха вода от цистерна. Осем жители са загинали, а 21 са откарани в болница", уточни Гайдай, цитиран от Франс прес.

Лисичанск е последният голям град, който още не е завзет от руснаците в Луганска област, една от двете области в Донбаския промишлен басейн.

23:33 27.6.2022

Десетки убити и ранени при руски обстрел срещу търговски център в Кременчук 

Най-малко 13 души загинаха при руски ракетен обстрел срещу търговски център в Кременчук в Централна Украйна. Има и поне 50 ранени, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин, цитиран от Ройтерс.

Светът е "ужасен" от удара по мола в Кременчук, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев и ще държи Русия отговорна.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън пък обвини в свое изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

18:36 27.6.2022

Около 500 цивилни са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, казаха сепаратистите

Около 500 цивилни все още са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, каза в понеделник представителят в Москва на сепаратистите от т.нар. Луганска народна република, цитиран от ДПА.

В изявление пред руската национална телевизия Родион Мирошник заяви, че цивилните не могат да напуснат, защото голяма част от изходите от завода са минирани и сапьори работят по обезвреждането им.

"Така че тези хора могат да решат дали искат да останат в района на Северодонецк, или да напуснат", каза Мирошник.

Ройтерс отбеляза, че тези твърдения не могат да бъдат проверени от независим източник.

Северодонецк вече е изцяло под руски контрол, а сражения се водят за контрол над съседния град Лисичанск. По-рано украинските власти призоваха всички цивилни да се евакуират незабавно.

17:57 27.6.2022

Зеленски се включи в срещата на Г-7 и изрази надежда войната да приключи до зимата

Русия да изтегли войските си от територията на Украйна преди началото на зимата. Тази надежда изрази украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават в понеделник тридневната си среща на високо ниво в Баварските Алпи, където обсъждат засилването на западния натиск върху Русия с цел да прекрати военните си действия в Украйна.

10:29 27.6.2022

Шестима души пострадаха при ракетен удар в Одеска област в Украйна. Руските сили настъпват в Лисичанск

Шестима души, сред които едно дете, пострадаха при руски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, съобщи УНИАН, като се позова на украинските въоръжени сили, предаде БТА.

Ракетата била изстреляна от руски стратегически бомбардировач Ту-22М. Поразен бил жилищен район на неуточнено населено място, където били унищожени няколко жилищни сгради и селскостопански постройки на площ от около 500 квадратни метра, съобщи Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили.

През уикенда бе отчетено засилване на руските ракетни удари в цяла Украйна, отбелязва ДПА. Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска област, Николаевска и Одеска област.

В Донбас, на изток, след като установи в събота пълен контрол над Северодонецк, руската армия се опитва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск с помощта на артилерийска стрелба, съобщи в понеделник генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Укринформ.

15:09 26.6.2022

Нови експлозии в Киев, Черкаси и в района на Харков

Украинските власти съобщиха за нови експлозии в столицата Киев, в централния град Черкаси и в района на Харков.

Ръководителят на Харковската областна администрация каза, че през изминалото денонощие в резултат на руската агресия един човек е загинал, а общо 7 души в Харков и Изюм са били ранени.

В същото време Москва съобщи, че нейните сили са нанесли удари срещу три военни учебни центъра в Северна и Западна Украйна, включително един близо до полската граница.

14:55 26.6.2022

Един човек е бил убит, петима са били ранени при руската ракетна атака срещу Киев

Един човек е бил убит, а други петима са били ранени при руската ракетна атака по жилищни блокове в Киев в неделя сутринта. Това съобщи ръководителят на украинската национална полиция Ихор Клименко.

Сред ранените са и седемгодишно дете и неговата майка, която по думите на Клименко е руска гражданка.

" Кажете на руските пропагандисти, че Русия убива своите граждани в жилищни сгради, наричайки ги военни обекти в своите доклади", каза Клименко.

По данни, съобщени от говорител на Въоръжените сили на Украйна, ракетите са били изстреляни от Каспийско море.

10:55 26.6.2022

Руски ракети удариха Киев

Русия е нанесла ракетни удари по цивилни цели в украинската столица Киев, съобщиха украинските власти. Няколко експлозии са чути рано сутринта в неделя, като Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, написа в Туитър, че ракетните удари са били 4.

Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че са разрушени няколко етажа от жилищни сгради, избухнал е пожар. По информация на службата има и пострадали. Спасителните операции продължават.

"Има хора под развалините. Някои жители са евакуирани, двама пострадали са хоспитализирани", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

10:40 26.6.2022

Путин обеща да снабди Лукашенко със системи "Искандер-М"

Русия ще достави на съюзника си Беларус ракетни системи "Искандер-М". Това каза президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в събота.

Двамата се срещнаха в Санкт Петербург, за да отбележат 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Въпреки че не е пряк участник във войната, която Русия започна срещу Украйна, Беларус оказва логистична подкрепа за руската агресия. По-рано Украйна съобщи, че е била подложена на "масирани бомбардировки" от ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха".

"Взехме решение: през следващите няколко месеца ще предадем на Беларус тактическите ракетни системи "Искандер-М", каза Путин в събота, като добави, че те "могат да изстрелват както балистични, така и крилати ракети, както конвенционални, така и ядрени".

20:11 25.6.2022

Руските сили вече изцяло контролират Северодонецк

Руските сили вече изцяло контролират Северодонецк в Източна Украйна. Това каза в събота кметът на града Олександър Стрюк пред украински медии.

"Руснаците напълно окупираха Северодонецк, нашите военни се оттеглиха на по-подготвени позиции", каза Стрюк.

Седмици на тежки руски обстрели и улични сражения превърнаха града в руини. Няколкостотин цивилни обаче все още се укриват в химическия завод "Азот", но по думите на Стрюк единственият им изход сега е през контролирана от Русия територия.

Превземането на града означава, че Русия вече контролира почти цялата Луганска област и голяма част от съседен Донецк - двата региона, които образуват индустриалния Донбас.

16:52 25.6.2022

"Опитва се да сплаши Украйна". Русия е изстреляла 48 крилати ракети срещу цивилни цели

През изминалата нощ Русия е изстреляла общо 48 крилати ракети срещу Украйна. Това каза Михаил Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, в събота.

"48 руски крилати ракети. През нощта. В цяла Украйна. Единствено срещу граждански обекти", написа Подоляк в Туитър.

"Русия все още се опитва да сплаши Украйна, да предизвика паника и да накара хората да се страхуват от Z-чудовищата... Украйна знае всичко, готова е на всичко и определено ще накаже всяко зло", добави Подоляк.

През нощта и рано сутринта в събота в цяла Украйна прозвучаха сирени за въздушна тревога. В Житомирска област един военен е убит, а друг е бил ранен при ракетен удар, съобщи ръководителят на местната регионална военна администрация.

По данни на военната администрация в област Лвов четирима души са били ранени при руските атаки. Информацията не може да бъде проверена чрез независими източници.

16:31 25.6.2022

Руски бойни хеликоптери нанесоха удари в Сумска област

Руски бойни хеликоптери са обстреляли граничните райони на Сумска област. Това съобщи в събота Държавната гранична служба на Украйна (ДГСУ).

"Вражески хеликоптери излетяха от Русия и изстреляха шест неуправляеми ракети на територията на Краснополската община", съобщиха от пресслужбата на ДПБ.

По предварителни данни няма пострадали в резултат на обстрела.

Преди три дни службата съобщи, че руските войски почти ежедневно обстрелват Черниговска и Сумска област, а броят на атаките напоследък се е увеличил. Според говорителя на ДПСУ са регистрирани общо около 400 обстрела, откакто украинските сили отблъснаха руските части и си върнаха двете области.

"В повечето случаи това са хаотични обстрели... с такива обстрели те се опитват да установят местонахождението на украинските защитници", каза говорителят на службата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG