Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на изтребител F-16
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на изтребител F-16

на живо Войната: Великобритания обучи 200 украински пилоти да управляват F-16

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници за руската армия;

  • Украинските сили удържат позициите си в руската Курска област, каза Зеленски;

  • Руските сили контролират повече от половината от град Торецк;

  • Украйна нападна с дронове Русия. Москва предприе масирана атака в Запорожие;

  • Руска балистична ракета уби цивилни в Одеска област;

  • Зеленски започна европейска обиколка. Срещна се с британския премиер Кийр Стармър.

08:32 28.4.2022

Русия ще използва и други стоки за оръжие, предупреди Зеленски

Русия обмисля да използва като оръжие не само газа, но и всякакъв друг вид търговия и само чака „правилният момент“. Москва разглежда обединена Европа като „цел“ и много скоро всички страни членки ще бъдат убедени, че руското партньорство не е надеждно.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на традиционното си дневно обръщение.

Той обвини руските специални служби за атаките в района на Приднестровието и не изключи нови провокация на Русия в района.

Украинският президент каза, че боевете към момента са концентрирани в районите на Мариупол, Изюм, Мелитопол и други региони в източната част от страната.

17:49 27.4.2022

Путин заплаши със "светкавичен отговор" страните, които се намесват "отвън в Украйна"

Руският президент Владимир Путин заплаши всяка страна, която се „отвън“ се намесва в Украйна със „светкавичен отговор“.

„Ако някой отвън се опита да се намеси в Украйна ще усети светкавичния ни отговор“, заяви Путин пред депутати, цитиран от Би Би Си.

Той добави, че Русия разполага със средства, за които „никой дори не си представя“, с които „ние няма да се хвалим и ще използваме, ако е необходимо“.

Той добави, че всички цели на „специалната военна операция в Украйна със сигурност ще бъдат изпълнени“.

Войната навлезе в третия си месец. Преди дни от Москва съобщиха, че целите й са свързани с овладяване както на Източна, така и на Южна Украйна и формиране на коридор, който да свърже страната с териториите на Молдова в Приднестровието.

16:39 27.4.2022

Подоляк нарече експлозиите на руска територия "карма"

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза, че няма споразумение за среща между президентите на Украйна и Русия, въпреки усилията на Турция в тази посока.

Подоляк съобщи за продължаващи сражения в Източна Украйна и нестихващи опити на Русия да “разруши напълно” обсадения пристанищен град Мариупол.

Той коментира в Телеграм информацията за експлозии в три руски провинции, които са близо до границата с Украйна. Той ги нарече “карма” и “отмъщение” за руската агресия. Подоляк не каза дали Украйна носи отговорност за тях.

“Рано или късно дълговете се плащат”, каза той.

По-рано през деня губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че склад за оръжия близо до украинската граница гори.

В южния град Мариупол руските сили продължават да атакуват металургичния комплекс “Азовстал”, където се укриват украински войници и цивилни, каза кметът на града.

В сряда сутринта Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, каза, че няма постигнати споразумения за хуманитарни коридори и евакуацията на обсадените хора все още е невъзможна.

Местните власти съобщиха в Телеграм, че “жени, деца и възрастни” са блокирани в комплекса.

11:31 27.4.2022

Украйна отново контролира по-голямата част от небето си

Украйна е възстановила контрола над по-голямата част от своето въздушно пространство, а Русия не успява да неутрализира противовъздушната отбрана на Киев, твърди британското разузнаване.

"Русия има много ограничен достъп по въздух в северна и западна Украйна, което ограничава операциите ѝ до удари с далекобойни оръдия", казва Министерството на отбраната на Великобритания в свой пост в Туитър.

"Руските въздушни операции са фокусирани основно в южната и източната част на Украйна, където подкрепят сухопътните си части".

Британското военно министерство казва още, че Москва продължава да атакува украински военни обекти и инфраструктура в цялата страна. Обстрелването на обсадения Мариупол предимно с неуправляеми свободно падащи бомби увеличава риска от цивилни жертви, се казва още в бюлетина.

"Тези оръжия намаляват възможността на Русия да различава целите си по време на удари".

11:10 27.4.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва къде са съсредоточени руските войски в Украйна и какви територии контролират.

08:27 27.4.2022

Експлозии в склад с боеприпаси в руския град Белгород

Поредица от взривове са били чути в ранните часове в сряда в руския град Белгород, който се намира до границата с Украйна. По информация на губернатора на района Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс, взривовете са следствие от избухнал пожар в склад за боеприпаси.

Пред ТАСС Гладков каза още, че няма пострадали цивилни.

През нощта в руския град Курск, който се намира на стотина километра от границата с Украйна, са се активирали системите за противовъздушна отбрана. Местните власти не съобщават за причината това да се случи, но подчертават, че няма нанесени щети и пострадали хора.

22:53 26.4.2022

Експлозии в сепаратистки район в Молдова

Администрацията на сепаратисткия регион Приднестровие съобщи за няколко атаки срещу военна, административна и комуникационна инфраструктура. Молдова смята, че атаките са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги определи като провокация и обвини руските специални служби.

17:21 26.4.2022

ООН иска независимо разследване за военни престъпления в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е обезпокоен от данните за възможни военни престъпления, извършени от Русия в Украйна, и призова за независими разследвания. Той каза това в Москва след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

Гутериш съобщи, че ООН има готовност да мобилизира всичките си ресурси, за да евакуира хората от обсадения град Мариупол. Металургичният комплекс “Азовстал” е последното непревзето от Русия място. Той е обсаден, а в бункери вътре се крият около 1000 души, сред които и деца.

“Спешно имаме нужда от хуманитарни коридори, които са наистина безопасни и ефективни”, каза Гутериш на пресконференция. “Хиляди цивилни отчаяно се нуждаят от животоспасяваща хуманитарна помощ.”

Генералният секретар на ООН описа разговорите си в Русия като “откровени”. Предстои той да се срещне с президента Владимир Путин.

12:24 26.4.2022

НАТО и ЕС обсъждат още военна помощ за Украйна

Министрите на отбраната от държавите от НАТО и ЕС се срещнаха, за да обсъдят военната помощ за Украйна. Разговорите се провеждат в американската база “Рамщайн” в Германия. Украинска делегация също участва в срещата.

В началото на срещата секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Русия извършва “незащитими зверства” в Украйна. Той добави, че съпротивата на украинската армия срещу непредизвиканата руска агресия ще влезе в историята.

По думите на Остин целта на срещата в “Рамщайн” е съюзниците да създадат цялостна рамка, за да помогнат на Украйна да победи и да я подкрепят и след края на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова НАТО и ЕС да предоставят на Украйна повече оръжия, с които тя да се защитава срещу руската агресия. Всички държави от двата блока предоставиха военна помощ с изключение на България и Унгария.

Българският министър на отбраната Драгомир Заков също участва в срещата в Германия.

08:56 26.4.2022

Русия вижда "реална" опасност от Трета световна война

Русия смята, че доставките на оръжия за Украйна от държавите от НАТО значат, че Алиансът “по същество е във война с Русия”. Това каза външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския Първи канал, излъчено в понеделник.

“Тези оръжия ще бъдат легитимна цел за руската армия в контекста на специалната операция [така Москва нарича войната срещу Украйна]”, каза Лавров пред руската телевизия, цитиран от Би Би Си. “НАТО по същество е във война с Русия чрез посредник и въоръжава този посредник. Войната значи война.”

Сергей Лавров допусна възможността да се стигне до ядрена война. Седмица по-рано той каза, че Русия ще използва само конвенционални оръжия в Украйна, а в началото на войната президентът Владимир Путин постави в готовност ядрения арсенал на Русия.

“Не искам да увеличавам тези рискове изкуствено”, каза той в отговор на въпрос за опасността от Трета световна война. “Опасността е сериозна, реална. И не трябва да я подценяваме.”

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира на думите на Лавров в Туитър. Той каза, че изявлението на руския министър на външните работи е знак, че Русия е загубила “и последната си надежда да изплаши света, за да не подкрепя той Украйна.”

“Затова са думите за “реална” възможност от Трета световна война. Това само значи, че Москва предчувства поражение в Украйна”, добави Кулеба.

19:04 25.4.2022

Руски ракети удариха пет железопътни гари

Пет железопътни гари в Централна и Западна Украйна са били ударени от руски ракети, съобщиха властите в Киев.

“Руските сили продължават систематично да разрушават железопътната инфраструктура”, написа Олександър Камишин, ръководителят на украинските железници. “Тази сутрин в рамките на един час пет железопътни гари в Централна и Западна Украйна попаднаха под обстрел.”

Една от атаките е била срещу железопътна гара близо до западния град Лвов.

Би Би Си съобщи, че при атаките са загинали поне петима души

14:31 25.4.2022

Русия обяви коридор за евакуация на цивилните от "Азовстал"

Обявеният от Русия хуманитарен коридор за евакуация на цивилните от обсадения металургичен комплекс “Азовстал” в Мариупол се провали, съобщи Би Би Си.

Министерството на отбраната на Русия обяви коридор за евакуация на хората в завода в 14 часа местно време в понеделник. Вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук обаче каза, че устаноявяването на хуманитарен коридор не е било обсъждано с Киев.

“За съжаление, днес няма споразумения за хуманитарни коридори от Азовстал, написа Верешчук в Телеграм. Коридорът, който Русия обяви, не осигурява сигурност и следователно не е хуманитарен коридор.

В металургичния завод “Азовстал” се укриват около 1000 души, сред които има и цивилни. Руската армия първо се опита да превземе завода, а после обяви пълна блокада. Това не е първият опит да се организира евакуацията на хората. Предишните опити пропадаха, а Украйна обвинява за това руските сили, които не спазват обявеното примирие.

13:03 25.4.2022

Русия отбелязва "незначителен напредък" в Донбас

Русия отбелязва незначителен напредък в Донбас, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания, като се позова на разузнавателни данни. Преди седмица руската армия започна мащабна офанзива в Източна Украйна, която цели пълна окупация на региона Донбас.

“Русия не е постигнала значителен пробив“, посочи британското министерство в Туитър. “Украинската отбрана в Мариупол също изтощи много руски военни часто и намали тяхната бойна ефективност.”

Според Лондон Русия се опитва да скрие мащаба на загубите си в Украйна и за това свидетелства предложението на руското министерство на отбраната военната администрация, а не гражданската администрация, да следи компенсациите на семействата на убитите войници.

12:48 25.4.2022

Пожар избухна в петролна база в Русия

Пожар избухна в понеделник сутринта в петролна база в руския град Брянск. Руските власти досега посочват причината за пожара и съобщават, че нямат намерение да евакуират района.

Местни медии съобщиха за инцидента рано сутринта в понеделник. Сателити на НАСА показват два пожара в района, където се намира петролна база на руската държавна компания “Роснефт”.

Брянск се намира на 110 км от границата на Русия с Украйна. Засега няма данни пожарът да е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. Преди седмици Москва обвини Киев в нападение срещу региона на Брянск. До момента руските власти не са разпространили такава версия за пожара в понеделник.

12:17 25.4.2022

САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна

САЩ ще предоставят над 700 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна. Половината от парите ще отидат директно за Киев, а другата половина ще бъде разпределена между държави от НАТО и партньори от региона. Освен това Вашингтон ще продаде амуниции на стойност 165 млн. долара на Украйна.

09:40 25.4.2022

Антъни Блинкен и Лойд Остин посетиха Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбраната Лойд Остин посетиха Киев и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Те са най-високопоставените представители на американската администрация, които бяха столицата на Украйна след началото на непредизвиканата руска агресия.

Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен

09:29 25.4.2022

Украйна предлага преговори с Русия в "Азовстал"

Украйна провеждане на специален кръг мирни преговори с Русия в обсадения металургичен комплекс “Азовстал” в Мариупол, съобщи Би Би Си.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович каза, че разговорите може да се съсредоточат върху спирането на огъня и решаването на съдбата на войниците и цивилните хора, които се укриват в комплекса.

“Азовстал” е последната отбранителна линия на пристанищния град Мариупол. Там се укриват около 1000 души, сред които има и деца.

16:53 24.4.2022

Зеленски е обсъдил с Ердоган ситуацията в Мариупол

Украинският президент Володимир Зеленски е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Това става ясно от публикация на Зеленски в Туитър. Той пише, че темата на разговора е била необходимостта от незабавна евакуация на цивилното население в Мариупол, включително и на територията на металургичния завод "Азовстал".

Зеленски подчертава, че разговорът се е провел в навечерието на предстоящия разговор между Ердоган и Путин. "Обсъдихме хода на процеса на преговори, координацията с Турция и други страни на гаранции за сигурност за страната ни. Повдигнахме въпроси относно защитните способности на Украйна и заплахата от световна продоволствена криза поради блокирането на навигацията в Черно море", написа още Зеленски.

13:52 24.4.2022

Продължава обстрелът над Мариупол и "Азовстал". Русия разполага нови ракетни системи до границата

Руски балистични ракетни системи „Искандер“ са разположени на 60 километра от границата с Украйна. Това съобщи в неделя сутринта генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Съобщава се и за разположени допълнителни руски военни сили в района на Белгород.

Междувременно се засилват сраженията в районите Северодонецк, Кураховски и Попасни. По посока Мариупол руските войски продължават обстрела, въздушните удари и блокадата на украински военни и цивилни в металургичния завод „Азовстал“.

12:16 24.4.2022

Зеленски очаква първо посещение на Блинкен и Остин след началото на руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне в неделя с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин в Киев. Това съобщи Зеленски в събота вечер в свое видеоизявление.

Информацията не е потвърдена от Белия дом. В случай че се състои, това би била срещата на най-високо ниво между Киев и Вашингтон от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

По думите на Зеленски фокусът на срещата е осигуряването на допълнителна военна помощ. Украинският президент също изразява надежда, че срещата може да е първа стъпка към бъдещо посещение на американския президент Джо Байдън.

Заредете още

XS
SM
MD
LG