Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на изтребител F-16
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на изтребител F-16

на живо Войната: Великобритания обучи 200 украински пилоти да управляват F-16

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници за руската армия;

  • Украинските сили удържат позициите си в руската Курска област, каза Зеленски;

  • Руските сили контролират повече от половината от град Торецк;

  • Украйна нападна с дронове Русия. Москва предприе масирана атака в Запорожие;

  • Руска балистична ракета уби цивилни в Одеска област;

  • Зеленски започна европейска обиколка. Срещна се с британския премиер Кийр Стармър.

11:43 24.4.2022

Украинските власти предупреждават, че Русия възнамерява да проведе референдум в Запорожка и Херсонска област, подобно на тези в Донецк и Луганск през 2014 г. Русия вече е сменила повечето кметове в окупираните южни части на Украйна със свои симпатизанти, като се увеличават и сведенията за украинци, насилствено преместени в Русия.

11:33 24.4.2022

Украинските военни са убили двама руски генерали, твърди Киев

Украинските военни са унищожили руски команден пункт в Херсон в събота, съобщи Асошиейтед прес. Южният град беше превзет от руските сили в началото на войната. Твърдението не може да бъде потвърдено от независими източници.

Според изявление на украинското военно разузнаване двама генерали са били убити, а един е бил тежко ранен.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович каза в онлайн интервю, че в командния център е имало 50 висши руски офицери по време на атаката. Тяхната съдба е неизвестна. Руските власти не са коментирали.

11:04 24.4.2022

Осем души са загинали при руски атаки в Луганск, твърди областният управител

Осем души са били убити и други двама са ранени по време на руските бомбардировки в Източна Украйна. Това написа в неделя украинският областен управител на Луганска област Сергей Хайдай в Телеграм.

По негови думи шестима са загинали в Хирске и Золоте, които бяха бомбардирани в събота, а други две жени са намерени сред руините на съборена къща в Попасна, който беше ударен преди дни. Според Хайдай е била унищожена и полицейска централа в Северодонецк.

Русия съсредоточи военните си действия в източните региони Донецк и Луганс като част от нов втори етап на войната в Украйна. Това стана, след като по време на първия руските войски не успяха да завладеят северните части на страната.

21:31 23.4.2022

Украйна ще напусне преговорите с Русия, ако украинците в Мариупол бъдат избити

Украйна ще се оттегли от мирните преговори с Русия, ако укриващите се украинци в металургичния завод “Азовстал” в Мариупол бъдат избити и Москва проведе “псевдореферендуми”, за да създаде “псевдорепублики” в окупираните от нея територии.

Това каза на пресконференция в Киев в събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Макар че руският държавен глава Владимир Путин нареди войските му да не щурмуват “Азовстал” в четвъртък, в събота укринските власти съобщиха, че атаките са подновени. Междувременно полкът “Азов” разпространи видео от бункер в завода, пълен с жени и деца, които молят да бъдат евакуирани.

Хуманитарните коридори от Мариупол към Запорожие обаче са затруднени от продължаващите руски обстрели. Кметството на пристанищния град съобщи е събота, че планираната за деня евакуация на около 200 цивилни с автобуси е била отменена, защото руски войници са разпръснали хората заради предстоящ обстрел.

Други градове и селища в Южна и Източна Украйна също бяха подложени на обстрели. Тримесечно бебе е сред общо шестимата загинали, след като руски сили изстреляха крилати ракети по Одеса, съобщи АП, като цитира изявление на украинските власти.

19:45 23.4.2022

Планирана евакуация на цивилни от Мариупол беше отменена в събота заради руски обстрел

Планирана в събота евакуация на цивилни жители на почти напълно унищожения южен град Мариупол е била отменена, съобщиха в Телеграм от местното кметство.

Според информацията на местната власт около 200 души са се събрали на сборен пункт в града, за да бъдат евакуирани с автобус до Запорожие.

Те обаче са билиразпръснати от руски сили, които са ги предупредили за предстоящ обстрел.

18:35 23.4.2022

Одеса е била обстреляна с ракети, съобщиха украинските власти

Южният украински пристанищен град Одеса е бил обстрелян с ракети, обявиха местните власти. Пострадала е многоетажна жилищна сграда, съобщи украинската информационна агенция УНИАН.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъди Русия заради предполагаемото нападение. Москва засега не е коментирала обстрела.

Най-малко петима души са загинали при атаката, включително тримесечно дете, съобщиха от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Други 18 са ранени.

18:04 23.4.2022

Русия подлага на денонощен обстрeл Луганска област, твърди местната власт

Областният управител на Луганска област съобщи, че всички градове в областта са подложени на денонощен руски обстрел, който постоянно се ожесточава, предаде Ройтерс. Той добави, че украински сили напускат някои населени места, за да се прегрупират, но не става дума за сериозен обрат във военните действия.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушните му сили са свалили украински щурмови самолет Су-25 и две тактически ракети "Точка-У", предаде ТАСС. Той добави, че снощи са били унищожени и 15 украински безпилотни летателни апарати, включително един "Байрактар ТБ-2" в Николаевска област.

Говорителят на министерството на обраната генерал-майор Игор Конашенков обяви, че руската авиация снощи е нанесла удари по 66 военни обекта в Украйна, включително по три склада за ракетно-артилерийско въоръжение и три командни пункта.

17:50 23.4.2022

Украинският полк "Азов" пусна видео от бункер в Мариупол, пълен с жени и деца

Украинският полк “Азов”, който организира отбраната на обсадения от руските сили южен пристанищен град Мариупол, разпространи в събота видео от подземен бункер в металургичния завод “Азовстал”, пълен с жени и деца, съобщи Би Би Си. Комплексът е последната част от града, която все още не е под контрола на руснаците.

15:28 23.4.2022

Обсаденият завод "Азовстал" в Мариупол отново е атакуван от руснаците, твърди Киев

Металургичният завор "Азовстал", който се превуърна в убежище на последните защитници на южния пристанищен град Мариупол в Украйна, отново е подложен на руски атаки, съобщи съветник на президента Володимир Зеленски.

Олексий Арестович съобщи в свой видеозапис, че Москва е възобновила въздушните си удари и опитите си да щурмува огромния индустриален комплекс.

Засега няма независимо потвърждение на твърдението на Арестович, пише Би Би Си, уточнявайки, че ако Русия действително е възобновила атаките си срещу "Азовстал", това ще е знак, че е възприела нова тактика.

В четвъртък президентът Владимир Путин отмени планирания щурм срещу металургичния завод, нареждайки на военния си министър Сергей Шойгу руските сили напълно да блокират комплекса.

11:04 23.4.2022

Шефът на ООН се среща с Путин и Зеленски следващата седмица 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с президентите на Русия и Украйна следващата седмица.

Очаква се във вторник Гутериш да разговаря с руския лидер Владимир Путин и да има работна среща и обяд с външния министър на страната Сергей Лавров в Москва.

Два дни по-късно той заминава за Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Това става на фона на критиките, че генералният секретар на ООН трябва да поеме по-активна роля в посредничеството за разрешаване на конфликта.

В писма до двамата лидери чрез техните мисии на ООН той призова за обсъждане на "спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдещето на многостранността". И Русия, и Украйна са сред основателите на ООН.

16:00 22.4.2022

Службата на Върховния комисар по правата на човека към ООН констатира все повече доказателства за военни престъпления на руската армия в Украйна. Това става ясно от изявление на говорителката на службата Равина Шамдасани в петък.

“Руските въоръжени сили безразборно обстрелваха и бомбардираха населени райони, убивайки цивилни и разрушавайки болници, училища и друга цивилна инфраструктура - действия, които могат да се равняват на военни престъпления“, коментира тя.

ООН е документирала в близкия до Киев град Буча поне 50 убити цивилни, включително чрез екзекуции. След оттеглянето на руските войски от града в края на март там бяха открити масови гробове и тела на убити цивилни по улиците.

По думите на ръководителката на службата Мишел Бачелет "през тези осем седмици [от началото на войната] международното хуманитарно право не просто е било игнорирано, но и видимо захвърлено настрана".

За какво свидетелстват ексхумираните тела в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

14:56 22.4.2022

Русия иска пълен контрол над Южна Украйна и Донбас, твърди командващ генерал

Зам.-командир на централния военен окръг на Русия ген. Рустам Минекаев обяви, че страната му иска да установи пълен контрол над цяла Южна Украйна и източния регион Донбас. По думите му целта е да бъде изграден сухопътен коридор до Крим. Освен това контролът над южните райони на Украйна ще даде на руските въоръжени сили още един излаз към Приднестровието.

13:06 22.4.2022

Нито един коридор за евакуация няма да бъде отворен в петък в Украйна

Нито един коридор за евакуиране на цивилни няма да може да бъде отворен в петък в Украйна, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

"Поради опасността, която застрашава нашите маршрути, днес няма да има хуманитарни коридори", заяви тя в "Телеграм". "Обръщам се към всички, които чакат да бъдат евакуирани: моля, имайте търпение, изчакайте!"

Преди ден три автобуса с евакуирани от обсадения пристанищен град Мариупол пристигнаха в Запорожие, голям град в югоизточната част на страната.

Междувременно кметът на Мариупол отново призова в петък за "пълна евакуация" на южния град, който според президента Владимир Путин сега се контролира предимно от руски сили.

"Нуждаем се само от едно: пълна евакуация на населението. Около 100 000 души остават в Мариупол", каза кметът Вадим Бойченко по националната телевизия, предаде Ройтерс.

12:09 22.4.2022

Русия твърди, че е ударила 58 военни цели в Украйна за една нощ

Русия обяви, че е ударила 58 военни цели в Украйна за една нощ, включително обекти, където са концентрирани войски, складове за гориво и военно оборудване.

Това гласи последната официална информация, разпространена от руското Министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си с уточнението, че данните не са потвърдени от независим източник.

Москва твърди, че са поразени и три цели с помощта на високоточни ракети, включително украинска зенитно-ракетна система С-300 и голяма концентрация на украински войски с тяхното оборудване.

08:28 22.4.2022

Украйна се нуждае от 7 млрд. долара на месец, за да се възстанови от войната

Украйна има нужда от 7 милиарда долара на месец, за да компенсира икономическите си загуби, причинени от водената от Русия война. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеовръзка на кръгла маса, посветена на помощта за Украйна, в рамките на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

"Ще имаме нужда от стотици милиарди долари за възстановяване", добави Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във виртуалното си обръщение на форума той призова световната общност да изключи Русия веднага от международните финансови институции и призова всички страни да скъсат отношенията си с Москва. Зеленски добави, че руската блокада на черноморски пристанища спира украинския износ и това влияе негативно на хранителната сигурност на глобално ниво, предаде Ройтерс.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза, че оценката на банката за щетите по сгради и инфраструктура в Украйна е 60 милиарда долара. Това не включва щетите за украинската икономика от войната, каза Малпас, отбелязвайки, че „войната все още продължава, така че тези разходи се увеличават“.

07:40 22.4.2022

Сателитни снимки разкриха изкоп в Мариупол, в който може да са погребани около 200 души

Сателитни снимки от района на Мариупол показват траншея, дълга над 300 метра, която може да е място на масов гроб, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL). Снимките са на американските компании Maxar и Planet Labs.

Траншеята е изкопана между 23 и 29 март, сочат снимките. Тя се състои от четири последователно изкопани ями в които може да са погребани около 200 души, съобщава Би Би Си, като цитира компанията Maxar и уточнява, че все още не е потвърдила информацията през независим източник. Русия не е коментирала случая.

07:37 22.4.2022

Русия обяви списък със санкционирани американци, включително Камала Харис

Американската вицепрезидентка Камала Харис, главният изпълнителен директор на Мета Марк Зукърбърг и говорителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ Джон Кърби и Нед Прайс са сред американците, попаднали в руски списък със санкционирани.

Той беше обявен от руското Министерство на външните работи в четвъртък вечерта и включва общо 29 души, на които е “отказано влизане в Руската федерация за неопределено време”. Причната е “русофобски наратив”.

23:36 21.4.2022

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна и се усъмни, че Русия е превзела Мариупол

Американският президент Джо Байдън обяви в четвъртък вечерта, че САЩ ще отпуснат нова военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара. Освен това те ще подпомогнат воюващата с Русия страна и с още 500 милиона долара, за да стабилизира икономиката си.

По време на изявлението си в Белия дом Байдън се усъмни в твърдението на руския си колега Владимир Путин, който по-рано през деня заяви, че пристанищния град на Азовско море Мариупол е бил “освободен” след близо двумесечна обсада.

“Все още няма доказателства, че Мариупол е напълно паднал“, каза американският държавен глава, добавяйки, че новата американска военна помощ за украинците е предназначена “директно към предните линии на защитата на свободата“.

Той направи това изявление докато украинските сили, защитаващи Мариупол продължават да се намират в капан в стоманодобивния завод Азовстал.

Украинските власти твърдят, че руснаците продължават опитите си да щурмуват завода, въпреки че по-рано в четвъртък Путин нареди на военния си министър Сергей Шойгу да отмени планирания щурм и вместо това Азовстал да бъде обсаден.

20:16 21.4.2022

Българските депутати отложиха най-малко с 10 дни гласуването на решение за изпращане на помощ за Украйна.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов за първи път заяви ясна позиция за изпращане на военна помощ за Украйна.

17:11 21.4.2022

Около 200 души чакат да се евакуират от Мариупол, каза кметът на града Вадим Бойченко. По думите му около 100 000 души остават в обсадения град, предава Би Би Си.

Кметът казва, че е трудно да се изчисли колко цивилни има в стоманодобивния завод "Азовстал", където се задържа последна група украински бойци, но броят им е между 300 и 1000.

По-рано руският президент Владимир Путин заповяда на войските си да блокират комбината, така че „да не може да избяга дори муха“. Путин също така твърди, че Мариупол, който е почти напълно разрушен от руски обстрел, е бил „освободен“ от Москва.

„Каквито и изявления да се правят, градът е и си остава украински град“, каза Бойченко.

Заредете още

XS
SM
MD
LG