Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:16 21.3.2022

Нашумя само един случай на задържан украинец, който има обществено присъствие и е против руската инвазия. Но те всъщност са десетки. Руската армия отвлича все повече публични фигури от източните области. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров изчезна на 11 март, а на 16 март се разбра, че той е разменен срещу пленени от Украйна руски войници. Съдбата на други отвлечени засега е неясна.

Ето част от тези истории, събрани и проверени от украинската служба на Радио Свободна Европа.

12:23 21.3.2022

Най-малко 6 души са убити при бомбардировка на търговски център в украинската столица Киев през нощта на неделя срещу понеделник. Видео, на което се вижда моментът на удара, беше разпространено от Украинските служби за спешна помощ.

Освен мола са засегнати и няколко къщи в района. В часовете след атаката пожарникари потушават огъня на мястото на експлозията. Видеа от разрухата в района се появиха в социалните мрежи в понеделник през деня.

Квартал „Подилски“ в Киев е част от търговската част на града и е заобиколен от жилищни сгради. Не е ясно дали това е било целта на въздушна атака на руската армия или сградите са ударени в резултат от антиракетната отбранителна система на Киев, която местната власт използва в последните дни, съобщава кореспондентът на Би Би Си в града.

Руската армия обгради Киев още в първата седмица на инвазията, но до момента украинските сили успяват да задържат вражеските войски в периферията на града. Въздушните атаки по украинската столица обаче не са спирали.

През същата нощ в обсадения от Русия град Суми е ударен химически завод и има данни за теч на амоняк. На жителите в радиус от 5 км. е наредено да останат вътре заради опасния газ, който може да причини изгаряния ако бъде вдишан.

Украинските власти съобщиха впоследствие, че течът е овладян и няма следваща опасност за населението.

10:58 21.3.2022

Живеещите в пограничните райони на Беларус съобщават за постоянен наплив от линейки и камиони, които пренасят ранени и мъртви руски войници от фронта в Украйна. Някои от тях са пренасяни директно към влаковете на гарата в Мозир. От там те отпътуват към Русия.

В крайграничния град Наруля, се съобщава за разгърната полева болница, която сега се намира на мястото на бивше машинно депо. Там войниците получават спешна помощ, сред което биват разпределяни към болниците в Мозир и най-големия беларуски град в района – Гомел.

09:59 21.3.2022

Американският президент Джо Байдън ще посети и Полша по време на обиколката си в Европа в края на седмица, съобщиха от Белия дом. Байдън отпътува в сряда от Вашингтон и ще посети първо Брюксел.

На 24 март той ще участва в срещата на върха на НАТО и в заседанието на Европейския съвет в белгийската столица.

Според пресссекретаря на Белия дом Джен Саки Байдън ще посети Полша в петък, 25 март, където е предвидена среща с президента Анджей Дуда.

В понеделник той планира да проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с италианския премиер Марио Драги и с британския премиер Борис Джонсън. Целта на разговорите е „да обсъдят координираните им отговори на непредизвиканата и неоправдана атака на Русия срещу Украйна“, се казва още в изявлението на Белия дом.

09:17 21.3.2022

Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна от началото на инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди на 20 март.

"Отговорността за страданието, причинено на цивилните, пада на тези, които водят войните", написа той в Туитър.

08:01 21.3.2022

Израел полага усилия да посредничи между Украйна и Русия и потенциално може да бъде място за бъдещи мирни преговори на най-високо ниво, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той благодари на израелския си колега Нафтали Бенет за усилията му да уреди разговори между него и руския президент Владимир Путин. Зеленски определи Йерусалим като “правилното място за постигане на мир, ако това е възможно”.

Това той обяви в свое видеообръщение към сънародниците си в неделя, след като разкритикува във видеоконферентна връзка Израел за нежеланието на страната да изпрати своите технологии за противоракетна отбрана на Украйна.

“Всички знаят, че вашите системи за противоракетна отбрана са най-добрите... Определено можете да помогнете на нашия народ”, заяви Зеленски в реч пред израелския парламент.

07:43 21.3.2022

Украйна отказа да предаде южния пристанищен град Мариупол на руските въоръжени сили, които го обсаждат от началото на март и в последните две седмици не спират да го обстрелват с ракети.

Русия предложи да създаде хуманитарни коридори, за да могат цивилните му жители да се евакуират, а руската армия да поеме контрол над града. Крайният срок за това изтече в 5:00 часа московско време тази сутрин.

В момента около 300 000 души остават в капан с малко или почти никаква храна, без вода, ток и парно в Мариупол, предава Би Би Си в понеделник.

От началото на бомбардировките Русия нанесе удари по няколко цивилни убежища, училища, болница и театър. Украйна заяви, че атаките в Мариупол са военни престъпления, които ще останат в историята.

В неделя имаше 24-часово затишие на руските обстрели в повечето градове. В Киев обаче имаше няколко удара, при които загинаха най-малко четирима души.

18:16 20.3.2022

Русия и Украйна са все по-близо до постигане на споразумение по „важни“ въпроси. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за турското издание Хюриет.

По информация в турските медии възможни точки, по които се върви към консенсус, са отказ на Украйна за присъединяване към НАТО, демилитаризиране, защита на рускоговорящите и т.нар. от Русия „денацификация“.

Според говорител на турското президентство има надежда дори за прекратяване на огъня, но това може да дойде само след среща между Володимир Зеленски и Владимир Путин.

17:30 20.3.2022

Стотици украински граждани се събраха на протести в окупираните от руските войски градове в Украйна. Те излязоха по улиците и площадите в Херсон, Каховка и Бердянск.

Протестите бяха мирни и не срещнаха отпор от руските войници. Хората скандираха „Отивайте си вкъщи“. На видео от Херсон, заснето от изданието Украинска правда, се виждат граждани, които развяват украински знамена и скандират „Херсон е Украйна“.

16:40 20.3.2022

902 цивилни са убити в Украйна от началото на войната. За това съобщиха от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН. От там подчертаха, че вероятно реалният брой на загиналите е много по-голям.

Главният прокурор на Украйна каза, че от 24 февруари, когато започна руската инвазия, са били убити 112 деца.

В същото време от щаба на украинските въоръжени сили съобщиха, че са елиминирали над 15 000 руски войници от началото на войната.

13:38 20.3.2022

Русия е извършила геноцид по време на инвазията си в Украйна. Лидерите на Кремъл, сред които и президентът Владимир Путин, са „военни престъпници“. Това заяви в интервю за телевизия Скай Олга Стефанишина, която е вицепремиер в правителството на Украйна.

Стефанишина каза, че цивилните жертви и ранените са повече от тези, дадени от украинската армия от началото на войната.

„Жени са били изнасилване с часове, а след това са били убивани“, каза още тя и добави, че страната ще издържи „колкото е нужно“.

Стефанишина благодари на Израел и Турция са посредничеството им в мирните преговори, но подчерта, че до споразумения няма да се стигне в случай, че Русия предяви териториални претенции.

"Тате, моля те, не умирай"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

12:07 20.3.2022

САЩ са поискали от Турция да предостави свои руски отбранителни системи С-400 на Украйна. От Анкара са отказали.

Досега Словакия изрази готовност да предостави свои съветски системи на Киев. Българското правителство твърди, че подобен въпрос не е обсъждан с тях.

12:05 20.3.2022

Ситуацията в Мариупол продължава да е критична, а боевете се водят по централните улици на града. Местните власти съобщиха за насилствено депортирани от руските войски граждани. Под тежка атака попаднаха и стратегически важните градове Николаев и Чернигов.

12:00 20.3.2022

Руските сили са подложили на ракетен обстрел училище в Мариупол, в което са се укривали 400 души. За това съобщиха членове на общинския съвет на града в Телеграм, предаде Би Би Си като от медията уточняват, че не са имали възможност да потвърдят информацията.

Местните власти съобщават, че сградата на училището е напълно унищожена. В нея са се укривали деца, жени и възрастни хора. Все още няма данни за жертви, но десетки са били затрупани.

"Имаше много други деца в училище, не знам дали оцеляха"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

18:02 19.3.2022

Десетки украински войници са загинали, а още много са затрупани след руски ракетен удар срещу казарми в Николаев, съобщават световните агенции. По данни на Франс прес в казармите е имало над 200 души, а загиналите са най-малко 50.

Би Би Си съобщава, че от няколко часа тече спасителна операция по изваждането на затрупаните под останките на сградите украински войници.

Николаев, който се намира в южната част на Украйна между завладения от руските войски Херсон и най-голямото украинско пристанище на Черно море Одеса, е от стратегическо значение. От дни той подложен на ракетни удари и обсада, но засега е задържан под контрола на украинската армия.

Сергей, чието семейство беше убито от руски снаряд
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

17:34 19.3.2022

Украинските сили в Киев са задържали 127 руски саботьори, включително и 14 групи за инфилтриране, от началото на войната. Това заяви ръководителят на отбраната на града Никола Журнов. Той подчерта, че ключови за успеха са били блокадите по улиците и упражняваният от военните пропускателен режим.

Той допълни, че в столицата работят 35 пазара и 635 магазина, като към момента има достатъчно храна и провизии, които се очаква да са достатъчно за евентуална продължителна обсада.

12:34 19.3.2022

Генералният щаб на Украйна обяви, че убитите руски войници от началото на инвазията в страната са вече над 14 000. Те твърдят, че Москва е загубила над 1470 бронирани машини, 466 танка, 95 самолета, 115 хеликоптера и още стотици зенитни и артилерийски системи.

Според Западните разузнавания загубите на Русия се равняват на около 7000 войници, а между 14 000 и 21 000 са ранените.

По-рано през деня украинската армия съобщи за ликвидирането на пети руски генерал от началото на инвазията.

16:45 18.3.2022

Около 94 500 бежанци от Украйна са влезли в България от началото на войната насам, а близо 50 хил. са решили да останат на територията на страната. Това обявиха от Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

Властите съобщиха, че от два дни работи и системата за издаване на карти за временна закрила, което ще протича в полицейските управления. До момента са регистрирани около 700 граждани на Украйна, потърсили международна закрила.

14:48 18.3.2022

Решението България да изпрати оръжие в Украйна може да бъде взето само Народното събрание. Това каза премиерът Кирил Петков, който подчерта, че засега подобно решение не е вземано от страна на правителството.

14:45 18.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е предложен за Нобелова награда за мир. Това са направили група европейски политици с писмо до Нобеловия комитет. За тази цел депутати са поискали срокът за номинация да бъде удължен до 31 март, за да могат Зеленски и народът на Украйна да получат своята номинация. По регламент това може да се случи само до края на януари и от Нобеловия комитет ще трябва да направят изключение.

Писмото с предложението е подписано от 36 политици от цяла Европа.

Заредете още

XS
SM
MD
LG