Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:31 18.3.2022

Руските войски от дни се приближават все повече до столицата Киев. Продължават бомбардировките в града, а големи територии на северозапад от него вече за окупирани от Русия. На тази карта се вижда разположението на руската армия към 17 март. Данните са на Института за изследване на войната Института за изследване на войната и Центъра за информационна устойчивост.

11:45 18.3.2022

Полша е приела 2 милиона бежанци от Украйна, а поне 1.1 млн. са останали в страната. За това съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни от полското правителство.

В страната бяха разкрити временни центрове за настаняване, които се помещават в конферентни и спортни зали. Президентът Анджей Дуда призова за по-голяма международна подкрепа, тъй като Варшава се затруднява с с настаняването на всички бежанци.

До момента над 3 млн. души са напуснали страната, след като Русия започна инвазията си на 24 февруари.

09:00 18.3.2022

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Китай, че Вашингтон ще предприеме действия срещу Пекин, в случай че китайското правителство окаже военна помощ на Москва. Той обвини Русия и във военни престъпления, а ден по-рано американският държавен глава Джо Байдън да нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник".

Сергей, чието семейство беше убито от руски снаряд
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

07:21 18.3.2022

Няколко взрива събудиха Лвов тази сутрин.

Рано сутринта в петък прозвучаха сирени за въздушна атака на няколко места в западна Украйна, съобщи Би Би Си. Според местни медии сирени са прозвучали в Ровно, Волхиния, Лвов, Тернопол и Ивано-Францивск.

Според телевизия Украйна24 около 6:30 сутринта на няколко места в Лвов са чути взривове. Журналистът Остап Яриш, който е репортер за украинската служба на Гласът на Америка, написа в Туитър за експлозиите.

Кореспондент на Би Би Си съобщава, че в западната част на Лвов се вижда огромен черен облак, който идва от посока на летището, което е на 6 км от центъра на града.

19:02 17.3.2022

Арнолд Щварценегер публикува обръщение в Туитър към руския народ и президента Владимир Путин. За по-малко от два часа видеото има над милион гледания.

16:32 17.3.2022

Руската армия бомбардира Ирпен, малък град до Киев, на 6 март. Това се случи по същото време, по което много хора се опитаха да избягат на по-безопасно място, въпреки че снарядите не спираха. Един от тях убива семейството на Сергей Перебийнис. В един миг той губи жена си Татяна, дъщеря си Алиса и сина си Микита.

Сергей, чието семейство беше убито от руски снаряд
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

16:25 17.3.2022

Надеждите за прекратяване на огъня във войната в Украйна леко нараснаха, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу след посещения в Русия и Украйна. Това предаде турската телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Чавушоглу заяви, че в най-скоро време трябва да бъде подготвена почвата за среща на ниво лидери.

Турският външен министър проведе в четвъртък разговори в Украйна, след като в сряда посети Русия.

Той посочи, че още от самото начало Турция следва принципен подход, поддържа диалог и с двете воюващи страни и полага искрени усилия за прекратяване на войната.

Чавушоглу каза, че е информирал украинския си колега Дмитро Кулеба за обсъжданите теми и впечатленията, които е получил в Москва.

"Трудно е да се каже нещо категорично във връзка с военните действия в резултат на тези две мои посещения, но надеждата ни за примирие нарасна малко повече. Ако се подготви почва за споразумение по темите, по които наблюдаваме сближаване, има възможност за среща на двамата лидери", каза Чавушоглу.

16:18 17.3.2022

Най-малко 53 души са убити от руски военни през последните 24 часа в северния украински град Чернигов. Това съобщи областният управител Вячеслав Чаус в четвъртък, цитиран от Би Би Си.

„Врагът продължава със систематичен обстрел и въздушни атаки срещу областния център. Те унищожават цивилна инфраструктура“, казва той в публикация в Телеграм.

„Ние страдаме от големи загуби. 53 тела на нашите жители бяха донесени в моргата на града само за вчерашния ден“.

Информацията на областния управител не може да бъде потвърдена независимо.

В сряда беше съобщено, че най-малко 10 души, които са били на опашка за хляб са били убити при руски обстрел.

14:50 17.3.2022

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще посети София в събота и ще се срещне с министър-председателя Кирил Петков. Очаква се, че по време на визитата си той ще се опита да убеди България да изпрати на Украйна зенитните ракети C-300. Те са от времето на Съветския съюз, поради което с тях могат да работят и украинските военни.

14:42 17.3.2022

Руските войски продължават бавното си настъпление към украинската столица Киев. Те продължават и с въздушните бомбардировки на града, при които няколко жилищни сгради бяха разрушени. На тази карта се вижда ясно разположението на руската армия. Данните са от 16 март и са на Института за изследване на войната и Центъра за информационна устойчивост.

Руската армия се опитва да обсади града и да прекъсне връзките му навън, но украинските власти държат контрол над големи части от града, особено в южната част. Украинската армия казва, че се стреми да държи руснаците далеч от центъра.

12:19 17.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски направи критично видео обръщение към германския парламент в четвъртък сутрин. Той благодари на депутатите за помощта, която оказват на Украйна от началото на руската инвазия, но каза, че тя е дошла „прекалено късно, за да спре войната“.

„Каква е историческата отговорност на Германия към Украйна?“, попита той.

Зеленски критикува бизнес интересите в Русия на германските лидери.

„Виждаме вашето желание да продължите да правите бизнес с Русия и сега ние сме в центъра на студената война“, каза още той.

„Има и още едно нещо, което вие не успявате да видите. Вие продължавате да предпазвате себе си зад една стена, което го прави невъзможно да видите какво преживяваме ние“.

Той завърши речта си с призив към Германия да се справи с руската агресия и да наложи по-строги санкции на Москва.

„Мирът е по-важен от приходите“, каза той.

11:02 17.3.2022

Бомбоубежището в сградата на театъра в Мариупол е издържало на въздушната атака и има оцелели. Това съобщават от кметството в града. В момента хора излизат живи изпод останките на сградата.

Тече спасителна операция по намирането и евакуирането на всички оцелели. Местните власти не съобщават никаква информация за брой на жертви на този етап.

Украйна обвинява Русия, че атакува в сряда историческия театър в Мариупол, където са се били подслонили над 1000 души, включително деца. Министерството на отбраната на Русия отрича руската армия да е провела въздушната атака.

На снимката се вижда Драматичният театър в Мариупол след атаката на 16 март..
На снимката се вижда Драматичният театър в Мариупол след атаката на 16 март..

09:43 17.3.2022

Руска ракета е паднала върху образователен център в Мерефа – град в района на Харкив в северозападната част на Украйна. Сградата е частично разрушена, а пожар е обхванал почти цялото й ляво крило. Затова съобщиха украинските спешни служби, цитирани от Би Би Си.

Пожарната се опитва да потуши пламъците. По информация на местни медии в сградата са се помещавали училище и общински център. Засега няма информация за жертви.

През третата седмица на войната се увеличиха броят на атаки на руската армия срещу цивилни. Такава е и въздушната атака от сряда вечер на театър в Мариупол, където над 1000 души, включително и деца, са се били подслонили. Броят на жертвите все още не е ясен.

Тази атака накара американския президент Джо Байдън да нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник". В четвъртък с това твърдение се съгласи и полският зам.-външен министър Марцин Призадач в интервю за Би Би Си.

Сградата в Мерефа е почти разрушена от въздушната атака.
Сградата в Мерефа е почти разрушена от въздушната атака.

08:45 17.3.2022

Украйна е предала девет пленени руски войници в замяна на освобождаването на кмета на град Мелитопол, който беше задържан миналата седмица, предаде Ройтерс.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски по-рано съобщиха, че кметът Иван Фьодоров е бил освободен, но не посочиха подробности.

"Иван Фьодоров беше освободен от руски плен, като в замяна на Русия бяха върнати девет пленени войници, родени през 2002 и 2003 г. Това на практика са деца", каза прессекретарят на Зеленски Даря Заривна.

Зеленски разпространи видео, в което говори по телефона с кмета Фьодоров.

Украйна съобщи, че Фьодоров е бил отвлечен на 11 март от руските сили.

07:40 17.3.2022

Един човек загина и трима са ранени от останките на свалена руска ракета в Киев. Десетки са евакуирани от пострадалия жилищен блок.

Спасители в момента търсят затрупани хора, съобщават украинските власти. Високата сграда е била ударена в 5:02 сутринта в четвъртък в Дарницки район на Киев. Украинската противовъздушна отбрана е свалила руска ракета, насочена срещу града, чиито останки са паднали върху блока. Евакуирани са хората от 11-ия етаж нагоре.

По-късно в четвъртък предстои извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН по инициатива на Съединените щати, Великобритания, Франция, Ирландия, Норвегия и Албания, съобщава Би Би Си.

Удареният в четвъртък сутрин жилищен блок в Киев.
Удареният в четвъртък сутрин жилищен блок в Киев.

06:22 17.3.2022

Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път нарече президента на Русия Владимир Путин "военнопрестъпник" заради инвазията в Украйна. В същото време САЩ обявиха "безпрецедентна" военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара.

23:07 16.3.2022

Русия разруши исторически театър в обсадения украински град Мариупол, където са се крили стотици цивилни, съобщиха украинските власти в сряда вечерта.

В театъра вероятно е имало до 1200 човека, каза зам.-кметът на града Серхий Орлов. Броят на жертвите за момента е неизвестен.

19:10 16.3.2022

Международният съд на ООН нареди на Русия да прекрати военните си действия в Украйна. Съдиите отбелязаха, че са "дълбоко загрижени" от непредизвиканото нахлуване на Москва в съседната държава. Това стана ясно от определение на базирания в Хага съд, което е произнесено в очакване на окончателно решение по заведеното от Украйна дело.

18:34 16.3.2022

Руска атака срещу северния град Чернигов е убила 10 души, съобщи украинската прокуратура, цитирана от Би Би Си. Те са били на опашка пред магазин за хляб по време на атаката, която е извършена около 10 часа сутринта местно време.

Украинската прокуратура не съобщава как са убити хората, но според свидетели, цитирани от Би Би Си, те са станали жертва на артилерийски обстрел от военна техника, която се намира в покрайнините на града.

“Нашата кореспондентка живее в района”, каза пред британската обществена медия Андрю Титок, продуцент в местна медия. “Отишла е да купи хляб. Когато е стигнала там, е видяла и заснела поне 10 жертви.”

По-рано новината беше съобщена от украински медии, които се позоваха на очевидци. Посолството на САЩ в Киев също съобщи за атаката, причинила смъртта на 10 души на опашка за хляб.

“Тези ужасяващи атаки трябва да спрат”, написа дипломатическата мисия в Туитър. “Обмисляме всички налични опции, за да гарантираме [носене на] отговорност за всички жестоки престъпления в Украйна.”

18:00 16.3.2022

Украйна и Русия обсъждат план за примирие от 15 точки, който включва изтегляне на руските войски от украинска територия, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения за армията си. Това съобщи британското издание Файненшъл таймс, като се позова на трима източници, участващи в преговорите.

Обсъжда се възможен отказ на Украйна от намерението ѝ за бъдещо членство в НАТО и поемане на ангажимент от страна на Киев да не разполага чуждестранни военни бази и оръжие на украинска територия. В замяна Украйна иска гаранции за защита от САЩ, Великобритания и Турция, твърдят източниците на Файненшъл таймс. Не е ясно дали Русия би се съгласила с това условие.

По-рано Русия обяви публично своите искания - “демилитаризация” на Украйна, гаранции за неутралитет на Киев, признаване на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” и признаване на незаконно анексирания п-в Крим като част от Русия. Последните две условия може да са проблемни за Киев според източниците на Файненшъл таймс.

Украйна от своя страна настоява спиране на огъня и изтегляне на руските войски от територията ѝ. В сряда Михайло Подоляк от украинския преговорен екип съобщи, че страната му ще настоява за “международни гаранции” за сигурността си.

По-рано в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че преговорите “започват да звучат по-реалистично”, а руският външен министър Сергей Лавров посочи, че има “надежда за компромис”.

Заредете още

XS
SM
MD
LG