Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

17:45 14.3.2022

Руски войски "взривяват боеприпаси" пред най-голямата ядрена централа в Европа - АЕЦ "Запорожие".

Това съобщи в канала си в Телеграм украинската ядрена енергийна компания "Енергоатом". В друго свое съобщение тя добави, че все още не е ясно дали нивата на радиация са били засегнати след експлозията.

Русия пое контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа на 4 март, след като тя беше засегната от обстрел.

Централата се намира на около 550 км югоизточно от столицата Киев, на брега на река Днепър. Тя генерира около 20% от цялата електроенергия в Украйна.

17:41 14.3.2022

Четвъртият кръг от мирните преговори между Русия и Украйна е поставен в “техническа пауза”, съобщи в понеделник съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

За разлика от предишните разговори, този път двете страни преговаряха по видеоконферентна връзка.

Украинците обявиха преди началото на срещата, че основните приоритети са прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски и гарантиране на сигурността на Украйна.

17:08 14.3.2022

Около 160 лични автомобили са успели да напуснат обсадения от руските сили украински югоизточен град Мариупол, съобщи Би Би Си.

Според информация на градския съвет към 13:00 часа местно време в понеделник колите са излезли от града, използвайки хуманитарния коридор, насочен към окупирания от Русия град Бердянск.

През последната седмица заради руски обстрели се провалиха няколко опита за евакуация на цивилно население от Мариупол, в който живеят над 400 000 души.

Градът е под руска обсада от 2 март, откогато няма вода, ток и отопление, а запасите от храна и лекарства са на привършване.

17:01 14.3.2022

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече в понеделник Русия да е искала военна или друга помощ от Китай, каквито твърдения се появиха в САЩ.

По думите му руската армия има “независим потенциал да продължи своята специална операция в Украйна”.

Песков добави още, че плановете на Русия за развитието на инвазията в съседната ѝ държава ще бъдат “реализирани напълно” и в съответствие с първоначалния график.

16:32 14.3.2022

Руското Министерство на отбраната съобщи, че 20 души са убити и девет са ранени при ракетен удар в украинската Донецка област, предаде Би Би Си с уточнението, че не може да потвърди независимо това твърдение.

Ройтерс съобщава, че Кремъл твърди, че става въпрос за атака срещу цивилни, добавяйки, че “изглежда ръководителите на Украйна отвъд океана дават заповеди на украинската армия”.

Киев отрече обвинението, че е предприела такава атака.

Донецк е един от контролираните от сепаратисти райони, където от 2014 г. се водят боеве с украинските сили. Едно от исканията на руския президент Владимир Путин за спиране на войната е признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики”.

14:52 14.3.2022

Руските сили са повредили високоволтова линия, свързваща бившата атомна централа в Чернобил с електропреносната мрежа, съобщи украинската държавна енергийна компания.

Повредата изглежда е настъпила скоро след възстановяването на електроснабдяването на съоръжението, но Би Би Си не успя да потвърди тази информация.

Държавната енергийна компания на Украйна не уточнява дали бившата атомна централа е загубила цялата външна мощност в резултат на щетите.

Операторът на мрежата призова ремонтен екип да получи незабавен достъп до обекта, който е окупиран от руски сили.

14:43 14.3.2022

Една от бременните жени, които пострадаха при руски обстрел на родилен дом в южния пристанищен украински град Мариупол миналата сряда, е починала заедно с детето си, предаде Асошиейтед прес.

Информацията първо беше съобщена от журналистката от “Гласът на Америка“ Ася Долина в профила ѝ във Фейсбук. Смъртта на бременната жена беше потвърдена и от местния хирург Тимур Марина.

14:28 14.3.2022

Десетки хиляди украинци пристигнаха в България само за 2 седмици. На хартия обаче те са "просто туристи" и нямат право на медицинска помощ. Държавата обещава до седмица проблемът да бъде решен.

12:35 14.3.2022

Индия обмисля да приеме руско предложение да купува суров петрол и други стоки на намалени цени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявления от двама официални индийски представители.

Русия понася тежки западни санкции заради инвазията си в Украйна, включително замразяване на активи на няколко банки, изключването им от международната разплащателна система SWIFT и забрана за внос на руски петрол в САЩ и Великобритания.

Индия, която внася 80% от своя петрол, обикновено купува около 2% до 3% от доставките си от Русия, но с покачването на цените на петрола Ройтерс информира, че индийското правителство се стреми да намали разходите си за енергия.

Информационната агенция цитира правителствен служител, според когото страната не се притеснява от западните санкции.

11:49 14.3.2022

Украинските власти изглеждат обнадеждени в началото на четвъртия кръг от преговори с Русия, който започна в понеделник сутринта.

Зам.-ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски - Игор Жовка, коментира пред Би Би Си, че настоящата позиция на Москва изглежда по-конструктивна, отколкото при предните разговори.

“Вместо да ни дадат ултиматум или червени линии и да поискат от Украйна да капитулира, те сега изглежда започват конструктивни преговори“, каза Жовка в понеделник.

Междувременно украинският преговарящ Михайло Подоляк написа в Туитър, че четвъртият кръг от преговорите ще се съсредоточи върху прекратяването на огъня, изтеглянето на руските войски и гаранциите за сигурността за Украйна.

11:38 14.3.2022

Най-малко двама души загинаха и 12 бяха ранени при руски въздушен удар по жилищна сграда в украинската столица Киев.

Пожарникарите са пристигнали на мястото на инцидента в кв. Оболон след атаката. Снимки от местопроизшествието показват поражения по жилищната сграда и развалини на земята.

Поразения жилищен блок в киевския кв. Оболон
Поразения жилищен блок в киевския кв. Оболон

11:06 14.3.2022

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Запада да осигури на страната още оръжия и да наложи нови санкции на Русия.

“Приложете повече санкции срещу Русия и я изолирайте напълно. Помогнете на Украйна да принуди Путин да се провали и ще предотвратите по-голяма война”, заяви Кулеба в понеделник.

Междувременно китайското външно министерство определи като “дезинформация” твърденията в американски медии, че Москва е поискала от Пекин военна помощ и подкрепа, за да се справи със западните санкции.

По-рано Вашингтон предупреди Китай, че евентуалното предоставяне на помощ на Москва ще предизвика “тежки последствия”.

Това провокира отговор от говорител на китайското външно министерство, който обвини САЩ, че разпространяват “злонамерени” лъжи за ролята на Китай във войната. По думите му Пекин “е изиграл конструктивна роля в настояването за мир и призоваването за преговори”.

10:20 14.3.2022

Свещеникът Павел Комашевски е един от избягалите жители на Мариупол. Той разказва, че руските бомбардировки не спират, а провизиите в града свършват. Мариупол е под руска обсада от 2 март.

09:33 14.3.2022

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил е възстановено, което означава, че охлаждащите системи функционират нормално и нямат нужда от резервно захранване. Това съобщи украинското министерство на енергетиката онлайн късно вечерта на 13 март.

Така рискът от изтичане на радиация намалява. Руската армия взе контрол над АЕЦ "Чернобил" в първите дни от инвазията в Украйна.

08:56 14.3.2022

Деветнайстият ден от военната инвазия на Русия в Украйна започва с очакване за поредния кръг от преговори между двете страни, който е насрочен чрез видеоконферентна връзка в 10:30 часа киевско време.

Подобно на досегашните разговори, които не доведоха до мирно споразумение, и тези ще се проведат на фона на ракетни удари по Киев и други населени места през изминалата нощ срещу понеделник.

Украинската столица вече трета седмица се подготвя за очаквана руска атака. Местните власти съобщават, че телевизионната кула близо до град Ривне (Ровно), разположен западно от Киев, е била повредена в резултат на рекетен удар. Няма данни за жертви и ранени.

Държавната служба за извънредни ситуации съобщи в канала си в Телеграм, че артилерийски снаряд, поразил жилищна сграда в Киев, е причинил щети на няколко етажа.

На този фон американското посолство в Киев отправи пореден призив всички граждани на САЩ, които все още са в Украйна, да я напуснат незабавно, определяйки ситуацията като “непредвидима”.

По информация на украинската информационна агенция село в Житомирска област също е било подложено на ракетни атаки, при които са били ранени четирима души, а седем административни сгради са разрушени.

В ранните часове на понеделник сирените, предупреждаващи за въздушно нападение, бяха задействани още в Лвов, Харков и Одеса.

Междувременно САЩ обявиха, че Русия е поискала от Китай военна помощ и подкрепа за избягване на западните икономически санкции, което беше отречено от китайското посолство във Вашингтон.

20:00 13.3.2022

Още в първия ден от инвазията на Русия в Украйна руските сили влязоха в южния град Олешки. Сега там почти не са останали руски военни, но градът е зад фронта и е напълно откъснат от централната власт в Киев. Животът на хората, които са останали, става все по-труден.

19:52 13.3.2022

Хиляди хора протестираха срещу войната на Русия срещу Украйна в неделя. Демонстрации имаше и в окупираните от руската армия украински градове Херсон, Запорожие и Мелитопол, както и в самата Русия, където стотици протестиращи срещу инвазията бяха арестувани.

19:33 13.3.2022

Русия твърди, че при атаката срещу украинската военна база до Лвов са убити “до 180 чужди наемници”. Според говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, цитран от Би Би Си, ракетните удари са унищожили оръжия, с които други държави снабдяват Украйна.

Украинските власти до момента съобщават за 35 жертви при атаката срещу Международния център за поддържане на мира и сигурността край Лвов. Военната база е разположена на площ от 360 кв. км и се намира на по-малко от 25 км от границата с Полша - държава членка на ЕС и НАТО. Киев съобщи, че в базата е имало чуждестранни инструктори. Не е ясно дали те са пострадали.

Говорителят на руското военно министерство каза, че Москва ще продължи да атакува “чуждестранните бойци, които се присъединяват към украинската армия”.

17:47 13.3.2022

Американският журналист и документалист Брент Рено е бил убит в Ирпин, съобщи директорът на полицията в Киев, цитиран от Би Би Си.

Рено е първият убит чуждестранен журналист от началото на войната в Украйна.

Брент Рено
Брент Рено

Според шефа на полицията в Киев Андрий Небитов Рено е бил застрелян от руски войници.

При атаката е бил ранен и друг журналист - Хуан Аредондо. Той разказа, че двамата с Рено са били на един от мостовете в Ирпин, за да снимат евакуацията на хората от града.

“Прекосихме първия мост в Ирпин. Качихме се в кола. Някой предложи да ни закара до другия мост”, каза той във видео, публикувано в Туитър. “Минахме през пропускателен пункт и започнаха да стрелят по нас. Шофьорът обърна и продължиха да стрелят по нас двамата.”

“Видях, че беше прострелян във врата”, добави Аредондо.

Брент Рено е извесетн журналист, работил за Ню Йорк Таймс. В социалните мрежи се появиха снимки на негова прескарта, издадена от американския вестник. Ръководството на медията обаче съобщи, че Рено не е работил за нея в Украйна и за последно ѝ е сътрудничил през 2015 г.

16:39 13.3.2022

НАТО ще отговори, ако Русия атакува държава членка, каза Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на президента на САЩ Джо Байдън.

“Президентът ясно каза, че САЩ ще работят със съюзниците си за защитата на всеки сантиметър територия на НАТО”, каза Съливан в интервю за телевизия Си Би Ес. “И ако има военна атака срещу територия на НАТО, това ще доведе до задействането на член 5 и ние ще приложим цялата сила на Алианса, за да отговорим.”

Думите на Съливан бяха по повод руската атака срещу украинска военна база само на 25 км от границата с Полша - държава членка на НАТО и Европейския съюз.

“Ако Русия атакува, открие огън, стреля по територия на НАТО, Алиансът ще отговори”, каза той в отговор на въпрос дали това се отнася и за случаен удар.

Заредете още

XS
SM
MD
LG