Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:07 7.3.2022

Netflix и TikTok прекратяват дейността си в Русия, съобщиха говорителите на компаниите в неделя.

Китайската компания собственик на социалната мрежа TikTok съобщи, че ще блокира качването на видео и излъчването на живо от Русия на платформата си. Повод за това е приетия от парламента и подписан от президента Владимир Путин закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространение на „фалшиви“ новини за войната в Украйна. Москва смята за фалшиви новини всяка информация, която не идва от официален източник.

Американската компания Netflix по-рано съобщи, че няма да добави на стрийминг платформата си руски държавни медии, въпреки че Москва прие закон, който я задължава да го направи.

07:22 7.3.2022

Рано сутринта има съобщения за подновен руски обстрел в южния пристанищен град Николаев. Градските власти още не са коментирали, но местното издание News-N пише, че обстрелът е започнал около 5 часа сутринта местно време, пише Би Би Си.

Репортерът на New York Times Майкъл Шуърц публикува видео, в което се виждат ракети и експлозии. Според него обстрелването е концентрирано в южните райони на града.

Подновената атака идва ден след като украинските сили отблъснаха руските войски от Николаев, където живеят 476 хиляди души.

Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че Русия подготвя пълномащабна атака срещу столицата Киев. Според украинските власти, Русия придвижва танкове и моторизирана пехота към Ирпин, който е в близост до Киев.

Руското командване е осигурило снабдяване на гориво през Беларус и отцепената зона около Чернобил.

18:32 6.3.2022

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се е извинила на министър-председателя Кирил Петков по повод публикация на посолството, съобщи Министерският съвет. Това стана в неделя, след като Митрофанова се е срещнала с премиера по негова покана.

18:31 6.3.2022

Въздушните удари се засилват. Южната граница на Украйна се стеснява, а евакуацията става все по-трудна. В неделя беше осуетен вторият опит да бъдат евакуирани цивилни граждани на Мариупол и Волноваха дни след като Русия се съгласи да бъдат осигурени хуманитарни коридори за безопасна евакуация.

Това са основните събития от единадесетия ден на войната в Украйна.

17:12 6.3.2022

Повече от 1000 души бяха задържани на протести в цяла Русия срещу непредизвиканата война на президента Владимир Путин в Украйна, съобщават независими наблюдатели на протестите.

На един от видеоклиповете са вижда как униформени без обозначения задържат мъж, от когото изпадат многоцветни пайети.

В социалните мрежи бяха публикувани видеа на представители на опозицията на Кремъл, показващи хора, които скандират "не на войната".

16:42 6.3.2022

Най-малко четирима души са били убити край украинския град Ирпин от руски минометни снаряди, изстреляни към мост, който жителите са използвали, за да се опитат да избягат.

На това видео се вижда снаряд, който пада на улица в Ирпин, докато цивилни граждани бягат.

Би Би Си съобщава, че сред убитите са майка и двете ѝ деца. New York Times съобщава също за трима членове на едно и също семейство, които са били убити.

16:34 6.3.2022

Вторият опит за евакуация на цивилни от обсадения украински град Мариупол се провали. Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските власти се обвиняват взаимно, че не са създали хуманитарен коридор за напускане града.

Около 400 000 души са в капана на руските сили. Евакуацията им трябваше да започне по обяд на 6 март при временно прекратяване на огъня, което да продължи до 21 часа местно време.

15:10 6.3.2022

Гражданското летище в град Виница, на около 250 км югозападно от Киев, е напълно разрушено от руски ракети, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Досега по-голямата част от боевете в Украйна се водят на север и изток от Киев, както и в южните райони на Украйна.

13:54 6.3.2022

По думите на висш ирански представител Русия променя позицията си в преговорите подновяване на ядрената сделка, тъй като иска "да подсигури интересите си на други места", като обвързва решението си с икономическите санкции срещу Москва.

13:50 6.3.2022

Радио Свободна Европа/Радио Свобода преустановява дейността си в Русия, след като местните данъчни власти започнаха процедура по несъстоятелност срещу руската служба на РСЕ/РС в петък и полицията засили натиска върху нейни журналисти.

Това се случва дни, след като руският президент Владимир Путин подписа закон, който отрежда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл за войната в Украйна.

13:46 6.3.2022

Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и адмирации към украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор в събота вечер.

11:20 6.3.2022

Компаниите за картови разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират работа с Русия заради агресията срещу Украйна. Двете фирми предстои да уточнят с партньорите си как точно да бъдат прекратени всички трансакции.

Това означава, че до няколко дни всички издадени в Русия карти Visa и Mastercard няма да работят в останалите държави, а пък всички издадени по света карти няма да работят в самата Русия.

През седмицата Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия. Над 640 млрд. долара резерви на централната банка на Русия са замразени, а няколко банки са изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Рублата започна стремително да поевтинява.

10:27 6.3.2022

Местните власти в Мариупол обявиха временно прекратяване на огъня от 10 до 21 часа местно време, съобщи Би Би Си. Градът беше превзет от руските войски в петък и в момента те контролират ситуацията.

Цивилните ще могат да напуснат града по предварително одобрен маршрут след 12 часа местно време. Сборните пунктове в града са три, а крайната точка на хуманитарния коридор е Запорижия. Лични автомобили също могат да се включат, но трябва да карат след автобусите.

Подобен план беше обявен и в събота, но той беше прекратен заради продължаващия обстрел. Украйна обвини за това Русия.

09:20 6.3.2022

Ситуацията в района на Суми и Мариупол е "на ръба на хуманитарна катастрофа", каза представител на украинското правителство пред канала Украйна-24 в неделя сутрин. В градовете Ахтирка и Тростянец, в северния район Суми, няма ток и вода, съобщи съветникът на правителството Вадим Денисенко. Според него нощта срещу неделя е преминала "сравнително спокойно".

Суми е град в североизточна Украйна, на 40 км от границата с Русия и с население от 260 хиляди души.

Украйна съобщи, че обявеното за събота спиране на огъня, за да се позволи на гражданите да напуснат Мариупол, е продължило само 30 минути и бомбардирането отново е започнало. Според сепаратистки лидер от Донецк, цитиран от Би Би Си, в неделя отново може да бъде отворен хуманитарен коридор.

Мариупол е пристанище на Азовско море с 450 хиляди души население. Той се намира по сухоземния път между Русия и анексирания полуостров Крим.

09:15 6.3.2022

Близо 3 хиляди американци са се отзовали на призива на Украйна за набиране на доброволци от други държави, които да помогнат в борбата срещу руската агресия. Новината съобщи представител на украинското посолство във Вашингтон пред VOA.

Западните държави не изпращат войски в Украйна, но предоставят помощ във въоръжение. Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на "чуждестранен легион" от доброволци, които да помогнат на Киев във войната. Той очаква около 16 хиляди души на отзоват на призива му.

09:12 6.3.2022

Броят на бежанците от войната в Украйна надвиши 1,5 милиона души само за 10 дни, съобщи Върховният комисариат за бежанците към ООН. Украинците се отправят основно към съседните Полша, Румъния и Словакия.

Това е най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война, каза Филипо Гранди, ръководител на агенцията, цитиран от Би Би Си.

Близо 992 хиляди души са в Полша. ​В Молдова са други над 200 хиляди. Румъния е приела 227 хиляди украинци досега, а около 50 хиляди са в Чехия.

Агенцията за бежанците на ООН очаква бежанците да достигнат 4 млн. души до юли. По време на посещението си на границата между Полша и Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Вашингтон набира 2,75 млрд. долара за хуманитарната криза.

09:06 6.3.2022

САЩ обсъждат сделка с Полша, която да изпрати на Украйна съветски изтребители, а в замяна да получи F-16, съобщават американски медии. Новината идва след виртуалната среща на украинския президент Володимир Зеленски с над 300 членове на американския Конгрес, в която той поиска стари съветски изтребители.

"Работим с поляците по въпроса и водим консултации с останалите съюзници в НАТО", каза официален представител на Белия дом пред медиите. Украинските пилоти искат съветски машини, защото са обучени да управляват такива.

Белият дом съобщи за пореден разговор между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски в събота вечер, в който американският държавен глава е казал, че САЩ ще увеличат отбранителната, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна.

20:24 5.3.2022

Представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че от 18 часа местно време руската армия е възобновила офанзивата близо до Мариупол и Волноваха. Според Конашенков "националистите не позволиха на никой цивилен да напусне тези градове" по време на "тихия режим".

Става дума за хуманитарния коридор, който беше договорен между Русия и Украйна в събота. Той трябваше да се състои между 9 и 16 ч. местно време, когато да се евакуират цивилни от двата града към близкия Запорожия. По обяд обаче украинските власти преустановиха евакуацията, тъй като по тяхна информация огънят всъщност не е бил прекратен и преходът на цивилни не е бил безопасен.

По-късно през деня Москва обвини “украинските националисти” за прекъсването.

19:43 5.3.2022

Над 350 цивилни са загинали, а други 707 са били ранени в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Това потвърждават данни на ООН, публикувани в събота. Според наблюдатели на организацията обаче реалните числа вероятно са „значително по-високи“.

Очаква да се потвърдят и стотици цивилни жертви в град Волноваха, където трябваше да се проведе евакуация в събота, но тя беше преустановена. Това се случи след сигнали от украинските власти, че огънят не е прекратен по време на обявения хуманитарен коридор.

Повечето от смъртните случаи при цивилни са причинени от експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, включително обстрел от тежка артилерия и ракетни системи за изстрелване, както и от ракетни и въздушни удари.

18:43 5.3.2022

Руската федерална агенция по въздушен транспорт Росавиация препоръча на вътрешните авиокомпании със самолети, наети от други държави, да преустановят всички полети в чужбина, с изключение на Беларус, от 8 март.

Съобщението е от събота и важи както за пътнически, така и за товарни полети. То е обвързано с масовите международни санкции, които бяха наложени на Русия, след като започна инвазията в Украйна.

Според Росавиация международните маршрути биха рискували самолетите на руските авиокомпании да бъдат конфискувани въз основа на нови забрани за отдаване под наем на самолети за Русия. Скоро след като беше обявена препоръката, най-голямата руска авиокомпания Аерофлот съобщи, че спира всички свои полети, освен тези до Беларус.

Заредете още

XS
SM
MD
LG