Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

16:56 5.3.2022

Руският президент Владимир Путин няма да въвежда военно положение в страната. Това каза той в събота, след като се срещна с "жени от полетния екипаж на руските авиокомпании" в Тренировъчния център на Аерофлот по повод предстоящия Международен ден на жената.

Той направи направи още няколко изявления за войната с Украйна:

  • Налагането на зона за забрана на полетите над Украйна от която и да е трета страна би се разглеждало от Русия като участие във военни действия.
  • Държавноста на Украйна ще бъде под въпрос, ако властите на страната "продължават да правят това, което правят"
  • Санкциите, обявени срещу Русия, са подобни на обявяване на война
  • Основното изискване за Украйна е демилитаризацията
  • "Специалната операция в Донбас" включва само професионални войници, а не военнослужещи по договор (това вече беше опровергано от редица свидетелства. - Бел. РС)
16:24 5.3.2022

До момента на територията на България са пристигнали около 25 000 украински граждани. Те са част от общо над 1 милион украинци, напуснали страната си. Това е най-бързото изселване на бежанци през този век, съобщават от ООН.

14:46 5.3.2022

Киев и Харков продължават да са под руски артилерийски огън, но не са превзети. Руски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Москва съобщи, че двете страни са се договорили за временно прекратяване на огъня, за да се евакуират цивилните жители на черноморския град. Украйна обаче съобщи, че руската стрелба не е спряла и временно отложи евакуацията.

Това са най-важните новини на 5 март, десетия ден от руската инвазия в Украйна.

14:10 5.3.2022

Евакуирането на цивилни от Мариупол към Запорожия е отложено. Това съобщават местните власти в Мариупол, цитирани от Би Би Си. Новината идва часове след като беше обявен първият хуманитарен коридор във войната в Украйна.

Според украинските власти Русия не спазва обещанието за временно прекратяване на огъня по маршрута. В публикация на общинския съвет на Мариупол в Телеграм се съобщава, че все още текат преговори с руските военни за временно прекратяване на огъня.

13:40 5.3.2022

Над 10 000 руски войници са загинали във войната в Украйна между 24 февруари и 5 март. Това става ясно от публикация на украинското Министерство на отбраната във Фейсбук. По негови данни са свалени 269 руски танка, 945 бронирани транспортни средства, 105 артилерийски системи, 19 противовъздушни системи, 39 бойни самолета, 40 хеликоптера.

Информацията все още се обновява, като Русия не е потвърдила данните. Единствената официална информация, която руското Министерство на отбраната е публикувало до момента, е от четвъртък. Тогава то съобщи за 498 загинали руски войници и 1597 ранени.

13:22 5.3.2022

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е убеден, че Украйна може да спечели войната с Русия. Това каза той късно вечерта в петък пред Би Би Си. Блинкен не дава прогноза за възможната продължителност на конфликта, но добавя, че той вече не протича така, както руският президент Владимир Путин вероятно го е планирал.

По-рано в петък Блинкен присъства на среща със свои колеги от Европейския съюз в Брюксел. Там той защити санкциите на Запада и изпращането на оръжия на Украйна като ефективни начини за спиране на руската инвазия в страната. Срещата се състоя, след като НАТО отхвърли искането на Украйна да обяви зона на „затворено небе“ над Украйна.

Тя би предотвратила прелитането и атаките на руски бомбардировачи, изтребители и хеликоптери. Също така обаче би поставило алианса в директна конфронтация с Русия.

По думите на Блинкен до момента оръжията, изпратени от САЩ и някои страни от Европейския съюз, са помогнали да се задържи напредването на руската армия. Спроед държавния секретар икономическите санкции тепърва започват да имат ефект, като безпрецедентно обезценяват рублата и притискат руската търговия.

12:43 5.3.2022

Огънят в Мариупол, както и по маршрута за евакуация на цивилни, не е прекратен въпреки обявения хуманитарен коридор. Това съобщи Би Би Си в събота, цитирайки местните власти. Новината идва часове след като беше обявено прекратяване на стрелбата между 9 и 16 ч. местно време, за да може да се евакуират хора от Мариупол и Волноваха.

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Откачено е“, казва заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов пред Би Би Си.

От съобщение на местните власти в Телеграм става ясно, че все още има нападения в Запорожия – крайната точка на евакуация. Украинските власти преговарят с Русия да се прекрати огънят по целия маршрут.

„Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия път. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да го направят под обстрел“, казва още Орлов.

10:56 5.3.2022

Руските власти претърсват и задържат активисти в навечерието на антивоенни протести в страната, обявени на 6 март.

Медиазона обобщи информацията в събота сутринта. В Санкт Петербург и Владимир са били претърсени над 10 активисти, общински заместници и защитници на правата на човека, защитавали протестиращи в съда.

Сред тях са активистите Мария Малишева, Лела Нордик и Евгения Сметанкина, като по информация на Медиазона връзката с тях е изгубена, след като са били посетени от властите. Издирва се и художничката Екатерина Шелганова, както и Марина Мацапулина, член на Либертарианската партия.

Полицията в Санкт Петербург също така е разбила вратата на апартамента, в който живеят възрастната майка и дъщерята на активиста по правата на човека Динар Идрисов. Според служител на Министерството на вътрешните работи в адмиралтейския окръг "има основание да се смята, че [Идрисов] участва в редица извършени престъпления".

09:05 5.3.2022

Руски бойни хеликоптери обстрелват крайбрежния град Мариупол в събота сутрин. Това съобщава Би Би Си, като цитира свои проверени кадри от атаката.

Рано сутринта кметът на града Вадим Бойченко призова за създаването на хуманитарен коридор. Малко по-късно бяха обявени коридори за цивилни в два града – Мариупол и Волноваха. Вследствие на това огънят е временно прекратен за първи път, откакто инвазията започна преди десет дни. По информация на местните власти прекратяването на огъня ще трае между 9 и 16 ч. местно време. Гражданите ще бъдат евакуирани в близкия град Запорижия.

Това стана два дни след като Русия и Украйна се споразумяха да осигурят коридори за евакуация на цивилното население в украинските градове.

Пристанищният град Мариупол беше обкръжен в сряда. Според Бойченко един от жилищните му квартали е сринат почти из основи. Той добави, че има и загинали цивилни, но не може да посочи колко са те. Жителите на квартала са около 130 000.

В Мариупол живеят близо 500 000 души, като достъпът до вода и електричество е прекъснат. Градът се намира точно между сепаратисткия район на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под руски контрол от 2014 г.

08:24 5.3.2022

ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност за това, което става в Украйна. В петък Съветът на ООН по правата на човека създаде комисия, която да разследва наличието на нарушени права в страната след нахлуването на руската армия. Ето как ще работи тя.

23:43 4.3.2022

Съветът на ООН по правата на човека създаде комисия, която да разследва нарушенията в Украйна след нахлуването на руската армия.

Новината идва дни след като Общото събрание на организацията гласува с историческо мнозинство резолюция, осъждаща руската агресия.

Комисията към Съвета за правата на човека ще разследва нарушения на международното хуманитарно право, ще записва очевидци и ще събира доказателства за престъпления, извършени срещу цивилни.

17:44 4.3.2022

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) изключи състезателките на Русия и Беларус от участие във всички международни надпревари до второ нареждане. Това обяви федерацията на страницата си.

Забраната важи и за всички официални лица и съдии, от националните федерации на двете страни.

„ФИГ взе под внимание последните препоръки на Международния олимпийски комитет (МОК), позициите на комисията за атлетите на федерацията, както и дълбоката загриженост и позициите, изказани от множество национални федерации“, пишат още от ФИГ.

Руският спорт вече беше изваден от учатсие от редица международни състезания.

16:52 4.3.2022

В Херсон са докарани жители на анексирания Крим, които да участват в митинг на благодарността към руската армия освободителка. Това твърди областният управител на Херсон Генадий Лагута, цитиран от Би Би Си,

Крим е украински полуостров, който Русия превзе през 2014 г. и го обяви за своя територия. Той е разположен близо до Херсон - украински град, който руската армия превзе в четвъртък. Това е първият голям град под руски контрол, откакто е започнала войната.

Русия твърди, че освобождава Украински територии от престъпния нацистки режим в Киев.

"60 или 80 жители на Крим вече са се нанесли в херсонския хотел "Фрегат". Те ще се направят на местни жители и ще излязат на централния площад с руски флагове и благодарности към руските "освободители", казва Лагута. Той твърди, че подобни прояви няма да отразяват настроенията на жителите на Херсон.

16:34 4.3.2022

Засега България не е искала подсилване на военното присъствие на съюзнически войски на своя територия. Това стана ясно от думите на външния министър Теодора Генчовска в Брюксел. Тя говори с журналисти след среща на външните министри на НАТО.

Такова подсилване е било поискано от няколко страни, сред които не е България. Очаква се, че искането ще бъде разгледано на 16 март в рамките на комплект от мерки, които командващият на силите на НАТО ще предложи на съюзниците.

Преди Русия да нападне Украйна НАТО превантивно укрепи източния си фланг. Първата седмица от руската агресия доведе до 1 милион бежанци и хиляди жертви, десетки градове са и до днес под ракетен обстрел.

По данни на френския президент и Белия дом Русия не е дала основание да се смята, че Путин е готов да спре войната.

15:55 4.3.2022

Поведението на руската посланичка в България е недопустимо, коментира ха дипломати пред Свободна Европа. Това, което ги предизвиква, е намекът, че българите са "подлоги", твърдението, че българите подкрепят Кремъл в агресията срещу Украйна, че Освобождението от 1878 г. е сравнимо с това, което Русия в момента извършва срещу съседна страна.

15:46 4.3.2022

Това видео от Украйна не е подходящо за лица до 18 години.

То съдържа кадри, които могат да бъдат смущаващи и за възрастните.

Публикуваме го, защото то показва действителността за едно съвсем конкретно семейство, озовало се на пътя на руската армия.

"Тате, моля те, не умирай"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

15:39 4.3.2022

Жена с добра кариера и щастлив личен живот сега живее в коридора на къщата си в Киев. Та написа писмо на Свободна Европа, в което разказва как животът й се е срутил с първите бомби.

15:37 4.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски настоява "да се затвори небето над Украйна", но НАТО отказва да изпълни тази молба. Какво изобщо означава "затваряне на небето" и защо НАТО е против?

15:32 4.3.2022

На северния изход на Крим се водят боеве, но съпротивата на украинците удържа града.

Обстрелът на три града на север и североизток не е спирал. Това са градовете Харков, Чернигов и Ахтирка. Те все така са под украински контрол.

Няма промяна в ситуацията в южния град Мариупол, който през последната нощ беше обсаден. Мариупол е на Азовско море, близо до руската граница.

Данните бяха изнесени от съветника на украинския президент Алексей Арестович в ранния следобед в петък. Според него в момента няма непосредствена опасност за Одеса.

14:58 4.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски е бил цел на три неуспешни опита за покушение през последната седмица. За това съобщи британският ежедневник Таймс. Опитите са били извършени от наемници на свързаната с Кремъл частна армия „Вагнер Груп“, както и от представители на специалните части на Чечня.

Украинските сили са били предупредени от агенти на руската ФСБ, „които не искат да имат нищо общо с войната“. Това каза председателят на Националния съвет по отбрана на Украйна Олексий Данилов. Той добави, че трите групи са били елиминирани.

По данни на украинското министерство на отбраната от февруари насам в страната са влезли между 2 и 4 хил. наемници, които имат различни цели, свързани с управлението на страната. Основната е именно елиминирането на Зеленски.

Заредете още

XS
SM
MD
LG