Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:50 6.3.2022

Радио Свободна Европа/Радио Свобода преустановява дейността си в Русия, след като местните данъчни власти започнаха процедура по несъстоятелност срещу руската служба на РСЕ/РС в петък и полицията засили натиска върху нейни журналисти.

Това се случва дни, след като руският президент Владимир Путин подписа закон, който отрежда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл за войната в Украйна.

13:46 6.3.2022

Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и адмирации към украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор в събота вечер.

11:20 6.3.2022

Компаниите за картови разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират работа с Русия заради агресията срещу Украйна. Двете фирми предстои да уточнят с партньорите си как точно да бъдат прекратени всички трансакции.

Това означава, че до няколко дни всички издадени в Русия карти Visa и Mastercard няма да работят в останалите държави, а пък всички издадени по света карти няма да работят в самата Русия.

През седмицата Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия. Над 640 млрд. долара резерви на централната банка на Русия са замразени, а няколко банки са изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Рублата започна стремително да поевтинява.

10:27 6.3.2022

Местните власти в Мариупол обявиха временно прекратяване на огъня от 10 до 21 часа местно време, съобщи Би Би Си. Градът беше превзет от руските войски в петък и в момента те контролират ситуацията.

Цивилните ще могат да напуснат града по предварително одобрен маршрут след 12 часа местно време. Сборните пунктове в града са три, а крайната точка на хуманитарния коридор е Запорижия. Лични автомобили също могат да се включат, но трябва да карат след автобусите.

Подобен план беше обявен и в събота, но той беше прекратен заради продължаващия обстрел. Украйна обвини за това Русия.

09:20 6.3.2022

Ситуацията в района на Суми и Мариупол е "на ръба на хуманитарна катастрофа", каза представител на украинското правителство пред канала Украйна-24 в неделя сутрин. В градовете Ахтирка и Тростянец, в северния район Суми, няма ток и вода, съобщи съветникът на правителството Вадим Денисенко. Според него нощта срещу неделя е преминала "сравнително спокойно".

Суми е град в североизточна Украйна, на 40 км от границата с Русия и с население от 260 хиляди души.

Украйна съобщи, че обявеното за събота спиране на огъня, за да се позволи на гражданите да напуснат Мариупол, е продължило само 30 минути и бомбардирането отново е започнало. Според сепаратистки лидер от Донецк, цитиран от Би Би Си, в неделя отново може да бъде отворен хуманитарен коридор.

Мариупол е пристанище на Азовско море с 450 хиляди души население. Той се намира по сухоземния път между Русия и анексирания полуостров Крим.

09:15 6.3.2022

Близо 3 хиляди американци са се отзовали на призива на Украйна за набиране на доброволци от други държави, които да помогнат в борбата срещу руската агресия. Новината съобщи представител на украинското посолство във Вашингтон пред VOA.

Западните държави не изпращат войски в Украйна, но предоставят помощ във въоръжение. Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на "чуждестранен легион" от доброволци, които да помогнат на Киев във войната. Той очаква около 16 хиляди души на отзоват на призива му.

09:12 6.3.2022

Броят на бежанците от войната в Украйна надвиши 1,5 милиона души само за 10 дни, съобщи Върховният комисариат за бежанците към ООН. Украинците се отправят основно към съседните Полша, Румъния и Словакия.

Това е най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война, каза Филипо Гранди, ръководител на агенцията, цитиран от Би Би Си.

Близо 992 хиляди души са в Полша. ​В Молдова са други над 200 хиляди. Румъния е приела 227 хиляди украинци досега, а около 50 хиляди са в Чехия.

Агенцията за бежанците на ООН очаква бежанците да достигнат 4 млн. души до юли. По време на посещението си на границата между Полша и Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Вашингтон набира 2,75 млрд. долара за хуманитарната криза.

09:06 6.3.2022

САЩ обсъждат сделка с Полша, която да изпрати на Украйна съветски изтребители, а в замяна да получи F-16, съобщават американски медии. Новината идва след виртуалната среща на украинския президент Володимир Зеленски с над 300 членове на американския Конгрес, в която той поиска стари съветски изтребители.

"Работим с поляците по въпроса и водим консултации с останалите съюзници в НАТО", каза официален представител на Белия дом пред медиите. Украинските пилоти искат съветски машини, защото са обучени да управляват такива.

Белият дом съобщи за пореден разговор между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски в събота вечер, в който американският държавен глава е казал, че САЩ ще увеличат отбранителната, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна.

20:24 5.3.2022

Представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че от 18 часа местно време руската армия е възобновила офанзивата близо до Мариупол и Волноваха. Според Конашенков "националистите не позволиха на никой цивилен да напусне тези градове" по време на "тихия режим".

Става дума за хуманитарния коридор, който беше договорен между Русия и Украйна в събота. Той трябваше да се състои между 9 и 16 ч. местно време, когато да се евакуират цивилни от двата града към близкия Запорожия. По обяд обаче украинските власти преустановиха евакуацията, тъй като по тяхна информация огънят всъщност не е бил прекратен и преходът на цивилни не е бил безопасен.

По-късно през деня Москва обвини “украинските националисти” за прекъсването.

19:43 5.3.2022

Над 350 цивилни са загинали, а други 707 са били ранени в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Това потвърждават данни на ООН, публикувани в събота. Според наблюдатели на организацията обаче реалните числа вероятно са „значително по-високи“.

Очаква да се потвърдят и стотици цивилни жертви в град Волноваха, където трябваше да се проведе евакуация в събота, но тя беше преустановена. Това се случи след сигнали от украинските власти, че огънят не е прекратен по време на обявения хуманитарен коридор.

Повечето от смъртните случаи при цивилни са причинени от експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, включително обстрел от тежка артилерия и ракетни системи за изстрелване, както и от ракетни и въздушни удари.

18:43 5.3.2022

Руската федерална агенция по въздушен транспорт Росавиация препоръча на вътрешните авиокомпании със самолети, наети от други държави, да преустановят всички полети в чужбина, с изключение на Беларус, от 8 март.

Съобщението е от събота и важи както за пътнически, така и за товарни полети. То е обвързано с масовите международни санкции, които бяха наложени на Русия, след като започна инвазията в Украйна.

Според Росавиация международните маршрути биха рискували самолетите на руските авиокомпании да бъдат конфискувани въз основа на нови забрани за отдаване под наем на самолети за Русия. Скоро след като беше обявена препоръката, най-голямата руска авиокомпания Аерофлот съобщи, че спира всички свои полети, освен тези до Беларус.

16:56 5.3.2022

Руският президент Владимир Путин няма да въвежда военно положение в страната. Това каза той в събота, след като се срещна с "жени от полетния екипаж на руските авиокомпании" в Тренировъчния център на Аерофлот по повод предстоящия Международен ден на жената.

Той направи направи още няколко изявления за войната с Украйна:

  • Налагането на зона за забрана на полетите над Украйна от която и да е трета страна би се разглеждало от Русия като участие във военни действия.
  • Държавноста на Украйна ще бъде под въпрос, ако властите на страната "продължават да правят това, което правят"
  • Санкциите, обявени срещу Русия, са подобни на обявяване на война
  • Основното изискване за Украйна е демилитаризацията
  • "Специалната операция в Донбас" включва само професионални войници, а не военнослужещи по договор (това вече беше опровергано от редица свидетелства. - Бел. РС)
16:24 5.3.2022

До момента на територията на България са пристигнали около 25 000 украински граждани. Те са част от общо над 1 милион украинци, напуснали страната си. Това е най-бързото изселване на бежанци през този век, съобщават от ООН.

14:46 5.3.2022

Киев и Харков продължават да са под руски артилерийски огън, но не са превзети. Руски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Москва съобщи, че двете страни са се договорили за временно прекратяване на огъня, за да се евакуират цивилните жители на черноморския град. Украйна обаче съобщи, че руската стрелба не е спряла и временно отложи евакуацията.

Това са най-важните новини на 5 март, десетия ден от руската инвазия в Украйна.

14:10 5.3.2022

Евакуирането на цивилни от Мариупол към Запорожия е отложено. Това съобщават местните власти в Мариупол, цитирани от Би Би Си. Новината идва часове след като беше обявен първият хуманитарен коридор във войната в Украйна.

Според украинските власти Русия не спазва обещанието за временно прекратяване на огъня по маршрута. В публикация на общинския съвет на Мариупол в Телеграм се съобщава, че все още текат преговори с руските военни за временно прекратяване на огъня.

13:40 5.3.2022

Над 10 000 руски войници са загинали във войната в Украйна между 24 февруари и 5 март. Това става ясно от публикация на украинското Министерство на отбраната във Фейсбук. По негови данни са свалени 269 руски танка, 945 бронирани транспортни средства, 105 артилерийски системи, 19 противовъздушни системи, 39 бойни самолета, 40 хеликоптера.

Информацията все още се обновява, като Русия не е потвърдила данните. Единствената официална информация, която руското Министерство на отбраната е публикувало до момента, е от четвъртък. Тогава то съобщи за 498 загинали руски войници и 1597 ранени.

13:22 5.3.2022

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е убеден, че Украйна може да спечели войната с Русия. Това каза той късно вечерта в петък пред Би Би Си. Блинкен не дава прогноза за възможната продължителност на конфликта, но добавя, че той вече не протича така, както руският президент Владимир Путин вероятно го е планирал.

По-рано в петък Блинкен присъства на среща със свои колеги от Европейския съюз в Брюксел. Там той защити санкциите на Запада и изпращането на оръжия на Украйна като ефективни начини за спиране на руската инвазия в страната. Срещата се състоя, след като НАТО отхвърли искането на Украйна да обяви зона на „затворено небе“ над Украйна.

Тя би предотвратила прелитането и атаките на руски бомбардировачи, изтребители и хеликоптери. Също така обаче би поставило алианса в директна конфронтация с Русия.

По думите на Блинкен до момента оръжията, изпратени от САЩ и някои страни от Европейския съюз, са помогнали да се задържи напредването на руската армия. Спроед държавния секретар икономическите санкции тепърва започват да имат ефект, като безпрецедентно обезценяват рублата и притискат руската търговия.

12:43 5.3.2022

Огънят в Мариупол, както и по маршрута за евакуация на цивилни, не е прекратен въпреки обявения хуманитарен коридор. Това съобщи Би Би Си в събота, цитирайки местните власти. Новината идва часове след като беше обявено прекратяване на стрелбата между 9 и 16 ч. местно време, за да може да се евакуират хора от Мариупол и Волноваха.

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Откачено е“, казва заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов пред Би Би Си.

От съобщение на местните власти в Телеграм става ясно, че все още има нападения в Запорожия – крайната точка на евакуация. Украинските власти преговарят с Русия да се прекрати огънят по целия маршрут.

„Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия път. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да го направят под обстрел“, казва още Орлов.

10:56 5.3.2022

Руските власти претърсват и задържат активисти в навечерието на антивоенни протести в страната, обявени на 6 март.

Медиазона обобщи информацията в събота сутринта. В Санкт Петербург и Владимир са били претърсени над 10 активисти, общински заместници и защитници на правата на човека, защитавали протестиращи в съда.

Сред тях са активистите Мария Малишева, Лела Нордик и Евгения Сметанкина, като по информация на Медиазона връзката с тях е изгубена, след като са били посетени от властите. Издирва се и художничката Екатерина Шелганова, както и Марина Мацапулина, член на Либертарианската партия.

Полицията в Санкт Петербург също така е разбила вратата на апартамента, в който живеят възрастната майка и дъщерята на активиста по правата на човека Динар Идрисов. Според служител на Министерството на вътрешните работи в адмиралтейския окръг "има основание да се смята, че [Идрисов] участва в редица извършени престъпления".

09:05 5.3.2022

Руски бойни хеликоптери обстрелват крайбрежния град Мариупол в събота сутрин. Това съобщава Би Би Си, като цитира свои проверени кадри от атаката.

Рано сутринта кметът на града Вадим Бойченко призова за създаването на хуманитарен коридор. Малко по-късно бяха обявени коридори за цивилни в два града – Мариупол и Волноваха. Вследствие на това огънят е временно прекратен за първи път, откакто инвазията започна преди десет дни. По информация на местните власти прекратяването на огъня ще трае между 9 и 16 ч. местно време. Гражданите ще бъдат евакуирани в близкия град Запорижия.

Това стана два дни след като Русия и Украйна се споразумяха да осигурят коридори за евакуация на цивилното население в украинските градове.

Пристанищният град Мариупол беше обкръжен в сряда. Според Бойченко един от жилищните му квартали е сринат почти из основи. Той добави, че има и загинали цивилни, но не може да посочи колко са те. Жителите на квартала са около 130 000.

В Мариупол живеят близо 500 000 души, като достъпът до вода и електричество е прекъснат. Градът се намира точно между сепаратисткия район на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под руски контрол от 2014 г.

Заредете още

XS
SM
MD
LG