Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:24 5.3.2022

ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност за това, което става в Украйна. В петък Съветът на ООН по правата на човека създаде комисия, която да разследва наличието на нарушени права в страната след нахлуването на руската армия. Ето как ще работи тя.

23:43 4.3.2022

Съветът на ООН по правата на човека създаде комисия, която да разследва нарушенията в Украйна след нахлуването на руската армия.

Новината идва дни след като Общото събрание на организацията гласува с историческо мнозинство резолюция, осъждаща руската агресия.

Комисията към Съвета за правата на човека ще разследва нарушения на международното хуманитарно право, ще записва очевидци и ще събира доказателства за престъпления, извършени срещу цивилни.

17:44 4.3.2022

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) изключи състезателките на Русия и Беларус от участие във всички международни надпревари до второ нареждане. Това обяви федерацията на страницата си.

Забраната важи и за всички официални лица и съдии, от националните федерации на двете страни.

„ФИГ взе под внимание последните препоръки на Международния олимпийски комитет (МОК), позициите на комисията за атлетите на федерацията, както и дълбоката загриженост и позициите, изказани от множество национални федерации“, пишат още от ФИГ.

Руският спорт вече беше изваден от учатсие от редица международни състезания.

16:52 4.3.2022

В Херсон са докарани жители на анексирания Крим, които да участват в митинг на благодарността към руската армия освободителка. Това твърди областният управител на Херсон Генадий Лагута, цитиран от Би Би Си,

Крим е украински полуостров, който Русия превзе през 2014 г. и го обяви за своя територия. Той е разположен близо до Херсон - украински град, който руската армия превзе в четвъртък. Това е първият голям град под руски контрол, откакто е започнала войната.

Русия твърди, че освобождава Украински територии от престъпния нацистки режим в Киев.

"60 или 80 жители на Крим вече са се нанесли в херсонския хотел "Фрегат". Те ще се направят на местни жители и ще излязат на централния площад с руски флагове и благодарности към руските "освободители", казва Лагута. Той твърди, че подобни прояви няма да отразяват настроенията на жителите на Херсон.

16:34 4.3.2022

Засега България не е искала подсилване на военното присъствие на съюзнически войски на своя територия. Това стана ясно от думите на външния министър Теодора Генчовска в Брюксел. Тя говори с журналисти след среща на външните министри на НАТО.

Такова подсилване е било поискано от няколко страни, сред които не е България. Очаква се, че искането ще бъде разгледано на 16 март в рамките на комплект от мерки, които командващият на силите на НАТО ще предложи на съюзниците.

Преди Русия да нападне Украйна НАТО превантивно укрепи източния си фланг. Първата седмица от руската агресия доведе до 1 милион бежанци и хиляди жертви, десетки градове са и до днес под ракетен обстрел.

По данни на френския президент и Белия дом Русия не е дала основание да се смята, че Путин е готов да спре войната.

15:55 4.3.2022

Поведението на руската посланичка в България е недопустимо, коментира ха дипломати пред Свободна Европа. Това, което ги предизвиква, е намекът, че българите са "подлоги", твърдението, че българите подкрепят Кремъл в агресията срещу Украйна, че Освобождението от 1878 г. е сравнимо с това, което Русия в момента извършва срещу съседна страна.

15:46 4.3.2022

Това видео от Украйна не е подходящо за лица до 18 години.

То съдържа кадри, които могат да бъдат смущаващи и за възрастните.

Публикуваме го, защото то показва действителността за едно съвсем конкретно семейство, озовало се на пътя на руската армия.

"Тате, моля те, не умирай"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

15:39 4.3.2022

Жена с добра кариера и щастлив личен живот сега живее в коридора на къщата си в Киев. Та написа писмо на Свободна Европа, в което разказва как животът й се е срутил с първите бомби.

15:37 4.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски настоява "да се затвори небето над Украйна", но НАТО отказва да изпълни тази молба. Какво изобщо означава "затваряне на небето" и защо НАТО е против?

15:32 4.3.2022

На северния изход на Крим се водят боеве, но съпротивата на украинците удържа града.

Обстрелът на три града на север и североизток не е спирал. Това са градовете Харков, Чернигов и Ахтирка. Те все така са под украински контрол.

Няма промяна в ситуацията в южния град Мариупол, който през последната нощ беше обсаден. Мариупол е на Азовско море, близо до руската граница.

Данните бяха изнесени от съветника на украинския президент Алексей Арестович в ранния следобед в петък. Според него в момента няма непосредствена опасност за Одеса.

14:58 4.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски е бил цел на три неуспешни опита за покушение през последната седмица. За това съобщи британският ежедневник Таймс. Опитите са били извършени от наемници на свързаната с Кремъл частна армия „Вагнер Груп“, както и от представители на специалните части на Чечня.

Украинските сили са били предупредени от агенти на руската ФСБ, „които не искат да имат нищо общо с войната“. Това каза председателят на Националния съвет по отбрана на Украйна Олексий Данилов. Той добави, че трите групи са били елиминирани.

По данни на украинското министерство на отбраната от февруари насам в страната са влезли между 2 и 4 хил. наемници, които имат различни цели, свързани с управлението на страната. Основната е именно елиминирането на Зеленски.

14:15 4.3.2022

Президентът Владимир Путин „посъветва“ на Русия да не бъдат налагани санкции и спомена изрично съседите на страната му.

„Нямаме никакви недобри намерения в отношенията със съседите си. Бих ги посъветвал да не нагнетяват ситуацията, да не въвеждат никакви ограничения, изпълняваме всички задължения и ще продължим да ги изпълняваме. Не виждам никаква необходимост да се нагнетява ситуацията или да се влошават отношенията ни“, каза Путин.

Преди дни той и други представители на Кремъл се обявиха срещу налагането на санкции на страната, но подчертаха, че те няма да имат желания ефект.

Той за пореден път затвърди тезата си, че действията на руската армия „са само в отговор на враждебните действия срещу Руската федерация“.

12:57 4.3.2022

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до сайтовете на редица медии, сред които Радио Свобода, Би Би Си, Дойче веле, Медуза и други.

Беше блокиран и достъпът до социалните мрежи Фейсбук и Туитър, както и магазините за апликации на Гугъл и Епъл.

В руския парламент се обсъжда законодателна промяна, свързана с криминализирането на "фалшиви новини", свързани с действията на руската армия.

09:39 4.3.2022

Запорожката атомна централа, в която в ранните часове на 4 март възникна пожар, е била превзета от руските войски.

По данни на Би Би Си работниците на централата продължават работата си и следят за изправността на ядрените реактори. Засега не е засечено повишаване на нивата на радиация в района.

09:19 4.3.2022

Европейският съюз реши да предостави закрила на всички украински бежанци, които навлизат на територията му.

Директивата, която е част от европейското законодателство, предвижда при екстремни обстоятелства всички граждани от една държава да получават автоматично еднакви права за срок от една година, за да се облекчат властите на страните членки.

Статутът на временна закрила ще позволи на бежанците да получат подслон, социални и здравни грижи, достъп до образование и възможност да работят легално в ЕС.

По данни на ООН само за една седмица броят на бежанците от Украйна е вече над 1 млн. души.

08:45 4.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „ядрен терор“. Думите му дойдоха заради руската атака срещу Запорожката АЕЦ, която предизвика пожар. Пламъците бяха потушени, а към момента не се съобщава за повишаване на нивата на радиацията в района.

„Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството“, каза Зеленски.

21:01 3.3.2022

В най-скоро време Русия и Украйна ще осигурят хуманитарни коридори за евакуиране на цивилното население от нападнатата страна. Това е резултат от втория кръг преговори, който Киев и Москва проведоха на територията на Беларус.

Беларус e смятана за отговорна за войната, откакто предостави своя територия на руските войски, откъдето те нападнаха Украйна.

На преговорите президентът на Украйна се представлява от своя помощник Михаил Подоляк. След срещата той каза, че страната му не е получила от разговорите онези резултати, които е очаквала. Страните се договориха за трета среща.

Киев настоява на прекратяване на огъня, примирие и отваряне на хуманитарни коридори за евакуация.

В полза на коридорите се изказа и представителят на Кремъл Владимир Мендински, който е помощник на Путин.

Първата среща на двете страни се проведе на границата между Украйна и Беларус на 28 февруари. Това беше петият ден от началото на руската агресия.

20:45 3.3.2022

Молдова подаде молба за членство в ЕС на фона на войната в съседна Украйна. Проевропейската президентка Мая Санту подписа указа за това само няколко часа след като Грузия поиска да се присъедини към съюза.

И двете държави са част от бившия СССР, получили независимост в началото на 90-те. И двете държави имат територии, които се намират под сепаратистки проруски контрол. За Грузия това са районите на Абхазия и Южна Осетия, а за Молдова това е Приднестровието.

Настъплението на руската армия в Украйна показва, че ако то се запази със същото темпо и посока, съвсем скоро частите на Кремъл биха могли да се озоват до границата на Молдова, където се намира контролираното от Москва Приднестровие.

20:16 3.3.2022

Руският президент Владимир Путин е препотвърдил всичките си тези за войната в Украйна пред френския си колега Еманюел Макрон. От телефонния разговор между двамата не е произтекло „нищо обнадеждаващо“, твърди източник на АФП.

Путин е казал, че "военната операция" в Украйна "върви по план".

Разговорът е бил проведен по искане на руския президент.

За да спре военната агресия в Украйна Кремъл поставя следните условия – Киев да признае Крим за руски, а „ЛНР и ДНР“ – за независими държави, като Украйна се обяви предварително за неутрална страна.

В съобщение на Кремъл, публикувано след разговора, се казва, че "всякакви опити на Киев да протака преговорите между руски и украински официални лица, ще доведат до добавянето на още елементи към исканията" на Русия.

Путин е отрекъл, че руската армия бомбардира Киев, продължил е да нарича украинците нацисти, а войната – „операция“.

Макрон е предупредил, че Русия ще плати скъпа цена за това, което извършва в Украйна, ще бъде „изолирана, отслабена и под санкции за много дълго време“.

18:08 3.3.2022

Независимата руска телевизия Дождь ("Дъжд") спира да излъчва. Новината идва, след като руският медиен регулатор инструктира медията да отразява войната в Украйна само по официалните съобщения на държавните институции и да не нарича войната "война. Телевизията не се подчини и властите блокираха достъпа до нея.

Новината идва часове след като радио "Ехото на Москва" премина през същата цензура и беше принудено да вземе решение за закриването си.

В сряда главният редактор на телевизия Дождь - Тихон Дзядко съобщи, че е взел решение временно да напусне Русия в интерес на своята сигурност.

През 2021 г. руската федерация втвърди законодателството си и практически забрани свободата на сдружаване, събиране и изразяване. Това доведе до първата вълна от политическа емиграция за последните 40 години.

Заредете още

XS
SM
MD
LG