Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Русия Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун
Президентът на Русия Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун

на живо Войната: 1500 севернокорейски войници са вече в Русия, за да се бият в Укрaйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници за руската армия;

  • Украинските сили удържат позициите си в руската Курска област, каза Зеленски;

  • Руските сили контролират повече от половината от град Торецк;

  • Украйна нападна с дронове Русия. Москва предприе масирана атака в Запорожие;

  • Руска балистична ракета уби цивилни в Одеска област;

  • Зеленски започна европейска обиколка. Срещна се с британския премиер Кийр Стармър.

23:07 24.2.2022

Основни руски банки и компании се изключват от сделки с британската национална валута, а имуществото им в Обединеното кралство се блокира, съобщи премиерът Борис Джонсън.

Сред засегнатите са Внешторгбанк (ВТБ), Промсвязбанк, Ростех, Уралвагонзавод, Сибур и други. Санкциите са наложени на общо 100 физически и юридически лица, каза Джонсън. Те се въвеждат заради агресията на Русия срещу Украйна, която започна в четвъртък.

Освен това Великобритания спира достъпа до своя територия на самолети на руския национален превозвач Аерофлот.

До дни Лондон ще спре и износа за Русия на продукти от сферата на високите технологии и оборудване за рафинериите.

Великобритания налага аналогични финансови санкции на Беларус.

Русия има най-малко 30 000 свои войници в Беларус от 10 февруари, като присъствието им там беше обяснявано със съвместни учения. Сутринта в четвъртък Украйна беше нападната включително и от територията на Беларус.

23:00 24.2.2022

Само няколко часа след като първите руски снаряди паднаха върху цели на украинска територия, Украйна отправи конкретна молба за помощ. Призивът й се оказа в сякаш неочаквана посока: стараната поиска помощ не от Запад, а от Юг.

В четвъртък посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар съобщи, че страната му е поискала от Анкара да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби.

20:54 24.2.2022

Русия арестува най-малко 1057 протестиращи срещу войната в Украйна, предаде ОВД-инфо. Демонстрациите се проведоха в над 47 града на страната.

Само в Москва арестуваните протестиращи са 520 души.

Тези данни са валидни към 20.30 ч. българско време.

По време на протестите са арестувани трима репортери на Радио Свободна Европа. Един от тях е успял да изпрати в редакцията запис от задържането си. Чува се, как той се представя като журналист и моли да спрат да го удрят по краката и да му извиват ръцете.

Арестувани са и репортери на други медии.

18:54 24.2.2022

Държавите от Г-7 осъдиха руската инвазия в Украйна и съобщиха, че ще наложат “тежки и координирани икономически и финансови санкции” срещу Москва.

“Тази криза е сериозна заплаха за базирания на правила международен ред, с последствия далеч отвъд Европа”, заявиха лидерите на страните от Г-7 в съвместно изявление. Те добавиха, че руският президент Владимир Путин е върнал войната на континента. “Той застана на грешната страна на историята.”

Групата Г-7 обединява най-развитите икономически държави в света - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

18:13 24.2.2022

Руските войски се опитват да превземат ядрената централа в Чернобил. За това предупреди Володимир Зеленски. Руските войници са в зоната на централата, а опасенията на Киев са, че действията им могат да доведат до огромни последствия.

„Войниците ни дават живота си, за да може трагедията от 1986 г. да не се повтаря“, каза Зеленски.

Ядрената централа, която се намира на 130 км от Киев, отдавна е неактивна, а взривеният през 1986 г. реактор се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация.

Руските войски са влезли в района на централата от Беларус. Украинските власти предупреждават, че в случай, че резервоарите с радиоактивни отпадъци или саркофагът бъдат унищожени, това може да доведе до последствия за териториите на Беларус, Украйна и страните от ЕС.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

17:22 24.2.2022

НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. По думите му алиансът ще засили присъствието си по източния фланг. Той изрази увереност, че Москва няма да атакува държава членка, защото знае, че НАТО е „най-силният съюз в историята“.

„Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, каза още той.

17:10 24.2.2022

Народното събрание прие декларация, в която категорично осъди руската агресия срещу Украйна.

“Парламентът категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”.

Парламентът се опитваше в продължение на часове да изработи обща позиция, а присъствието на думата "санкции" предизвика спорове.

16:17 24.2.2022

Агенцията за бежанците към ООН съобщава, че ситуацията в Украйна се влошава бързо и призова съседните държави да оставят границите си отворени за украинци, които търсят убежище.

Няколко от съседските държави вече се подготвят за бежанците. Полша започна изграждането на точки, на които бежанците ще бъдат посрещани. От здравното министерство в страната обявиха, че в болниците се приготвят допълнителни легла за ранените.

Унгария и Словакия също изразиха готовност да приемат бежанци от Украйна като изпратиха допълнителни гранични служители, за да поддържат наплива по пропускателните пунктове. Германия предложи хуманитарна помощ за съседните страни на Украйна.

По-рано днес България също изрази готовност да приеме украински граждани, а премиерът Кирил Петков обяви, че към момента подобно желание са заявили над 4000 души.

15:22 24.2.2022

И двете воюващи сили дават сериозни жертви.

Край Киев беше свален товарен самолет на украинските военновъздушни сили, съобщи украинската редакция на Свободна Европа. Загинали са най-малко петима души от 14-членния екипаж.

В същото време два руски хеликоптера също бяха свалени в района на украинската столица. От министерството на отбраната на Украйна съобщиха и за пленени руски войници, както и за унищожени танкове и друга тежка техника.

14:36 24.2.2022

Светът остро осъди нападението на Русия срещу Украйна. Вижте реакциите на част от лидерите на световните правителства и най-големите международни организации.

13:26 24.2.2022

Украйна обяви, че къса дипломатическите си отношения с Русия.

11:48 24.2.2022

Хиляди украинци се наредиха пред банкоматите и бензиностанциите в цялата страна. Кореспондент на Би Би Си съобщава за напрежение, несигурност и страх сред местното население. Най-тежка е ситуацията в населените места в Донецка област, които все още са под контрола на украинските сили.

Опашка пред банкомат в Киев
Опашка пред банкомат в Киев

Столицата Киев е блокирана от огромни задръствания, а хиляди се опитват да напуснат града след началото на руските нападения.

Основни булеварди в Киев са задръстени от ранните часове на 24 февруар
Основни булеварди в Киев са задръстени от ранните часове на 24 февруар

Украинското правителство призовава за спокойствие и призовава всяка информация да бъде проверявана както от медиите, така и от гражданите. Опасенията на властта са свързани с масовата дезинформация, която е определена като „една от най-големите заплахи“.

Десетки души се редят на автогарите
Десетки души се редят на автогарите

11:20 24.2.2022

Седем души са убити в следствие на бомбардировка от страна на руските военни. Това съобщи украинската полиция, цитирана от Би Би Си. Жертвите са от военен взвод в Подилск, който се намира край Одеса (на 700 км. от Донецк). След атаката са били ранени и други седем души.

Военното министерство на Украйна съобщи за изчезнали 19 войници, след като руските сили са унищожили мост над река Ингулец.

Си Ен Ен съобщава за руски войски, които са проникнали на територията на Украйна през Одеса, но засега няма данни за сблъсъци в украинския град. По-рано Би Би Си съобщи, че руски и беларуски войници навлизат на територията на страната от територията на Беларус, Крим и Русия.

09:34 24.2.2022

До този момент 102-ма българи, намиращи се на територията на Украйна, са заявили желание да бъдат евакуирани. Това съобщи пред Свободна Европа говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Митко Димитров.

По думите му българската мисия в Киев е инструктирала българите на място да бъдат постоянно на посочените от тях адреси. Причината е, че “когато се наложи евакуация” властите трябва да успеят да се свържат с тях.

Към 7.30 ч. сутринта в четвъртък евакуация не е необходима, уточни Димитров. Той каза още, че българската мисия в Украйна е в постоянна комуникация с останалите европейски представителства на място.

В същото време хиляди граждани започнаха да се изнасят от столицата Киев. В снимки на различни агенции бяха показани големи задръствания по ключови пътни артерии на града.

08:50 24.2.2022

В четвъртък ще се проведе извънредна среща при президента Румен Радев, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на България Стефан Янев.

„За пореден път имаме поредното доказателство, че системата от международни отношения не работи както ни се иска и както е заложено според устава на ООН. В този смисъл това, което наблюдаваме е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат“, каза той цитиран от бТВ.

„Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна“, каза още Янев.

Малко по-късно той публикува позиция и в профила си във фейбсук, в която нарече действията на Русия "недопустими".

07:56 24.2.2022

Украинските въоръжени сили публикуваха изявление, в което се казва, че руските военни са започнали „интензивен обстрел“ в източната част на страната, съобщи Би Би Си.

Русия е нанесла ракетни удари по летище Бориспол близо до Киев и няколко други летища, се казва в изявлението. В него се съобщава, че украинските военновъздушни сили се борят с въздушна атака на Русия.

Изявлението отрече съобщенията за руски парашутисти в южния пристанищен град Одеса.

07:50 24.2.2022

Европейският съюз ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заяви тя в Tуитър.

"Ще потърсим отговорност от Кремъл", каза фон дер Лайен.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел по-късно в четвъртък.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е възмутен от ужасния развой на събитията в Украйна. Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят следващи стъпки.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението, като предприе непредизвикана атака срещу Украйна", заяви премиерът в "Туитър".

07:48 24.2.2022

Три взрива са регистрирани тази сутрин в Одеса, каза за БНТ българският консул в града Светослав Иванов. Летището е затворено. Няма информация за пострадали граждани.

Иванов каза, че няколко български граждани са пожелали да се евакуират и от консулството са им дадени указания. По думите му ситуацията в града е спокойна, но информацията засега е оскъдна.

21:59 23.2.2022

Сепаратистите в Източна Украйна евакуират жени, деца и възрастни от 16 февруари. Хората прекарват дни на границата с Русия без храна и вода. Според сепаратистите евакуацията е нужна, защото Украйна може да нападне. Но наблюдатели смятат, че така се разчиства пътят на руските войски.

"Никой не ги чака." Какво се случва с хората, които сепаратистите евакуират
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

19:30 23.2.2022

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна среща на лидерите на държавите членки на Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Тя ще се проведе в четвъртък, 24 февруари, в Брюксел.

Европейските лидери ще обсъдят напрежението с Русия, става ясно от писмото на Мишел, цитирано от Би Би Си. В него председателят на Европейския съвет посочва, че „агресивните действия“ на Русия нарушават „международното право и териториалната цялост и суверенитета на Украйна“ и призовава за „колективен подход“ на европейските лидери.

В сряда Министерството на външните работи на България съобщи, че външната министърка Теодора Генчовска ще посети Украйна. Визитата ще бъде в четвъртък, 24 февруари и в нея ще участват външните министри на балтийските държави – Литва, Латвия и Естония.

„Основната цел на съвместното посещение е да се изрази подкрепа към Украйна във връзка с предприетите от Русия действия в нарушение на Минските споразумения и международното право“, пише в съобщението.

„България признава и напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.“

Заредете още

XS
SM
MD
LG