Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

17:03 11.10.2022

Русия е готова за среща между Путин и Байдън за Украйна 

Русия няма да откаже среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън за войната в Украйна на предстоящия през ноември лидерски форум Г-20 на индонезийския остров Бали. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за държавната телевизия, цитирано от Ройтерс.

"Многократно сме казвали, че никога не отказваме срещи. Ако има предложение, ще го разгледаме", каза Лавров.

Коментирайки възможността Турция да бъде домакин на преговори между Русия и Запада, той каза, че Москва ще бъде готова да изслуша всякакви предложения, но "не може да кажем предварително дали това ще доведе до резултати". Руският външен министър отрече страната му да е отказвала да преговаря със САЩ.

Изявлението му идва на осмия месец от руската военна инвазия в Украйна и на фона на отвоюваните от украинските сили територии на Изток и на Юг от септември насам.

14:42

Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Голям пожар в оръжеен склад накара местните власти да евакуират около 600 души в региона Воронеж в югозападна Русия, съобщи Радио Свобода.

Губернаторът на областта Александър Гусев каза в Телеграм, че пожарът е причинен от отломки от дрон, свален от руската въздушна отбрана сутринта на 7 септември. Според Гусев жителите на няколко населени места в близост са били евакуирани на безопасно място и няма данни за ранени.

Видеоклипове, показващи голям пожар и в които ясно се чуват експлозии, бяха публикувани в сайтовете на социалните мрежи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са били свалени над руските югозападни Белгородска и Курска области, но не спомена за никакви атаки с дронове в района на Воронеж.

В края на август Гусев отново обяви евакуация на около 600 жители на същия район във Воронежска област, след като каза, че отломки от свалени на дронове са довели до пожари и детонация на експлозиви, продължили почти два дни.

11:53 6.9.2024

Великобритания ще изпрати 650 ракети на Украйна в поредния пакет военна помощ

Великобритания ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на пореден пакет от военна помощ на стойност 162 млн. британски лири.

Това каза британският министър на отбраната Джон Хийли преди започващата днес среща от т. нар. формат от Рамщайн в Германия, съобщава БТА.

Хийли ще обяви най-новия пакет помощи за украинските въоръжени сили на днешната среща между министрите на отбраната на страните от Контактната група за военна помощ на Украйна.

Новината идва на фона на продължаващата офанзива на украинската армия в Курска област на Русия, както и на увеличаващия се натиск от страна на руските части на фронта в Донецк. В последните седмици Русия увеличи интензитета на въздушните удари срещу украински градове и енергийна инфраструктура, в това число и столицата Киев, в които загинаха множество цивилни граждани.

"Този нов ангажимент ще даде важен тласък на украинската противовъздушна отбрана и ще демонстрира ангажимента на новото ни правителство да засили подкрепата за Украйна", заяви Хийли преди срещата, цитиран от БТА.

09:54 5.9.2024

Северната, източната и централната част на Украйна бяха атакувани с дронове

През нощта на 5 септември Украйна е била атакувана от десетки дронове от типа „Шахед“. Засегнатите райони са били в северната, източната и централната част на страната.

„В момента във въздушното пространство на Украйна остават до десет дрона. Всички в северната част на страната! В Черниговска, Киевска и Сумска област! Бойната работа продължава!“, написаха украинските военни сутринта.

Рано сутринта кметът на Киев Виталий Кличко и началникът на Киевската градска военна администрация Серхий Попко посъветваха жителите на столицата да не бързат с началото на работния си ден.

„Тревогата във въздуха продължава! Противовъздушната отбрана работи в столицата. Останете в укритията, докато не се изключи алармата за въздушна тревога!“, написа Серхий Попко в 6:40 ч.

Силите на Руската федерация редовно атакуват украинските региони с различни видове оръжия - дронове, ракети, зенитни ракети, противовъздушни ракети. Москва твърди, че не нанася целенасочени удари по гражданската инфраструктура на градовете и селата в Украйна.

Украинските власти и международните организации квалифицират тези удари като военни престъпления на Руската федерация и казват, че те са целенасочени.

10:32 4.9.2024

Въздушни атаки над градове в Централна и Западна Украйна

Ръководителите на военните администрации в Киев и Лвов на изток, както и служител в Кривий Рог съобщиха крилати ракети и снаряди, насочени към тези населени места. И в трите града се чуха експлозии. Към момента

В Лвов ръководителят на военната администрация Максим Козицки каза, че там са загинали трима души, а други 25 са ранени. По-рано кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че най-малко шестима са ранени и учебните занятия в града са били отменени след удар по жилищен район в близост до жп гарата.

В Кривий Рог в Централна Украйна, местният политик Олександър Вилкул каза, че петима души са пострадали при удар от ракета по обект от гражданската инфраструктура в центъра на града. По негови думи са повредени най-малко 10 високи сгради, включително хотел.

Украински официални лица също така съобщиха, че обекти в Черно море са били обект на руски огън, включително Змийският остров - стратегически разположен участък земя, който украинските сили си върнаха след превземането му от Русия в първите дни на войната.

17:21 3.9.2024

Румъния ще изпрати система "Пейтриът" на Украйна

Долната камара на румънския парламент одобри изпращането на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна. Това се случи с 245 гласа „за“, 29 гласа „против“ и един въздържал се.

Гласуването идва, след като в понеделник вечерта Сенатът също одобри закона. Следващата стъпка, за да влезе той в сила, е президентът Клаус Йоханис да го обнародва. След това правителството ще издаде решение, с което актът за дарение ще започне да се прилага.

Според проектозакона, изготвен от Министерството на отбраната, „завършването на акта за дарение ще допринесе за укрепване на позицията на Румъния като регионален доставчик на сигурност и за засилване на партньорските отношения със Съединените американски щати“.

В документа се споменава, че Румъния ще предостави една от седемте системи Patriot, които Румъния е закупила от САЩ. Четири от системите вече са в Румъния, а две от тях функционират. Останалите три предстои да пристигнат.

15:12 3.9.2024

Десетки души са загинали при руски ракетен удар в украинския град Полтава, съобщи Зеленски

Най-малко 41 души са загинали, а повече от 180 са били ранени във вторник при руски удари по Военния институт по комуникации в централния град Полтава, съобщи президентът Володимир Зеленски. По негови думи руските сили са нанесли удар с две балистични ракети, като са повредили сградата на института.

Той добави, че е наредил пълно и бързо разследване на обстоятелствата на нападението.
„Руските мръсници определено ще бъдат подведени под отговорност за този удар“, каза Зеленски в приложението за съобщения Телеграм.

Той повтори призивите си за повече западни средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците да позволят използването на техните оръжия с голям обсег на действие за удари по-дълбоко в руската територия.

12:46 3.9.2024

Обстрел в Запорожие уби двама души, включително 8-годишно момче

Нощен обстрел на Запорожие доведе до смъртта на двама души, включително 8-годишно момче, и рани други двама. Това съобщи началникът на регионалната военна администрация Иван Федоров.

Един от ранените е 12-годишно момиче, което е в тежко състояние.

„Детето е в изключително тежко състояние - хеморагичен шок, травматичен шок, хипотермия. Детето веднага е било хоспитализирано в интензивното отделение и са започнали антишокови мерки. Състоянието му е стабилизирано и планираме в следващите няколко минути да го закараме в операционната, за да отстраним отломките и да стабилизираме скелетната травма“, каза медицинският директор на Запорожската регионална клинична детска болница Вячеслав Ткаченко.

Обстрелът е довел до частично разрушаване на сграда, а взривната вълна и отломките са повредили съседните многоетажни сгради.

10:58 2.9.2024

Русия атакува Киев с дронове и ракети

Русия атакува Киев с дронове, крилати и балистични ракети рано сутринта на 2 септември, съобщи кметът на града Виталий Кличко. Падащите отломки са ранили най-малко двама души.

Кличко каза, че вследствие на ударите частично е повреден котел в киевска водоснабдителна станция, както и входът на метростанция, която служи и като бомбоубежище в Святошинския район.

Най-малко двама души са били ранени при нападението, каза Кличко и добави, че службите за спешна помощ са били изпратени в няколко района, където са паднали отломки от унищожените ракети.

„За всичко ще има отговор. Врагът ще го усети“, написа на страницата си в Telegram след нападението Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария.

Серхий Попко, началник на градската военна администрация в Киев, каза, че над 10 крилати ракети, около 10 балистични ракети и един дрон, изстрелян от Русия по украинската столица и предградията ѝ, са били унищожени от украинската противовъздушна отбрана.

В продължение на близо два часа в цяла Украйна бяха обявявани тревоги за въздушна опасност, преди военновъздушните сили да обявят небето за чисто рано сутринта на 2 септември. Според Ройтерс съседна Полша, членка на НАТО, е активирала полски и съюзнически самолети, за да опази въздушното си пространство по време на атаките.

15:34 1.9.2024

Атака с дронове срещу руски региони

Атака с дрон предизвика пожар в електроцентрала в Тверска област северно от Москва. В Московска област дронове се опитаха да атакуват Каширската държавна районна електроцентрала.

В Москва дрон удари една от сградите на Московската петролна рафинерия в Капотня и предизвика пожар.

Руските власти съобщават, че са прихванали и свалили 158 дрона.

14:28 31.8.2024

Украйна отблъсква руски дронове, Харков обяви ден на траур

Нараства броят на загиналите и на ранените при поразяването на 12-етажна сграда с руска планираща бомба в украинския град Харков в петък, съобщават местните власти. Кметът Игор Техарев обяви ден на траур в града, след като там загинаха 6 души, включително 14-годишно дете. Ранените са близо 100, сред които 22 деца. Сред загиналите е 18-годишната украинска художничка Вероника Кожушко.

Украинските власти съобщиха, че противовъздушна отбрана е свалила през нощта 24 руски дрона. В редица украински области беше обявена въздушна тревога, включително в столицата киев, където това е четвъртата атака с дронове за тази седмица. В Черкаска област отломки от свалени дронове са повредили къщи.

Руските сили са изстреляли и пет ракети по време на атаката, съобщиха украинските сили, без да предоставят повече подробности.

09:57 31.8.2024

САЩ отказват да изпратят техници за F-16 в Украйна

Белият дом отказва да изпрати в Украйна американски специалисти по поддръжката на изтребители F-16 и друго военно оборудване от съображения за сигурност. Това съобщава вестник Уол стрийт джърнъл, като цитира свои източници.

Съветът за национална сигурност на САЩ е сметнал за твърде рисковано предложението за изпращане на американски техници . Той се опасява, че Русия може "да се насочи към американските специалисти в Украйна", което заплашва да доведе до ескалация на конфликта.

Новината идва ден, след като изтребител F-16 се разби, докато отблъсква руска атака на територията на Украйна. В края на юли Украйна получи шест от 80-те изтребителя F-16, които ѝ бяха обещани - но без цивилни техници ще бъде трудно да ги поддържа.

Надеждата е, че "по-голямата част, а може би и цялата" отговорност за поддръжката на F-16 ще бъде поета от европейските държави, казват събеседниците на Уол стрийт джърнъл. При това САЩ не изключват възможността да изпратят свои специалисти в бъдеще, "но няма да отидат там сега", казват цитираните от изданието, които са пожелали анонимност.

16:17 30.8.2024

Борел настоя съюзниците да облекчат ограниченията върху използването на оръжия от Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова западните съюзници на Украйна да премахнат ограниченията върху използването на доставени от тях оръжия срещу цели в Русия.

По думите му Киев има право да атакува местата, от които самият той е нападан. Украинският президент Володимир Зеленски отдавна призовава за това, като казва, че е единственият начин страната му да се отбранява адекватно срещу руските удари.

В петък Борел каза, че е „абсурдно“ твърдението, че разрешаването на удари към територията на Русия означава водене на война директно срещу Москва.

"Никой не иска" война с Русия, каза той.

"Но поставете се на мястото на украинците: руснаците ви бомбардират от място, което не можете да достигнете. Вие бихте искали да се биете като равни", добави Борел.

Украински официални лица многократно са призовавали съюзници на Украйна да предприемат „решителни действия“ и да позволят на Киев да атакува военни цели по-дълбоко в Русия с оръжия, предоставени от Запада.

08:44 30.8.2024

Украински изтребител F-16 се е разбил. Причините за инцидента се изясняват

Украински изтребител F-16 се е разбил, докато е участвал в отблъскването на руска атака на територията на Украйна, потвърди Генералният щаб на украинските военни сили.

Инцидентът е станал в понеделник. Пилотът, управлявал изтребителя, е загинал.

Новината идва по-малко от месец, след като в началото на август Украйна представи първите си изтребители F-16. Киев дълго време настояваше да получи такива, за да си осигури по-добра противовъздушна отбрана срещу инвазията на Русия.

Първото съобщение за катастрофа на украински F-16 дойде от Уолстрийт Джърнъл. Анонимен служител на САЩ, цитиран от изданието, каза, че въпреки че инцидентът се е случил по време на руски ракетен обстрел, първоначалните данни сочат, че изтребителят не е бил свален от вражески огън. Вероятно се е разбил в резултат на пилотска грешка, добави служителят.

Украинските военни обаче не смятат, че пилотска грешка е причинила инцидента, предаде Си Ен Ен, като цитира свои източници.

От Пентагона казаха, че не са получавали заявки за помощ от Украйна след инцидента.

Назначена е специална комисия на украинското Министерството на отбраната, която да установи причините за инцидента, съобщиха още от Генералния щаб.

Още преди пристигането на първите F-16 в Украйна нейните западни съюзници казаха, че проблемът с изтребителите не е в забавянето на доставките им, а в обучението на пилотите.

17:20 29.8.2024

Нидерландия разрешава на Украйна да използва нейните F-16 на руска територия

Нидерландия разрешава изтребителите F-16, които тя подари на Украйна, да бъдат използвани срещу цели на руска територия. Това каза командирът на нидерландските въоръжени сили Онно Айхелсхайм пред обществената телевизия NOS в четвъртък.

„Ние не сме наложили никакви ограничения върху използването и обхвата на изтребителите F-16, при условие че се спазват законите на войната“, каза генерал Айхелсхайм.

Говорейки от Съединените щати, той добави, че американските му колеги са "отчасти" съгласни с неговата позиция. Позицията на САЩ има значение, тъй като изтребителите са американско производство.

Нидерландия обеща да достави 24 изтребителя F-16 на Украйна, като първият трябва да пристигне скоро. Айхелсхайм отказа да каже дали има такива изтребители, които Украйна вече да е започнала да използва.

09:27 29.8.2024

Украйна увеличава контрола си върху Курск, каза Зеленски. Според ЦРУ Русия готви контраофанзива

Украинските въоръжени сили увеличават териториите, които контролират в руската Курска област, каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в сряда, цитирано от ДПА.

Той не предостави повече подробности докъде е стигнал контролът на Украйна, но добави, че са взети руски военнопленници, които могат да бъдат включени в бъдеща размяна с Русия.

Междувременно зам.-директорът на американското ЦРУ Дейвид Коен каза, цитиран от Ройтерс, че руският президент Владимир Путин ще предприеме контраофанзива, за да се опита да си върне територия в Курската област.

Руските сили ще се изправят пред „трудна битка“, каза Коен и добави, че Украйна е завладяла около 777 кв. км в областа.

Въпреки че Киев каза, че няма намерение да анексира завзетата територия, украинските войски изграждат отбранителни линии и изглежда се опитват да запазят „част от тази територия за неизвестен период от време“, каза още представителят на ЦРУ.

Украйна започна изненадващо настъпление в Курската област в началото на август. Киев твърди, че са превзети 100 населени места след навлизането. В същото време руските войски продължават да напредват в Донецката област в Източна Украйна, пише Ройтерс.

09:35 28.8.2024

Пожар избухна в петролно депо в Ростовска област в Русия

Пожар е избухнал в петролно депо в Ростовска област в Русия, близо до село Молодежни. Това съобщиха руски канали в Телеграм рано в сряда.

Според съобщенията преди пожара е имало силна експлозия. Областният управител Василий Голубев написа вТелеграм, че четири дрона са били свалени в Ростов, но не спомена за пожара.

Каналът Baza в Телеграм, който е близък до руското разузнаване, съобщи, че отломки от два дрона са предизвикали пожар в три резервоара за съхранение на петрол в региона.

В същото време във Воронежска област в Русия губернаторът Александър Гусев съобщи за пожар "близо до взривоопасни обекти", вероятно склад за боеприпаси. Евакуирани са две населени места.

18:52 27.8.2024

Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев е извършил първия си тест на местно произведена балистична ракета.

Новината идва на фона на продължаващите призиви на Украйна към западните ѝ съюзници да премахнат забраната Киев да използва оръжия, доставени от тях, за да атакува военни цели дълбоко в Русия. Само така украинските сили ще могат да попречат на Кремъл да унищожава украинска гражданска и енергийна инфраструктура, казват украинските представители.

Украйна казва, че работи върху разработването на собствена балистична ракетна система с малък обсег на действие - "Хрим-2". Според информациите тя е проектирана да комбинира характеристиките на тактическа ракетна система и система за залпов огън.

Миналия уикенд Зеленски също потвърди съществуването на произведената в страната ракета „Паляница“, която той нарече „нов клас“ оръжие за Украйна.

11:15 27.8.2024

Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти

Русия нападна Украйна с дронове и ракети за втора поредна нощ в понеделник срещу вторник, предаде Ройтерс.

Твърди се, че това е най-мащабното въздушно нападение над Украйна от началото на руската инвазия насам. Засегнати са важни енергийни обекти в страната.

Най-малко четирима души бяха убити при атаката, още няколко десетки са ранени или изчезнали. Един от ракетните удари беше насочен срещу хотел в Кривий Риг, в южната част на Днипропетровска област. Загинаха мъж и жена.

Още двама души бяха убити в южната Запорожка област. В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Ударите нанесоха допълнителни щети и върху украинската енергийна инфраструктура. Такива щети има в градовете:

  • Волин и Ривне на северозапад;
  • Хмелницки, Лвив и Иванофранкивск на запад;
  • Житомир на север;
  • Днипропетровск, Кировоград и Виниця в Централна Украйна;
  • Запорожие на югоизток;
  • Одеса на юг.

Щети са нанесени и в столицата Киев, където обект на нападение е била водноелектрическа централа, съобщи представител на украинското външно министерство.

Небето над Киев по време на руска атака с дронове, 27 август 2024 г.
Небето над Киев по време на руска атака с дронове, 27 август 2024 г.

Видеоклип, верифициран от Ройтерс, показа повреден язовир и пожар след удара по централата.

Според украинските власти усилването на руските атаки има за цел да лиши хората в страната от ток и отопление в предстоящите месеци. Нападенията се смятат и за отговор на настъплението на Украйна в руската Курска област, където има и атомна електроцентрала.

16:38 26.8.2024

С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони

Рано в понеделник Русия предприе мащабна атака срещу Украйна, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа. Руската армия използва около 100 ударни дронове и над 100 ракети. по думите на украинския президент Володимир Зеленски.

В цялата страна беше обявена въздушна тревога, като повече от половината региони на страната бяха атакувани.

„Това беше една от най-големите атаки“, каза Зеленски.

До момента се съобщава за най-малко шестима убити и десетки ранени. Жертви има в областите Запорожка, Луцка, Харковска, Житомирска и Днепропетровска.

Ударени бяха и енергийни обекти. Руското министерство на отбраната потвърди, че е атакувало енергийната инфраструктура на Украйна - една от дългосрочните му тактики.

На този фон Зеленски отново призова Запада, включително Великобритания, САЩ и Франция, да променят своите правила и да позволят на Украйна да използва оръжията, произведени от тях, за да нанесе по-дълбоки удари в Русия. Към момента Украйна има разрешение да използва някои западни оръжия, за да поразява цели в Русия, но не и оръжия с голям обсег.

08:37 26.8.2024

Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски

Украйна продължава да напредва в руската Курска област и вече е поела контрола над още две населени места там. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение в неделя вечерта, без да уточнява кои са въпросните села или градове.

То идва, след като преди 20 дни украинската армия навлезе на руска територия и започна офанзива в Курска област. Сега по думите на Зеленски настъплението продължава да напредва с един до три километра. Той обоснова твърдението си въз основа на доклад на главнокомандващия въоръжените сили Олександър Сирский.

Информацията не може да бъде потвърдена през независими източници.

"Взети са под контрол още две населени места. Продължават активни действия по още едно населено място", каза Зеленски.

Русия не е коментирала думите му.

Заредете още

XS
SM
MD
LG