Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон обеща да "извади душата" на неваксинираните французи


Президентът на Франция Еманюел Макрон
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще продължи да "вади душата" на неваксинираните французи. Това каза самият той в интервю за в. "Паризиен", публикувано късно във вторник.

Думите му идват на фона на дебати във френския парламент, в които депутатите обсъждат дали тестването и преболедуването да отпаднат като възможност за получаване на COVID сертификат. Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила на 15 януари.

Във вторник във Франция бяха регистрирани почти 272 хил. новозаразени - най-високият брой, регистриран в отделна европейска държава от началото на пандемията.

"Наистина искам да извадя душата на неваксинираните. Ще продължим да го правим до последно. Това е стратегията", каза Макрон в интервюто си за френския вестник.

Думите му предизвикаха силни реакции във Франция, включително и заради езика, който използва президентът. Изразът "emmerder" (ядосвам, тормозя, вадя душата на някого) е определян като вулгарен и беше силно разкритикуван от противниците на Макрон.

"Един президент не трябва да говори така. Еманюел Макрон е недостоен за поста си", написа лидерката на крайнодесния "Национален сбор" Марин Льо Пен в Туитър.

"Никоя здравна криза не оправдава такива думи", коментира и сенаторът от крайнодясната партия "Републиканците" Брюно Ретайо.

"Еманюел Макрон казва, че се е научил да обича французите, но изглежда особено обича да ги презира", добави още той. "Можем да насърчаваме ваксинацията, без да обиждаме никого или да ги подтикваме към радикализация."

В интервюто си за в. "Паризиен" Макрон отбелязва, че не иска да "ваксинира хората насила", но се надява да ги мотивира да го направят, като "ограничи достъпа им до социални дейности възможно най-много".

"Няма да изпращам [неваксинираните] в затвора", каза Макрон. "Трябва да им кажем: от 15 януари няма да можете да ходите на ресторант. Няма да можете да ходите на кафе, няма да можете да ходите на театър."

Думите на френският президент идват само 4 месеца преди президентските избори във Франция. Макрон все още не е обявил официално кандидатурата си, но пред в. "Паризиен" той съобщи, че има желание да се кандидатира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG