Връзки за достъпност

Извънредни новини

Апелативният спецсъд окончателно върна делото за АЕЦ "Белене"


Подобно на първата инстанция, Апелативният специализиран съд също недоумява защо разследващите са отделили материалите за Делян Добрев от делото
Подобно на първата инстанция, Апелативният специализиран съд също недоумява защо разследващите са отделили материалите за Делян Добрев от делото

Обвинителният акт по делото за безстопанственост, свързана с проекта АЕЦ "Белене", окончателно е върнат на Специализираната прокуратура за остраняване на пропуски и неясноти. Това става ясно от определение на Апелативния специализиран съд, цитирано от "Сега".

С него председателят на съда Георги Ушев и колегите му Стоян Тонев и Николай Димитров потвърждават решението на първата инстанция. Апелативният спецсъд също приема, че обвинителният акт "не покрива минималния задължителен стандарт на описание на престъпленията, в които са обвинени подсъдимите и тяхното участие в тези престъпления".

Обвиняеми по това дело са бившите министри на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Румен Овчаров и бившите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков.

Сред разследваните по казуса беше и ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма от първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013) – Делян Добрев. След внасянето на делото в спецсъда, стана ясно, че прокуратурата е отделила материалите за него в отделно производство. Не е известно каква е неговата съдба, нито защо разследащите предпочетоха да не съобщят за внасянето на делото за АЕЦ "Белене" в спецсъда.

В определението на спецсъда, с което делото беше върнато на разследващите, съдия Виктор Чаушев подчерта, че прокурорите трябва да обосноват решението си да отделят материалите за Добрев.

"Констатирането на висящи обвинения за неизгодна сделка по отношение на обвиняемите Велков и Папазян, както и на такова за безстопанственост за друго лице, което въобще не е било включено в обвинителния акт, също е съществено процесуално нарушение, отстранимо единствено в досъдебната фаза на процеса", отбелязва сега Апелативният специализиран съд.

Спецпрокуратурата протестираше пред втората инстанция връщането на обвинителния акт не, защото смята това за неправилно, а защото претендираше, че той трябва да бъде върнат на Софийската градска прокуратура, която първончално водеше разследването. Там наблюдаващ прокурор по казуса беше Боряна Бецова. Апелативният спецсъд обаче постановява, че делото трябва да остане в спецпрокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG