Връзки за достъпност

Извънредни новини

Откриха останките от падналия в Черно море МиГ-29


Самолетите МиГ-29 на българските ВВС
Самолетите МиГ-29 на българските ВВС

Намерено е мястото, на което се е разбил падналият преди дни изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили. Откритите останки са разпръснати на голяма площ по морското дъно, но черната кутия засега липса. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг в четвъртък.

„Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено“, каза още Михайлов.

Преди седмица, по време на учение край Шабла, управляваният от майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база "Граф Игнатиево" МиГ-29 изчезна от радарите. По-късно Министерството на отбраната съобщи, че самолетът е паднал в Черно море и няма данни пилотът да е катапултирал.

След спасителна акция продължила повече от денонощие Министерството на отбраната съобщи, че издирваният пилот е загинал.

Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип, с които България охранява въздушното си пространство. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG