Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

19:10 14.4.2021

ГЕРБ ще предложи бившия министър на външните работи Даниел Митов за премиер. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов във Фейсбук в сряда.

"Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер. Искам да се види много ясно евроатлантическата ни ориентация", каза Борисов.

16:57 14.4.2021

Избраният за депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини репортера на „Нова телевизия“ Благой Цицелков в лъжа и каза, че „ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото“ му. Повод стана лапсус на репортера, който в живо включване каза вместо името на партията „Изправи се! Мутри вън“ „Има такъв народ“.

„Една от националните телевизии изрече мазна лъжа в ефир - говоря за „Нова ТВ“. Техният журналист си позволи да излъже в обедната емисия без капка срам. Я го пуснете тоя хубавец пак... Ако бяхме в Крумова България за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона“, казва Йорданов в собственото си предаване в ефира на телевизия ⅞.

Нова телевизия каза в позиция, че реакцията на неволната репортерска грешка е „притеснителна“. Асоциацията на европейските журналисти определи коментара на Йорданов като „недопустим“.

11:37 14.4.2021

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи в сряда, че няма да е кандидат за премиер от името на ГЕРБ. Той не каза кого ще предложи най-голямата партия за поста. От думите му стана ясно, че името на номинацията на ГЕРБ ще бъде обявена, след като президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на правителство.

Борисов обясни, че след като ГЕРБ е първа политическа сила, избирателите искат той да е премиер. Той обаче щял да предложи друг човек.

"Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две, на практика той това прави. И аз ще предложа друг министър-председател с много ясна, европейска, натовска ориентация", заяви Борисов.

10:46 14.4.2021

ГЕРБ ще „подходи отговорно“ към съставянето на ново правителство. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

„Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство“, каза Борисов. „Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията.“

19:01 13.4.2021

Най-голямата партия в новоизбраното 45-то Народно събрание – ГЕРБ, обсъжда и варианти на бъдещ кабинет, които не включват премиера Бойко Борисов. Това коментира външният министър Екатерина Захариева във вторник пред БНР.

"Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него като министър-председател, се обсъждат", каза Захариева, която беше избрана за депутат от листата на партията в Пазарджик.

18:12 13.4.2021

Клетвата на 45-то Народно събрание ще се състои в старата сграда на парламента. Това съобщи пред Свободна Европа Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“. Решението беше потвърдено от всички бъдещи парламентарни групи.

Предложението за „символичното преместване“ от бившата сграда на Партийния дом е направено от групата на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а за него са гласували всички партии, с изключение на ГЕРБ.

12:30 13.4.2021

Партиите в протестната коалиция "Изправи се! Мутри вън!" са готови да номинират членове на евентуален кабинет на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", ако оттам ги потърсят. Това обяви във вторник адвокат Николай Хаджигенов пред Нова телевизия.

"Обединението е важно. Ако [Слави Трифонов] се обърне към нас, имаме готовност да предложим хора", коментира юристът.

Хаджигенов добави, че с колегите му все още не са обсъждали конкретни имена за бъдещ председател на парламента, но "би трябвало трите протестни партии да изберат председател, който да е от тях – това е най-логичното нещо".

12:27 13.4.2021

Президентът Румен Радев издаде във вторник указ, с който свика първото заседание на 45-тото Народно събрание на 15 април от 9.00 часа.

Свикването на парламента е следващата стъпка, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в неделя окончателния списък с новите депутати, избрани на вота на 4 април.

ГЕРБ ще има 75 депутати, партията на Слави Трифонов - 51, БСП е с 43 депутати, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

13:49 12.4.2021

Победителят от изборите ГЕРБ ще направи предложение за съставяне на правителство и няма да върне мандатът, който по Конституция им се полага. Това заяви вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на партията Томислав Дончев по време на пресконференция в понеделник.

“Ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство! Да, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия парламент!”, каза Дончев. По негови думи предложенията за премиер, министри и председател на Народното събрание ще бъдат обявени през следващите дни, като сред предложените ще има “и приемственост и промяна“.

Според кандидата на партията и бивш външен министър Даниел Митов опитът ГЕРБ да бъде заобиколен при съставяне на ново правителство може да доведе до криза. Той подчерта, че най-важно е България да има стабилно правителство, а по думите му международните партньори на партията са изявили притеснение за възможността за съставяне на кабинет, който да продължи евроатлантическата интеграция на страната. Митов добави, че въпросът е бил повдигнат лично от председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

“Партии членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят с първата по големина сестринска партия от ЕНП. Това е огромно притеснение в Европа”, каза Митов и добави, че не е получавал покана да застане начело на кабинет, предложен от ГЕРБ.

13:40 12.4.2021

Над 200 общински и областни структури на БСП са подкрепили лидера на партията Корнелия Нинова и са настояли тя да не подава оставка от поста. Това става ясно от прессъобщение, изпратено от пресцентъра на партията в понеделник.

Подкрепата се случва на фона на остри медийни коментари за отговорността на Нинова, под чието ръководство БСП остана на трето място на изборите на 4 април и получи исторически най-ниската си подкрепа в абсолютен брой гласове. След вота Нинова обяви, че отговорност ще понесе Изпълнителното бюро на левицата, а тя ще запази поста си.

Разговорите между ръководството на Позитано 20 и местните структури на БСП са се състояли по настояване на Нинова. Пред нея местните организации са й засвидетелствали подкрепа. Само БСП-Перник и Якоруда са поискали оставката й, но с уговорката, че това е инициатива на местното партийно ръководство и не е обсъждано с целите организации.

От пресцентъра на БСП изтъкват, че целта на срещите е била изслушване на мнението на структурите за необходимите действия от тук нататък, както във вътрешнопартиен план, така и по отношение поведението на парламентарната група при формиране на правителство.

Местните организации на левицата са се обединили около идеята, че предсрочни избори сега няма да са полезни за страната и не биха дали възможност за трайно разграждане на модела на управление.

11:26 12.4.2021

Коалицията „Демократична България“ е готова да преговаря с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов за съставяне на правителство. Това каза съпредседателят на обединението Атанас Атанасов пред бТВ.

„Ние бихме имали готовност, ако бъдем поканени за преговори с формацията на Слави Трифонов да обсъдим по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, което да отстрани Борисовата държава от власт“, каза избраният за депутат от партията Атанас Атанасов в интервю.

Той допълни, че „Демократична България“ няма да преговаря за съставяне на правителство с БСП, но не изключи възможността левицата да подкрепи правителство, в което обединението участва.

„Няма да преговаряме с БСП, но ако те подкрепят правителство, в което ние участваме, това е тяхно право“, каза той.

Съпредседателят на Зелено движение, една от трите партии в „Демократична България“, Владислав Панев също не изключи възможността обединението да участва в правителство, подкрепено от партиите, които досега бяха в парламента.

„Ние не можем да изключваме подкрепа от никого, когато се стигне до гласуване на правителство. Обаче трябва да търсим подкрепа за осъществяване на необходимите реформи в България. Няма как да очакваме такава подкрепа за съдебната реформа нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Така че те са изключени от уравнението на този етап“, каза избраният за народен представител Владислав Панев пред БНТ.

Той също не изключи възможността „Демократична България“ да подкрепи правителство на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, но посочи, че това зависи от ангажиментите за реформи.

19:10 11.4.2021

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ ще внесе предложение за създаване на комисия, която да извърши ревизия на третия кабинет на Бойко Борисов. Това обяви Мая Манолова в неделя пред БНР с уточнението, че идеята ще бъде подкрепена от „Има такъв народ“.

„Разговаряли сме с партията на Слави Трифонов и те ще подкрепят този проект за решение. Ще настояваме да има парламентарен контрол всеки ден на всеки един от министрите на Бойко Борисов. Първи в парламента ще извикаме финансовия министър", обяви Манолова.

По думите ѝ коалицията ще настоява и за изслушване на вицепремиера Томислав Дончев заради средствата по Плана за възстановяване. Преди дни Дончев обяви, че не е почтено това правителство да внася в ЕК българския план за възстановяване, по който в страната се очакват 18 млрд. лв. евросредства.

Според Манолова това решение представлява „наказателна акция“ на Борисов срещу българския народ и парламентът трябва да вземе решение за изпращане на плана преди изтичането на крайния срок за това на 30 април.

16:27 11.4.2021

Ако министрите от настоящия кабинет на Бойко Борисов, които са избрани за депутати, встъпят в длъжност в 45-ото Народно събрание, има риск от конституционна криза. Това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в неделя пред БНР.

„Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“, коментира лидерът на ДСБ.

Според него „се борят две тенденции – кабинет без ГЕРБ или нови избори“. Атанасов съобщи, че „Демократична България“ ще заседава, за да бъдат обсъдени бъдещите действия на коалицията. Той добави, че „в политиката има базови принципи – един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия“.

„Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство... Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е – ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори.“

12:53 11.4.2021

Протестното обединение "Изправи се! Мутри вън!" на т.нар. Отровно трио, Мая Манолова и Татяна Дончева води разговори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" по повод вижданията им за управлението на страната. Това заяви Арман Бабикян в неделя пред БНТ.

"С "Има такъв народ" просто си разговаряме, налучкваме идеите. Има много сериозно сходство по огромна част от идеите", коментира той пред националната телевизия.

По отношение на различните позиции на Николай Хаджигенов, Мая Манолова и Татяна Дончева за евентуалното бъдещо сътрудничество с БСП и ДПС в 45-ото Народно събрание, Бабикян каза, че в коалицията им няма разцепление.

"Ние не сме казармата ГЕРБ, в която един вдига моливче и всички гласуват под строй", добави избраният за депутат от листата на "Изправи се! Мутри вън!". По думите му "задача номер 1 е да съставим кабинет без участието на ГЕРБ".

12:43 10.4.2021

Телевизионният водещ и лидер на втората политическа сила в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, наруши в събота мълчанието си през последните няколко дни.

„Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване“, написа Трифонов в профила си във фейсбук без да коментира бъдещите си политически намерения.

Последното му изявление беше по-рано тази седмица, когато отново в социалната мрежа напомни, че конституционната процедура предвижда първият мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на спечелилата партия вота – ГЕРБ. Преди това Трифонов съобщи в изборната нощ, че има симптоми на COVID-19 и се е самоизолирал.

Оттогава досега „Има такъв народ“ получи различни предложения за подкрепа на кабинет с участието на партията от лидерите на ГЕРБ, ДПС и БСП – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова. Сценаристът Тошко Йорданов от екипа на Трифонов обаче заяви, че формацията им няма да се коалира с нито една партия от предишния парламент.

10:18 10.4.2021

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи в събота подкрепа за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която стана втора политическа сила след ГЕРБ на парламентарните избори.

По думите ѝ подкрепата на социалистите може да бъде по политики, а не като математически сбор на мнозинство в 45-ото Народно събрание. Освен това Нинова уточни, че предлага това „без ангажимент“, тоест – без участие в евентуалния кабинет на Трифонов.

„Претърпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на сила, без която не може – много парадоксална ситуация“, коментира лидерът на БСП в съботния сутрешен блок на БНТ.

Варианти за някаква подкрепа за правителство с участието на „Има такъв народ“ вече бяха предложени от председателите на другите две партии, които бяха и в миналия парламент – ГЕРБ и ДПС.

Първо премиерът Бойко Борисов подхвърли, че може да даде на Трифонов „10 дежурни депутати“, които да гласуват с неговата група, а преди ден намрение за подкрепа за кабинет на новите партии в Народното събрание заяви и Мустафа Карадайъ.

Засега от „Има такъв народ“ поддържат позиция, че няма да правят коалиция с никоя от досегашните парламентарно представени политически сили.

15:47 9.4.2021

ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии, влезли в парламента. Това каза председателят на Движението за права и свободи Мустафа Кардайъ в петък. По думите му движението няма да подкрепи правителство на "срутилите се на парламентарните избори партии ГЕРБ и БСП".

На подкрепата от ДПС могат да разчитат "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и Демократична България. Крадайъ подчерта, че партията не желае да участва в правителство срещу гласовете на депутатите си.

Ако в рамките на 45-я парламент не може да се състави кабинет, ДПС е готово за нови избори, допълни председателят на движението.

11:12 9.4.2021

ВМРО поиска касиране на вота в секциите в Турция. Евродепутатът Ангел Джамбазки твърди, че са констатирали нарушения при гласуването там.

ВМРО остана извън Народното събрание. Партията ще изпрати предложение до институциите, които могат да сезират Конституционния съд - Министерския съвет, Главна прокуратура, ВАС, ВКС и Народното събрание.

Джамбазки каза още, че ВМРО признава резултата от парламентарните избори.

08:22 9.4.2021

През нощта срещу петък Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на мандатите в следващото Народно събрание.

Резултатите от изборите бяха обявени още във вторник, а два дни по-късно ЦИК взе решение и коя политическа сила колко депутата ще има от всеки избирателен район в България.

ГЕРБ ще имат 75 депутати, партията на Слави Трифонов - 51, БСП са с 43 депутати, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Тук може да видите разпределението и по райони в страната:

15:14 8.4.2021

Лидерката на коалицията "Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова предупреди Николай Хаджигенов, че не е задължително той да бъде част от бъдещата им парламентарна група. Повод за реакцията е интервю на Хаджигенов за БНТ, в което той допуска възможност да бъде министър с подкрепата на БСП или ДПС.

Манолова каза, че това е лично мнение, което "по никакъв начин не ангажира коалицията". Тя каза, че предстои сформиране на парламентарна група и "не е задължително г-н Хаджитенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС".

"В пазарлъци с ГЕРБ, БСП и ДПС не влизаме", каза Манолова и предупреди, че "нито един, който си позволи да влиза в договорки, няма да бъде част от парламентарната ни група".

Манолова каза, че разговори за общи действия ще има само с "Има такъв народ" и "Демократична България".

В началото на предизборната кампания Манолова коментира в интервю за Свободна Европа, че евентуална парламентарна група на движението няма да се разцепи, защото по “основните въпроси, свързани с подкрепата на управления, в които участват ГЕРБ, ДПС и техните патерици, имаме ясно заявена позиция“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG