Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

13:09 8.4.2021

Председателката на БСП Корнелия Нинова отговори на думите на Бойко Борисов, че такова срутване като на БСП не е виждал десетилетия.

"Борисов преди да говори за БСП да си гледа неговата партия. Защо след 11 години управление и еднолична власт се докара дотам, че дори с целия държавен ресурс, с излетите милиарди и брутално накупени гласове не може да управлява повече и да мръдне в парламента без гласовете на поне още две партии", написа във Фейсбук Нинова.

11:36 8.4.2021

Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че е подал заявление до ЦИК, че се отказва от мястото си като народен представител. Борисов беше водач на листата на ГЕРБ в 25-и район в София и в Пловдив град.

"Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен", написа лидерът на ГЕРБ.

"Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана - срутиха се те. Такова срутване като на БСП аз не съм виждал десетилетия наред", казва Борисов във видеото.

11:34 8.4.2021

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще използва мандата за съставяне на правителството, който президентът Румен Радев трябва да му връчи. Борисов обаче призова втория в класирането - Слави Трифонов, да поеме отговорност и да предложи също правителство.

11:32 8.4.2021

Изборите промениха поне 5 неща - за първи път от създаването си партията ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов са в слаба позиция; в Народното събрание влизат три нови политически сили и подменят почти половината му състав; трите големи политически партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, които по двойки или поотделно можеха да решават всичко, днес вече не са трите големи политически сили; националистите остават извън парламента за първи път от 16 години насам; а българите по света не просто гласуват повече от преди, но и вече са ключов фактор за крайния резултат.

11:31 8.4.2021

На 6 април Централната избирателна комисия обяви крайните резултати от изборите за Народно събрание, проведени на 4 април. В парламента влизат 6 политически сили.

XS
SM
MD
LG