Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алпинистът Атанас Скатов загина в подножието на K2


Кадър с Атанас Скатов отпреди няколко дни в района на Базов лагер на К2
Кадър с Атанас Скатов отпреди няколко дни в района на Базов лагер на К2

Алпинистът Атанас Скатов загина в подножието на втория по височина връх в света К2. Това съобщиха за Свободна Европа от Seven Summit Treks - компанията организатор на експедицията. “Вече изпратихме тялото му с хеликоптер към град Скарду”, уточниха оттам. Българското Министерство на външните работи (МВнР) потвърди информацията.

“Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан”, се казва в официално прессъобщение на МВнР.

Външно съобщава, че на 5 февруари около 11:20 ч. местно време Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера на пакистанската армия. Алпинистът е открит в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

Междувременно БНР съобщи, е въжетата не са причина за падането на Скатов, позовавайки са на информация от организаторите на експедицията.

К2 е висок 8611 м. и се смята за по-труден технически и по-опасен от Еверест. Той е и най-смъртоносният от всички осемхилядници. Над 80 алпинисти са загубили живота си в подножието му, а по-малко от 320 души са го изкачили успешно.

През зимата условията са още по-предизвикателни, защото рискът от лавини е много висок. Силни ветрове развиват скорост до 200 км/ч, а температурите достигат мунис 50 градуса. К2 беше последният непокоряван през зимата осемхилядник, докато на 18 януари десетима непалци не го изкачиха заедно.

Българският алпинист Атанас Скатов е част от същата експедиция, но заедно с останалите близо 50 международни алпинисти тогава избраха да изчакат по-добри условия в Базовия лагер. На 2 февруари групата съобщи, че след 18-дневно чакане ще опитат да изкачат върха на 4-ти или 5-ти февруари. Това беше 21-ата експедиция на българина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG