Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалдемократите печелят изборите в Румъния


Социалдемократите печелят, въпреки падането им от власт след вот на недоверие преди година и изпращането в затвора по обвинение в корупция на бившия лидер на партията Ливиу Драгня
Социалдемократите печелят, въпреки падането им от власт след вот на недоверие преди година и изпращането в затвора по обвинение в корупция на бившия лидер на партията Ливиу Драгня

Лявата Социалдемократическа партия (PSD) печели парламентарните избори в Румъния. По данни на Централната избирателна комисия при преброени 99% от бюлетините партията събира 29.8% от вота за долната камара и 30.2% за горната камара на парламента.

Управляващата проевропейска Национална либерална партия (PNL) остава на второ място с 25.1 % от гласовете за долната камара и 25.5% за горната. Трети останаха от дясноцентристкото обединение между “Спаси Румъния“, “Обединение“ и “Партията на солидарността“ (USR-PLUS) с 14.5% за долната камара и 15% за горната.

Като най-голяма изненада се приема резултатът на крайнодесния Съюз за обединението на румънците, създадена преди година, която се бори за обединението на Румъния и Молдова. Те получават 8.7% в долната камара и 8.8% в горната.

Въпреки победата PSD трудно ще успее да формира правителство, тъй като сред останалите партии не се очаква да има такива, които са готови да влязат в коалиция с тях. В миналото президентът и бивш лидер на PNL Клаус Йоханис заяви, че няма да позволи на социалдемократите да се върнат на власт до изтичането на мандата му през 2024 г.

Самите избори се смятаха за тест на доверието към либералите, който да позволи провеждането на необходимите реформи в страната. Въпреки призивите на Йоханис и министър-председателя Людовик Орбан за масово гласуване, изборите бяха белязани от едва 32% избирателна активност – по-ниска от тази през 2016 г.

Именно голямата победа на социалдемократите преди четири години им позволи да формират правителство, което инициира радикални промени, свързани с атака към правосъдната система. Това доведе до масови протести в страната, а ЕС и САЩ отправиха предупреждения към Букурещ.

Партията загуби властта, след като преди година не издържа на вот на недоверие. Въпреки че лидерът ѝ Ливиу Драгня попадна за три години и половина в затвора заради корупция, PSD запази сериозната си мрежа от партийни организации, които активно се включиха в изборите.

Новият лидер Марчел Чолаку се дистанцира от Драгня, а по време на кампанията той и съпартийците му атакуваха PNL основно във връзка със справянето им с пандемията в Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG