Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Приятно ми е, Бонд. Джеймс Бонд". Шон Конъри на 90


Шон Конъри като Джеймс Бонд
Шон Конъри като Джеймс Бонд

Да го видят на живо са мечтали поне две поколения, а и как би могло да е иначе? Той е Джеймс Бонд, той е бащата на Индиана Джоунс, той е "съкровището на Шотландия", той е просто Шон Конъри.

На 25 август Шон Конъри навърши 90 години. Той спря да играе в киното, когато беше на 76 и тъкмо беше получил наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт. Има Оскар, три Златни глобуса, две награди BAFTA и е рицар-бакалавър на Великобритания. Казва да спрат да го канят за работа и да разберат, че и животът на пенсионер е страхотен купон. Не само киното.

Шон Конъри е роден през 1930 г. в семейството на чистачка и заводски работник. Като дете е разносвач на мляко. Втората световна война тъкмо е свършила, когато постъпва в морския флот, но заради обострила се язва е принуден да го напусне три години по-късно. Връща се у дома и работи като шофьор на камион, спасител в басейн, модел на студенти по изобразително изкуство. Полира мебели, вечер гледа деца. Помага на сценичните работници в King's Theatre и там му става по-интересно, отколкото другаде.

Той е на 23, когато в родния му Единбург се поставя прочутият мюзикъл "Южният Пасифик" и той отива на прослушване за малка роля. Печели я. По същото време се сприятелява с един друг начинаещ актьор - Майкъл Кейн. 20 години по-късно те се срещат и на снимачната площадка - във филма "Човекът, който искаше да бъде крал", един от хитовете на 1975 година.

Първата любов на Шон Конъри е театърът, а времето е началото на 50-те. Тогава той започва да чете всичко, което приятели актьори му дават - от Шекспир до Ибсен, като междувременно работи на няколко места, за да се изхранва. Взима уроци по сценична реч, мести се в Лондон и получава малко по-голяма роля в един от театрите. После идват участия в още няколко постановки, които му помагат да стигне до телевизията - с епизодични роли в сериали на Би Би Си.

Киното започва за него през 1957 г., но първите филми нямат успех, а и той не прави особено впечатление. На 29 години започва да получава първите си по-сериозни роли в телевизионни и кино продукции. От първия "Джеймс Бонд" го делят още само три години.

Шон Конъри играе британския секретен агент 007 в първите пет филма от поредицата - "Доктор Но" (1962), "От Русия с любов" (1963), "Голдфингър" (1964), Операция "Мълния" (1965) и "Човек живее само два пъти" (1967). След като отказва да участва в шестия епизод, той се завръща в седмия - "Диамантите са вечни" (1971), а после и в "Никога не казвай никога" (1983). И макар да има повече от 70 роли в киното, той си остава в историята като първия мъж, изрекъл класическата фраза при запознанство: "Приятно ми е, Бонд. Джеймс Бонд."

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG