Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стигна твърде далеч". Viber обяви, че прекратява всякакви отношения с Facebook


Едно от приложенията за безплатна комуникация през интернет - Viber, което е лидер на пазара в България, обяви, че прекратява всякакви бизнес отношения с Facebook. Причината, която изтъкват от компанията, са неуспешните опити на социалната мрежа да спре речта на омразата.

От Rakuten Viber съобщиха, че се присъединяват към глобалното движение срещу технологичния гигант #StopHateForProfit. На 17 юни шест организации призоваха компаниите да спрат да рекламират във Facebook до края на юли, за да покажат на социалната мрежа, че не полага достатъчно усилия за ограничването на расизма в платформата.

Една от тях, Color of Change, твърди, че от пет години призовава Facebook да предприеме действия, но платформата отказва да поеме отговорност за речта на омразата и нарастващата дискриминация в техните платформи. Според нея това, което позволява на Facebook да не реагира по никакъв начин, са приходите от корпорациите, възлизащи на 70 милиарда долара годишно.

В #StopHateForProfit влизат и още пет организации, според които Facebook е допуснал подстрекателство към насилие над протестиращите, които се борят за расова справедливост в САЩ след смъртта на Джордж Флойд и много други.

Viber очаква да прекрати бизнес отношенията си с Facebook до началото на юли 2020, като разходите за реклама незабавно ще бъдат спрени. Те ще премахнат от платформата си Facebook Connect, Facebook SDK и GIPHY.

За потребителите това означава, че няма да могат да свързват акаунтите си във Viber и Facebook. Чрез Facebook SDK (Software Development Kit) разработчиците на мобилни приложения интегрират Facebook в дадено мобилно приложение, в случая Viber. А GIPHY е база данни и търсачка за GIF файлове - кратки видеа без звук, която беше придобита от Facebook през 2020 за 400 млн. долара. Потребителите на Viber вече няма да имат достъп до тези услуги.

Според глобалния изпълнителен директор на Viber Джамал Агауа компанията Facebook e стигнала твърде далеч и продължава да демонстрира неразбиране на основната роля, която заема в света. "От неправилното управление на данни и липсата на сигурност в приложенията си, до възмутителното отношение и липсата на мерки за защита от опасна реторика", казва Агауа и допълва, че Viber не е арбитър в тази игра, но "истината е, че много хора страдат от разпространението на обидно съдържание. И всяка компания следва да заеме ясна позиция по темата".

Критиките идват на фона на статус на основателя на Facebook Марк Зукърбърг, публикуван в официалния му профил в социалната мрежа на 16 юни, в който той заявява, че компанията се противопоставя на расизма и дискиминацията от всякакъв вид. "Един от начините, по които работим за изграждането на по-приобщаваща платформа, е чрез откриване на ново място във Facebook, за да усилим черните гласове и да вдъхновим хората да предприемат действия за насърчаване на расовата справедливост".

Той допълва, че наскоро са започнали да изграждат продукти, които насърчават расовата справедливост. "И това е само началото. Ще продължим да го разширяваме с течение на времето - носейки повече информация и ресурси - и имаме и други подобни проекти", допълва медийният магнат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG