Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Персийската мощ". С каква военна сила разполага Иран


Войници от иранските военни сили маршируват по време на парада по повод деня на армията
Войници от иранските военни сили маршируват по време на парада по повод деня на армията

Очакванията за евентуален конфликт между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани и изстреляните от Техеран в отговор десетки ракети, повдигнаха въпроса за възможностите на иранските военни и колко всъщност са силни те.

Отговорът на този въпрос се крие във въпроса за преследваните от Иран стратегически цели.

Основна цел на Техеран е да прокарва влияние и да пази интересите си в Близкия изток или поне да възпрепятства опоненти като Саудитска Арабия да вземат превес. За да изпълни тази цел Техеран прави всичко по силите си, за да отслаби и постоянно да държи под напрежение контингентите на САЩ, които са разположени в 10 от страните в региона, а крайната цел на Иран е те да напуснат.

Без атомни бомби, но с помощ от приятели

Иран има широко известна и много противоречива ядрена програма, но все още няма капацитета да произведе ядрено оръжие.

„Имат програма за балистични ракети, но нямат такива с голям обхват, които да могат да достигнат до САЩ“, отбелязва "Атлантик". От изданието подчертават също, че Иран няма големи партньори в региона и се ползва само с „прилични“ връзки с Русия и Китай.

Като една от най-изолираните държави в света Иран се придържа към стратегията за водене на военни действия през трети страни, т.нар. проксита. Това най-често са удари, насочени към уязвими цели на САЩ и техните съюзници.

Скромен бюджет за отбрана

Бюджетът за отбрана на Иран през 2019 г. е повече от 13 млрд. долара, което нарежда страната на 18-то място в света по този показател според Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Това нарежда Техеран много зад регионалните опоненти като Саудитска Арабия и Израел, които са похарчили съответно 70 и 18.5 млрд. долара за същия период. САЩ е недостижим лидер в света с похарчени повече от 700 млрд. долара.

Военните разходи на Иран са спандали с 9.5 % за 2018 г. в сравенение с предишните 12 месеца. Основна причина са икономическите проблеми, причинени от американските санкции, наричани от Вашингтон стратегия за „максимален натиск“.

Иранските военни и по-специално Иранската революционна гвардия (ИРГ) обаче не разчитат за финансирането си само на държавния бюджет.

„Военните контролират една пета от пазарната стойност на компаниите, листвани на Техеранската борса, и притежават хиляди други фирми, които генерират приходи за въоръжените сили. ИРГ контролира и голяма част от нелегалната икономика в страната“, казват от базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрацията (ФЗД).

Най-многобройни в Близкия изток

По отношение на „военна сила“ Иран се позиционира на 14-то място от общо 137 държави в света в класацията за глобална военна мощ на "Бизнес инсайдър" за 2019 г.

Техеран разполага и с най-многобройната армия в Близкия изток, наброяваща 523 хил. души на активна служба, както и 350 хил. резервисти.

От активните войници 350 хил. са част от обикновената армия, а поне 150 хил. са в редиците на (ИРГ), която е най-силното звено на иранските военни.

Пример за важността на ИРГ в Иран е фактът, че техният главнокомандващ Хюсеин Салами докладва директно на върховния лидер Али Хаменей.

Самите ИРГ са разделени на 5 подгрупи.

Специалните части „Ал Кудс“, начело на които от десетилетия стоеше Касем Солеймани, са натоварени основно с операциите извън територията на страната. Информациите за тяхната численост са многобройни, но според експерт, цитиран от Ен Би Си, в тях се бият между 17 и 21 хиляди човека.

Те обаче служат и за въвличането на шиитски милиции от други страни, които по данни на "Гардиън" наброяват повече от 200 хил. души.

Друга група в рамките на ИРГ са силите "Басидж" – паравоенна организация с 90 хил. членове, които биват мобилизирани за опазването на реда в случаите като появилите се национални протести в Иран през ноември.

Боен кораб на иранския флот
Боен кораб на иранския флот

Под шапката на ИРГ оперират и 20 хил. военни от флота на Иран, които разчитат най-вече на множество от плавателните съдове, предназначени за контрол в Ормузкия проток. Те бяха замесени в конфронтациите с чуждестранни танкери, преминаващи през Персийския залив.

Танкове, флот, самолети

Иран разполага с 1634 танка, което го поставя на 18-то място от 137 страни в света. Към тях трябва да се прибавят и 2 345 бронирани бойни машини и 1900 ракетни установки.

Големият брой танкове обаче се състои от стари модели. Единствено моделът "Карар", който трябваше да бъде доставен през 2018 г., може да се сравнява с някои от по-добрите модели танкове в света.

От своя страна флотът на Иран е доста скромен и не разполага със самолетоносач или разрушител.

Налични са шест фрегати, три корвети, 34 подводници и 88 патрулиращи плавателни съдове. Подводниците са от руския клас „кило“, наричани „черни дупки“, тъй като не могат да бъдат засичани.

Военно-въздушните сили изостават в сравнение с тези на регионалните сили. Иран има 509 летателни апарата, докато Саудитска Арабия и Израел притежават съответно 848 и 595. Важно в случая да се спомене е, че САЩ също имат сериозно присъствие на самолети в региона.

Голяма част от военната техника всъщност е от времето на войната в Персийския залив през 1991 г., когато Садам Хюсейн прехвърля много самолети в Иран, за да избегне унищожението им от американски части.

Основна част от ВВС на Иран пък са съставени от американските Ф-4, Ф-5 и Ф-14, конструирани през 70-те години на 20 в.

Ролята на ракетите

Заради наложените на Техеран санкции, на военните се наложи значително да намалят вноса на военна техника в последните години. Това създаде увеличаване на нуждата от развитие на собствените технологии за военните цели на страната, придружено с внос на нискокачествени части от Русия и Китай.

Иран разчита също и на производството на ракети, за да се преодолее пречката от по-ниското качество и наличност на оръжия, в сравнение с регионалните противници, САЩ и други западни държави. Ракетите, с които разполагат иранските военни, са Шабаб 1, чийто обхват е 300 км., а оръжието за "последни мерки" е Шабаб 3 с обхват 2 000 км., която би могла да удари Израел.

Според Международния институт за стратегически проучвания Техеран разполага и с 32 батареи от руските противоракетни системи С-300.

Киберайвона, дронове и следващи действия

Иранските военни сили разполагат и с дронове, които са използвани както в операции в Ирак, така и в Израел. Смята се, че безпилотните самолети са били използвани и за атаката над съоръжения на територията на Саудитска Арабия през септември.

По данни на "Ню Йорк таймс" съществува и опасение, че след убийството на Солеймани е възможно Иран да отговори с масирана кибер атака срещу САЩ и свързани с тях обекти.

Най-вероятно обаче последващите действия на Техеран ще са свързани с познатата стратегия на война чрез свързани с тях шиитски милиции и в краен случай нови ракетни атаки над бази на САЩ с цел американските войници да бъдат изтикани далеч от територията на страната.

Според анализатори най-тежкият удар, който Иран може да нанесе, е при случай на военни действия в Ормузкия проток и евентуалното негово затваряне. Подобна ситуация би довела глобалните енергийни пазари до тежка криза, докато Техеран ще може да разчита на четвъртите най-големи залежи на петрол в световен мащаб.

XS
SM
MD
LG