Връзки за достъпност

Извънредни новини

Перник обяви бедствено положение


На заседание на Кризисния щаб в събота е взето решение за въвеждане на бедствено положение в община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров, цитиран от БТА. По думите му целта на тази мярка е да се предприемат спешни аварийни и строително-монтажни работи, които да увеличат притока към язовир "Студена".

Повече от месец миньорският град е във воден режим, наложен, за да ограничи оттока от язовира, чието количеството вода е в критичния минимум.

"От вчера е въведен по-сериозен воден режим. Въпреки това предприетите мерки не са достатъчни, защото рискът да навлезем в мъртвия обем на язовир "Студена" е реален в следващите месеци", предупреди пернишкият кмет.

По думите му с присъствието на министър Емил Караниколов в Перник държавата се намесва пряко в дейностите, които трябва да увеличат потока водни количества към язовира. Караниколов съобщи, че министърът на икономиката и държавната компания "Монтажи" ще започнат с директно възлагане на набелязаните през последните няколко дни дейности.

Мерките включват сондиране в т.нар. карстов басейн над язовир "Студена", изграждане на съоръжение, което да хване горната част на река Струма и да я насочи към язовира. "Има работен план на инж. Атанас Русев, който е добре запознат с всички водохващания и подземни води в района", каза кметът. Според него планът е сравнително евтин и среща подкрепата на държавата.

Бедственото положение е обявено за седемдневен период. Кризисният щаб е постоянно действащ и при необходимост може да го удължи.

"Държава и община работят в пълна координация на язовир "Студена", заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му общинската и държавна администрация са свършили изключително много работа през последния месец и в момента има готови проекти и документация. Строителната техника от вчера е на язовира. Там са и професори, и експерти от университетите, които правят необходимите анализи.

"Най-напред се анализира какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения поток на язовир "Студена". Съответно се проверява дали същият обем достига до язовира, или се губи в земните недра", каза министърът.

След 3 - 4 дни, когато има информация за дебита, който влиза от Струма към язовира, вероятно ще започне изграждането на връзката, която директно да вкарва вода в "Студена".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG