Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирански военен миноносец навлезе в Червено море


„CMA CGM Palais Royal“ - най-големият в света контейнеровоз, задвижван от природен газ, плава в залива на Марсилия, Южна Франция, на 14 декември 2023 г. Френският корабен гигант CMA CGM обяви, че прекратява преминаването на контейнерни кораби през Червено море
„CMA CGM Palais Royal“ - най-големият в света контейнеровоз, задвижван от природен газ, плава в залива на Марсилия, Южна Франция, на 14 декември 2023 г. Френският корабен гигант CMA CGM обяви, че прекратява преминаването на контейнерни кораби през Червено море

Иранският ескадрен миноносец Alborz е навлязъл през стратегическия проток Баб ал-Мандеб в Червено море, където в края на 2023 г. зачестиха нападения срещу кораби, съобщиха държавните медии в Иран на 1 януари.

Според информационна агенция Тасним, свързана с подчинения на върховния лидер на страната Корпус на гвардейците на ислямската революция, този ход се дължи на събитията, свързани с подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути (хуси), които действат в региона.

Новината идва, след като САЩ създадоха многонационална военноморска оперативна група за защита на корабоплаването от техните нападения. Българският военен министър Тодор Тагарев каза преди дни, че България може да се присъедини към групата държави, които се включиха в тази група, след като бяха атакувани два кораба, на които има българи.

От ноември насам хутите атакуват кораби в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка Хамас във войната с Израел. Заради това много големи корабни компании преминаха към по-дългия и скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо да минават през Суецкия канал. Той обслужва около 12% от световната търговия.

Според ирански медии 51-годишният военен кораб Alborz става въпрос за разрушител от клас "Алванд", който е част от 34-ия флот на иранските военноморски сили. Той е придружаван от поддържащ кораб и още през 2015 г. е патрулирал в Аденския залив в северната част на Индийския океан и в пролива Баб ал Мандеб.

Ирански военни кораби действат в открити води от 2009 г. насам, за да охраняват морските маршрути, да се борят с пиратството и да изпълняват други задачи, отбелязва агенция Тасним.

Пети флот на САЩ каза, че не може да говори от името на иранските военноморски сили или да коментира непотвърдени съобщения за движението на иранския кораб, съобщи Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG