Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военноморските сили на САЩ унищожиха лодки на хутите в Червено море след опит за отвличане на кораб


Военен хеликоптер на хутите над товарния кораб Galaxy Leader в Червено море. Снимката е илюстративна.
Военен хеликоптер на хутите над товарния кораб Galaxy Leader в Червено море. Снимката е илюстративна.

Военноморските сили на САЩ са унищожили три "малки лодки" на хутите, които са се опитали да превземат кораб в Червено море. Това съобщиха американските военни в неделя, цитирани от Би Би Си.

Новината идва на фона на редица нашествия на хутите в Червено море на кораби, които според тях са свързани с Израел. В три случая на борда на отвлечените от тях кораби имаше българи.

Четири лодки на хутите са обстрелвали кораба Maersk Hangzhou, който е регистриран в Сингапур, но се управлява от датска фирма, съобщиха САЩ в неделя.

Хеликоптери от намиращите се наблизо американски военни кораби са се отзовали на сигнал за бедствие. След като те също са били обстрелвани, са потопили три от лодките "при самозащита".

Членовете на екипажа са били убити, а четвъртият плавателен съд е успял да избяга.

Това е второто нападение срещу кораба Maersk Hangzhou в рамките на 24 часа, след като в събота той беше атакуван с ракети.

Хутите нападат кораби в Червено море от ноември. През ноември те превзеха товарния кораб „Галакси лийдър“ и танкера „Сентрал парк“. И в двата случая на борда на плавателните средства имаше българи. В началото на декември беше превзет и български кораб, плаващ под малтийски флаг.

Атаките в региона доведоха до повишаване на напрежението и скок на цените на петрола на световните пазари.

Един от най-важните морски маршрути за световната търговия минава през Червено море. Той води до Суецкия канал. Затова в региона бяха изпратени американски и британски военни кораби.

Миналата седмица САЩ за пръв път директно обвиниха Иран за атака с дрон срещу японски танкер, превозващ химикали в Индийския океан. Причината е, че се смята, че Иран подкрепя йеменските хути.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG