Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Кога новата военна помощ от САЩ ще пристигне в Украйна


Украински военнослужещ подготвя гаубица за стрелба, 20 април 2024 г.
Украински военнослужещ подготвя гаубица за стрелба, 20 април 2024 г.

Пакетът с нова военна помощ от САЩ за Украйна вече е на финалната права. Какво включва той? Кога ще се доставят оръжията? И защо изпращането им е толкова спешно? Ето отговорите.

Доставките на нови оръжия и боеприпаси в Украйна ще започнат в рамките на дни, след като новият пакет американска военна помощ за Киев бъде окончателно одобрен. Оръжията ще се изпращат както от САЩ, така и от складове в Европа, за да може времето за доставка да се съкрати.

Това съобщиха световните агенции през изминалия уикенд и в понеделник, като цитираха представители на американското министерство на отбраната - Пентагона.

Новината идва, след като в събота долната камара на Конгреса в САЩ одобри блокирания от месеци нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара. Украинският президент Володимир Зеленски и представители на НАТО и Европейския съюз (ЕС) приветстваха решението, което предстои да бъде гласувано и в горната камара - Сената.

По думите на Зеленски новата помощ от САЩ за Украйна „ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни“.

По информация от неназован американски служител, цитиран от Ройтерс, оръжията и боеприпасите за Киев ще започнат да се транспортират „до дни“ без „никакви забавяния и пречки от страна на САЩ“.

Тази нова подкрепа е много важна за Украйна, която беше нападната от Русия през февруари 2022 г. Оттогава Вашингтон е основен източник на военна помощ за Киев.

През последните месеци Украйна загуби територии в източната част на страната, а Русия засили бомбардировките си на населени места отвъд фронтовата линия. Според анализатори новата военна помощ ще даде надежда на Украйна, че ситуацията може да се промени.

Свободна Европа събра най-важните въпроси и отговори по темата.

Кога проектът ще стане закон?

Приемането на новата помощ от Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес, е важна стъпка, но не е финалната.

Пакетът трябва да се одобри и от горната камара - Сената. Очаква се сенаторите да гласуват проекта още тази седмица.

Процедурата приключва с подпис на президента Джо Байдън. Той вече каза, че ще подпише закона „незабавно“, след като Сенатът го одобри.

Как се разпределят парите?

Ето как ще се разпределят новите близо 61 млрд. долара военна помощ за Украйна:

  • 23,2 млрд. долара са за попълване на американските военни запаси;
  • 13,8 млрд. долара ще се използват за закупуване на модерни американски оръжейни системи за украинската армия;
  • 11,3 млрд. долара ще бъдат насочени към текущите военни операции на САЩ в региона. САЩ нямат войски в Украйна, но Пентагонът обучава украински войски и поддържа присъствие в цяла Европа;
  • около 8 млрд. долара ще се използват за невоенна помощ - например, подпомагане на украинското правителство.

Какви оръжия ще получи Киев?

Американските официални лица не казват с точност какви и колко оръжия ще бъдат изпратени на Украйна като част от новия пакет. От известната досега информация се смята, че Киев ще получи:

Кога ще се изпратят оръжията?

Пентагонът може да изпрати оръжия за Украйна до няколко дни след като пакетът с новата помощ бъде окончателно одобрен.

Когато се обявява пакет от помощи за Украйна, оръжията се предоставят по два начина:

  • чрез президентски правомощия за изтегляне, които позволяват на военните незабавно да изтеглят нужните за Киев оръжия от своите запаси;
  • чрез помощ за сигурност, която финансира по-дългосрочни договори с отбранителната промишленост.

Оръжията, прехвърлени чрез президентските правомощия, могат да пристигнат в Украйна в рамките на броени дни.

Откъде ще се доставят оръжията?

Американското военно министерство има мрежа от складове както в САЩ, така и на територията на Европа. Там вече се съхраняват боеприпасите и компонентите за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае.

С изпращането на оръжия от европейски складове времето за доставка още повече ще се съкрати. Например, боеприпаси от Германия могат много бързо да пристигнат с железопътен транспорт до украинската граница.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър каза, цитиран от Асошиейтед прес, че САЩ разполагат с „много стабилна логистична мрежа, която ни позволява да пренасяме материали много бързо“. Райдър също потвърди, че доставките могат да се осъществят в рамките на дни.

Сред оръжията, които могат да пристигнат най-бързо в Украйна, са жизненоважните за украинската армия 155-милиметрови снаряди, както и някои боеприпаси за противовъздушна отбрана.

Защо се забави американската помощ?

Пакетът с нова военна помощ за Украйна беше спрян в продължение на месеци заради възраженията на републиканците в Камарата на представителите.

От януари 2023 г. насам тази камара е контролирана от Републиканската партия. Оттогава досега Конгресът не е одобрявал ново финансиране от САЩ за Украйна.

В началото на февруари републиканците блокираха сегашния пакет в Камарата на представителите. Това се случи след призиви в тази посока от страна на Доналд Тръмп - бившият президент на САЩ, който отново ще бъде претендент за поста от републиканците на президентските избори през есента.

В крайна сметка представителите на Републиканската и на Демократическата партия се съгласиха да подкрепят проекта за Украйна, който включва и помощ за Израел и Тайван.

Помощта обаче ще пристигне по-късно, отколкото Киев се надяваше, пише Ройтерс. Украинската армия изпитва недостиг на оръжия, а атаките на Русия през последните седмици стават все по-настъпателни.

Пентагонът има готовност за доставки на нова помощ от месеци, но не ги придвижва, защото няма пари. Той вече е изразходвал цялото финансиране, с което разполагаше за подкрепа на Украйна с оръжия и обучения.

С напредването на войната САЩ започнаха да изпращат на фронта все по-големи и по-скъпи системи. Наложи се те да се подменят, за да може САЩ също да разполага с достатъчно оръжия. Това също струваше скъпо и армията затъна в дългове.

Защо помощта е толкова спешна?

Миналата седмица директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Бил Бърнс предупреди, че „бързото действие е от решаващо значение“. По думите на Бърнс, без допълнителна помощ от САЩ, Украйна може да загуби войната в полза на Русия до края на 2024 г.

От октомври 2023 г. насам Украйна е загубила 583 кв. км територия в полза на руските сили, главно поради липсата на артилерия, каза анализаторката от Института за изследване на войната Катерина Степаненко, цитирана от Ройтерс.

Служители на САЩ и анализатори се съгласяват, че новите артилерийски снаряди, ракетите и системите за противовъздушна отбрана ще променят перспективата пред Украйна.

След 2024 г. обаче ситуацията за Киев отново изглежда несигурна. Има вероятност Тръмп да спечели президентските избори в САЩ, а той се противопоставя на идеята за по-нататъшна помощ за Украйна, с изключение на евентуален заем.

Затова сегашният момент е още по-важен, за да може САЩ и техните съюзници от НАТО и ЕС да запълнят евентуалната празнина в подпомагането на Киев, която може да възникне през следващата година, предупреждават анализаторите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG