Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ако светът има как да защити Израел, защо не го прави за Украйна


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Нападението на Иран срещу Израел беше спряно със съвместните усилия на Тел Авив и най-малко 4 други негови съюзници. През това време Украйна е изложена на същия тип атаки от Русия, само че от две години. Двата случая не може да не се сравняват. Защо реакцията на света е различна?

Има начин да кажеш нещо, без да го казваш. Украинският президент Володимир Зеленски направи точно това с два поредни поста в платформата Х (бившият Туитър). С първия пост той осъди иранската атака срещу Израел. С втория призова за военна помощ на Украйна.

В нито един момент Зеленски не попита защо се дава помощ за Израел, но не и за Украйна. Само че неговите читатели със сигурност са прочели точно този незададен въпрос.

В неделя Зеленски написа, че "светът има всичко необходимо, за да спре всякакви ракети, дронове "Шахед" и други форми на терор".

"Изискват се само решения, способни да възстановят истинска и дълготрайна сигурност", добави той.

Това е вторият пост на Зеленски през изтеклите 24 часа. Той идва след поредна нощ на руски удари и на фона на опасения, че при недостига на оръжие и техника, Украйна може да не издържи на все по-вероятното руско настъпление през лятото.

Дроновете "Шахед"

През същата нощ Иран извърши безпрецедентна атака срещу Израел, като нападна страната за първи път от своя собствена територия, без да използва посредници в лицето на различни групировки. Акатата на Техеран беше извършена с най-малко 300 ракети и дронове. Тя беше отблъсната с обединените усилия на Израел, САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

Зеленски, който още през нощта осъди нападението на Иран, каза, че "всеки ден забавяне на доставките на помощ за Украйна води до повече разрушени домове и до съсипан живот на хората".

През изтеклата нощ Русия нанесе множество удари на Украйна. Сред оръжията на Москва са били и 10 дрона "Шахед", произведени в Иран, казват украински военни пред Радио Свобода. Всичките дронове са били изстреляни от руския район на Курск.

"Свалихме и десетте над Харков", каза командирът на въздушните сили Микола Олешчук.

Друг дрон е ударил градски камион в област Суми и е убил цивилния му шофьор.

Как липсата на украинско оръжие дава криле на Москва

Русия се възползва от това, че Украйна няма достатъчно артилерийски снаряди и противовъздушна екипировка. Тези липси позволяват на Москва да оперира в три различни зони в Украйна, като периодично променя местата, на които изпраща повече сила. Това написа на 13 април американският Институт за изследване на войната.

"Изглежда, че руските сили нямат способността да провеждат едновременно повече от едно ефективно широкомащабно оперативно усилие“, пише институтът.

„Но сега руските сили вече могат да прилагат множество редуващи се настъпателни усилия, за да опънат до крайност украинските отбранителни способности на фона на недостига на украинска артилерия и противовъздушна отбрана".

В съобщението си, с което осъждаше среднощната атака на Иран срещу Израел, Зеленски каза, че иранските дронове "Шахед" са "инструмент на терора".

"Ние в Украйна много добре познаваме ужаса от подобни атаки, извършвани от Русия, която използва същите дронове "Шахед" и руски ракети, това е същата тактика за масирани въздушни удари", написа той.

"Очевидната колаборация между двата режима, които сеят терор, трябва да срещне решителен и единен отговор от света", смята Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG