Връзки за достъпност

Извънредни новини

За какво ще стигне новата военна помощ за Украйна


Артилеристи от 43-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна обстрелват руска позиция със 155-милиметрова самоходна гаубица 2С22 "Богдана" в Харковска област на 21 април 2024
Артилеристи от 43-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна обстрелват руска позиция със 155-милиметрова самоходна гаубица 2С22 "Богдана" в Харковска област на 21 април 2024

Първите оръжия от САЩ се очаква да бъдат в Украйна до дни. Те се забавиха с месеци, а сега ще дойдат в момент, в който Русия настъпва. За какво ще стигнат новите оръжия?

Дългоочакваната военна помощ за Украйна от Съединените щати се забави с месеци. Това е помощ, която останалите съюзници на нападната от Русия страна - като Европейския съюз, не могат да компенсират.

Така одобреният в крайна сметка от Конгреса и Сената на САЩ пакет на стойност близо 61 милиарда долара идва на фона на силен натиск на Русия в Донбас при глад за артилерийски боеприпаси на украинската армия в продължаващата над две години война. Русия бомбардира фронта и граничните райони с планиращи бомби и обстрелва с ракети енергийната, военната и цивилната инфраструктура на Украйна.

През последните седмици ситуацията на фронта е толкова тежка за украинските сили, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Киев може да загуби войната до края на годината, ако не получи значителна помощ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ако получи необходимите оръжейни системи, украинската армия има шанс да поеме инициативата на фронта.

Някои анализатори смятат, че украинските войници са изтощени и ще могат евентуално само да забавят руската армия, докато се реорганизират. Други са убедени, че след като пристигне нужната военна подкрепа, успешни украински атаки могат да се очакват още през лятото.

Новините от САЩ се очаква да имат и друг ефект - да стимулират останалите държави, особено в Европейския съюз, да ускорят помощта си за Украйна.

Моментът, в който идва оръжието

С помощта на изпепеляващ артилерийски огън и управляеми авиобомби руската армия успя да превземе Авдиивка през февруари, въпреки че украинската армия нанесе значителни загуби на руските окупационни сили в региона в продължилата 4 месеца битка за града.

От октомври 2023 г. досега Украйна е загубила 583 кв. км територия, главно поради липсата на артилерия, казва Катерина Степаненко от Института за изследване на войната, цитирана от Ройтерс.

Недостиг на оръжия и жива сила. Как Украйна се бори да забави руското настъпление
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Сега руската армия се приближава към Часив Яр - град на хълм, който може да послужи като врата към по-важни цели в контролираните от Киев части на Донбас.

След гласуванията в Камара на представителите и Сената на САЩ се очаква Пентагонът да започне да изпраща оръжие веднага. Част от доставките ще дойдат от складове в Германия - така могат да стигнат до украинската граница в рамките на няколко дни.

Първият пакет от помощта ще е за близо 1 млрд. долара, според съобщение на Държавния департамент от 24 април. Той включва крайно необходими оръжия, "включително ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за HIMARS, артилерийски снаряди, бронирани превозни средства, прецизни въздушни боеприпаси, противотанкови оръжия и стрелково оръжие, оборудване и резервни части", се казва в съобщението.

По силата на новия закон САЩ трябва да пратят на Украйна и АTACMS - мощни балистични ракети с прецизно насочване и обсег до 300 км. Но не се посочва количество.

Украйна може да използва АTACMS, за да прекъсне пътищата за военно снабдяване на окупирания Крим, като по този начин отслаби руските сили на полуострова и в окупираните части на южната част на Украйна.

Не е универсално решение

"Пакетът от помощи от САЩ ще помогне на Украйна да стабилизира фронта", каза Марк Канчън, военен анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания, пред Свободна Европа (RFE/RL) на 22 април.

Според него украинските сили ще могат, ако не да спрат тези руски атаки, то поне да им се противопоставят много по-силно и да провеждат собствени ограничени атаки.

Стабилизирането на фронта ще даде на Украйна възможност да възстанови силите си за евентуална мащабна офанзива през следващата година, смята още Канчан. По-рано този месец Украйна прие нов закон за мобилизацията, за да набере повече хора за фронта и да освободи тези, които се сражават от две или повече години.

Това лятото се очаква Русия да започне мащабна офанзива, насочена към Донецка, Харковска и Запорожка област. При успех атаката на Русия ще се насочи и към Одеса.

Москва засилва бомбардировките над Харков - втория по големина град в Украйна, разположен до североизточната граница с Русия - преди очакваната офанзива.

"Не съм сигурен, че разполагаме с достатъчно ресурси, за да спрем [настъплението]", казва Михайло Жирохов, украински военен анализатор. Той се опасява, че много украински войници са "изтощени" и че ще е необходимо време американската помощ да достигне до фронта.

Според Володимир Фесенко, украински политически анализатор, гласуването на военната помощ в САЩ е повишило бойния дух сред населението и украинските войници. Но постигнатото не е универсално решение.

"Най-важното е, че военната помощ от САЩ се възобновява", казва Фесенко пред Current Time, като добавя, че това "няма да е достатъчно, за да се обърне ходът на войната".

Украйна се нуждае от "технологично предимство", ако иска да прогони руските войски

Според Фесенко Украйна се нуждае от "технологично предимство", ако иска да прогони руските войски от територията си.

“Руснаците максимално използват за атака времето, в което Украйна няма боеприпаси, след това прозорецът на възможностите им ще започне да се затваря”, каза Игор Федик, украински анализатор, който е в България.

Той добави, че освен американската помощ, скоро се очаква да дойдат боеприпасите, закупени от страни от ЕС по инициативата на президента на Чехия Петър Павел, както и останалата военна помощ от страни от Съюза.

Ускоряване на помощта от ЕС

Игор Федик, други анализатори и дипломати смятат, че с позитивното решение за американската помощ ще се ускори помощта на други държави, най-вече от ЕС, както доставката на изтребители F-16 за украинската авиация. Страни като Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия трябва скоро да доставят на Украйна част от 45-те изтребителя F-16, които обещаха още миналата година.

Дипломатически източници казаха пред Свободна Европа, че Германия, която обяви, че ще даде на Киев крайно необходимия комплекс за противовъздушна отбрана (ПВО)“Пейтриът”, очаква и други страни да направят същото след отпушването на американската помощ. Има публикации, че установки се очакват още от Гърция и Испания.

Междувременно премиерът на Великобритания Риши Сунак обяви плановете си да отпусне на Киев най-големия пакет от помощи в историята на страната в размер на 500 млн. британски лири (617 млн. долара). Той включва 400 автомобила, 4 млн. боеприпаса, 1600 ракети, включително Storm Shadow, чийто обсег е около 250 км.

Федик каза, че руските самолети, тактическата авиация, която се използва за пускане на планиращи бомби, са най-голям фактор за успехите на Русия на фронта. “Те позволяват всичко да се изравни със земята, както видяхме в Бахмут и Авдиивка. Колкото повече ПВО и авиация има Украйна, толкова по-малко превъзходство ще има Русия във въздуха”, каза Федик.

Изборите в САЩ и помощта за Киев

Военната помощ от САЩ трябва да продължи до края на годината.

Подкрепата от Вашингтон и Европа може да помогне на Украйна да се подготви за контранастъпление през 2025 г. При такъв сценарий Киев може да заеме по-добра позиция за преговори с Русия за прекратяване на войната.

Според анализатори обаче всичко това много зависи от президентските избори в САЩ през ноември 2024 г.

Най-вероятният кандидат на републиканците срещу Джо Байдън и бивш президент Доналд Тръмп изрази резерви за помощта за Украйна.

Макс Бергман, директор на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че ако Байдън загуби от Тръмп, той трябва да разпредели пълния размер от близо 6, млрд. долара за Украйна преди да напусне поста си.

Той също така казва, че Европа трябва да увеличи военното производство, в случай че помощта на САЩ за Украйна бъде прекратена при победа на Тръмп.

За този текст допринесоха Георги А. Ангелов в София и Александър Паликот в Киев

Форум

XS
SM
MD
LG