Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН отстраниха председателя на парламента Росен Желязков


В предпоследния ден от работата на 49-тото Народно събрание неговият председател Росен Желязков беше отстранен от поста си. Това стана с гласовете на доскорошните партньори на ГЕРБ-СДС "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), както и на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН).

Решението беше подкрепено от 129 депутати, а „против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на Желязков беше внесен и подписан вчера от народните представители от ПП-ДБ и БСП, след като вчера и "Възраждане" внесе такова, но то не получи достатъчно подкрепа.

Основният мотив за отстраняването на Желязков беше системното неизпълнение на задълженията му като председател. Конкретните аргументи са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Здравната каса Станимир Михайлов, системна злоупотреба с правото според правилника за работа на НС и нарушения при провеждане на парламентарния контрол.

Според процедурите при предсрочно освобождаване на председателя нов избор се произвежда в 14-дневен срок. Дотогава то се представлява от зам.-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. В случая това е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

В момента обаче това е само формалност, тъй като парламентът излиза във ваканция. Преди седмица депутатите решиха, че ще слеят почивката за великденските празници с тази по време на предизборната кампания за предсрочния вот, който ще се проведе в началото на юни.

Фалстарт преди отстраняването

Отстраняването на Росен Желязков се случи от втори опит, тъй като първоначално парламентът не събра кворум за започване на днешното заседание, след като ГЕРБ и ДПС опитаха да бойкотират и не се регистрираха. Заради отсъствие на депутати и от други парламентарни групи, се събраха само 116 души, което е с 5 пет по-малко от нужните за кворум.

Заради това "Възраждане" и "Има такъв народ" обвиниха ПП-ДБ и БСП, че всъщност пазят Желязков. В крайна сметка при втория опит се регистрираха 125 народни представители и имаше кворум. Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС също влязоха в залата, но отново не се регистрираха.

Дебатът преди гласуването премина в остри политически нападки и обвинения между ГЕРБ и ПП-ДБ, че са "мафия".

"Честито на новата коалиция. "Възраждане" - честито, ние се отървахме от ПП-ДБ, честито на колегите от ИТН, всичките им приказки срещу ПП-ДБ в зала ги видяхме, разбира се на ПП-ДБ, които си намериха нови партньори", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че партията му ще бъде "една достойна опозиция" и че се надява "сега народът да види всеки какво прави". По думите му това го улеснява, защото "повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП-ДБ, нито за сглобки".

Борисов заяви, че ще запознае всички евроатлантически партньори с мотивите към искането за оставката.

"Никой в тази държава няма абсолютна власт, някой си е повярвал, че има такава", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Росен Желязков беше избран за председател на парламента с мнозинство на депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които през юни 2023 г. подкрепиха и създаването на кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

Той трябваше да бъде сменен на поста по време на ротацията на премиерския пост между Денков и Габриел, за която ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG