Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те ще бъдат евроатлантици, докато им е изгодно". Как ДПС и ГЕРБ се дистанцираха от Русия


Делян Пеевски (вляво) и Бойко Борисов на фона на бившия Партиен дом. Колаж.
Делян Пеевски (вляво) и Бойко Борисов на фона на бившия Партиен дом. Колаж.

Те се скараха, но може пак да се съберат. ГЕРБ и ДПС поискаха избори, а ПП-ДБ не затвориха вратата за нови разговори с тях. Вляво обаче има промени - Ваня Григорова събра своя формация. Какво ще се случи след изборите?

Съюзът между ГЕРБ и ДПС е гръбнакът на политическото статукво в България, смята политологът Огнян Минчев. Той казва, че „тези хора и структури, които държат олигархичната власт в България, няма да пожелаят да я предадат. Те трябва да бъдат поставени в ситуация, в която да преценят, че е в техен интерес да се разделят поне с част от тази власт“.

Очевидно е, че това не се е случило, каза политологът в "Студио България" на Свободна Европа.

Анализът на професор Минчев идва седмици преди извънредните парламентарни избори, които ще се проведат едновременно с европейските. До тях се стигна, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС не успяха да се разберат в хода на преговорите за ротацията за премиер.

Най-важното от интервюто

  • "Провалът на ротацията не беше очакван".
  • "В процеса на преговорите стана очевидно, че всички нормални стандарти на политически отношения между партньори са изоставени и [е изгубена] абсолютно всякаква рамка не само на приличие, но и на ясно дефинирани интереси".
  • "Когато имаш в ръцете си възможност, когато имаш ресурс, не тръгваш да правиш въздушни кули от конституционни промени и други луксозни начинания, а тръгваш да променяш възможно най-преките основания на политическата власт, с които можеш реално промениш нещата".
  • "Работата на ПП-ДБ е да правят реформи, защото с това са се ангажирали. Работата на ГЕРБ и ДПС е да бранят своята власт, която са натрупали от повече от десетилетие".
  • "Ако някой иска да управлява държавата и да прави реформи, той трябва да знае с какво се захваща".
  • "На повърхността [България] е западна страна, в дълбочина тя е дълбоко зависима от Русия".
  • "ДПС е политическа партия, корпоративна пирамида и етническа корпорация - (...) и трите".
  • "[Новата] конфигурация на левица извън БСП на този етап има потенциал единствено, ако е подкрепена от Румен Радев. Радев в момента не смята да лансира директно свой политически проект и не знам дали ще даде подкрепа".
  • "[Елена] Йончева е известна и като политик с много отчетливо проруски възгледи".
  • "Издигането й в листа на ДПС е още едно доказателство за дълбоките връзки на ДПС с дълбоката българска олигархична държава, която е руско-български олигархичен продукт".

Защо се провали ротацията

„Провалът на ротацията не беше очакван“, каза проф. Минчев. Според него в процеса на тези преговори са били изоставени „всички нормални стандарти на политически отношения между партньори“. По думите му и двете страни са навлезли в “опит за игра на покер. Т.е. за поставяне на другата страна пред свършени факти, изваждане на нови претенции, на нови искания“.

Според него „би било глупаво да се очаква ГЕРБ и ДПС, които контролират българската държава като национална администрация и политически процес в продължение на повече от десетилетие, доброволно да се откажат от всички ресурси на този контрол и да ги подарят или поделят с текущи техни партньори, с които управляват пряко воля и пряко сили“.

Проф. Минчев каза, че „ако някой иска да управлява държавата и да прави реформи, той трябва да знае с какво се захваща“.

Проф. Минчев каза, че „когато имаш в ръцете си възможност, когато имаш ресурс, не тръгваш да правиш въздушни кули от конституционни промени и други луксозни начинания, а тръгваш да променяш възможно най-преките основания на политическата власт, с които можеш реално промениш нещата“.

Той имаше предвид това, че конституционните промени априори са изисквали помощ от трета политическа сила - в случая ДПС, за да може да се набавят две трети от парламентарните гласове.

ДПС и Пеевски

„ДПС представлява един вид политически посредник, който опосредява задкулисната част на българската посткомунистическа олигархия“, каза проф. Минчев. Според него ролята на Пеевски е изключително важна, „тъй като ДПС е политическа партия, корпоративна пирамида и етническа корпорация, чийто основания на властта отиват доста по-дълбоко, дори от основанията на властта на самия ГЕРБ“.

По думите на проф. Минчев „Пеевски е фигурата, която олицетворява този процес на контрол на българското олигархично задкулисие върху публичните аспекти на политическата власт в България и именно поради това той се оказва трудно заобиколима фигура, начело на движението“.

Проф. Минчев каза, че „промяната на конституцията изискваше директно вкарване на ДПС във властта и ние видяхме как това се реализира. За Пеевски не беше достатъчно да участва. Той пожела да оглави процеса и го направи“. Според него „това беше процесът на пълна релегитимация на ГЕРБ и на ДПС в пакет в политически процес“.

Проектът на Ваня Григорова

„Тази конфигурация на левица, извън БСП, на този етап има потенциал единствено, ако е подкрепена от Румен Радев. Радев в момента не смята да лансира директно свой политически проект и не знам дали ще даде подкрепа“, каза проф. Минчев.

Във вторник Ваня Григорова се регистрира за участие в предсрочните парламентарни избори. Тя ще се яви на изборите в коалиция със „Солидарна България“, в която участват три формации - „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“.

На местните избори Григорова беше кандидат за кмет на София, подкрепен от БСП, въпреки че не членува в партията и има разногласия с нейното централно ръководство. Тя се класира на втора място след Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Спаси София“.

Според проф. Минчев „без по-ясна подкрепа от страна на Радев, не мисля, че този проект на левица, извън БСП, има шанс да влезе в парламента“.

ДПС зад Елена Йончева

Евродепутатът от квотата на БСП Елена Йончева беше номинирана за кандидат за европейските избори от структурата на ДПС в Благоевград. Проф. Минчев каза, че „Йончева е известна и като политик с много отчетливо проруски възгледи“.

Според Йончева санкциите срещу Русия са етап от Студената война и по тази причина не помагат на никого. По думите ѝ проблемите между Европейския съюз и Москва могат да се решат само с политически диалог, който изключва санкциите. Това се разминава със заявената позиция на Пеевски. Според ДПС „поведението на г-н Пеевски като народен представител в българския парламент, както и публичните му изявления, категорично го определят като ревностен евроантлантик и противник на Русия“.

„Издигането [на Йончева] в листа на ДПС е още едно доказателство за дълбоките връзки на ДПС с дълбоката българска олигархична държава, която е руско-български олигархичен продукт“, каза проф. Минчев. Според него „ДПС е една от политическите сили в България, които имат руски зависимости в най-добре прикрита форма“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG