Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите на атаката до Москва вече са 133. Русия съобщи, че е задържала четирима чужденци


Щетите по сградата, в която беше извършен терористичният акт, след като нападателите използваха коктейли "Молотов"
Щетите по сградата, в която беше извършен терористичният акт, след като нападателите използваха коктейли "Молотов"

Най-малко 133 души са загинали при въоръжено нападение близо до Москва, съобщи Следсвеният комитет на Русия. Сред занигалите има и деца.

В петък вечерта маскирани хора с автомати нахлуха в концентната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието и откриха огън по публиката. Впоследствие голям пожар срути покрива на сградата. Ранени са десетки.

Президентът Владимир Путин обяви неделя, 24 март, за ден на национален траур.

Около една трета от сградата на комплекса е била обхваната от пожар при нападението. 13 000 кв. метра площ е била засегнатата от пламъците. 160 тона вода са били използвани от хеликоптерите, участвали в гасенето, което продължи цяла нощ
Около една трета от сградата на комплекса е била обхваната от пожар при нападението. 13 000 кв. метра площ е била засегнатата от пламъците. 160 тона вода са били използвани от хеликоптерите, участвали в гасенето, което продължи цяла нощ

Броят на загиналите може да нарасне, предупреди Следственият комитет. Предварителните данни сочат, че причина за смъртта са рани от огнестрелно оръжие или отравяне при вдишване на газове в пожара. Свидетели, оцелели от нападението, казват, че нападателите са стреляли по хората от упор.

По данни, валидни към 16 ч. българско време, ранените са 145 души, като около 60 са в тежко състояние.

Русия твърди, че е арестувала 11 души, сред които четирима, пряко участвали в нападението. Те са чуждестранни граждани, съобщи руското вътрешно министерство, без да уточни от каква националност са.

Министерството на външните работи на Таджикистан обаче съобщи, че властите на страната са в контакт с руските си колеги заради предполагаемото участие на граждани на републиката в терористичния акт.

Отговорност за случая пое терористичната организация "Ислямска държава".

Путин хвърли вината върху Украйна.

Киев предупреди, че няма нищо общо с нападението. Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието. Според службата атаката е била организирана от тях, за да бъде обвинена Украйна и да се оправдае ескалация във войната.

Атаката срещу "Крокус сити хол" идва след две години агресивна война на Русия срещу Украйна.

Много хора поднасят цветя на мястото на трагедията
Много хора поднасят цветя на мястото на трагедията

САЩ, ЕС, в това число и България, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие.

Нападението идва, след като в началото на март САЩ предупредиха своите граждани в Русия за възможни атаки на "екстремисти", в това число и "по време на концерти". Тогавашното предупреждение се отнасяше за опасение в предстоящите 48 часа.

Часове по-рано руските власти бяха съобщили, че са осуетили атака срещу московска синагога от страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К).

Военни експерти и специалисти по тероризъм казаха пред телевизия Current time (Настоящее время), че които да са били нападателите на концертната зала в петък, те са имали добра военна подготовка и са били тренирани в бойни действия.

"Крокус сити хол" е разположен в Красногорск, който е град-сателит на Москва. Концертът, по време на който е извършено нападението, е на групата "Пикник", създадена още по времето на СССР. Всички билети за концерта са били продадени, твърди руското издание "Медуза". Залата разполага с 6200 места.

Нападението идва 22 години след терористичната атака в московския театър "Дубровка". На 23 октомври 2002 година група чеченци плени стотици зрители на смектакъла "Норд Ост", като преди това беше вкарала в залата оръжие и експлозиви.

Заложническата криза тогава приключи с щурм на руските специални части, които пуснаха във вентилационната система отровен газ. Това доведе до смъртта на повечето от 130-те заложници, като се оказа, че само петима от тях са убити от терористите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG