Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние ще отговорим". Защо САЩ удрят цели в Ирак и Сирия, но посланието е към Иран


Иракският град Ал Каим след ударите на САЩ
Иракският град Ал Каим след ударите на САЩ

САЩ атакуват цели в Сирия и Ирак. В действителност обаче ударите са насочени срещу Иран. Същевременно Великобритания и САЩ нанасят удари по цели на хутите в Йемен. Посланието пак е към Техеран. Какво се случва в Близкия Изток и може ли да се стигне до ескалация на конфликта?

В петък американските военни нанесоха въздушни удари по цели в Ирак и Сирия, при които загинаха близо 40 човека. Ден по-късно силите на САЩ и Великобритания атакуваха цели на бунтовниците хути в Йемен.

Атаките идват на фона на нарастващо напрежение в региона на Близкия Изток и водят до опасения, че то може да ескалира и да се разшири. Конфликтът започна, след като Хамас нападна Израел на 7 октомври. В отговор Израел започна война в Ивицата Газа.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни и е подкрепяна от Иран. Седмица след началото на войната в Ивицата Газа други групировки, свързвани с Иран, започнаха да извършват безпилотни и ракетни нападения срещу бази с американски военни в Ирак и Сирия.

По данни на Ройтерс американските военни в тези страни са били атакувани над 160 пъти. На 28 януари обаче при удар в Йордания за първи път загинаха трима души. Десетки бяха ранените.

Ударите на САЩ от петък са в отговор на смъртта на тримата военни. Вашингтон казва, че това е само началото. Ще се стигне до разпалване на конфликта в Близкия Изток?

Какво удари САЩ в Сирия и Ирак

При атаката си американските военни са поразили 85 цели в Ирак и Сирия, свързани с групировки, подкрепяни от Иран. Става въпрос за командни и разузнавателни центрове, складове за ракети и снаряди, безпилотни летателни апарати и боеприпаси.

Част от ударите са били на територията на жилищен район в град Ал Каим, който според местни жители, цитирани от Ройтерс, се използва за съхранение на големи количества оръжия.

Според официалното съобщение на САЩ ударите са били насочени към силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия (ИРГ) и свързаните с Иран военни групировки.

Силите "Кудс" отговарят предимно за чуждестранните операции на ИРГ. Дейността им е съсредоточена върху организирането, подкрепата и понякога ръководенето на организации в чужбина по начини, благоприятни за интересите на иранското духовенство. Затова те имат силно влияние върху групировки в много държави в Близкия Изток, включително Сирия и Ирак.

При ударите на САЩ в Ирак са загинали 16 души и са били нанесени "значителни щети" на домове и частни имоти, съобщи говорителят на иракското правителство.

В Сирия са били убити 23 души, които са охранявали атакуваните обекти, казва Рами Абдулрахман, директор на Сирийската обсерватория за правата на човека пред Ройтерс. Според него всички те са били от проирански групировки.

Защо САЩ атакуваха цели в Сирия и Ирак

Атаката на САЩ е в отговор на убийството на трима американски военнослужещи в Йордания. Те загинаха на на 28 януари при нападение с дрон от подкрепяни от Иран групировки в Йордания. Най-малко 34 бяха ранените.

"Въпреки че все още събираме фактите за това нападение, знаем, че то е извършено от подкрепяни от Иран радикални групировки, действащи в Сирия и Ирак", каза президентът на САЩ Джо Байдън след атаката.

Мисията на Иран към ООН каза, че страната не е участвала в нападението, а в региона има конфликт между САЩ и групировките за съпротива.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх съобщи, че нападението води до "следите на "Катаеб Хизбула" - подкрепяна от Иран групировка в Ирак, която Пентагонът е обвинявал за предишни прояви на насилие.

Белият дом направи подобно изявление, като говорителят на САЩ по въпросите за националната сигурност Джон Кърби приписа атаката на Ислямска съпротива в Ирак - група, обединяваща подкрепяни от Иран милиции. Тя включва и "Катаеб Хизбула".

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

"Катаеб Хизбула" е една от иракските милиции, които признават иранския върховен водач аятолах Али Хаменей за свой върховен командир. Тя не е свързана с ливанската организация Хизбула.

В Йордания, която е ключов съюзник на САЩ, по данни на Би Би Си в момента са базирани около 3000 американски военнослужещи.

По данни на БТА в момента САЩ имат около 2500 военни в Ирак и 900 в Сирия в рамките на международната антиджихадистка коалиция, създадена с цел борба срещу "Ислямска държава" по времето, когато терористичната организация контролираше територии в двете страни.

Ще се стигне ли до война

Ударите на САЩ вероятно ще продължат. Но засега изглежда, че нито САЩ, нито Иран искат разпалване на военен конфликт помежду им.

Решението на Вашингтон беше осъдено от Ирак и Сирия, като властите и в двете държави го определиха като нарушаване на суверенитета им. Сирия също така предупреди, че американската атака може да "разпали конфликта в Близкия изток по много опасен начин".

След атаките Джо Байдън съобщи, че те ще продължат във "време и на места, които ние избираме". Министърът на отбраната Лойд Остин потвърди думите му, като каза, че Байдън "е наредил допълнителни действия".

"Съединените щати не търсят конфликти в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят това: Ако навредите на американец, ние ще отговорим", каза американският президент в петък.

В същия ден и иранският президент Ебрахим Раиси каза, че страната му няма да започне война, но ще "отговори решително" на насилниците.

"Катаеб Хизбула" каза във вторник, че ще спре нападенията си срещу американските войски. Друга групировка в Ирак обаче - "Ал Нуджаба", каза, че ще продължи да атакува американските сили.

Ролята на Иран и ударите срещу хутите

От началото на войната в Израел Иран и подкрепяните от него групировки в региона се стремят да окажат натиск върху Вашингтон. Целта е САЩ да накарат Тел Авив да прекрати офанзивата си в Ивицата Газа.

Малко след началото на войната подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути започнаха удари срещу кораби, свързани с Израел в Червено море. В отговор САЩ и Великобритания предприеха няколко атаки срещу инфраструктура на хутите в Йемен.

В събота САЩ и Великобритания съобщиха, че за трети път в рамките на две седмици са атакували 36 цели на хутите с изтребители и военни кораби в Червено море. Ударите са били насочени към пускови установки за оръжия, радарни обекти и дронове.

Същевременно групировката Хизбула в Ливан изстрелва ракети към Северен Израел, като казва, че го прави в подкрепа на палестинците, а подкрепяните от Иран милиции са атакували американските сили в Сирия и Ирак повече от 160 пъти през последните месеци.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG