Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неописуема, умишлена жестокост". "Хюман райтс уоч" документира военни престъпления на Русия 


Разрушения и тела на цивилни се забелязват по улиците на изоставения от руските сили град Буча
Разрушения и тела на цивилни се забелязват по улиците на изоставения от руските сили град Буча

Международната правозащитна организация “Хюман райтс уоч” (HRW) е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руски военни срещу цивилни в районите Чернигов, Харков и Киев. Това се казва в официално съобщение на организацията, публикувано в неделя.

Сред документираните случаи са многократно изнасилване, екзекуции, насилие, заплахи и грабежи, извършени между 27 февруари и 14 март. Извършителите на тези деяния са отговорни за военни престъпления, подчертават от HRW.

“Случаите, които документирахме, представляват неописуема, умишлена жестокост и насилие срещу украински цивилни“, коментира Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия в “Хюман райтс уоч”. “Изнасилванията, убийствата и други насилствени действия срещу хора, задържани от руските сили, трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.”

Организацията вече е интервюирала на място или по телефона десетима души, които са станали свидетели или жертви на описаните действия от руски военни. Някои от хората, дали сведения, са предпочели да бъдат идентифицирани само по малките им имена или по псевдоними от съображения за сигурност.

Сред документираните случаи е екзекуция на задържан цивилен мъж от град Буча, близо до столицата Киев. Той беше окупиран от руските сили, които през последните дни се изтеглиха от Киевска и Черниговска области, оставяйки след себе си разрушения и десетки трупове по улиците.

Свидетел на убийството на задържан от руснаците жител на Буча е разказал пред HRW, че на 4 март те са принудили петима мъже да коленичат край пътя, издърпали са тениските им през главите и след това са застреляли един от тях.

Най-малко шестима цивилни мъже пък са били екзекутирани от руски войници на 27 февруари в село Стари Биков, Черниговска област, е разказала пред организацията майката на един от убитите.

60-годишен мъж пък е дал сведения, че на 4 март руски войник заплашил да екзекутира него и сина му в село Забучча, разположено на северозапад от Киев. Войникът ги заплашил, след като претърсил дома им и намерил ловна пушка и бензин в задния двор. Друг войник обаче се намесил и попречил двамата да бъдат екзекутирани. Дъщеря на възрастния мъж е потвърдила разказа му в отделно интервю.

Друг мъж е разказал пред HRW, че на 6 март руски войници в село Ворзел, на около 50 километра северозападно от Киев, са хвърлили димна граната в мазе, след което са застреляли жена и 14-годишно дете, които са излезли отвътре.

Пълна разруха. Какво остана от един град до Киев
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Жена от Харков пък е заявила, че на 13 март многократно е била изнасилена от руски войник в местно училище, където се е била скрила със семейството си. По думите ѝ руснакът ѝ е нанесъл побой и наранявания с нож по лицето и шията. Пострадалата е предоставила снимки на нараняванията си.

Много други цивилни, интервюирани от правозащитната организация, са споделили, че руските военни системно са взимали дърва за огрев, дрехи, храна, гориво и други предмети от домовете им.

Воюващите въоръжени сили, които имат ефективен контрол върху дадена област, са длъжни да спазват международното право за окупация. Прилага се и международното право за правата на човека, което е приложимо по всяко време, подчертават от “Хюман райтс уоч”.

Оттам припомнят, че убийствата на цивилни, изнасилванията, изтезанията и всяко нечовешко отношение към заловени бойци или цивилни са забранени от международното право. Грабежът и плячкосването също са забранени.

“Всеки, който нарежда или умишлено извършва такива действия, подпомага ги или ги насърчава, носи отговорност за военни престъпления. Командирите на силите, които са знаели или са имали основание да знаят за такива престъпления, но не са се опитали да ги спрат или да накажат отговорните лица, също носят наказателна отговорност за военни престъпления”, добавят от правозащитната организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG