Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тези хора не са военни". Руснаците оставиха град край Киев, осеян с трупове на цивилни 


Град Буча е разположен съвсем близо до украинската столица Киев
Град Буча е разположен съвсем близо до украинската столица Киев

Улици, осеяни с десетки тела на невъоръжени цивилни хора, убити по време на руската окупация. Тази гледка оставиха руските сили, след като се изтеглиха в края на март от малкия град Буча, Киевска област.

Подобно на летище Хостомел и град Ирпен край украинската столица, Буча е едно от населените места, над които украинската армия обяви, че си е върнала контрола през последните дни.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.

След оттеглянето на руснаците, в градчето бяха допуснати чуждестранни репортери, които започнаха да предават за наличието на все повече доказателства, че там е извършено военно престъпление.

Репортер на Ройтерс съобщи от Буча за повече от 12 мъртви тела, положени в редица на земята. По думите му в двора на една черква има масов гроб, от който през червената почва стърчат ръце и крака. Кметът на Буча Анатолий Федорчук е казал, че над 300 негови съграждани са били убити.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.

"Тези хора не са военни. Те нямат оръжия. Те не представляват заплаха. Колко ли още такива неща се случват сега в окупираните територии", написа в профила си в Туитър съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

На снимка, поместена в публикацията му, се вижда човешко тяло на земята с едната ръка вързана зад гърба.

Британската външна министърка Лиз Тръс коментира в събота, че е потресена от жестокостите в Буча и призова Международния наказателен съд да започне разследване за евентуални военни престъпления в Украйна.

Русия твърди, че не напада цивилни лица и отхвърля обвиненията за военни престъпления, припомня Ройтерс.

Пълна разруха. Какво остана от един град до Киев
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG